Under onsdagskvällen blev det klart med ett nytt Kraftavtal mellan Elektrikerförbundet och Efa.

Avtalet ger samma lönepåslag som Installationsavtalet, 2,4 procent på 13 månader.Det blir också förändringar när det gäller, beredskap, resor, personlig integritet och vid entreprenadövergångar.

 

– Det har varit tuffa förhandlingar de sista dagarna. Tuffast har varit om entreprenadövergångarna. Nu är både förhandlare och delegation nöjda men trötta, säger Ulf Carlsson, ansvarig för avtalet.

När det gäller beredskap med kort varsel måste arbetsgivaren nu ta hänsyn till den personliga situationen, och är det så att den tillfrågade inte kan, ska företaget fråga nästa person. Om företaget tar ut någon på kort varsel bara för en dag utifrån väderleksförhållanden, så ska man ha ersättning för hela veckan.

– Det är en klar förbättring, säger Carlsson.

När restiden räknas som arbetstid enligt den så kallade Tyco-domen inom EU, så finns det risk att man snabbare kommer upp i övertidstaket.

– Jag ser det som ett stort framsteg. Här gäller det för företaget att hålla koll på timmarna, säger Carlsson.

Lägstalönerna ökar med cirka 2,6 procent.

Vad gäller den personliga integriteten har man nu samma regler som det man nyligen kom överens om på installationssidan. Det betyder en stärkt förhandlingsläge och tydligare regler vad företaget får göra med information de har om den enskilde arbetstagaren.

Det som varit tuffast förhandlingar, har gällt regelverket vid entreprenadövergångar och det var när att man kört fast.

– I princip lever personalen med tre års visstidsanställningar. Det här är en jätteviktig fråga för oss. Vi är inte fullt nöjda med resultatet, men vi har kommit en bit på väg. Vi har fått in en förhandlingsregel, en viss styrning och en en uppföljningsregel, säger Ulf Carlsson.

Han beskriver förhandlingarna som de tuffaste efter konflikten 2010.

– Vi har förhandlat och förhandlat. Delegationen har fått boka om hotell och tågresor när det drog ut på tiden.

 

Per Eklund