• Dödligheten från polisingripanden ökade med ytterligare 40 procent under 2015 i Rio de Janeiro. FOTO: BILBO GÖRANSSON

  • Uppåt 30 000 demonstranter tog över stranden Copacabana den 5 augusti. Militärpolisen försökte först omringa demonstranterna men när protesten växten lämnade de vägen fri. FOTO: BILBO GÖRANSSON

2016-08-09

 

os i brasilien

Jag befinner mig i det farligaste landet i världen som inte befinner sig i krig.
I Brasilien sker 60 000 dödsfall till följd av våld varje år, och en stor majoritet av dem dör av skottskador från handeldvapen.

 

Den hissnande kriminaliteten har gjort att många i Brasilien anser att en bra bov är en död bov, och sympatiserar med polisens hårdare tag mot kriminella gäng.

Bilden som målas upp av polisens presstjänst via de stora tv-kanalerna och tidningarna är en sorts inbördeskrig mellan knarkligorna och polisbataljonerna i de fattiga kåkstäderna – favelorna. Men var femte dödsskjutning utförs av en polis i tjänst, och de drabbade är långt ifrån alltid några beväpnade kriminella.
– Det kan vara ett dygn där 20 personer mejas ner av polis. Eller 37 personer i Manaus en helg i juli. Var det ens någon av dem som bar ett vapen? Eller sköts de bara ihjäl? frågar sig Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty Internationals kontor i Sverige.

 

LÄS MER: Slaget om Vila Autodromo

 

Ami Hedenborg använder sig av begreppet utomrättsliga avrättningar. Det är en term för de fall då polisen skjuter en misstänkt utan att det var fara för poliskonstapelns eget liv.
– Egentligen får poliser inte skjuta om de inte är hotade till livet, säger Hedenborg.
Enligt henne är våldskulten och devisen en bra bov är en död bov en del av problemet.
– Ja okej men var det en bov då? Det måste ju utredas och det görs inte. Av 200 utredningar är det bara en enda polis som dömts för mord, säger Ami Hedenborg.

LÄS MER: Jaguaren Juma dödades för OS-jippo
Kopplingen till stora idrottsevenemang är glasklar. I samband med stora sportsammankomster som fotbolls-VM för herrar 2014 eller Panamerica kuppen 2007 ökade dödligheten markant. Huvudanledningen tycks inte vara att kriminaliteten ökar, utan just att det är fler poliser som är ute och patrullerar favelorna.
Under 2014 ökade antalet dödsskjutningar från polis med 40 procent. När fotbolls-VM var över skulle de tiotusentals extra poliser som kallats in, med förstärkningar från militären i de stora städerna, kallas tillbaka. I Rio De Janeiro blev de kvar i över ett år mer än planerat, något som skapade känslan av en främmande ockupationsmakt i de fattiga kvarteren.
Dödligheten från polisingripanden ökade med ytterligare 40 procent under 2015 i Rio de Janeiro. I år beslutades att Rio De Janeiro ska få förstärkning av 65 000 inresta poliser och 20 000 meniga soldater från armen, för att patrullera favelorna. Den största säkerhetsoperationen i Brasiliens historia. Effekterna av förstärkningarna talar sitt tydliga språk. Dödligheten till följd av polisingripanden har ökat med 135 procent på ett år.
– Det är en våldsspiral, där rädsla föder våld som sen skapar mer våld, säger Ami Hedenborg.

 

Rio de Janeiro mottog äran att hålla sommar-OS med dessa ord:
”Kommun, delstat och federal regering kommer att arbeta gemensamt för att säkerställa en säker och behaglig klimat för de olympiska spelen. Spelen kommer att agera som en katalysator för långsiktiga förbättringar av Rio De Janeiros säkerhetssystem, och representera ett tillfälle att bygga vidare på den förändringsprocess som startade med Panamerican Games 2007 och fortsatt under förberedelserna inför fotbolls-VM 2014.”
De orden, och pärmvis med tusentals liknande ord, utgör det löfte som Brasilien och Rio lovade världens idrottsnationer inför årets sommar-OS. Men istället för den positiva utveckling som påstås kan vi följa en röd linje genom Brasiliens moderna idrottshistoria och den pekar mot en militarisering av de mest utsatta områdena och en bokstavligen motsatt utveckling jämfört med den som utlovas på OS officiella hemsida . Inför fotbolls-VM 2014, som hölls i Brasilien, vräktes tiotusentals människor för att göra plats för både moderna arenor och parkeringar för de många turister som flockade till landet från världens alla hörn.

