• Åtta isolerade glasfiber läggsihop, dränks i vaselin och sedan smälts ett plasttäcke runt som stelnar i vattenbadet. Resultat blir en färdig tubfiber med åtta lösa kardeler inuti. Foto: Jan-Erik Johansson

  • All fiber mäts och kontrolleras innan den lämnar fabriken.– Det är 96 fibrer i den här kabeln. Det tar en timma ungefär om det flyter på, säger Rebecka Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Solen hjälper till att sortera in fiber i sina rätta fack vid tillverkning av ribbonkabel. Foto: Nexans Sweden AB. Foto: Jan-Erik Johansson

2016-03-16

ny teknik

I takt med den pågående utbyggnaden av fibernät går också kabeltillverkarnas maskiner varma.
– Någonstans mellan 80-120 000 kilometer fiber, provad och klar, lämnar fabriken varje månad.

 

Det säger Christer Snäll, produktionsledare på fibersidan hos Nexans Sweden AB. Här i lilla samhället Grimsås ligger fabriken som är en av landets ledande kabeltillverkare, inte minst på fibersidan. Här ligger också utvecklingsavdelningen för bandfiberkabel inom Nexanskoncernen och här tillverkas alla typer av optokablar.
– Jag har inte siffran i huvudet med det är hundratals sorter; Vi har produktion på allt mellan små korskopplingkablar till stora sjökablar, säger Jörgen Persson, produktchef för fiberkablar.

 

Det är ingen bullrande, typisk fabriksmiljö som möter en när vi kliver in i tillverkningen, utan tvärtom en ganska tyst och ren miljö.
– En fiberkabel är ju så mycket känsligare än kopparkabel. Skador eller smuts påverkar direkt på slutresultatet. Fiberfabriken är som en egen fabrik inom fabriken, säger Christer Snäll och pekar ut över två olika linjer för tillverkning av tubkabel.
Själva glasfibern tillverkas inte här utan importeras på rulle. När tubkabel tillverkas leds enskilda fiber från sina rullar ihop till en bunt, förses via en så kallad extruder med vaselin som sedan plastbeläggs. Efter vidare färd genom långa vattenbad blir resultatet det färdiga sugröret med lösa fiber i. Proceduren upprepas till grövre och grövre kablar om så behövs och fibrerna tvinnas sedan till färdig kabel i nästa linje tillsammans med eventuella fuktslukande band, märkband och dragavlastande tråd.
– SZ kallar vi den här maskinen och som du ser så tvinnas inte kabeln runt i samma varv hela vägen utan byter håll med jämna mellanrum, ungefär varje halvmeter. Då får du en kabel som blir mer flexibel, inte så styv, och vid exempelvis skarvning blir det lättare att plocka ut tuberna, säger Christer Snäll.

 

När det gäller ribbonkabel, där fibrerna sätts ihop fyra och fyra (eller åtta) är tillverkningen ännu känsligare innan de färdiga fibrerna kommer ut i kabelproduktionen. Den tillverkningen sker i ett dammfritt rum med personal i vita rockar och där kommer vi inte in i dag.
– Det är akrylatskyddet som är så pass känsligt att där kan minsta dammkorn störa processen och ge störningar, säger Christer Snäll.
All kabel provas, dämpningsmäts och dokumenteras innan den lämnar fabriken.

 

Sedan den första fiberkabeln tillverkades här 1984 har både kabel och komponenter utvecklats fort. Alltmer övergår till singelmode där tillverkningen i dag ligger på 90-95 procent av fiberkabel totalt. På utvecklingssidan jobbas det också hårt inför de nya EU-anpassade regler som kommer att träda i kraft under 2017.
– Det handlar om brandklassning och gäller fast förlagd kabel för inomhusbruk. Det kommer att innebära en hel del förändringar, inte minst för installatörerna att veta vilken kabel som är rätt klassad för den tänkta installationen, säger Jörgen Persson.
Ett ämne vi lär återkomma till.

Jan-Erik Johansson

Från torvbrytning till optofiber

♦ År 1947 tröttnade Karl Olsson i Grimsås på sina affärer med torvbrytning och vände blickarna mot Amerika. Där tillverkades en ny plastisolerad kabel, något som entreprenören Olsson tyckte verkade vara rätt i tiden. IKO-kabel, Industri Karl Olsson, bildades samma år. Tillverkningen började i en gammal beredskapsbarack, men tio år senare invigdes första delen av nuvarande kraftkabelfabriken.

♦ Efter 70 år och några ägarbyten via amerikanska ITT och senare franska Alcatel ingår i dag gamla IKO-kabel i franska Nexanskoncernen med 520 anställda i Grimsås och runt 26 000 världen över inom koncernen.

♦ 1984 tillverkades första optokabeln i Grimsås och i dag är fabriken utvecklingscenter för all bandfiberkabel inom Nexans.

Källa: Nexans Sweden AB

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.