• Tunnare drivdon OSRAM har tagit fram ett drivdon som bara är 11 millimeter i tjocklek. Ultraflat heter det och innehåller ett Optotronic LED-drivdon med närvaro- och dagsljussensor. DALI Edition 2 kompatibel och donet programmeras trådlöst med flera olika system. Intelligent system inbyggt som kan kommunicera med andra don trådlöst (Near Field Communication Ready). Allt blir mindre och plattare och syftet med Ultraflat är att inte drivdonet ska vara en begränsning vid armaturtillverkning och modern arkitektur.

  • Solen laddar bilenLaddteknik till elbilen görs allt mer intelligent. Med det här systemet från tyska Mennekes kan du välja vilken kraftkälla som ska tanka bilen om huset har exempelvis solceller. Programmera via en app när bilen ska vara färdigtankad och med hur mycket. Sedan väljer systemet el från antingen solen eller elnätet beroende på tid och hur mycket solenergi som genereras för tillfället. Bilen är klar på utsatt tid. Finns förstås flera valmöjligheter, exempelvis om elen är billigare nattetid eller att bara välja solel.

  • Uttag med hjälpfunktionOlika former av funktionshinder, reumatism eller hög ålder kan göra en vanlig stickkontakt till ett problem i vardagen. Busch-Jaeger har prisats i Tyskland för den här modellen av uttag anpassade just för personer med funktionshinder i händer och armar. Tryck spaken i uttagets krans nedåt och stickproppen skjuts ut. Ur elsäkerhetssynpunkt slipper man också risken att stickproppen dras ur med hjälp av sladden vilket kan ställa till problem.

  • Multidosor för alla tillfällenMultidosa, rotdosa eller kanske senildosa? Kärt barn har många namn, men numera finns dessa i vilket utseende du än behöver. Här några rundade varianter, ett litet urval, från tyska DIETZEL UNIVOLT som visades på mässan i Frankfurt. Säljs i olika tätningsklasser där gummimembran tätar rörinföring, eller kabel som är vanligare utomlands, och olika djup för olika väggkonstruktioner. Går att hitta i princip alla doslösningar för eftermontage i dag.

2016-06-04

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.