• Håller ihop. Fr v Lars Pettersson, ledare Elektrikerna VK 2, Ronny Johansson, ordf. Målarna avd 3 Väst och Jack Rolka, ombudsman Byggnads Väst. Foto: Leif Göbel

  • – Vi ska hålla ihop vi löntagare emellan, säger Lars Pettersson, verksamhetsledare VK 2 Göteborg. Foto: Leif Göbel

  • Bred samling för strejkande målare och byggnadsarbetare på klassiska Järntorget i Göteborg. Foto: Leif Göbel

  • – Självklart är vi med och stöttar Byggnads och Målarna, säger Mats Stenborg, klubbordförande på Caverion.  Foto: Leif Göbel.

  • – Tar man bort ackordet blir det ett lönesystem där företagen bestämmer villkoren, säger Michael Edvardsson, Emil Lundgren ABMichael Edvardsson, Emil Lundgren AB. Foto: Leif Göbel

På klassiska Järntorget, med gula Folkets Hus som fond och plingande spårvagnar som inramning, samlades på torsdagskvällen hundratals personer i en stödmanifestation för Byggnads och Målarnas strejk.

Byggnads har ett 100-tal och Målarna ett 30-tal ute i konflikt i Göteborg medan andra förbund i LO är klara, förhandlar eller ligger i startgroparna. 6F (som egentligen är fem samverkande förbund) har en gemensam plattform i denna avtalsrörelse där LO Samordning saknats.
Samverkan mellan Byggnads, SEKO, Elektrikerna, Målarna och Fastighets (plus Musikerna som hängde på) är lite av ”De tre Musketörerna” – En för alla – alla för en!

– Det är bra stämning ute på arbetsplatserna. Ingen drar sig undan. Alla ställer upp. Vårt ackord betyder mycket för hela vår löneutveckling. De vill svälta ut ackorden för oss, säger Ronny Johansson, ordförande för Målarna, avd.3 i Väst.

– Viktigt att vi stödjer våra kamrater när de tar fajten. Vi ska hålla ihop vi löntagare emellan, säger Lars Pettersson, verksamhetsledare för Elektrikerna i VK 2 som omfattar Göteborgsområdet.

Under mötet kommer Nina upp och förklarar att ett 20-tal klubbar inom Livs i Väst stödjer de strejkande och deras kamp.

– Viktigt att man har kvar ackordet för att ha ordning och reda på arbetsplatserna. Tar man bort ackordet blir det ett lönesystem där företagen bestämmer villkoren, säger Michael Edvardsson, Emil Lundgren AB som också är ackordsuppsökare för Elektrikerna.

Många lyssnade på anförande från fotfolket ute på arbetsplatserna. Man är förbannade men känner att de slåss för viktiga frågor. Det handlar om ordning och reda på byggena. Att få in fler kvinnor och mångfald. Att företagen tar ansvar och anställer fler lärlingar. Sådana vardagsfrågor på arbetsplatserna som ofta inte ”tas upp” i medias korta reportage.

Mats Stenborg är klubbordförande för elektrikerna på Caverion i Göteborg och deltog i manifestationen.
– Självklart är vi med och stöttar Byggnads och Målarna när de tar fajten för ordning och reda på jobbet och ett ackordssystem som är bra för löntagarna.

Leif Göbel