• FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

2016-05-25

NYHETER

Är jämställdhet viktigt? stod det på en gungbänk vid Hyllie Boulevard på väg mot Malmömässan. Det kan vara värt att fundera lite över. Det nyligen avslutade Yrkes SM i Malmö var i många avseenden en succé – denna yrkesutbildningens år.

WorldSkills Sweden kunde glädja sig åt uppåt 200 tävlande i närmare 30 olika yrken. Plus en rekordpublik på 22 000 besökare – inte minst skolor och elever i åttonde klass som ska välja till gymnasiet. Men i ett annat avseende speglade Yrkes SM ett arbetsliv med mycket traditionella könsroller. Trots att vi skriver 2016, diskuterat jämlikhet och könsroller högt och lågt i decennier och fortfarande talar om kvotering till bolagsstyrelser.

Under SM vimlade det av besökande ungdomar med stort kvinnligt inslag. För en hel del av dem handlade det om att få intryck och stimulans att göra ett vägval i skolan och därmed en yrkesinriktning. Yrkes SM handlar ytterst om att visa upp yrkesprogrammen i gymnasiet och de yrken de leder till.
Men hur såg det då ut bland de tävlande? Nu speglar inte själva tävlingen precis hur könsfördelningen är inom yrket men det ger en allmän bild. Och nog var det en uppvisning i traditionella könsroller med ett och annat undantag.

Elbranschen (industrielektriker, mekatronik, telekommunikation och elteknik) kunde knappt skryta med några jämställdhetspoäng. Inte en tävlande var kvinna. Å andra sidan fanns inte en enda man bland frisörerna, floristerna, hudterapeuterna eller guldsmederna. Och tänka sig – av 17 tävlande florister fanns inte en enda blomsterintresserad kille. Vård- och omsorgsprogrammet hade sex tävlande – bara en var man. Och det är ett gigantiskt yrkesområde på arbetsmarknaden i varje kommun och region/landsting. Könsrollsfördelningen speglar sig också på domare/funktionärer.

Målande undantag fanns som måleribranschen där åtta av tio tävlande var kvinnor. Detta trots att kvinnorna bara utgör cirka åtta procent av yrkeskåren. Lite ironiskt var att en man knep guldmedaljen.
Men det fanns också kvinnliga guldmedaljörer i traditionella manliga yrken som trädgårdsanläggning, plattsättning (fem killar – tre tjejer) och flygmekaniker. Av 35 guldmedaljer gick tio till kvinnor och 25 till män.

Regeringen, Svenskt näringsliv och LO lägger mer än 30 miljoner kronor på att gemensamt locka fler tonåringar att söka till gymnasieskolans yrkesprogram. Bakgrunden är att yrkesprogrammen under lång tid tappat i popularitet, samtidigt som vården, byggsektorn och industrin behöver arbetskraft. En kartläggning tidskriften Du & Jobbet redovisade 10 december 2012 (byggt på SCB statistik) visade att nio av tio har yrken med ojämn könsfördelning. Andelen kvinnor var 92 procent bland förskollärare/fritidspedagoger, 82 procent bland vårdbiträden/personliga assistenter och 78 procent bland hotell- och kontorsstädare. Motsvarande var fem procent av byggnadsarbetarna kvinnor, en procent av motorfordonsmekanikerna, två procent av murarna och samma när det gäller anläggningsarbetare.

Arbetsmarknadens parter, skolan, föräldrar och politiken har oerhört mycket kvar att göra för att förändra attityder, yrkesval och den sneda könsfördelningen i yrkeslivet. Det handlar inte bara om att det ska se snyggt ut. Många branscher och yrken har akut brist på arbetskraft framöver på grund av stora pensionsavgångar. Det räcker helt enkelt inte till med att bara rekrytera inom ett kön.