 

Fotbolls-VM kostade hundratals miljarder dollar och hölls under den djupaste ekonomiska kris som Brasilien skådat sedan 1930-talet. Samtidigt bedrev polisen en sorts social och etnisk rensning i stadskärnorna och i de fattiga kvarter runt VM-områdena. Många favelor ligger nämligen väldigt bra till, på vackra kullar eller dalar, samtidigt som värdet på marken är lågt på grund av de fattiga som bor där. Kriget mot narkotikasmugglingen, som det ofta beskrivs som, har som alla moderna krig de största dödssiffrorna bland de civila och obeväpnade.
På den ena sidan i striden står polisbataljonerna med splitternya vapen och pansarbilar, och på den andra sidan står landets svarta, fattiga befolkning. 54 procent av de dödade till följd av polisvåldet är ungdomar, 90 procent är män och 77 procent är svarta, enligt en undersökning. I grund och botten gör det att den mest grundläggande på FN:s lista över mänskliga rättigheter, rätten till liv, sätts på undantag om du råkar vara en ung, svart man från favelan.

 

Alla är misstänkta, alla kan dödas och ingen kommer bli dömd för mordet om de bär en polisbricka. Under en ökänd period på 90-talet fick dessutom poliser bonus på lönen om de sköt ihjäl en misstänkt. Detta tillsammans med att misstanken kan klistras på någon som redan skjutits ihjäl och den i praktiken totala straffriheten gjorde att vilda-västern-bonusen, som den kom att kallas, togs bort. Men straffriheten lever kvar.
Det är ytterst ovanligt att en polis utreds för mord, och ännu ovanligare att ett mord utfört av en polis klarnas upp. Om det klarnas upp är chansen mikroskopiskt liten att polisen får någon form av reprimand eller fällande dom. Det finns många exempel på detta.
En uppmärksammad incident var när några unga killar som väntade på pizzabudet i en favela i Rio De Janeiro i maj i år lekte med sina mobilkameror utanför sin port. Plötsligt smattrade det till, och två av killarna föll omkull. Det avlossades några skott inifrån en polisbil i närheten. Polisen, beväpnade med kulsprutegevär, hade enligt polisrapporten mött en grupp beväpnade unga svarta män som öppnat eld mot poliserna.

 

När de besvarat elden flydde ungdomarna men två unga män hade träffats av polisens skott, och dessa togs med till sjukhuset. Den ena avled i polisbilen, den andra överlevde efter akut läkarvård. Men polisrapporten stämde inte överens med pojkarnas videoklipp som lades ut på nätet, Dessutom hade de två pojkarna som skjutits hade fått en pistol och en revolver planterade på sig för att stärka bevisbördan mot dem. Det kallas av frivilligorganisationer som bevakar polisvåldet för brottsplats-kit och poliserna stängdes av från sina tjänster för falskt vittnesmål.
Brasilien har det högsta antalet mord i världen. Men åratal av rasistiska stereotyper och nästan total straffrihet för poliser i fattiga områden har skapat en tragisk struktur. De väpnade säkerhetsstyrkorna i landet kommer undan med mord, och det i tusental.

 

 

Bilbo Göransson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

EBR-dagarna: Branschen testar nya höjder

Solen skiner över de hundratalet utställare som ställt upp sina tält invid hoppbackarna på Lugnet i Falun. Här pågår EBR-dagarna, de återkommande branschdagarna för elnätsföretagen. Alla plockar nog fram sitt bästa jag under de här dagarna, säger Bosse Andreasson, elnätschef på Sundsvall Elnät och ordförande i EBR-kommittén. EBR står för ElnätsBranschens Riktlinjer.

Nya medlemmar – från Estland

De båda estländska elektrikerna Aivar Jansson och Neemé Viik sitter vid lunchbordet på bygget i Östersund och fyller omsorgsfullt i blanketterna med rubriken ”Guest Membership”. Det är bra tror jag, för om vi skulle få problem så kan vi få hjälp, förklarar Aivar Jansson.

Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

I Alingsås arbetar tio elektriker från Bravida med att leda om och dra ny el i ortens lasarett. Det är inte ett helt okomplicerat arbete. Att arbeta med el på ett sjukhus skiljer sig en del från att arbeta på ett vanligt bygge. Absolut. Vi snackar ju system som är livsuppehållande, säger Jonas Cedgard, ledande montör för Bravidas elektriker på Alingsås lasarett.

