• Tunnare drivdon OSRAM har tagit fram ett drivdon som bara är 11 millimeter i tjocklek. Ultraflat heter det och innehåller ett Optotronic LED-drivdon med närvaro- och dagsljussensor. DALI Edition 2 kompatibel och donet programmeras trådlöst med flera olika system. Intelligent system inbyggt som kan kommunicera med andra don trådlöst (Near Field Communication Ready). Allt blir mindre och plattare och syftet med Ultraflat är att inte drivdonet ska vara en begränsning vid armaturtillverkning och modern arkitektur.

  • Solen laddar bilenLaddteknik till elbilen görs allt mer intelligent. Med det här systemet från tyska Mennekes kan du välja vilken kraftkälla som ska tanka bilen om huset har exempelvis solceller. Programmera via en app när bilen ska vara färdigtankad och med hur mycket. Sedan väljer systemet el från antingen solen eller elnätet beroende på tid och hur mycket solenergi som genereras för tillfället. Bilen är klar på utsatt tid. Finns förstås flera valmöjligheter, exempelvis om elen är billigare nattetid eller att bara välja solel.

  • Uttag med hjälpfunktionOlika former av funktionshinder, reumatism eller hög ålder kan göra en vanlig stickkontakt till ett problem i vardagen. Busch-Jaeger har prisats i Tyskland för den här modellen av uttag anpassade just för personer med funktionshinder i händer och armar. Tryck spaken i uttagets krans nedåt och stickproppen skjuts ut. Ur elsäkerhetssynpunkt slipper man också risken att stickproppen dras ur med hjälp av sladden vilket kan ställa till problem.

  • Multidosor för alla tillfällenMultidosa, rotdosa eller kanske senildosa? Kärt barn har många namn, men numera finns dessa i vilket utseende du än behöver. Här några rundade varianter, ett litet urval, från tyska DIETZEL UNIVOLT som visades på mässan i Frankfurt. Säljs i olika tätningsklasser där gummimembran tätar rörinföring, eller kabel som är vanligare utomlands, och olika djup för olika väggkonstruktioner. Går att hitta i princip alla doslösningar för eftermontage i dag.

2016-06-04

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.