• Tunnare drivdon OSRAM har tagit fram ett drivdon som bara är 11 millimeter i tjocklek. Ultraflat heter det och innehåller ett Optotronic LED-drivdon med närvaro- och dagsljussensor. DALI Edition 2 kompatibel och donet programmeras trådlöst med flera olika system. Intelligent system inbyggt som kan kommunicera med andra don trådlöst (Near Field Communication Ready). Allt blir mindre och plattare och syftet med Ultraflat är att inte drivdonet ska vara en begränsning vid armaturtillverkning och modern arkitektur.

  • Solen laddar bilenLaddteknik till elbilen görs allt mer intelligent. Med det här systemet från tyska Mennekes kan du välja vilken kraftkälla som ska tanka bilen om huset har exempelvis solceller. Programmera via en app när bilen ska vara färdigtankad och med hur mycket. Sedan väljer systemet el från antingen solen eller elnätet beroende på tid och hur mycket solenergi som genereras för tillfället. Bilen är klar på utsatt tid. Finns förstås flera valmöjligheter, exempelvis om elen är billigare nattetid eller att bara välja solel.

  • Uttag med hjälpfunktionOlika former av funktionshinder, reumatism eller hög ålder kan göra en vanlig stickkontakt till ett problem i vardagen. Busch-Jaeger har prisats i Tyskland för den här modellen av uttag anpassade just för personer med funktionshinder i händer och armar. Tryck spaken i uttagets krans nedåt och stickproppen skjuts ut. Ur elsäkerhetssynpunkt slipper man också risken att stickproppen dras ur med hjälp av sladden vilket kan ställa till problem.

  • Multidosor för alla tillfällenMultidosa, rotdosa eller kanske senildosa? Kärt barn har många namn, men numera finns dessa i vilket utseende du än behöver. Här några rundade varianter, ett litet urval, från tyska DIETZEL UNIVOLT som visades på mässan i Frankfurt. Säljs i olika tätningsklasser där gummimembran tätar rörinföring, eller kabel som är vanligare utomlands, och olika djup för olika väggkonstruktioner. Går att hitta i princip alla doslösningar för eftermontage i dag.

2016-06-04

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.