• Montörerna på Falu Energi & Vatten tränar så realistiskt det går att fira ner en medvetslös arbetskamrat. Träningen görs tillsammans med kolleger vid Borlänge energi. Foto: Staffan Björklund

  • Träning i att ta ner en avsvimmad kollega från stolpen. Matts Jörgensen Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Joakim Knutas menar att det är så pass bra stämning i gruppen så det skulle aldrig vara något problem att säga att ”i dag fixar jag inte att gå upp i en stolpe”. Foto: Staffan Björklund

  • – Man får aldrig lita på bara ett system. Många har i dag dubbla system när de klättrar i stolpar. Stödutrustningen får inte vara det primära systemet, säger instruktören Alexander Carlsson. Foto: Staffan Björklund

  • – Jag känner mig trygg när jag klättrar, säger Magnus Lennartsson. Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

2016-03-29

REPORTAGE

Arbetet i stolpar minskar när elledningar grävs ner.
Men ibland måste personal upp i stolparna och det kan hända olyckor.
Behovet av övning för att vara trygg i en olyckssituation blir viktig.
På Falu Energi & Vatten tränar montörerna vartannat år på hur man gör när man ska ta ner en avsvimmad kollega.
Hur trygga är montörerna när de klättrar i stolpar? Det händer fortfarande olyckor.
– Det är 50 år sen det hände en olycka här, säger Åke Persson på Falu Energi och Vatten.
Den tiden vill man förlänga, och därför jobbar man med säkerhet, utrustning och utbildning.
– Vi försöker ha en linjemaskin med korg, när vi jobbar, säger Åke Persson.

Men ibland måste de klättra upp i stolpen. Det kan vara en akut händelse, man kanske inte har tillgång till en maskin med korg.
– Jag är ju uppe ibland. Men jag går ju inte upp utan de här grejorna, säger Roger Norman, som jobba som linjemontör i 38 år utan att ha råkat ut för någon allvarlig olycka.
Tillsammans med kollegan Matts Jörgensen är han uppe i en träningsstolpe, för att träna på att ta ner en avsvimmad kollega.
– Vi är alltid två när vi är ute.

 

Tillsammans med Borlänge energi har de träning att rädda kollegor ner från stolpen.
– Vi har beredskap ihop. Då är det bra att vi övar tillsammans för att veta att vi jobbar lika, säger Åke Persson.
Alexander Carlsson jobbar som professionell klättrare och instruktör knuten till ett företag som levererar utrustning för klättring i stolpar. Han kör utbildningen med linjemontörerna.
– Det syns att det är repetition. Ni löser det här bra. Bra säkerhetstänk, säger Carlsson, som menar att borde vara rutin att ha två olika säkerhetslinor när man är uppe i en stolpe, säger Alexander Carlsson.
Den räddningsutrustning som man använder har en lina av aramit, som är ett nylonliknande material, men som har högre värmebestädnighet.
Magnus Lennartsson är en annan av linjemontörerna.
– Det är suveränt bra att ha en övning vartannat år. Jag är upp i stolpar nån gång i månaden. Jag känner mig trygg nu, säger Magnus Lennartsson.
Kollegan Joakim Knutas håller med.
– Vi är en tight grupp. Man törs säga om det inte skulle vara OK att klättra en dag, säger Knutas.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

ETG: Ett växande koncept

Vi närmar oss 50 partners. I dag ingår 44 skolor i konceptet, säger Jonas Andersson, vd för ETG. I en sal på Lugnetgymnasiet i Falun sitter ett 20-tal representanter från olika skolor i regionen. En hel del från skolor som redan är med i ETG-konceptet (Elteknikbranschens gymnasium).

Mikael gav en del av sig själv till sin son

Det snurrade ju till lite grand i magen, när det blir så konkret, att om några timmar så ska vi göra det vi har väntat på i 30 års tid, berättar Mikael Pettersson. Elektrikernas biträdande förhandlingschef är tillbaka på jobbet igen. I början av december lades han in på Akademiska sjukhuset i Uppsala för en mycket viktig operation.

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus.

På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet. Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen. Precis.

”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Tommy Persson har haft fem olika arbetsgivare. Ändå har han aldrig lämnat sitt jobb i Töreboda. Det är lite svårt att förklara alla namnbyten för kunderna, men sedan kvittar det väl vad det står på ryggen, konstaterar Tommy Persson. Det var den 26 augusti 1985 som Tommy Persson för första gången klev in genom dörren till elfirman i Töreboda.

”Jag har bara följt med”

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått. Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson. När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el.

”Det blev bättre den här gången”

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

Avregleringen kom med ett högt pris

Den avreglerade elmarknaden ledde inte bara till miljardvinster för de stora elbolagen på bekostnad av högre elpriser för hushållen och en sämre samhällssäkerhet utan även till sämre villkor för de anställda. Det här konstaterar journalisten och författaren Mats Wingborg, som på uppdrag av Elektrikerförbundet har granskat avregleringen.

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.

Henrik fixar extrapengar vid lönerevisionerna

Region Mitt tar hjälp av förtroendevalda vid lönerevisioner på klubblösa företag. Det senaste året har Henrik Hedman, vanligtvis klubbordförande vid K4 Elektriska i Danderyd, förhandlat fram drygt 46 000 kronor utöver vad avtalet ger till medlemmar vid 36 olika företag i Stockholmsområdet.

Medlemmar i politiken: ”Det fanns något radikalare i Vänsterpartiet”

MEDLEMMAR I POLITIKEN Johan Jensen är serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene, klubbordförande för SEF och samtidigt aktiv i Vänsterpartiet. När man lyssnar på vad Elektrikerförbundet säger om arbetsmarknaden, vad förbundet arbetar för att förbättra för sina medlemmar, så är det för mig det samma som de frågor vi driver i Vänsterpartiet, säger han.

Medlemmar i politiken: ”Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

MEDLEMMAR I POLITIKEN Daniel Åhs är klubbordförande på hissföretaget Otis i Norrköping. Efter åtta år utanför facket valde han i fjol att gå med igen och tycker att Elektrikerna förändrats till det bättre. Men en hel del av kritiken har han kvar. Efter ett år som installationselektriker engagerade sig Daniel Åhs fackligt och gick en facklig kurs.

Insatsstyrkan är på plats

En isstorm har slagit ut elen mellan Partille och Stenkullen. En miljon människor är utan ström. Något som har lett till att insatsstyrkan kallats in för att bygga nya ledningar. Göteborg ligger alltid illa till i de här övningarna, skrattar Åke Persson, som är arbetsmiljöobservatör under övningen. Vi befinner oss på Åsbro kursgård utanför Örebro.

De är framtidens kraftverkare

På Åsbro kursgård utanför Örebro tränar inte bara Svenska Kraftnäts insatsstyrka här finns även elever och högskolestudenter under utbildning. Vi gör ett besök hos några av dem. Först träffar vi ett gäng gymnasieelever som läser Eldistribution på El- och energiprogrammet. !function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”),d=o[0],r=/^http:/.

Chinatown, måndag förmiddag i januari 2018

Det piskar en hård, snöblandad vind utanför entreprenörernas bodar på SSAB i Oxelösund. I en av bodarna sitter sju män, alla elektriker från Caverion Nyköping, och värmer sig. Området där entreprenörernas bodar ligger kallas Chinatown. Det är en liten by i sig, på SSAB:s område i Oxelösund. Här har de stora entreprenörerna sina stadiga medarbetare.