• Dödligheten från polisingripanden ökade med ytterligare 40 procent under 2015 i Rio de Janeiro. FOTO: BILBO GÖRANSSON

  • Uppåt 30 000 demonstranter tog över stranden Copacabana den 5 augusti. Militärpolisen försökte först omringa demonstranterna men när protesten växten lämnade de vägen fri. FOTO: BILBO GÖRANSSON

2016-08-09

 

os i brasilien

Jag befinner mig i det farligaste landet i världen som inte befinner sig i krig.
I Brasilien sker 60 000 dödsfall till följd av våld varje år, och en stor majoritet av dem dör av skottskador från handeldvapen.

 

Den hissnande kriminaliteten har gjort att många i Brasilien anser att en bra bov är en död bov, och sympatiserar med polisens hårdare tag mot kriminella gäng.

Bilden som målas upp av polisens presstjänst via de stora tv-kanalerna och tidningarna är en sorts inbördeskrig mellan knarkligorna och polisbataljonerna i de fattiga kåkstäderna – favelorna. Men var femte dödsskjutning utförs av en polis i tjänst, och de drabbade är långt ifrån alltid några beväpnade kriminella.
– Det kan vara ett dygn där 20 personer mejas ner av polis. Eller 37 personer i Manaus en helg i juli. Var det ens någon av dem som bar ett vapen? Eller sköts de bara ihjäl? frågar sig Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty Internationals kontor i Sverige.

 

LÄS MER: Slaget om Vila Autodromo

 

Ami Hedenborg använder sig av begreppet utomrättsliga avrättningar. Det är en term för de fall då polisen skjuter en misstänkt utan att det var fara för poliskonstapelns eget liv.
– Egentligen får poliser inte skjuta om de inte är hotade till livet, säger Hedenborg.
Enligt henne är våldskulten och devisen en bra bov är en död bov en del av problemet.
– Ja okej men var det en bov då? Det måste ju utredas och det görs inte. Av 200 utredningar är det bara en enda polis som dömts för mord, säger Ami Hedenborg.

LÄS MER: Jaguaren Juma dödades för OS-jippo
Kopplingen till stora idrottsevenemang är glasklar. I samband med stora sportsammankomster som fotbolls-VM för herrar 2014 eller Panamerica kuppen 2007 ökade dödligheten markant. Huvudanledningen tycks inte vara att kriminaliteten ökar, utan just att det är fler poliser som är ute och patrullerar favelorna.
Under 2014 ökade antalet dödsskjutningar från polis med 40 procent. När fotbolls-VM var över skulle de tiotusentals extra poliser som kallats in, med förstärkningar från militären i de stora städerna, kallas tillbaka. I Rio De Janeiro blev de kvar i över ett år mer än planerat, något som skapade känslan av en främmande ockupationsmakt i de fattiga kvarteren.
Dödligheten från polisingripanden ökade med ytterligare 40 procent under 2015 i Rio de Janeiro. I år beslutades att Rio De Janeiro ska få förstärkning av 65 000 inresta poliser och 20 000 meniga soldater från armen, för att patrullera favelorna. Den största säkerhetsoperationen i Brasiliens historia. Effekterna av förstärkningarna talar sitt tydliga språk. Dödligheten till följd av polisingripanden har ökat med 135 procent på ett år.
– Det är en våldsspiral, där rädsla föder våld som sen skapar mer våld, säger Ami Hedenborg.

 

Rio de Janeiro mottog äran att hålla sommar-OS med dessa ord:
”Kommun, delstat och federal regering kommer att arbeta gemensamt för att säkerställa en säker och behaglig klimat för de olympiska spelen. Spelen kommer att agera som en katalysator för långsiktiga förbättringar av Rio De Janeiros säkerhetssystem, och representera ett tillfälle att bygga vidare på den förändringsprocess som startade med Panamerican Games 2007 och fortsatt under förberedelserna inför fotbolls-VM 2014.”
De orden, och pärmvis med tusentals liknande ord, utgör det löfte som Brasilien och Rio lovade världens idrottsnationer inför årets sommar-OS. Men istället för den positiva utveckling som påstås kan vi följa en röd linje genom Brasiliens moderna idrottshistoria och den pekar mot en militarisering av de mest utsatta områdena och en bokstavligen motsatt utveckling jämfört med den som utlovas på OS officiella hemsida . Inför fotbolls-VM 2014, som hölls i Brasilien, vräktes tiotusentals människor för att göra plats för både moderna arenor och parkeringar för de många turister som flockade till landet från världens alla hörn.

