• Dödligheten från polisingripanden ökade med ytterligare 40 procent under 2015 i Rio de Janeiro. FOTO: BILBO GÖRANSSON

  • Uppåt 30 000 demonstranter tog över stranden Copacabana den 5 augusti. Militärpolisen försökte först omringa demonstranterna men när protesten växten lämnade de vägen fri. FOTO: BILBO GÖRANSSON

2016-08-09

 

os i brasilien

Jag befinner mig i det farligaste landet i världen som inte befinner sig i krig.
I Brasilien sker 60 000 dödsfall till följd av våld varje år, och en stor majoritet av dem dör av skottskador från handeldvapen.

 

Den hissnande kriminaliteten har gjort att många i Brasilien anser att en bra bov är en död bov, och sympatiserar med polisens hårdare tag mot kriminella gäng.

Bilden som målas upp av polisens presstjänst via de stora tv-kanalerna och tidningarna är en sorts inbördeskrig mellan knarkligorna och polisbataljonerna i de fattiga kåkstäderna – favelorna. Men var femte dödsskjutning utförs av en polis i tjänst, och de drabbade är långt ifrån alltid några beväpnade kriminella.
Det kan vara ett dygn där 20 personer mejas ner av polis. Eller 37 personer i Manaus en helg i juli. Var det ens någon av dem som bar ett vapen? Eller sköts de bara ihjäl? frågar sig Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty Internationals kontor i Sverige.

 

LÄS MER: Slaget om Vila Autodromo

 

Ami Hedenborg använder sig av begreppet utomrättsliga avrättningar. Det är en term för de fall då polisen skjuter en misstänkt utan att det var fara för poliskonstapelns eget liv.
Egentligen får poliser inte skjuta om de inte är hotade till livet, säger Hedenborg.
Enligt henne är våldskulten och devisen en bra bov är en död bov en del av problemet.
Ja okej men var det en bov då? Det måste ju utredas och det görs inte. Av 200 utredningar är det bara en enda polis som dömts för mord, säger Ami Hedenborg.

LÄS MER: Jaguaren Juma dödades för OS-jippo
Kopplingen till stora idrottsevenemang är glasklar. I samband med stora sportsammankomster som fotbolls-VM för herrar 2014 eller Panamerica kuppen 2007 ökade dödligheten markant. Huvudanledningen tycks inte vara att kriminaliteten ökar, utan just att det är fler poliser som är ute och patrullerar favelorna.
Under 2014 ökade antalet dödsskjutningar från polis med 40 procent. När fotbolls-VM var över skulle de tiotusentals extra poliser som kallats in, med förstärkningar från militären i de stora städerna, kallas tillbaka. I Rio De Janeiro blev de kvar i över ett år mer än planerat, något som skapade känslan av en främmande ockupationsmakt i de fattiga kvarteren.
Dödligheten från polisingripanden ökade med ytterligare 40 procent under 2015 i Rio de Janeiro. I år beslutades att Rio De Janeiro ska få förstärkning av 65 000 inresta poliser och 20 000 meniga soldater från armen, för att patrullera favelorna. Den största säkerhetsoperationen i Brasiliens historia. Effekterna av förstärkningarna talar sitt tydliga språk. Dödligheten till följd av polisingripanden har ökat med 135 procent på ett år.
Det är en våldsspiral, där rädsla föder våld som sen skapar mer våld, säger Ami Hedenborg.

 

Rio de Janeiro mottog äran att hålla sommar-OS med dessa ord:
”Kommun, delstat och federal regering kommer att arbeta gemensamt för att säkerställa en säker och behaglig klimat för de olympiska spelen. Spelen kommer att agera som en katalysator för långsiktiga förbättringar av Rio De Janeiros säkerhetssystem, och representera ett tillfälle att bygga vidare på den förändringsprocess som startade med Panamerican Games 2007 och fortsatt under förberedelserna inför fotbolls-VM 2014.”
De orden, och pärmvis med tusentals liknande ord, utgör det löfte som Brasilien och Rio lovade världens idrottsnationer inför årets sommar-OS. Men istället för den positiva utveckling som påstås kan vi följa en röd linje genom Brasiliens moderna idrottshistoria och den pekar mot en militarisering av de mest utsatta områdena och en bokstavligen motsatt utveckling jämfört med den som utlovas på OS officiella hemsida . Inför fotbolls-VM 2014, som hölls i Brasilien, vräktes tiotusentals människor för att göra plats för både moderna arenor och parkeringar för de många turister som flockade till landet från världens alla hörn.