Text och foto: Leif Göbel

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning

Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade Europaparlamentets sysselsättningsutskott för på måndagen. – Det var en tydlig vinst, vi ser ett väldigt brett stöd för vårt förslag, säger Marita Ulvskog (S), vice ordförande för sysselsättningsutskottet, och den som satt som ordförande vid omröstningen.

Assemblins vd avgår

vd och koncernchef, Petter Håkanson, lämnar företaget med omedelbar verkan. Detta efter endast fyra och en halv månad på posten. Oenighet med styrelsen anges som orsak. Detta enligt ett pressmeddelande från företaget.

Förhandlingar inledda: Etablerings- eller utbildningsjobb?

Det börjar röra på sig. Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.

Den tudelade arbetsmarknaden – två helt motsatta bilder

Det finns två bilder av arbetslösheten i Sverige. Den ena visar rekordlåga siffror. I det fallet handlar det om inrikes födda, där arbetslösheten enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror ger en arbetslöshet på 3,9 procent. Det är den lägsta nivån sedan augusti 2008, före finanskrisen. Den andra bilden är inte lika ljus. Den visar arbetslöshetssiffrorna för utrikes födda.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

Nu höjs a-kasseavgiften – efter avsiktliga förluståren

NYHETER Avgiften till Elektrikernas a-kassa höjs med tio kronor från och med årsskiftet. Anledningen är att a-kassan med avsikt gått back under ett antal år.

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems. När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte stod rätt till.

Vindkraftverk i haven skulle kunna förse hela världen med el

Framtida vindkraftverk i världshaven skulle ha potential att förse hela världen med el, enligt en amerikansk studie. Det är TT, tidningarnas telegrambyrå, som rapporterar om resultaten i den amerikanska studien.

Byggarbetare fick lämna arbetsplats efter facklig kontroll

52 lettiska byggarbetare fick lämna sin arbetsplats vid Frövi pappersbruk efter en kontroll av fackförbundet Byggnads. Byggnads gjorde en kontroll vid Billerudkorsnäs kartongbruk i Frövi efter att de hade fått in tips. Vid kontrollen visade det sig att kollektivavtalet inte följdes. Enligt Byggnads saknade de flesta byggarbetarna också nödvändiga utbildningar.

De ska tävla om att bli bäst i Sverige

Den 23 september ägde semifinalen inför yrkes-SM för elektriker rum i Nyköping. Grenarna var ”bygga elcentral”, ”kabelförläggning”, ”metodisk felsökning” och ”presentationsteknik”.

Upptäckt om skiftarbetets påverkan ger Nobelpris

Årets Nobelpris i medicin går till de tre amerikanska forskarna Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W Young för upptäckten om hur vårt inre urverk styr hur vi anpassar oss till dygnets olika faser. Att skiftarbete påverkar hälsan har länge varit känt. Nu belönas tre amerikanska forskare med Nobelpriset för sina studier som förklarar varför det är så.

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren Mats Wingborg i en ny rapport utgiven av Tankesmedjan Tiden. Men trenden är nedåtgående. I alla nordiska länder, utom Island, tappar facken medlemmar. I övriga Europa har nedgången varit än större. Bland OECD-länderna som helhet har den fackliga organisationsgraden halverats sedan 1980.

Nya på redaktionen: Anna och Chris berättar

TV+TEXT Anna Norling och Christina Smedbakken är sedan början av september en del av redaktionen som även producerar Målarnas Facktidning. Från och med nästa nummer av Tidningen Elektrikern tar Anna Norling över ansvaret som redaktör och ansvarig utgivare efter Per Eklund. Christina ”Chris” Smedbakken har redan tagit vid som webbredaktör.

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning. Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta.

Region Väst antar värvarutmaning

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet har minskat sedan början av 2000-talet. Region Mitt vill vända trenden, och bjöd i slutet av september in resten av landet till en värvningsutmaning. Nu har Region Väst accepterat duellen. För några veckor sedan utmanade Region Mitt resten av regionerna i Elektrikerförbundet i att sätta mål för att värva nya medlemmar.