• Montörerna på Falu Energi & Vatten tränar så realistiskt det går att fira ner en medvetslös arbetskamrat. Träningen görs tillsammans med kolleger vid Borlänge energi. Foto: Staffan Björklund

  • Träning i att ta ner en avsvimmad kollega från stolpen. Matts Jörgensen Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Joakim Knutas menar att det är så pass bra stämning i gruppen så det skulle aldrig vara något problem att säga att ”i dag fixar jag inte att gå upp i en stolpe”. Foto: Staffan Björklund

  • – Man får aldrig lita på bara ett system. Många har i dag dubbla system när de klättrar i stolpar. Stödutrustningen får inte vara det primära systemet, säger instruktören Alexander Carlsson. Foto: Staffan Björklund

  • – Jag känner mig trygg när jag klättrar, säger Magnus Lennartsson. Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

2016-03-29

REPORTAGE

Arbetet i stolpar minskar när elledningar grävs ner.
Men ibland måste personal upp i stolparna och det kan hända olyckor.
Behovet av övning för att vara trygg i en olyckssituation blir viktig.
På Falu Energi & Vatten tränar montörerna vartannat år på hur man gör när man ska ta ner en avsvimmad kollega.
Hur trygga är montörerna när de klättrar i stolpar? Det händer fortfarande olyckor.
Det är 50 år sen det hände en olycka här, säger Åke Persson på Falu Energi och Vatten.
Den tiden vill man förlänga, och därför jobbar man med säkerhet, utrustning och utbildning.
Vi försöker ha en linjemaskin med korg, när vi jobbar, säger Åke Persson.

Men ibland måste de klättra upp i stolpen. Det kan vara en akut händelse, man kanske inte har tillgång till en maskin med korg.
Jag är ju uppe ibland. Men jag går ju inte upp utan de här grejorna, säger Roger Norman, som jobba som linjemontör i 38 år utan att ha råkat ut för någon allvarlig olycka.
Tillsammans med kollegan Matts Jörgensen är han uppe i en träningsstolpe, för att träna på att ta ner en avsvimmad kollega.
Vi är alltid två när vi är ute.

 

Tillsammans med Borlänge energi har de träning att rädda kollegor ner från stolpen.
Vi har beredskap ihop. Då är det bra att vi övar tillsammans för att veta att vi jobbar lika, säger Åke Persson.
Alexander Carlsson jobbar som professionell klättrare och instruktör knuten till ett företag som levererar utrustning för klättring i stolpar. Han kör utbildningen med linjemontörerna.
Det syns att det är repetition. Ni löser det här bra. Bra säkerhetstänk, säger Carlsson, som menar att borde vara rutin att ha två olika säkerhetslinor när man är uppe i en stolpe, säger Alexander Carlsson.
Den räddningsutrustning som man använder har en lina av aramit, som är ett nylonliknande material, men som har högre värmebestädnighet.
Magnus Lennartsson är en annan av linjemontörerna.
Det är suveränt bra att ha en övning vartannat år. Jag är upp i stolpar nån gång i månaden. Jag känner mig trygg nu, säger Magnus Lennartsson.
Kollegan Joakim Knutas håller med.
Vi är en tight grupp. Man törs säga om det inte skulle vara OK att klättra en dag, säger Knutas.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

Fyra el-grabbar på väg in i arbetslivet

Hur är det att välja ett gymnasieprogram redan i högstadiet, ett program som i praktiken blir ett yrkesval? Men det är inte alltid som gymnasievalet stämmer senare i livet. För fyra år sedan mötte vi fyra elever på Lugnetgymnasiet i Falun för första gången. Att det blev Viktor, Anders André och Gustav var mest en slump.

Kvinnliga och homosexuella elektriker fryses ut – nu lyfts problemet i filmer

Elektrikerförbundet vill uppmärksamma att människor blir utfrysta på arbetsplatser, i samhället och föreningsliv. I några mycket korta filmer uppmärksammar konstnären Martin Lima de Faria problemen. Elektrikerna har varit med och finansierat filmerna. Det är få tjejer i elektrikeryrket. Av Elektrikerförbundets 25 000 medlemmar är det bara tre procent som är kvinnor.

Domstolen gick på Sandras linje – gav rätt mot försäkringskassan

I våras fick Sandra Rudeberg rätt mot försäkringskassan, som hade nekat henne sjukskrivning efter cancerbehandling. Hjälpen kom av den juristförsäkring som Elektrikerförbundets och Sekos medlemmar har tillgång till. Våren 2015 var tuff för Sandra Rudeberg. Efter en sjukdomsperiod för utbrändhet, fick hon besked om att hon hade bröstcancer.

Percy Kindahl: ”Bästa att jobba som hissmontör”

Det är tio år sen han gick i pension. Men han fortsätter sin aktivitet. På El-ettans årsmöte satt han sekreterare. Percy Kindahl har som så många andra ett rikt liv att berätta om. Han berättar också gärna om arbetarrörelsens historia och gärna om Söder i Stockholm. Vi följde honom en dag. .solidtango-embed#s6l9xk9489c { position:relative; padding-bottom:56.