 

Fotbolls-VM kostade hundratals miljarder dollar och hölls under den djupaste ekonomiska kris som Brasilien skådat sedan 1930-talet. Samtidigt bedrev polisen en sorts social och etnisk rensning i stadskärnorna och i de fattiga kvarter runt VM-områdena. Många favelor ligger nämligen väldigt bra till, på vackra kullar eller dalar, samtidigt som värdet på marken är lågt på grund av de fattiga som bor där. Kriget mot narkotikasmugglingen, som det ofta beskrivs som, har som alla moderna krig de största dödssiffrorna bland de civila och obeväpnade.
På den ena sidan i striden står polisbataljonerna med splitternya vapen och pansarbilar, och på den andra sidan står landets svarta, fattiga befolkning. 54 procent av de dödade till följd av polisvåldet är ungdomar, 90 procent är män och 77 procent är svarta, enligt en undersökning. I grund och botten gör det att den mest grundläggande på FN:s lista över mänskliga rättigheter, rätten till liv, sätts på undantag om du råkar vara en ung, svart man från favelan.

 

Alla är misstänkta, alla kan dödas och ingen kommer bli dömd för mordet om de bär en polisbricka. Under en ökänd period på 90-talet fick dessutom poliser bonus på lönen om de sköt ihjäl en misstänkt. Detta tillsammans med att misstanken kan klistras på någon som redan skjutits ihjäl och den i praktiken totala straffriheten gjorde att vilda-västern-bonusen, som den kom att kallas, togs bort. Men straffriheten lever kvar.
Det är ytterst ovanligt att en polis utreds för mord, och ännu ovanligare att ett mord utfört av en polis klarnas upp. Om det klarnas upp är chansen mikroskopiskt liten att polisen får någon form av reprimand eller fällande dom. Det finns många exempel på detta.
En uppmärksammad incident var när några unga killar som väntade på pizzabudet i en favela i Rio De Janeiro i maj i år lekte med sina mobilkameror utanför sin port. Plötsligt smattrade det till, och två av killarna föll omkull. Det avlossades några skott inifrån en polisbil i närheten. Polisen, beväpnade med kulsprutegevär, hade enligt polisrapporten mött en grupp beväpnade unga svarta män som öppnat eld mot poliserna.

 

När de besvarat elden flydde ungdomarna men två unga män hade träffats av polisens skott, och dessa togs med till sjukhuset. Den ena avled i polisbilen, den andra överlevde efter akut läkarvård. Men polisrapporten stämde inte överens med pojkarnas videoklipp som lades ut på nätet, Dessutom hade de två pojkarna som skjutits hade fått en pistol och en revolver planterade på sig för att stärka bevisbördan mot dem. Det kallas av frivilligorganisationer som bevakar polisvåldet för brottsplats-kit och poliserna stängdes av från sina tjänster för falskt vittnesmål.
Brasilien har det högsta antalet mord i världen. Men åratal av rasistiska stereotyper och nästan total straffrihet för poliser i fattiga områden har skapat en tragisk struktur. De väpnade säkerhetsstyrkorna i landet kommer undan med mord, och det i tusental.

 

 

Bilbo Göransson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

Dennis tar det med ro

ReportageTio SM-guld som senior och siktet inställt på VM nästa år. Elektrikern Dennis Gustavsson tillhör absoluta sverigeeliten i rodd. Tjusningen? Tja, antagligen att man gillar mjölksyra, ha-ha.   Dennis Gustavsson skrattar och fortsätter att trycka i sig medhavda limpmackor med räkost.
Foto: Tomas Nyberg

36 år sen Henrik svävade mellan liv och död

– Det bara smällde. Jag såg en grön aura. Det enda som var kvar på kroppen var en strumpa och kalsingarna. Det luktade bränt kött. Henrik Söderstad var 23 år när han drabbades av en olycka i ett ställverk på Kvarnsvedens Pappersbruk. I dag är han fortfarande elektriker. På kroppen har han minnena från olyckan. – Jag går inte gärna i solen, konstaterar Henrik.

Jaguaren Juma dödades för OS-jippo

os i brasilienI staden Manaus i brasilianska Amazonas sköts den sällsynta jaguaren Juma till döds efter att ha slitit sig loss under ett OS-jippo under den flera hundra städer långa resa som OS-facklan vandrat. Efter att fyra ampuller med lugnande medel inte lyckats stoppa vilddjuret drog en närvarande soldat sin pistol och sköt Juma till döds.

