• FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

2016-05-25

NYHETER

Är jämställdhet viktigt? stod det på en gungbänk vid Hyllie Boulevard på väg mot Malmömässan. Det kan vara värt att fundera lite över. Det nyligen avslutade Yrkes SM i Malmö var i många avseenden en succé – denna yrkesutbildningens år.

WorldSkills Sweden kunde glädja sig åt uppåt 200 tävlande i närmare 30 olika yrken. Plus en rekordpublik på 22 000 besökare – inte minst skolor och elever i åttonde klass som ska välja till gymnasiet. Men i ett annat avseende speglade Yrkes SM ett arbetsliv med mycket traditionella könsroller. Trots att vi skriver 2016, diskuterat jämlikhet och könsroller högt och lågt i decennier och fortfarande talar om kvotering till bolagsstyrelser.

Under SM vimlade det av besökande ungdomar med stort kvinnligt inslag. För en hel del av dem handlade det om att få intryck och stimulans att göra ett vägval i skolan och därmed en yrkesinriktning. Yrkes SM handlar ytterst om att visa upp yrkesprogrammen i gymnasiet och de yrken de leder till.
Men hur såg det då ut bland de tävlande? Nu speglar inte själva tävlingen precis hur könsfördelningen är inom yrket men det ger en allmän bild. Och nog var det en uppvisning i traditionella könsroller med ett och annat undantag.

Elbranschen (industrielektriker, mekatronik, telekommunikation och elteknik) kunde knappt skryta med några jämställdhetspoäng. Inte en tävlande var kvinna. Å andra sidan fanns inte en enda man bland frisörerna, floristerna, hudterapeuterna eller guldsmederna. Och tänka sig – av 17 tävlande florister fanns inte en enda blomsterintresserad kille. Vård- och omsorgsprogrammet hade sex tävlande – bara en var man. Och det är ett gigantiskt yrkesområde på arbetsmarknaden i varje kommun och region/landsting. Könsrollsfördelningen speglar sig också på domare/funktionärer.

Målande undantag fanns som måleribranschen där åtta av tio tävlande var kvinnor. Detta trots att kvinnorna bara utgör cirka åtta procent av yrkeskåren. Lite ironiskt var att en man knep guldmedaljen.
Men det fanns också kvinnliga guldmedaljörer i traditionella manliga yrken som trädgårdsanläggning, plattsättning (fem killar – tre tjejer) och flygmekaniker. Av 35 guldmedaljer gick tio till kvinnor och 25 till män.

Regeringen, Svenskt näringsliv och LO lägger mer än 30 miljoner kronor på att gemensamt locka fler tonåringar att söka till gymnasieskolans yrkesprogram. Bakgrunden är att yrkesprogrammen under lång tid tappat i popularitet, samtidigt som vården, byggsektorn och industrin behöver arbetskraft. En kartläggning tidskriften Du & Jobbet redovisade 10 december 2012 (byggt på SCB statistik) visade att nio av tio har yrken med ojämn könsfördelning. Andelen kvinnor var 92 procent bland förskollärare/fritidspedagoger, 82 procent bland vårdbiträden/personliga assistenter och 78 procent bland hotell- och kontorsstädare. Motsvarande var fem procent av byggnadsarbetarna kvinnor, en procent av motorfordonsmekanikerna, två procent av murarna och samma när det gäller anläggningsarbetare.

Arbetsmarknadens parter, skolan, föräldrar och politiken har oerhört mycket kvar att göra för att förändra attityder, yrkesval och den sneda könsfördelningen i yrkeslivet. Det handlar inte bara om att det ska se snyggt ut. Många branscher och yrken har akut brist på arbetskraft framöver på grund av stora pensionsavgångar. Det räcker helt enkelt inte till med att bara rekrytera inom ett kön.

Text och foto: Leif Göbel

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Elmässa med mersmak

Nytt, nygammalt, förändrat och förbättrat. Årets elmässa i Kista bjöd på en hel del roliga nyheter på både material- och verktygssidan. Nu gäller det bara att övertyga inköpsavdelningen också. Det säger Paul Draghici, teamleader och distributionselektriker på Relacom, som var en av runt 6500 besökare på den årliga mässan.

När julmusik blir ett arbetsmiljöproblem

För många shoppare är julmusiken i affärerna en stämningshöjande detalj. För personalen som tvingas stå mitt i Jingle Bells hela arbetsdagar i streck kan den bli ett arbetsmiljöproblem. Handelsnytts reporter Anton Andersson har testat en heldag med Rudolf.

Så ska pensionsåldern höjas

På torsdagen presenterade den blocköverskridande pensionsgruppen sina förslag om ett nytt pensionssystem. Förslagen innebär bland annat att den tidigaste åldern för att ta ut den allmänna pensionen höjs från dagens 61 år till 64 år och att anställningstryggheten i Las förlängs från 67 år till 69 år.

Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manliga kunder bara för att de är tjejer. Det händer inte varje dag men ändå så ofta att det börjar bli normalt, säger Christine Hall.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Avslutade gravids provanställning – stäms på 100 000 kronor

Arbetsgivaren avslutade kvinnans provanställning när det framkom att hon var gravid. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen företaget på 100 000 kronor.

Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Att arbeta i ett hantverksyrke och samtidigt vara gravid, det är en kombination många kvinnliga elektriker ställs inför. Om kroppen inte orkar med det vanliga arbetet ska arbetsgivaren om det är möjligt erbjuda andra lättare arbetsuppgifter. Något som fler arbetsgivare bör uppmärksammas på.

Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Elektrikerförbundets Claes Thim deltar i årets insamling till Musikhjälpen, genom att auktionera ut sin skyddsombudshjälm. Den årliga insamlingen Musikhjälpen pågår mellan 11-17 december, i regi av SVT och Sveriges Radio. Årets tema är ”Barn är inte till salu”, och syftar till att hjälpa barn ut ur sexhandel.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Biltjuvarna haffades – och bands med buntband

När firmabilen stals tog Anders Grubb upp jakten med hjälp av den elektroniska körjournalen. Tjuvarna förstod snart att de gett sig på helt fel fiberblåsare. Under lördagsnatten stals fiberblåsaren Anders Grubbs nya firmabil från sin parkering i Älvdalen, vilket Expressen var först med att berätta om.

Samhalls personal fick plocka isär militära granater

Samhalls personal fick i uppgift att plocka isär färgpatroner men det visade sig vara militära granater. Ett pulver spreds i lokalen och flera av de anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär, skriver Dagens Arbete.

Lågkonjunktur på kassan: ”Vi har väldigt snälla medlemmar”

I Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i Stockholm jobbar fem personer. Här berättar de om regler, rutiner och snälla medlemmar. Vi har väldigt snälla medlemmar. Det var något som slog mig när jag började här, säger Karin Holmström. Vi står i Karin Holmströms kontor i Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i centrala Stockholm.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Ida och Moa från Ulricehamns kommun är 16 år och har just börjat första året på elprogrammet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Jag är inte rädd för att bli ensam tjej på jobbet, säger Ida och får medhåll av kompisen Moa: Man måste ha lite attityd, säger hon. De vill ha mer info på högstadiet för att locka fler tjejer till utbildningen.