Fotografen David följde strömmen – sadlade om till elektriker

De mänskliga mötena och problemlösningen finns där fortfarande, men mycket annat är nytt. Efter närmare två decennier som fotojournalist bytte David Bergström bana och utbildade sig till elektriker för att göra skillnad. Det är ingen hemlighet att tidningsbranschen genomgår en kris som drabbar både de som skriver och de som fotograferar.

Dennis tar det med ro

ReportageTio SM-guld som senior och siktet inställt på VM nästa år. Elektrikern Dennis Gustavsson tillhör absoluta sverigeeliten i rodd. Tjusningen? Tja, antagligen att man gillar mjölksyra, ha-ha.   Dennis Gustavsson skrattar och fortsätter att trycka i sig medhavda limpmackor med räkost.
Foto: Tomas Nyberg

36 år sen Henrik svävade mellan liv och död

– Det bara smällde. Jag såg en grön aura. Det enda som var kvar på kroppen var en strumpa och kalsingarna. Det luktade bränt kött. Henrik Söderstad var 23 år när han drabbades av en olycka i ett ställverk på Kvarnsvedens Pappersbruk. I dag är han fortfarande elektriker. På kroppen har han minnena från olyckan. – Jag går inte gärna i solen, konstaterar Henrik.

Jaguaren Juma dödades för OS-jippo

os i brasilienI staden Manaus i brasilianska Amazonas sköts den sällsynta jaguaren Juma till döds efter att ha slitit sig loss under ett OS-jippo under den flera hundra städer långa resa som OS-facklan vandrat. Efter att fyra ampuller med lugnande medel inte lyckats stoppa vilddjuret drog en närvarande soldat sin pistol och sköt Juma till döds.

Våldet bakom OS-kulisserna

os i brasilien  Jag befinner mig i det farligaste landet i världen som inte befinner sig i krig. I Brasilien sker 60 000 dödsfall till följd av våld varje år, och en stor majoritet av dem dör av skottskador från handeldvapen.   Den hissnande kriminaliteten har gjort att många i Brasilien anser att en bra bov är en död bov, och sympatiserar med polisens hårdare tag mot kriminella gäng.

Slaget om Vila Autodromo

os i brasilienMitt i ett av de fina kvarter som vigts åt de olympiska spelen i Rio de Janeiro ligger Vila Autodromo. Det är ett bostadsområde som gjort sig känt som en av de få fredliga favelorna i staden. Vila Autodromo var ett hem för över 600 familjer för ett år sedan. Det består av riktiga hus av tegel och inte alls några skjul men kallas ändå för en kåkstad – Favela.

Elektrikerjobbet blir konst – Jimmy ställer ut på Runöskolan

Det är en del av den här tiden. Hur skitigt kan det va. Det säger Jimmy Rosenholm från Vallentuna. Han jobbar som elektriker. Men han är också konstnär. Han talar om en tavla han målat från ett oacceptabel arbetsmiljö. Under maj och delar av juni har Jimmy haft en utställning på LO-skolan vid Runö i Åkersberga.

Alla är med i Prenad-klubben

nyheter  Elektrikern blev kontaktad av fackklubben. Bakgrunden var att Hallberg & Co i Lund och Bravidaägda Prenad hade slagits samman till Bravida Prenad AB. Ett 40-tal elektriker i vardera firman berördes. Men det innebar också att två fackklubbar skulle bli en. Kom och berätta om oss, hälsade klubben. Vi tog dem på orden och åkte dit.     Programmet var digert.

Alla elektriska ord – härifrån kommer de

reportageOrd är makt. Med ord förändrar vi världen. Men känner vi orden vad pratar vi egentligen om? Vad har elektrisk ström med reumatism att göra och varför är batterier stridslystna? Kort sagt: Det här reportaget handlar om ord och vad orden har att berätta.     Människan, har någon påstått, uppfann orden för att dölja sina tankar för varandra.

Rösta: Elektrisk ordlista – vilket är ditt favoritord?

Elektrisk, elektricitet med flera År 1600 gav den engelske naturvetaren Ordet elektricitet kommer av det grekiska ordet för , çëåêôñïí (elektron) och slutligen från latinets çlectricus (bärnstensliknande). Ordet myntades av britten år vid hans experiment med . Elektrod (ledningspol vid elektrolys) Ordets slutstavelse är hämtad ur grekiskans hodos, väg.

De ser till att du kommer fram i underjorden

reportageVarje dag rör sig en kvarts miljon människor i området. Än fler blir det när nya Citybanan blir klar nästa år. Den är ett av Sveriges största infrastrukturprojekt. I underjorden under Stockholms central byggs inte bara järnvägsräls i tunnlar. Här installeras massor av rulltrappor och hissar. I centrum står personal från bland annat Otis.