• Foto: Tomas Nyberg

2016-03-24

 

avtal 2016

Mycket tyder på att det blir en längre och mer stridbar avtalsrörelse i år än på lång tid.
Alla väntar på Industriavtalet och där är man definitivt inte överens.

 

Det är en vecka kvar tills att avtalen för tre miljoner svenskar går ut. Avtalen som styr det mesta av regelverket och lönerna på våra arbetsplatser.
Och det ser mer osäkert ut än på många år.
De senaste avtalsrörelserna har LO-facken haft en samordning och en gemensam syn på hur man ska agera och vilka nivåer som krävs. Det har inte varit gnisselfritt, men man har tagit ett enigt beslut för alla LO-facken och det har lett till ett gemensamt agerande.

I år lyckades man inte med detta. Mycket på grund av att man inte lyckades ha en gemensam syn på hur man ska ta strid för att höja lönerna för kvinnorna. De två största fackorganisationerna, Kommunal och IF Metall hade en syn och de andra LO-facken en annan syn. Därmed konstaterade LO-styrelsen i höstas att det inte blir någon samordning av de hundratals kollektivavtal som går ut sista mars.
En annan frågeställning som har påverkat förhandlingarna om nya avtal är synen på ”märket”. Är det Industriavtalet för metallarbetare, pappersarbetare, grafiker, livsmedelsarbetare och tjänstemän i industrin som ska styra nivån på lönepåslag inom alla avtal eller inte.
Industrifacken gick tidigt ut i höstas och krävde 2,8 procents löneökning på ett år efter att ekonomer gjort sina beräkningar.

När LO-samordningen misslyckades samordnade sig i stället 6F-facken. I den samordningen finns Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Fastighets och Seko. De krävde innan jul 3,2 procents löneökning på ett år. De hade också ekonomiska beräkningar om Sveriges ekonomi som grund för sina krav. Facken inom 6F har också framfört synpunkter där man menar att det inte är självklart att det är avtalen i industrin som ska vara vägledande.
Snart följde Musikerna med i 6F-samordningen. Handels krävde ett lönepåslag som var ännu högre, 3,3 procent.
Men alla arbetsgivarorganisationer har varit tydliga. De förhandlar bara om en lönenivå som sätts i Industriavtalet.

Svenskt näringsliv har varit betydligt mer samordnade än facken både när det gäller arbetsvillkor och lönenivåer. Kraven om endast 0,5 procent lönepåslag har figurerat.
På avtalsområde efter avtalsområde har arbetsgivare krävt förändrade arbetstider. Mer lokal flexibilitet och flexibilitet med olika långa arbetsdagar och arbetsveckor. Förslagen från arbetsgivarna har varierat för de olika avtalsområdena.
Byggarbetsgivarna och Måleriföretagen vill få bort ackorden från byggena. Något som retat upp facken rejält.
Till detta kommer kraven om sänkta ingångslöner. De flesta facken kräver å sin sida höjda ingångslöner.

I påsk sitter IF Metall och GS-facket(grafiker, skog- och trä) med sina motparter och så kallade opo(opartiska ordförande).
Signalerna är att de står mycket lång ifrån varandra.
Och innan det finns något avtal i industrin och vad arbetsgivare och en del fackliga organisationer kallar ”märket”, så vägrar arbetsgivarna på alla andra områden att förhandla om lönenivån. Även företrädare för SKL(Sveriges kommuner och landsting) säger att man väntar på industrin.
”Det är ingen mening, de vägrar”, säger en facklig företrädare.
Så på många områden sitter man och förhandlar om arbetstider, restidsregler, heltidsregler, beredskap och allt det där andra som är så viktigt i ett kollektivavtal.
”Vi fortsätter och tuggar på”, säger man från flera håll.

På några håll har det dock varit tuffare tag. Byggnads lämnade förhandlingarna med sin motpart BI, när arbetsgivarna gick ut och påstod att Byggnads krav skulle kosta 20 procent högre kostnader. Kommunal kom sent in och höjde sina krav.
Tuffast så här långt är det i måleribranschen. Målarna har varslat om strejk från den 8 april. Måleriföretagen har kontrat med lockout på exakt samma arbetsplatser. Frågan är väl om Målarnas samarbetsfack inom 6F avvaktar Målarkonflikten, eller går in med stödåtgärder, eller varslar på sina håll. Det kan bli så att det förhållandevis lilla måleriavtalet blir nån form av stridens centrum.

Med tanke på varselregler om sju arbetsdagar, lär målarstrejken bli den första arbetsnedläggelsen från fackens sida. Men mycket talar väl för att det inte blir den enda. Blir det stridsåtgärder inom industrin, vilket IFMetalls ordförande varnar för, så kanske den startar efter Målarkonflikten, och kan därvid tvingas att förhålla sig till de högre lönekraven från 6F.
Men några diskussioner om löner blir det inte förrän IFMetall och Teknikföretagen är överens.
Så vi får nog vänta på några klara avtal. Efter sista mars är det avtalslöst och därmed möjligt att ta till stridsåtgärder.
Svensk fackföreningsrörelse och Svenskt näringsliv lär få många övertidstimmar för ”nattmanglingar”. Risken att en del av stridsfonderna på båda sidor måste lösgöras.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Avtal 2016

Klart med Larm- och säkerhetsavtal

Avtal 2016Under onsdagen blev det klart med ett nytt Larm- och säkerhetsavtalet. Därmed drogs Elektrikerförbundets varsel om konflikt tillbaka. I lön ger avtalet 2,38 procent under 13 månader. Under veckan har parterna varje dag träffat medlarna i konflikten. Under onsdagen kom så ett först bud från medlarna. Båda parter sa ja till budet.

