• Montörerna på Falu Energi & Vatten tränar så realistiskt det går att fira ner en medvetslös arbetskamrat. Träningen görs tillsammans med kolleger vid Borlänge energi. Foto: Staffan Björklund

  • Träning i att ta ner en avsvimmad kollega från stolpen. Matts Jörgensen Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Joakim Knutas menar att det är så pass bra stämning i gruppen så det skulle aldrig vara något problem att säga att ”i dag fixar jag inte att gå upp i en stolpe”. Foto: Staffan Björklund

  • – Man får aldrig lita på bara ett system. Många har i dag dubbla system när de klättrar i stolpar. Stödutrustningen får inte vara det primära systemet, säger instruktören Alexander Carlsson. Foto: Staffan Björklund

  • – Jag känner mig trygg när jag klättrar, säger Magnus Lennartsson. Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

  • Foto: Staffan Björklund

2016-03-29

REPORTAGE

Arbetet i stolpar minskar när elledningar grävs ner.
Men ibland måste personal upp i stolparna och det kan hända olyckor.
Behovet av övning för att vara trygg i en olyckssituation blir viktig.
På Falu Energi & Vatten tränar montörerna vartannat år på hur man gör när man ska ta ner en avsvimmad kollega.
Hur trygga är montörerna när de klättrar i stolpar? Det händer fortfarande olyckor.
– Det är 50 år sen det hände en olycka här, säger Åke Persson på Falu Energi och Vatten.
Den tiden vill man förlänga, och därför jobbar man med säkerhet, utrustning och utbildning.
– Vi försöker ha en linjemaskin med korg, när vi jobbar, säger Åke Persson.

Men ibland måste de klättra upp i stolpen. Det kan vara en akut händelse, man kanske inte har tillgång till en maskin med korg.
– Jag är ju uppe ibland. Men jag går ju inte upp utan de här grejorna, säger Roger Norman, som jobba som linjemontör i 38 år utan att ha råkat ut för någon allvarlig olycka.
Tillsammans med kollegan Matts Jörgensen är han uppe i en träningsstolpe, för att träna på att ta ner en avsvimmad kollega.
– Vi är alltid två när vi är ute.

 

Tillsammans med Borlänge energi har de träning att rädda kollegor ner från stolpen.
– Vi har beredskap ihop. Då är det bra att vi övar tillsammans för att veta att vi jobbar lika, säger Åke Persson.
Alexander Carlsson jobbar som professionell klättrare och instruktör knuten till ett företag som levererar utrustning för klättring i stolpar. Han kör utbildningen med linjemontörerna.
– Det syns att det är repetition. Ni löser det här bra. Bra säkerhetstänk, säger Carlsson, som menar att borde vara rutin att ha två olika säkerhetslinor när man är uppe i en stolpe, säger Alexander Carlsson.
Den räddningsutrustning som man använder har en lina av aramit, som är ett nylonliknande material, men som har högre värmebestädnighet.
Magnus Lennartsson är en annan av linjemontörerna.
– Det är suveränt bra att ha en övning vartannat år. Jag är upp i stolpar nån gång i månaden. Jag känner mig trygg nu, säger Magnus Lennartsson.
Kollegan Joakim Knutas håller med.
– Vi är en tight grupp. Man törs säga om det inte skulle vara OK att klättra en dag, säger Knutas.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Reportage

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

EBR-dagarna: Branschen testar nya höjder

Solen skiner över de hundratalet utställare som ställt upp sina tält invid hoppbackarna på Lugnet i Falun. Här pågår EBR-dagarna, de återkommande branschdagarna för elnätsföretagen. Alla plockar nog fram sitt bästa jag under de här dagarna, säger Bosse Andreasson, elnätschef på Sundsvall Elnät och ordförande i EBR-kommittén. EBR står för ElnätsBranschens Riktlinjer.

Nya medlemmar – från Estland

De båda estländska elektrikerna Aivar Jansson och Neemé Viik sitter vid lunchbordet på bygget i Östersund och fyller omsorgsfullt i blanketterna med rubriken ”Guest Membership”. Det är bra tror jag, för om vi skulle få problem så kan vi få hjälp, förklarar Aivar Jansson.

Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

I Alingsås arbetar tio elektriker från Bravida med att leda om och dra ny el i ortens lasarett. Det är inte ett helt okomplicerat arbete. Att arbeta med el på ett sjukhus skiljer sig en del från att arbeta på ett vanligt bygge. Absolut. Vi snackar ju system som är livsuppehållande, säger Jonas Cedgard, ledande montör för Bravidas elektriker på Alingsås lasarett.