 

Fotbolls-VM kostade hundratals miljarder dollar och hölls under den djupaste ekonomiska kris som Brasilien skådat sedan 1930-talet. Samtidigt bedrev polisen en sorts social och etnisk rensning i stadskärnorna och i de fattiga kvarter runt VM-områdena. Många favelor ligger nämligen väldigt bra till, på vackra kullar eller dalar, samtidigt som värdet på marken är lågt på grund av de fattiga som bor där. Kriget mot narkotikasmugglingen, som det ofta beskrivs som, har som alla moderna krig de största dödssiffrorna bland de civila och obeväpnade.
På den ena sidan i striden står polisbataljonerna med splitternya vapen och pansarbilar, och på den andra sidan står landets svarta, fattiga befolkning. 54 procent av de dödade till följd av polisvåldet är ungdomar, 90 procent är män och 77 procent är svarta, enligt en undersökning. I grund och botten gör det att den mest grundläggande på FN:s lista över mänskliga rättigheter, rätten till liv, sätts på undantag om du råkar vara en ung, svart man från favelan.

 

Alla är misstänkta, alla kan dödas och ingen kommer bli dömd för mordet om de bär en polisbricka. Under en ökänd period på 90-talet fick dessutom poliser bonus på lönen om de sköt ihjäl en misstänkt. Detta tillsammans med att misstanken kan klistras på någon som redan skjutits ihjäl och den i praktiken totala straffriheten gjorde att vilda-västern-bonusen, som den kom att kallas, togs bort. Men straffriheten lever kvar.
Det är ytterst ovanligt att en polis utreds för mord, och ännu ovanligare att ett mord utfört av en polis klarnas upp. Om det klarnas upp är chansen mikroskopiskt liten att polisen får någon form av reprimand eller fällande dom. Det finns många exempel på detta.
En uppmärksammad incident var när några unga killar som väntade på pizzabudet i en favela i Rio De Janeiro i maj i år lekte med sina mobilkameror utanför sin port. Plötsligt smattrade det till, och två av killarna föll omkull. Det avlossades några skott inifrån en polisbil i närheten. Polisen, beväpnade med kulsprutegevär, hade enligt polisrapporten mött en grupp beväpnade unga svarta män som öppnat eld mot poliserna.

 

När de besvarat elden flydde ungdomarna men två unga män hade träffats av polisens skott, och dessa togs med till sjukhuset. Den ena avled i polisbilen, den andra överlevde efter akut läkarvård. Men polisrapporten stämde inte överens med pojkarnas videoklipp som lades ut på nätet, Dessutom hade de två pojkarna som skjutits hade fått en pistol och en revolver planterade på sig för att stärka bevisbördan mot dem. Det kallas av frivilligorganisationer som bevakar polisvåldet för brottsplats-kit och poliserna stängdes av från sina tjänster för falskt vittnesmål.
Brasilien har det högsta antalet mord i världen. Men åratal av rasistiska stereotyper och nästan total straffrihet för poliser i fattiga områden har skapat en tragisk struktur. De väpnade säkerhetsstyrkorna i landet kommer undan med mord, och det i tusental.

 

 

Bilbo Göransson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

ETG: Ett växande koncept

Vi närmar oss 50 partners. I dag ingår 44 skolor i konceptet, säger Jonas Andersson, vd för ETG. I en sal på Lugnetgymnasiet i Falun sitter ett 20-tal representanter från olika skolor i regionen. En hel del från skolor som redan är med i ETG-konceptet (Elteknikbranschens gymnasium).