Ioannis, Oliver och Jonas – tre av tusentals nya medlemmar i förbundet

Den senaste tiden har rubrikerna i tidningen främst handlat om att Elektrikerförbundet tappar medlemmar. Då är det lätt att glömma att förbundet samtidigt varje år rekryterar nära tre tusen nya medlemmar. Elektrikern följer med under en introduktionsutbildning för nya medlemmar i VK1 i Solna. Arbetslöshetsförsäkringen är precis som det låter en försäkring.

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitta försörjning, för att skapa nya affärer. Då måste också facken hänga med. Samtala, samarbeta. En del i detta är det möte som sker under några dagar i april i ett trångt konferensrum på Barnhusgatan i Stockholm. Det är tid för reflektion.

Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Töreboda, 1 maj. Jonas Wallin har lunginflammation. Han har kört från Gullspång där han tidigare under dagen har gått i 1 maj-tåg och hållit tal. Där var ett 50-tal i tåget, några fler som lyssnade. Nu är han på plats i Töreboda för sitt andra 1 maj-tal för dagen. Jonas Wallin anländer tillsammans med Christian Carlström, en gammal facklig kompis från Brunnsvik.

Falubor ska kunna köpa andelar i solcellspark: ”Man får ett oberoende av elmarknaden”

En solcellspark som Faluborna kan bli andelsägare i det planeras just nu av Falu Energi och Vatten. Tanken är att både husägare och lägenhetsboende ska kunna producera sin egen el. Man blir en del av en solcellsrevolution, säger Sofie Bergsten, projektledare. Falu Energi och Vatten är i full gång med en förstudie för en solcellspark där faluborna ska kunna bli delägare.

Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Pontus Boström är Elektrikerförbundet nye andre vice ordförande. Det stod klart på måndagen. Det känns jättebra, det var ju ett väldigt tydligt mandat, säger region Mitts regionombudsman som nu alltså tar en plats i förbundsledningen.

TV+TEXT: Följ med på Elektrikernas förbundsmöte!

Mellan 2729 maj 2018 pågår Elektrikernas förbundsmöte. Det är förbudets högsta beslutande organ, som sammanträder vart fjärde år. Förbundsledning och förbundsstyrelse väljs, motioner behandlas och förbundets inriktning för de nästkommande 4 åren sätts.

Äntligen: Osmo har fått besked om AFA-pengarna

Äntligen har Osmo Kantoluoto fått besked om att han ska få pengar från Afa-försäkring. Beskedet kom via sms, en lördag i slutet av april. Jag tror det beror på att ni skrev, säger Osmo när han ringer och berättar om beskedet för tidningen. Bakgrunden är denna: Sommaren 2013 skadades Osmo Kantoluoto i en axel vid en kabeldragning i Farsta. Sedan dess har han inte kunnat jobba.

Nu är det nedräkning för Ulf

I samband med förbundsmötet avgår Ulf Carlsson som Elektrikerförbundets andre vice ordförande. En facklig trotjänare som har sin uppfattning klar om vad som stärker en arbetstagarorganisation. Varje gång vi varslar eller är i konflikt, då blir det en uppsträckning i hela organisationen. Det blir fokus på en sak, alla vet vad som gäller, säger Ulf Carlsson.

Elajo får städa upp efter fulel i äldreboende

Det var ett oerhört lyckosamt bygge. Kostnaden blev till och med lägre än budgeterat. Det var bilden som förmedlades när slutnotan för äldreboendet i Vimmerby kommunicerades i lokalpressen. Men så gjordes en extrabesiktning av elinstallationerna. Den var inte lika lyckosam. Det allra mesta var felinstallerat och måste göras om.

I Belgien står kampen mot social dumpning

”Social dumpning”, svarar de tre männen i kör. De har precis fått frågan vad som är viktigast för facket i Belgien att arbeta med just nu. Vi befinner oss i ACV/BIE:s lokaler i centrala Bryssel. ACV/BIE är den fackliga centralorganisationens sektion för byggnadsarbetare, där även elektriker och målare ingår.

Sprillans nytt vattenkraftverk i Tännfallet

Utsikten är bedövande vacker vid Tännfallet i Härjedalen nära gränsen till Norge. Fjällen är nära och vattnet forsar fram. Här har ett sprillans nytt vattenkraftverk precis sett dagens ljus. Det nya kraftverket kommer att producera upp till 1,8 megawatt. Det är mer än dubbel så hög effekt som det tidigare kraftverket mäktade med.