Människan, har någon påstått, uppfann orden för att dölja sina tankar för varandra. Det kan vara hur det vill med den saken men att olika grupper har sin speciella jargong vet vi.

Fenomenet är universellt och överallt sker samma sak när människor sluter sig samman runt en gemensam sak. Gruppen skapar ett eget språk.

”Måste kunna prata utan risk för missförstånd”

– Och det gäller inte minst elektriker, menar Stefan Ekman som är språkvetare och litteraturhistoriker vid högskolan i Skövde.

– Orsaken är egentligen självklar, menar Stefan Ekman. Folk inom gruppen, oavsett om det är dansare, läkare eller elektriker måste ju kunna prata utan risk för missförstånd. För elektriker kan det ju vara direkt livsfarligt om de inte begriper varandra.

– Dessutom håller orden och språket samman gruppen och skapar en känsla av gemenskap.

Språket kan även hålla andra utanför

Motsatsen gäller också – språket är ett utmärkt redskap att hålla de andra utanför, att hålla de andra i okunnighet om vad som egentligen pågår.

Alla som för första gången går ombord en segelbåt har fått känna av detta. Plötsligt heter det inte skurborste längre – det heter svabb, det heter babord och inte vänster, kabyss inte kök och så vidare.

– Fenomenet finns nog bland elektriker också, menar Ekman. Språkets psykologi fungerar likadant överallt där det finns människor.

Kommer från ord för reumatisk värk

Oavsett om orden används till att förena eller splittra har de en sak gemensamt – de har alla en historia att berätta. Ord som är så vardagliga att de nästan blir tråkiga kan samtidigt ruva på hemligheter.

Elektrisk ström exempelvis – i begreppet finns direkt kopplingar till reumatisk värk.

– Det svenska ordet ström faktiskt härstammar från grekiskans Rheumia som vi använder om reumatisk värk. På långa och krångliga vägar har det letat sig hit och ordet struntar fullkomligt i allt vad logik heter. Det gör ord roliga!

Status i krångliga ord

Det finns gott om ord. Många av dem är långa och krångliga och ibland hopplöst obegripliga. Och – handen på hjärtat – visst har det hänt att vi känt oss fåniga när vi stött på sådana ord.

Och omvänt – någon gång har vi kanske koketterat och stoltserat då vi lärt oss ett nytt okänt ord.

– Det är den vanliga mänskliga fåfängan. Vi inbillar oss gärna att avancerade och krångliga ord bevisar att användaren är intelligent och besitter djupa kunskaper i ämnet.

Men Ekman begriper samtidigt rädslan för främmande ord.’

Räddningen finns i etymologin. I den etymologiska ordboken. Det har Ekman känt till sedan tonåren.

– Etymologi råkade bli det första ordet jag slog upp. Jag läste att etymos betyder ursprung och logos betyder lära. Etymologi – läran om ordens ursprung. Enkelt och begripligt.

Bättre att fråga

Han blev fast, trollbunden och bergtagen. Ekman fortsätter att prata etymologi: Hur etymologin liksom klär av orden och avslöjar dess enkla ursprung; hur etymologin får oss att bottna i språket och… Men så tystnar han och säger sen:

– Jag har alltid slagit upp obegripliga ord i nån ordbok. Men på senare år har jag kommit på ett bättre sätt.

– Jag frågar! Om någon använder ett ord jag inte begriper, så frågar jag.

Det låter bra. En sund respektlöshet för ord som kanske gör livet lite lättare att leva.