• Isabell Öberg är ombudsman inom Elektrikerförbundets Region mitt. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Isabell Öberg har samlat elektriker på Umia i Uppsala. Under mötet bildas en klubb på företaget och men väljer en styrelse. Foto: Tomas Nyberg

 • Stefan Lyxell är ordförande för den nya klubben på Alltek. Foto: Tomas Nyberg

 • Neal Rhoode, skyddsombud. Foto: Tomas Nyberg

 • – I höstas satte vi ner foten, säger Patrik Ladublå på Alltek. Foto: Tomas Nyberg

 • Elis Karlsson, sekreterare i klubben på Alltek. Foto: Tomas Nyberg

2016-12-08

Vad gör en ombudsman hos elektrikerna egentligen? Det finns 20 000 medlemmar runt om i Sverige och många har aldrig mött någon ombudsman. Vi åkte till Uppsala för att träffa ombudsmannen Isabell Öberg.

Vi träffar henne i Byggfackens hus i Uppsala. Hon har samlat en nyvald klubbstyrelse på elföretaget Alltek för att gå igenom grunderna hur en styrelse arbetar.
Isabell är ombudsman för Elektrikerförbundet och alltså anställd av förbundet. De flesta aktiva i Elektrikerna är ju annars förtroendevalda på företagen och får sköta en del av sitt fackliga arbete enligt förtroendemannalagen.

Sin ordinarie arbetsplats har Isabell Öberg på Byggfackens hus i Västerås. Hon har Uppland och Västmanland som sitt arbetsområde. I Uppsala har hon ett kontor, som hon använder när hon är där.
Tillsammans med fyra styrelseledamöter på Alltek, går hon igenom stadgar för Elektrikerna, visar på de lagar som de har att förhålla sig, tittar på delar av avtalet och en massa annat. Efter några timmar släpper hon dem för att de ska kunna ha sitt första ordentliga styrelsemöte där de ska bestämma hur de ska arbeta.
Stefan Lyxell är ordförande i den nybildade klubben. Han har lite vana från fackligt arbete i andra företag.
– Jag ringde Isabell. Vi har många unga medlemmar som funderar på vad man ska ha facket till, säger Stefan.

På Allteck har Isabell hjälpt till att bilda klubb och nu är det alltså dags för att få i gång det fackliga arbetet.
Patrik Ladublå, som ansvarar för lärlingsfrågor i den nya styrelsen, konstaterar att det finns ett stort behov av att bolla frågor med någon som kan ge råd. Behovet att få stöd och hjälp är stor för de lokala klubbarna.
– Man skulle behöva några fler ombudsmän, säger Stefan.
Det blir mycket små och stora frågor med styrelsen på Alltek. Bland annat det här med GPS i bilarna, eller positioneringsteknik i arbetslivet som det också kallas.
Efter en lunch på en näraliggande restaurang, sätter sig Isabell en stund för att ringa och fixa andra uppgifter.
– Jag gillar verkligen mitt jobb. Som ombudsman är ingen annan dag sig likt och man ställs för nya utmaningar nästan varje dag.

Hon trivs alltså ganska bra, men när jag frågar om hennes val i livet, svarar hon.
– Skulle jag välja i dag skulle det vara fantastiskt att vara förtroendevald på fältet. Våra förtroendevalda är de viktigaste. Som förtroendevald kan du vara med och påverka ditt företag och Elektrikerförbundet.
De flesta av Elektrikerförbundets ombudsmän har tidigare jobbat som elektriker och varit fackligt aktiva i lokala Elektriker-klubbar. Isabell har gått en lite annan väg. Hon utbildade sig först till svagströmselektriker. Sen vidareutbildade hon sig inom el hos Lernia.
– Jag reparerade kopparkabelnätet mot Skanova/Telia. Man var ute året om, jag fick åka ner och se det Gudrun efter lämnat sig.
Isabell var ordförande i klubben på Relacom och jobbade aktivt inom Seko.
– Jag var med på Seko:s kongress när 6 F bildades.

Så småningom fick hon möjlighet att gå en av de ombudsmannautbildningar som LO har för medlemsförbunden. När det blev ett vikariat som ombudsman hos Elektrikerna fick hon möjlighet att prova det. Och sen är hon kvar. I dag som fast anställd.
På eftermiddagen i Uppsala har hon samlat elektriker från företaget Umia. Företaget, som har sin bas i norra Sverige, men nu också etablerat sig i andra delar av Sverige.
Ett 15-tal unga elektriker på Umia ska bilda klubb och välja styrelse. För de flesta är det nog det första klubbmötet i livet.

