Riksdagen beslutade under onsdagen att anta förslaget till ny ellag.
Den 1 juli 2017 kan den nya lagen vara verklighet.

Efter att elsäkerhetsutredningen var klar i början på januari 2015, så gick först utredningen ut på remiss. Sen skrev regeringen ett förslag till lag som också den varit ute på remiss. Lagförslaget har också granskats av lagrådet. Därefter har ett slutligt förslag till elsäkerhetslag behandlats av försvarsutskottet.

I utskottet har det formulerats två invändningar. Från Sverigedemokraterna menar man att det skulle behövas en reglering av vilka befogenheter en utländsk elinstallatör med tillfällig yrkesutövning i Sverige har för befogenheter.

Från utskottets majoritet menar man att detta redan är reglerat i en nyligen antagen lag om yrkeskvalifikationer. Jan Lindholm från Miljöpartiet menar att det behövs åtgärder på så kallade vagabonderande strömmar, som kan skada infrastruktur i byggnader och människor. Utskottets majoritet menar att värdena ligger långt under det som kan skada människor. När det gäller skador på byggnader så tror man att byggbranschen har ”självsanerande åtgärder” för att komma förbi detta. Vid omröstningen i riksdagen reserverade sig Sverigedemokraterna.

Den nya lagen och utskottsbehandlingen kan du läsa här: https://data.riksdagen.se/fil/6485A7D4-24A6-43A1-B019-C40E71330B5D

Hur den nya elsäkerhetslagen ska fungera i praktiken sitter nu Elsäkerhetsverket och diskuterar. I de diskussionerna deltar även parterna på arbetsmarknaden för elinstallatörer, Elektrikerförbundet och Eio, tillsammans med andra berörda. Föreskrifterna som utgår från den nya lagen ska finnas klara innan lagen träder i kraft 1 juli 2017.

LÄS ÄVEN: Utredaren: Företaget får ta över ansvaret

 

Per Eklund