• FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

  • FOTO: LEIF GÖBEL

2016-05-25

NYHETER

Är jämställdhet viktigt? stod det på en gungbänk vid Hyllie Boulevard på väg mot Malmömässan. Det kan vara värt att fundera lite över. Det nyligen avslutade Yrkes SM i Malmö var i många avseenden en succé – denna yrkesutbildningens år.

WorldSkills Sweden kunde glädja sig åt uppåt 200 tävlande i närmare 30 olika yrken. Plus en rekordpublik på 22 000 besökare – inte minst skolor och elever i åttonde klass som ska välja till gymnasiet. Men i ett annat avseende speglade Yrkes SM ett arbetsliv med mycket traditionella könsroller. Trots att vi skriver 2016, diskuterat jämlikhet och könsroller högt och lågt i decennier och fortfarande talar om kvotering till bolagsstyrelser.

Under SM vimlade det av besökande ungdomar med stort kvinnligt inslag. För en hel del av dem handlade det om att få intryck och stimulans att göra ett vägval i skolan och därmed en yrkesinriktning. Yrkes SM handlar ytterst om att visa upp yrkesprogrammen i gymnasiet och de yrken de leder till.
Men hur såg det då ut bland de tävlande? Nu speglar inte själva tävlingen precis hur könsfördelningen är inom yrket men det ger en allmän bild. Och nog var det en uppvisning i traditionella könsroller med ett och annat undantag.

Elbranschen (industrielektriker, mekatronik, telekommunikation och elteknik) kunde knappt skryta med några jämställdhetspoäng. Inte en tävlande var kvinna. Å andra sidan fanns inte en enda man bland frisörerna, floristerna, hudterapeuterna eller guldsmederna. Och tänka sig – av 17 tävlande florister fanns inte en enda blomsterintresserad kille. Vård- och omsorgsprogrammet hade sex tävlande – bara en var man. Och det är ett gigantiskt yrkesområde på arbetsmarknaden i varje kommun och region/landsting. Könsrollsfördelningen speglar sig också på domare/funktionärer.

Målande undantag fanns som måleribranschen där åtta av tio tävlande var kvinnor. Detta trots att kvinnorna bara utgör cirka åtta procent av yrkeskåren. Lite ironiskt var att en man knep guldmedaljen.
Men det fanns också kvinnliga guldmedaljörer i traditionella manliga yrken som trädgårdsanläggning, plattsättning (fem killar – tre tjejer) och flygmekaniker. Av 35 guldmedaljer gick tio till kvinnor och 25 till män.

Regeringen, Svenskt näringsliv och LO lägger mer än 30 miljoner kronor på att gemensamt locka fler tonåringar att söka till gymnasieskolans yrkesprogram. Bakgrunden är att yrkesprogrammen under lång tid tappat i popularitet, samtidigt som vården, byggsektorn och industrin behöver arbetskraft. En kartläggning tidskriften Du & Jobbet redovisade 10 december 2012 (byggt på SCB statistik) visade att nio av tio har yrken med ojämn könsfördelning. Andelen kvinnor var 92 procent bland förskollärare/fritidspedagoger, 82 procent bland vårdbiträden/personliga assistenter och 78 procent bland hotell- och kontorsstädare. Motsvarande var fem procent av byggnadsarbetarna kvinnor, en procent av motorfordonsmekanikerna, två procent av murarna och samma när det gäller anläggningsarbetare.

Arbetsmarknadens parter, skolan, föräldrar och politiken har oerhört mycket kvar att göra för att förändra attityder, yrkesval och den sneda könsfördelningen i yrkeslivet. Det handlar inte bara om att det ska se snyggt ut. Många branscher och yrken har akut brist på arbetskraft framöver på grund av stora pensionsavgångar. Det räcker helt enkelt inte till med att bara rekrytera inom ett kön.

Text och foto: Leif Göbel

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus.

SEF:s historia: Striden om den kollektiva försäkringen

Elektrikerförbundet var det första fackförbundet i Sverige med kollektiv hemförsäkring i medlemskapet. Det var ett mycket omstritt beslut. Elektrikerförbundet tog beslutet om att alla medlemmar skulle omfattas av en hemförsäkring under kongressen 1981. Två år senare, 1983, infördes hemförsäkringen hos Folksam.

På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet. Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen. Precis.

Inget åtal efter dödsolyckan i Tyfors

Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen om arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Det här rapporterar Seko-tidningen.

Batteriladdare orsakade hotellbrand

Vid tretiden på natten mot tisdagen fick First Hotel i Falun utrymmas efter rökutveckling i ett rum. En person fick föras till sjukhus med rökskador. Det var en batteriladdare som började brinna på ett rum, säger Niklas Sjöblom, hotelldirektör.

”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Tommy Persson har haft fem olika arbetsgivare. Ändå har han aldrig lämnat sitt jobb i Töreboda. Det är lite svårt att förklara alla namnbyten för kunderna, men sedan kvittar det väl vad det står på ryggen, konstaterar Tommy Persson. Det var den 26 augusti 1985 som Tommy Persson för första gången klev in genom dörren till elfirman i Töreboda.

Brickor i ett gigantiskt spel

Att bara vara en liten bricka i ett gigantiskt spel. Det är en fullt befogad känsla när företaget du arbetar på får nya ägare. Att vara med om det gång på gång gör spelet allt större, arbetaren allt mindre. Gunnar Johansson har varit med om att få nya ägare sju gånger, Tommy Persson fem gånger.

”Jag har bara följt med”

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått. Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson. När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el.

Stjärnkrogar utan avtal

Sverige har fått sin första trestjärniga restaurang. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Totalt har Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Tidningen Hotellrevyn har granskat alla stjärnkrogar. Flera av dem saknar kollektivavtal.

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

”Det blev bättre den här gången”

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

Kvinnor i arbetaryrken tjänar hälften jämfört med manliga tjänstemän

Det är lätt att glömma klassperspektivet när jämställdheten diskuteras. Lätt att förminska jämställdhetsfrågan till en fråga om individuella val, som val av yrke eller valet av hur lång föräldraledighet var och en tar i en relation. Detta trots att jämställdhet främst är frågan om strukturer.

Avregleringen kom med ett högt pris

Den avreglerade elmarknaden ledde inte bara till miljardvinster för de stora elbolagen på bekostnad av högre elpriser för hushållen och en sämre samhällssäkerhet utan även till sämre villkor för de anställda. Det här konstaterar journalisten och författaren Mats Wingborg, som på uppdrag av Elektrikerförbundet har granskat avregleringen.

Många fallolyckor på bygge i Luleå

Sedan november i fjol har tre fallolyckor inträffat på byggföretaget Nåidens jättebygge Kuststad i Södra hamn i centrala Luleå. Den första olyckan inträffade i slutet av november 2017. En byggarbetare föll uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen.

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.