• Skottlandsgänget samlat.Foto: Jan Eriksson

  • Hjulet som förbinder Union Canal och Forth-Clyde kanalen

Efter ett intensivt pluggande i studiecirkel om Skottland under våren, drog 15 medlemmar Klubb 67 i El-ettan till Edinburgh för att närmare kolla in de sevärdheter som landet är berömt för.

Vi började med sigthseeing per buss i Edinburgh med omgivningar, Princes street, slottet, the Royal mile till Holyrood,       (drottningens residens när hon besöker de skottska undersåtarna).
Vi såg det nya parlamentet där politikerna snart kommer att diskutera att bli kvar i EU och kanske lämna Storbritannien. Så var det dags resans höjdpunkt, Edinburgh military tattoo en oförglömlig kväll med säckpipemusik och olika uppvisningar, bland annat uppträdde norrmän från kungens livgarde och unga fiolspelare från Shetland.

Vårt program innehöll också en tågresa till Glasgow, en halv dag i Henke Larssons gamla hemort när han spelade i Celtic, fish and chips smakade likadant här likaså ölen.

På hemvägen besökte vi Falkirk wheel, en mycket annorlunda sluss som förbinder kanal-systemen mellan Glasgow och Edinburgh. De skottska högländerna var nästa mål för resenärerna. En heldag med buss som vår kiltklädde chaffis och guide Jan elegant framförde på de smala och krokiga vägarna i skogarna och mellan de ljungblommande kullarna. Något odjur i Loch Ness såg vi inte men väl whiskybränneriet Dewar i Aberfeldy, vi fick också prova på resultatet av deras arbete.

Andra grejer vi provade på var de skottska nationalrätterna, Cullen skink (soppa med rökt fisk) och Haggis med neeps och tatties (rotmos och potatismos) det ska vara whiskysås till. En vecka går fort när man har kul, vi har lärt oss mer om Skottland, tyvärr lyckades vi inte träffa några fackliga kamrater denna gång. Jag fick skällning av kamraterna för att jag lovat regn varje dag, något jag inte alls lyckades ordna.

Jan Eriksson