Firman har varit i gång ett år i Uppsala och ett par av killarna som har tidigare facklig erfarenhet har tagit initiativ till att bilda klubb. Isabell agerar mötesordförande och försöker se till att alla formella beslut blir riktiga och efter en del diskussioner har man tagit beslut om att bilda en klubb, fått till en styrelse och valt skyddsombud.
Robin Bergholtz blir vald till ordförande för klubben. Oskar Larsson, Emil Johansson och Patrik Ejdepalm blir ledamöter i styrelsen- Sebastian Svedén blir ersättare och skyddsombud tillsammans med Oskar Larsson.
I Isabells jobb ingår också att jobba med ett samarbetsorgan som heter Galaxen. Arbetsgivare, fack, arbetsförmedling och försäkringskassa samarbetar för att hitta framgångsvägar för personer som till exempel skadat sig och fått ett arbetshandikapp. Ett annat samverkansorgan är där byggbranschen, skatteverket, ekobrottsmyndigheten och facket träffas.
– Det är ett bra forum för sånt som händer i branschen vad gäller svartarbete när utländsk arbetskraft utnyttjas.

Du jobbar för att få till stånd en bra arbetsmiljö för Elektrikerförbundets medlemmar. Hur är det din egen arbetsmiljö?
– Saknar en kollega jag kan bolla frågor med ibland. Men jag har en bra relation med Byggnads ombudsmän och ser dem som mina kollegor.
Isabell konstaterar att det kan vara svårt att koppla bort jobbet på kvällstid och ibland blir det kanske inte de raster och luncher som behövs.
– Vi ser över vår arbetsmiljö. Måste försöka ta den tid för lunch och fika som på en vanlig byggarbetsplats och släppa jobbet när man kommer hem. Det finns kollegor som inte mår bra av att ha för mycket att göra. Jag har haft bra stöd av kollegor som träffat den berömda väggen.
Isabell åker efter klubbmötet med Umia hem till Västerås. Dagen efter handlar arbetet mycket om kontakter med företag i området. Det är en förhandling om nattarbete, som kräver sitt, det är kontakt med ett företag som har arbetsbrist.
– Det kan vara lite ensamt ibland. Det är ensamt när man transporterar sig. Till exempel åker från Västerås till Forsmark. Men så fort man kommer fram är det inte ensamt längre.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Fakta: Isabell Öberg

Tidigare jobb: Utbildad svagströmselektriker och vidareutbildad inom el på Lernia. Jobbat som teletekniker. Arbetat fackligt inom Seko. Klubbordförande 2005. Ombudsman i Elektrikerna sen 2013.
Ålder: 39
Bor: I Västerås i ett kedjehusområde.
Kör: En Volkswagen Passat 150 hk gas bil. Tar mig från A till B.
Familj: En man och en hund och lite dammråttor.
Läser: Fantomen och allt som kommer in via fackliga sfären. Fackligt nära böcker.
Lyssnar på: Robbie Williams. Tonårsrock, säger en del.
Tittar på: Marwell comics.
Motto i livet: ”Lev ditt liv som det vore ditt sista.” ”Respekt är nånting du förtjänar.”

 

Ombudsmän i Elektrikerna

Elektrikerförbundet har ett drygt 30-talet lokala ombudsmän ute i landet. Ombudsmännen är oftast tidigare elektriker och fackliga förtroendevalda, som numera är anställda av Elektrikerförbundet för att bland annat sköta förhandlingar och stödja klubbar och fackligt förtroendevalda.

 

Isabells vecka

Måndag
Hantera inkommande ärenden och avslutar ärenden. Förhandlar om ny filial. Plats Västerås.
Tisdag-Onsdag
Deltar på kvinnornas nätverks konferens i Stockholm.
Torsdag
Informerar och utbildar ny klubb inför sitt första styrelse möte. Halva dagen. Samtalar med företag berörande nattarbetet inför förhandlingen. Medlems möte med Umia och val av styrelse görs. Plats Uppsala.
Fredag
Hanterar inkommande ärenden och avslutar ärenden. Kontakt med företaget berörande arbetsbristförhandling. Förhandlar med företag berörande nattarbetet. Rådfrågar arbetsmiljöverket berörande nattarbetet som ett företag hävdar att är samhällsnyttigt anläggning. Plats Västerås.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Visning av Förbifart Stockholm ställs in – efter säkerhetslarmen

De upptäckta säkerhetsbrister tvingar Trafikverket att ställa in helgens visning av Förbifart Stockholms tunnlar i Vinsta, skriver Mitti Stockholm. På lördag skulle allmänheten kunna komma och titta på jättebygget i Vinsta en del av motorvägstunnelprojektet Förbifart Stockholm.

IF Metalls avtal ger uppsagda Esab-anställda lönepåslag

De anställda vid Esab i Sandviken som sades upp i somras kan få upp till dubbel lön resten av året och flera arbetsfria uppsägningsmånader. Detta genom ett nytt avtal med IF Metall-facket, skriver Dagens Arbete.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 1

”Ensam och bräcklig går godheten genom livet. Passar den sig inte, dödas den av andras osäkerhet.

Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år klassas 1800 bränder i svenska hem som elrelaterade. 150 av dem uppstår i själva elanläggningen och nu ska Elsäkerhetsverket gräva vidare kring hur och varför. Inom projektet Elsäkerhet i bostäder har statistik från räddningstjänstens insatsrapporter mellan åren 2005 till 2015 granskats.