Klart med Thyssenavtal

Avtal 2016

Ett avtal med fokus på jämställdhet

avtal 2016Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett avtal. 2,38 procent på 13 månader, förstärkt anställningsskydd för gravida och utökad arbetstidsförkortning med två timmar, är några av förändringarna.     Omräknat på 12 månader är löneökningen 2,2 procent. Yrkesgrupperna inom måleri får sina löner höjda med 4 kronor i timmen.

Målarnas avtal klart

AVTAL 2016 Målarna och Måleriföretagen har kommit överens om ett nytt avtal. Vi återkommer.

Nyheter i Installationsavtalet

Avtal 2016
– Förhandlingarna är en process som vi lever i och under resans gång förändras det och man ser andra vägar att gå fram, säger Mikael Pettersson. Foto: Tomas Nyberg

”Man kokar ner det till en fin sås”

Avtal 2016Det gäller att få med alla viktiga ingredienser i ett avtal. Även de små ingredienserna är viktiga. – Till slut blir det att man kokar ner det till en fin sås. Arbetsgivarna brukar kalla det en paketlösning, säger Mikael Pettersson, ansvarig för Installationsavtalet hos Elektrikerna, om förhandlingsarbetet med ett nytt avtal.

Klart med Radio-tv-avtalet

Avtal 2016Elektrikerna och Svensk handel har kommit överens om ett nytt Radio-tv-avtal. Avtalet är på 13 månader och ger 2,4 procent för den tiden. Avtalsperioden är 1 maj 2016-31 maj 2017. Hälften av påslaget går generellt till alla och hälften går till en lokal pott för individuell fördelning. – Vi har haft bra och konstruktiva förhandlingar.

Klart med ett nytt Kraftavtal

Avtal 2016Under onsdagskvällen blev det klart med ett nytt Kraftavtal mellan Elektrikerförbundet och Efa. Avtalet ger samma lönepåslag som Installationsavtalet, 2,4 procent på 13 månader.Det blir också förändringar när det gäller, beredskap, resor, personlig integritet och vid entreprenadövergångar.   – Det har varit tuffa förhandlingar de sista dagarna.

Elektrikerna sympativarslar för Målarna

avtal 2016Sedan i måndags förhandlar Målareförbundet med sin motpart Måleriföretagen igen. Båda parter har sina delegationer inkallade till onsdagen. Samtidigt trappas konflikten upp genom sympativarsel från andra förbund. Elektrikerna varslar om strejk på sex arbetsplatser i Örebro.

Avtalskraven för radio-tv-avtalet

avtal 2016Arbetsgivarna i Svensk handel vill frysa alla löner och tillägg för de elektriker som arbetar under radio-tv-avtalet. Elektrikerförbundet kräver 3,2 procent, generell utläggning, extra pension och kortare provanställning.   Den sista mars möttes Elektrikerförbundet och Svensk handel för att ”byta” yrkanden för Radio-TV-avtalet.

Byggavtalet är klart – ”Lyckats pressa upp nivån”

avtal 2016Sent på söndagskvällen kom Byggnads och Byggindustrin överens om ett nytt avtal. Därmed är strejken som varade i sex dagar över. Målareförbundet träffar sin motpart idag, måndag.   Avtalet innebär löneökningar på 2,2 procent på 12 månader. Och ackordslönen blir kvar.
Foto: Leif Göbel

Budskap från Järntorget i Göteborg – Vi backar strejken!

Avtal 2016På klassiska Järntorget, med gula Folkets Hus som fond och plingande spårvagnar som inramning, samlades på torsdagskvällen hundratals personer i en stödmanifestation för Byggnads och Målarnas strejk. Byggnads har ett 100-tal och Målarna ett 30-tal ute i konflikt i Göteborg medan andra förbund i LO är klara, förhandlar eller ligger i startgroparna.

Byggnads inleder sin strejk tisdag morgon

På tisdagsmorgonen inleder Byggnads sin strejk. Totalt är det 1600 byggnadsarbetare som tas ut i strejk. – Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej, skriver Byggnads i ett pressmeddelande. Medlarna lämnade ett nytt bud på måndagseftermiddagen. Byggnads sa nej, arbetsgivarna sa ja.

Målarna utökar strejkvarsel och begär hjälp av Elektrikerförbundet

avtal 2016Nu höjs konflikttemperaturen ytterligare i den redan utlösta målarkonfliklten. På måndagen varslade Svenska Målareförbundet om utökade stridsåtgärder. Dessutom begär förbundet sympatiåtgärder av flera fackförbund, däribland Elektrikerförbundet.

Nytt byggbud i dag?

I dag kommer troligen ett nytt bud från medlarna i byggnadskonflikten. Annars bryter Byggnads strejk ut i morgon bitti. I lördags fick Byggnads och Byggindustrierna ett bud från medlarna. Byggnads sa nej och menar att budet är ”ett frontalangrepp” på deras lönesystem.