• Åtta isolerade glasfiber läggsihop, dränks i vaselin och sedan smälts ett plasttäcke runt som stelnar i vattenbadet. Resultat blir en färdig tubfiber med åtta lösa kardeler inuti. Foto: Jan-Erik Johansson

  • All fiber mäts och kontrolleras innan den lämnar fabriken.– Det är 96 fibrer i den här kabeln. Det tar en timma ungefär om det flyter på, säger Rebecka Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Solen hjälper till att sortera in fiber i sina rätta fack vid tillverkning av ribbonkabel. Foto: Nexans Sweden AB. Foto: Jan-Erik Johansson

2016-03-16

ny teknik

I takt med den pågående utbyggnaden av fibernät går också kabeltillverkarnas maskiner varma.
– Någonstans mellan 80-120 000 kilometer fiber, provad och klar, lämnar fabriken varje månad.

 

Det säger Christer Snäll, produktionsledare på fibersidan hos Nexans Sweden AB. Här i lilla samhället Grimsås ligger fabriken som är en av landets ledande kabeltillverkare, inte minst på fibersidan. Här ligger också utvecklingsavdelningen för bandfiberkabel inom Nexanskoncernen och här tillverkas alla typer av optokablar.
– Jag har inte siffran i huvudet med det är hundratals sorter; Vi har produktion på allt mellan små korskopplingkablar till stora sjökablar, säger Jörgen Persson, produktchef för fiberkablar.

 

Det är ingen bullrande, typisk fabriksmiljö som möter en när vi kliver in i tillverkningen, utan tvärtom en ganska tyst och ren miljö.
– En fiberkabel är ju så mycket känsligare än kopparkabel. Skador eller smuts påverkar direkt på slutresultatet. Fiberfabriken är som en egen fabrik inom fabriken, säger Christer Snäll och pekar ut över två olika linjer för tillverkning av tubkabel.
Själva glasfibern tillverkas inte här utan importeras på rulle. När tubkabel tillverkas leds enskilda fiber från sina rullar ihop till en bunt, förses via en så kallad extruder med vaselin som sedan plastbeläggs. Efter vidare färd genom långa vattenbad blir resultatet det färdiga sugröret med lösa fiber i. Proceduren upprepas till grövre och grövre kablar om så behövs och fibrerna tvinnas sedan till färdig kabel i nästa linje tillsammans med eventuella fuktslukande band, märkband och dragavlastande tråd.
– SZ kallar vi den här maskinen och som du ser så tvinnas inte kabeln runt i samma varv hela vägen utan byter håll med jämna mellanrum, ungefär varje halvmeter. Då får du en kabel som blir mer flexibel, inte så styv, och vid exempelvis skarvning blir det lättare att plocka ut tuberna, säger Christer Snäll.

 

När det gäller ribbonkabel, där fibrerna sätts ihop fyra och fyra (eller åtta) är tillverkningen ännu känsligare innan de färdiga fibrerna kommer ut i kabelproduktionen. Den tillverkningen sker i ett dammfritt rum med personal i vita rockar och där kommer vi inte in i dag.
– Det är akrylatskyddet som är så pass känsligt att där kan minsta dammkorn störa processen och ge störningar, säger Christer Snäll.
All kabel provas, dämpningsmäts och dokumenteras innan den lämnar fabriken.

 

Sedan den första fiberkabeln tillverkades här 1984 har både kabel och komponenter utvecklats fort. Alltmer övergår till singelmode där tillverkningen i dag ligger på 90-95 procent av fiberkabel totalt. På utvecklingssidan jobbas det också hårt inför de nya EU-anpassade regler som kommer att träda i kraft under 2017.
– Det handlar om brandklassning och gäller fast förlagd kabel för inomhusbruk. Det kommer att innebära en hel del förändringar, inte minst för installatörerna att veta vilken kabel som är rätt klassad för den tänkta installationen, säger Jörgen Persson.
Ett ämne vi lär återkomma till.

Jan-Erik Johansson

Från torvbrytning till optofiber

♦ År 1947 tröttnade Karl Olsson i Grimsås på sina affärer med torvbrytning och vände blickarna mot Amerika. Där tillverkades en ny plastisolerad kabel, något som entreprenören Olsson tyckte verkade vara rätt i tiden. IKO-kabel, Industri Karl Olsson, bildades samma år. Tillverkningen började i en gammal beredskapsbarack, men tio år senare invigdes första delen av nuvarande kraftkabelfabriken.

♦ Efter 70 år och några ägarbyten via amerikanska ITT och senare franska Alcatel ingår i dag gamla IKO-kabel i franska Nexanskoncernen med 520 anställda i Grimsås och runt 26 000 världen över inom koncernen.

♦ 1984 tillverkades första optokabeln i Grimsås och i dag är fabriken utvecklingscenter för all bandfiberkabel inom Nexans.

Källa: Nexans Sweden AB

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.