• Nyinstallation av industrirobotar ökar vilket ger jobb till elbranschen. Att installera en robot inom industrin handlar om kreativa lösningar för ingen är den andra lik, menar Fredrik Holmström, elektriker på Vetlanda Elteknik. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Det har hänt att personal glömt trappstegar inne i robotcellen vilket ställt till problem. Fredrik Holmström kompletterar med en kontrollgivare som ska känna av om något står i vägen. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Med sitt gripdon tar roboten i ett svep med sig 24 smådetaljer samt rör och lägger fram för svetsroboten. Den färdiga bommen läggs tillbaka med oerhörd precision. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Johan Marko från Robotteknik Automation kör roboten i slow motion. När han är nöjd sparas rörelsen ned som en del i programmeringen. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Roboten svetsar utan rast och lämnar alltid identiska svetsningar efter sig. Med 3D laser kan i dag en robot se och exempelvis leta fram en skarv eller markering på ett rör för att få en position på arbetsstycket. Foto: Jan-Erik Johansson

2016-05-26

ny teknik

Allt fler robotar tar över de repetitiva industrijobben. Men en robotinstallation är allt annat än monoton för elektrikern.
– Ingen maskin är den andra lik., det är alltid en verklighet att förhålla sig till.

 

Det vet Fredrik Holmström, elektriker på Vetlanda Elteknik, som de sista tio åren i huvudsak installerat och gjort elen till industrirobotar som är en bransch som nu växer 5-10 procent årligen. Det innebär en lika växande del av elarbeten och en nisch som blir allt större.
Vi är i en verkstadsindustri med produktion av svetsade produkter och här installerade han den första roboten 2011. Vid årets slut ska det stå färdigt 49 olika robotar med tillhörande maskiner, så kallade celler, enligt plan. Huvudman är Robotteknik Automation AB som står för själva roboten, dess programmering och maskindelarna som behövs för arbetsflödet. Fredrik Holmströms jobb är att få det att fungera ihop.
– Ja, vi ansvarar för all ihopkoppling runtikring roboten. Det börjar med ett stålskelett och en mekanisk ritning hur det ska fungera. Sedan ritar jag och syr ihop det.
– Det finns ju inga standarder i funktion, det kan variera. Däremot finns det regler för säkerhetssidan och där får vi en besiktning av tredje part och det känns rätt bra, säger Fredrik Holmström.
Han bygger själv skåpet och programmerar PLC:n som styr det hela, varje projekt är en helhetslösning som skapas från noll. Imponerande.
– Tja, man har väl lärt sig successivt. Jag har gjort sådana här projekt sedan 2006, och nu när vi gjort ett antal så kan man ibland återanvända scheman och ha som utgångspunkt, säger Fredrik Holmström när vi kliver in i den kapmaskin som just håller på att köras i gång.
För kommunikationen från PLC:n till maskinens olika delar och givare använder han profibus som är vanlig inom industriell automation. Varje maskindel har en nod som tar emot informationen. En ganska traditionell maskininstallation med skillnaden att i centrum står en robot som ska matas med material. För att flödet ska fungera har just den här kapcellen totalt cirka 400 givare och runt 100 luftventiler, en ganska liten maskin.
– Men allt ska få plats och inget får ju krocka när roboten rör sig. Man får lösa det helt enkelt.
Arbetet för Fredrik Holmström uppskattar han till 50-50 tidsmässigt mellan installationsbiten kontra ritning/ PLC-programmeringsbiten. Och jobbet är rätt kul även om det ställer en del krav.
– Det är väl inte precis ett 7-4 jobb. Vid drifttagning blir det rätt intensivt arbete. Det är ju också ett visst kundansvar om något krånglar och maskinen stannar. Man har ju inte jour jämt, men… På en färdig maskin går det ju göra en del hemifrån via datorn.

Jan-Erik Johansson

 

Industrirobotar

– Ordet robot myntades 1921 av den tjeckiske författaren Karel Capek. Det tjeckiska ordet robota betyder ungefär påtvingat arbete.

– Den första industriroboten ritades 1954 av George Devol som sedan grundade Unimation Inc, världens första robotföretag. Deras första robot levererades till General Motors 1961-62.

– Det stora genombrottet för industriroboten anses vara när GM 1964 beställde ytterligare 66 st Unimaterobotar.

– Första industriroboten i svensk fabrik installerades 1967, fabriken ägdes av Gränges Weda.

– 1973 fanns runt 3000 aktiva industrirobotar i världen.

– 1974 lanserar dåvarande ASEA sin första robot IRB 6. Då världens första helelektriska och mikroprocesstyrda maskin.

– Cirka 40 procent av dagens robotar går till bilindustrin.

Källa: Nationalencyklopedin, framtidatillvaxt.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.