• Deltagarna på tjejträffen fick en intressant beskrivning av hur situationen ser ut för kvinnor i Zimbabwe. Foto: Ninni Blom

– En dålig inställning är som punka på däcket, du kan inte komma nånstans förrän du fixat till det.
Så beskrev två kvinnor från Zimbabwe situationen när kvinnor blir nedtryckta av män.

Under SEFs kvinnokonferens i början av september fick vi besök av två kvinnor från ZCTU i Zimbabwe, som jobbar med kvinnofrågor. ZCTU är motsvarigheten till LO i Zimbabwe.
De fick möjlighet att se hur vi jobbar med kvinnofrågor inom Elektrikerförbundet och vi fick höra hur de arbetar med kvinnofrågor inom ZCTU och inom projektet med Olof Palme Centret.

Vi fick även höra en del om de problem som de möter i sitt arbete för kvinnors och arbetares rättigheter. Det hör inte till ovanligheterna i Zimbabwe att hamna i häktet en natt för att ha deltagit i en demonstration för sina rättigheter.
De berättade att de ser två stora problem i arbetet för jämställdhet i Zimbabwe. Det ena är vad de kallade Pull-Her-Down-syndrome och det andra är vissa (framförallt) mäns motstånd mot kvinnligt deltagande och motståndet mot att låta kvinnor inta fler maktfulla positioner på alla nivåer i samhället.
De konstaterade att de starka kvinnorna är de som stöttar och hjälper varandra, inte de som drar ner varandra. Och att män måste utbildas för att förändra negativa attityder mot kvinnor och kvinnligt deltagande. De gjorde en liknelse: ”A bad attitude is like a flat tire, you can’t go anywhere until you change it.” – ”En dålig inställning är som punka på däcket, du kan inte komma nånstans förrän du fixar till det.”

Det här fick mig att reflektera över hur vi har det här. De här problemen har vi här med. Vi har kommit längre men vi har samma situation att lyfta fram kvinnorna från skuggan av männen. Precis som de starka kvinnorna är de som hjälper och stöttar varandra, så är de starka männen de som vågar stötta och hjälpa kvinnor att ta mer plats!

Elin Fagerlind

Fakta: Projekt i Zimbabwe

Via Olof Palmes Internationella Center (en organisation som arbetar internationellt för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och fred) faddrar Svenska Elektrikerförbundet (Sef) ett internationellt utvecklingsprojekt i Zimbabwe som heter Women empowerment for decent work & gender equality som utförs av Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU) (ZCTU är LOs motsvarighet i Zimbabwe).

Projektet handlar om att stärka kvinnors roller, deltagande och rättigheter inom och utom fackföreningsrörelsen i Zimbabwe.