Mikael gav en del av sig själv till sin son

Det snurrade ju till lite grand i magen, när det blir så konkret, att om några timmar så ska vi göra det vi har väntat på i 30 års tid, berättar Mikael Pettersson. Elektrikernas biträdande förhandlingschef är tillbaka på jobbet igen. I början av december lades han in på Akademiska sjukhuset i Uppsala för en mycket viktig operation.

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus.

På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet. Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen. Precis.

”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Tommy Persson har haft fem olika arbetsgivare. Ändå har han aldrig lämnat sitt jobb i Töreboda. Det är lite svårt att förklara alla namnbyten för kunderna, men sedan kvittar det väl vad det står på ryggen, konstaterar Tommy Persson. Det var den 26 augusti 1985 som Tommy Persson för första gången klev in genom dörren till elfirman i Töreboda.

”Jag har bara följt med”

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått. Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson. När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el.

”Det blev bättre den här gången”

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

Avregleringen kom med ett högt pris

Den avreglerade elmarknaden ledde inte bara till miljardvinster för de stora elbolagen på bekostnad av högre elpriser för hushållen och en sämre samhällssäkerhet utan även till sämre villkor för de anställda. Det här konstaterar journalisten och författaren Mats Wingborg, som på uppdrag av Elektrikerförbundet har granskat avregleringen.

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.

Henrik fixar extrapengar vid lönerevisionerna

Region Mitt tar hjälp av förtroendevalda vid lönerevisioner på klubblösa företag. Det senaste året har Henrik Hedman, vanligtvis klubbordförande vid K4 Elektriska i Danderyd, förhandlat fram drygt 46 000 kronor utöver vad avtalet ger till medlemmar vid 36 olika företag i Stockholmsområdet.

Medlemmar i politiken: ”Det fanns något radikalare i Vänsterpartiet”

MEDLEMMAR I POLITIKEN Johan Jensen är serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene, klubbordförande för SEF och samtidigt aktiv i Vänsterpartiet. När man lyssnar på vad Elektrikerförbundet säger om arbetsmarknaden, vad förbundet arbetar för att förbättra för sina medlemmar, så är det för mig det samma som de frågor vi driver i Vänsterpartiet, säger han.

Medlemmar i politiken: ”Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

MEDLEMMAR I POLITIKEN Daniel Åhs är klubbordförande på hissföretaget Otis i Norrköping. Efter åtta år utanför facket valde han i fjol att gå med igen och tycker att Elektrikerna förändrats till det bättre. Men en hel del av kritiken har han kvar. Efter ett år som installationselektriker engagerade sig Daniel Åhs fackligt och gick en facklig kurs.

Insatsstyrkan är på plats

En isstorm har slagit ut elen mellan Partille och Stenkullen. En miljon människor är utan ström. Något som har lett till att insatsstyrkan kallats in för att bygga nya ledningar. Göteborg ligger alltid illa till i de här övningarna, skrattar Åke Persson, som är arbetsmiljöobservatör under övningen. Vi befinner oss på Åsbro kursgård utanför Örebro.

De är framtidens kraftverkare

På Åsbro kursgård utanför Örebro tränar inte bara Svenska Kraftnäts insatsstyrka här finns även elever och högskolestudenter under utbildning. Vi gör ett besök hos några av dem. Först träffar vi ett gäng gymnasieelever som läser Eldistribution på El- och energiprogrammet. !function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”),d=o[0],r=/^http:/.

Chinatown, måndag förmiddag i januari 2018

Det piskar en hård, snöblandad vind utanför entreprenörernas bodar på SSAB i Oxelösund. I en av bodarna sitter sju män, alla elektriker från Caverion Nyköping, och värmer sig. Området där entreprenörernas bodar ligger kallas Chinatown. Det är en liten by i sig, på SSAB:s område i Oxelösund. Här har de stora entreprenörerna sina stadiga medarbetare.