Slaget om Vila Autodromo

os i brasilienMitt i ett av de fina kvarter som vigts åt de olympiska spelen i Rio de Janeiro ligger Vila Autodromo. Det är ett bostadsområde som gjort sig känt som en av de få fredliga favelorna i staden. Vila Autodromo var ett hem för över 600 familjer för ett år sedan. Det består av riktiga hus av tegel och inte alls några skjul men kallas ändå för en kåkstad – Favela.

Elektrikerjobbet blir konst – Jimmy ställer ut på Runöskolan

Det är en del av den här tiden. Hur skitigt kan det va. Det säger Jimmy Rosenholm från Vallentuna. Han jobbar som elektriker. Men han är också konstnär. Han talar om en tavla han målat från ett oacceptabel arbetsmiljö. Under maj och delar av juni har Jimmy haft en utställning på LO-skolan vid Runö i Åkersberga.

Alla är med i Prenad-klubben

nyheter  Elektrikern blev kontaktad av fackklubben. Bakgrunden var att Hallberg & Co i Lund och Bravidaägda Prenad hade slagits samman till Bravida Prenad AB. Ett 40-tal elektriker i vardera firman berördes. Men det innebar också att två fackklubbar skulle bli en. Kom och berätta om oss, hälsade klubben. Vi tog dem på orden och åkte dit.     Programmet var digert.

Alla elektriska ord – härifrån kommer de

reportageOrd är makt. Med ord förändrar vi världen. Men känner vi orden vad pratar vi egentligen om? Vad har elektrisk ström med reumatism att göra och varför är batterier stridslystna? Kort sagt: Det här reportaget handlar om ord och vad orden har att berätta.     Människan, har någon påstått, uppfann orden för att dölja sina tankar för varandra.

Rösta: Elektrisk ordlista – vilket är ditt favoritord?

Elektrisk, elektricitet med flera År 1600 gav den engelske naturvetaren Ordet elektricitet kommer av det grekiska ordet för , çëåêôñïí (elektron) och slutligen från latinets çlectricus (bärnstensliknande). Ordet myntades av britten år vid hans experiment med . Elektrod (ledningspol vid elektrolys) Ordets slutstavelse är hämtad ur grekiskans hodos, väg.

Tar ner sin avsvimmade kollega

REPORTAGEArbetet i stolpar minskar när elledningar grävs ner. Men ibland måste personal upp i stolparna och det kan hända olyckor. Behovet av övning för att vara trygg i en olyckssituation blir viktig. På Falu Energi & Vatten tränar montörerna vartannat år på hur man gör när man ska ta ner en avsvimmad kollega.

De ser till att du kommer fram i underjorden

reportageVarje dag rör sig en kvarts miljon människor i området. Än fler blir det när nya Citybanan blir klar nästa år. Den är ett av Sveriges största infrastrukturprojekt. I underjorden under Stockholms central byggs inte bara järnvägsräls i tunnlar. Här installeras massor av rulltrappor och hissar. I centrum står personal från bland annat Otis.

Sandra vill ut på storkraftsnätet

reportage I framtiden är jag sugen på högre spänning i storkraftsnätet. Det säger Sandra Rosenqvist, 19-årig tjej från Rättvik, som går sista året på en lärlingsplats i eldistribution på Stjernhööksgymnasiet.     Under några veckor före jul praktiserade Sandra på Falu Energi & Vatten. Det blev ut i verkligheten för att lära sig nya saker.

Korta utdrag ur Svens Facebook-uppdateringar

L

Han vann kampen mot cancern

reportageDet sista Sven gjorde innan han åkte in till sjukhuset var att åka ner till Elfack-mässan i Göteborg under första veckan i maj. Jag förstår inte hur jag tog mig dit ner Göteborg. Jag svettades som en gris. Helgen innan pratade jag med 1177. De trodde jag åkt på en akut njursvikt.   Några dagar innan Elfack hade han deltagit i slutarbetet med Bam-projektet.

Ackordsveteranen Thomas: ”Visst fungerar ackord på mindre jobb”

reportageThomas Karlsson, 58 år, är ledande montör på Bravida Skövde och har arbetat på ackord sedan 80-talet. Visst, du måste engagera dig lite extra men du får ut så mycket mera. Det är värt det. Varför låta företaget tjäna de pengarna på arbete som du ändå utför. Ackord är bra att använda för både mindre och lagom stora jobb.

De ska vara bäst i världen – men knappast i arbetsrätt

[