Ioannis, Oliver och Jonas – tre av tusentals nya medlemmar i förbundet

Den senaste tiden har rubrikerna i tidningen främst handlat om att Elektrikerförbundet tappar medlemmar. Då är det lätt att glömma att förbundet samtidigt varje år rekryterar nära tre tusen nya medlemmar. Elektrikern följer med under en introduktionsutbildning för nya medlemmar i VK1 i Solna. Arbetslöshetsförsäkringen är precis som det låter en försäkring.

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitta försörjning, för att skapa nya affärer. Då måste också facken hänga med. Samtala, samarbeta. En del i detta är det möte som sker under några dagar i april i ett trångt konferensrum på Barnhusgatan i Stockholm. Det är tid för reflektion.

Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Töreboda, 1 maj. Jonas Wallin har lunginflammation. Han har kört från Gullspång där han tidigare under dagen har gått i 1 maj-tåg och hållit tal. Där var ett 50-tal i tåget, några fler som lyssnade. Nu är han på plats i Töreboda för sitt andra 1 maj-tal för dagen. Jonas Wallin anländer tillsammans med Christian Carlström, en gammal facklig kompis från Brunnsvik.

Falubor ska kunna köpa andelar i solcellspark: ”Man får ett oberoende av elmarknaden”

En solcellspark som Faluborna kan bli andelsägare i det planeras just nu av Falu Energi och Vatten. Tanken är att både husägare och lägenhetsboende ska kunna producera sin egen el. Man blir en del av en solcellsrevolution, säger Sofie Bergsten, projektledare. Falu Energi och Vatten är i full gång med en förstudie för en solcellspark där faluborna ska kunna bli delägare.

Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Pontus Boström är Elektrikerförbundet nye andre vice ordförande. Det stod klart på måndagen. Det känns jättebra, det var ju ett väldigt tydligt mandat, säger region Mitts regionombudsman som nu alltså tar en plats i förbundsledningen.

TV+TEXT: Följ med på Elektrikernas förbundsmöte!

Mellan 2729 maj 2018 pågår Elektrikernas förbundsmöte. Det är förbudets högsta beslutande organ, som sammanträder vart fjärde år. Förbundsledning och förbundsstyrelse väljs, motioner behandlas och förbundets inriktning för de nästkommande 4 åren sätts.

Äntligen: Osmo har fått besked om AFA-pengarna

Äntligen har Osmo Kantoluoto fått besked om att han ska få pengar från Afa-försäkring. Beskedet kom via sms, en lördag i slutet av april. Jag tror det beror på att ni skrev, säger Osmo när han ringer och berättar om beskedet för tidningen. Bakgrunden är denna: Sommaren 2013 skadades Osmo Kantoluoto i en axel vid en kabeldragning i Farsta. Sedan dess har han inte kunnat jobba.

Nu är det nedräkning för Ulf

I samband med förbundsmötet avgår Ulf Carlsson som Elektrikerförbundets andre vice ordförande. En facklig trotjänare som har sin uppfattning klar om vad som stärker en arbetstagarorganisation. Varje gång vi varslar eller är i konflikt, då blir det en uppsträckning i hela organisationen. Det blir fokus på en sak, alla vet vad som gäller, säger Ulf Carlsson.

Elajo får städa upp efter fulel i äldreboende

Det var ett oerhört lyckosamt bygge. Kostnaden blev till och med lägre än budgeterat. Det var bilden som förmedlades när slutnotan för äldreboendet i Vimmerby kommunicerades i lokalpressen. Men så gjordes en extrabesiktning av elinstallationerna. Den var inte lika lyckosam. Det allra mesta var felinstallerat och måste göras om.

I Belgien står kampen mot social dumpning

”Social dumpning”, svarar de tre männen i kör. De har precis fått frågan vad som är viktigast för facket i Belgien att arbeta med just nu. Vi befinner oss i ACV/BIE:s lokaler i centrala Bryssel. ACV/BIE är den fackliga centralorganisationens sektion för byggnadsarbetare, där även elektriker och målare ingår.

Sprillans nytt vattenkraftverk i Tännfallet

Utsikten är bedövande vacker vid Tännfallet i Härjedalen nära gränsen till Norge. Fjällen är nära och vattnet forsar fram. Här har ett sprillans nytt vattenkraftverk precis sett dagens ljus. Det nya kraftverket kommer att producera upp till 1,8 megawatt. Det är mer än dubbel så hög effekt som det tidigare kraftverket mäktade med.