• Ungdomar inom Elektrikerförbundet från hela landet möttes i Umeå. Foto; Casper Flory.

  • Helen Pettersson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, gästade Unga elektrikerns forum i Umeå. Foto:Casper Flory

  • Hendrik Arnstad pratade om främlingsfientlighet och rasism vid ungdomsträffen i Umeå. Foto: Casper Flory

I slutet av oktober gick ännu ett Unga elektrikerforum av stapeln, denna gång i Umeå.
17 deltagare från hela landet, alla under 30 år samlades för att lära sig mer om vad Elektrikerförbundet är och gör.

Det blev diskussion om hur det kommer sig att fackförbunden bildades och vad har vi tillsammans lyckats med i de över 100 år som vi funnits. Framförallt uppmärksammades hur vi unga kan och ska påverka tillsammans för att bilda ett ännu starkare och bättre fackförbund i framtiden.
Utbildningen började med en kort presentation av deltagarna, där de flesta verksamhetskretsar fanns representerade. Några har jobbat som elektriker i över 10 år medan andra fortfarande samlar ihop lärlingstimmar innan de kommer kunna få sitt ECY-certifikat.

Efter detta fick deltagarna en genomgång av den fackliga historien, från hur det såg ut på 1800-talet med de dagavlönade arbetarna som fick stå och ha en budgivning på morgonen utanför fabriken till hur de tillsammans lyckades bilda de första lönekartellerna.
Hur de samlades i skydd av mörkret i skogarna kring fabrikerna för att kunna planera hur de skulle gå tillväga för att kunna få mer makt och inflytande på sin arbetsplats. Hur man tillsammans startade olika kollektiv så som Coop, HSB, Swedbank och Fonus för att tillsammans kunna ta över ännu mer makt från de rika fabriksägarna.
Hur man genom facklig-politisk samverkan lyckades driva igenom 8 timmars arbetsdag och tillslut även Lagen om anställningsskydd.

– Mycket av detta tar vi för givet i dag, men det har varit en hård kamp för att komma hit, säger en av deltagarna efter passet.

Under utbildningen fick deltagarna även lyssna på ett flertal duktiga föreläsare, bland annat Henrik Arnstad som pratade om främlingsfientlighet och rasism. Detta var otroligt populärt bland deltagarna och något som allt mer ligger i tiden.
Deltagarna fick även lyssna på riksdagsledamoten Helen Petterson från Umeå, som berättade om sin bakgrund som hotellstäderska, till att bli fackligt förtroendevald och till slut bli vald som riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Efter att Helen berättat sin historia blev det en frågestund. Många hade funderingar kring hur det är att vara riksdagsledamot, hur det fungerar inom politiken och hur man kan vara med att påverka sina valda politiker så att de fattar de beslut som vi vill.
Under den sista dagen på utbildningen fick deltagarna i uppgift att göra en kort film eller skriva en motion för att uppmärksamma och driva frågor som de uppfattar får liten plats eller inte alls behandlas i dagens läge.
Detta slutade bland annat i en film som visar en av deltagarnas egna upplevelser av hur ens chef kan behandla en och att man alltid har rätt att ha med ett fackligt ombud med möte med sin chef.
Filmen kommer att publiceras på Unga elektrikers Facebook-sida. Många var även intresserade av att skriva motioner. En grupp valde bland annat att skriva en motion om en förkortad arbetstid och att förbundet ska driva frågan om mer semester i avtalsrörelsen.

En grupp skrev om att ungdomsmandaten på CR ska utökas från dagens 6 till 11 stycken då det är en bra skola för att visa upp den demokrati som vi har i Elektrikerförbundet.
Casper Flory från El-ettan och Johan Lindbom från VK 28 som var handledare på Unga elektrikers ungdomsforum var nöjda med utbildningen.
– Vi kunde se hur intresset väcktes hos många av deltagarna under utbildningens gång. Hur personer som knappt vetat vad ett fackförbund är, gick till att skriva motioner och vilja påverka. Att gå från det och komma så långt på tre dagar är jättekul att se, säger Johan Lindbom och fortsätter:
– Deltagarna var mycket nöjda med utbildningen och vi hoppas att se många av dem i framtida aktiviteter.

Casper Flory