– I framtiden är jag sugen på högre spänning i storkraftsnätet.
Det säger Sandra Rosenqvist, 19-årig tjej från Rättvik, som går sista året på en lärlingsplats i eldistribution på Stjernhööksgymnasiet.

Under några veckor före jul praktiserade Sandra på Falu Energi & Vatten. Det blev ut i verkligheten för att lära sig nya saker.

– Alla jobbar på olika sätt. Det gäller att plocka och vraka det jag tycker är bra. Jag hade tur som kom hit. Det är mycket som inte går att lära i skolan. Man får lära sig en massa specialknep.

På arbetsplatsen jobbar ett tiotal män, många över 50 år. Det finns massor av erfarenhet att dra nytta av för Sandra. Men det finns samtidigt inte så många yngre på väg in i jobbet.
– Det är inte lätt att hitta nya. Sandra är den första riktiga praktikanten på många år Vi vill fylla på med ungdomar om de vill jobba, säger Åke Persson som jobbat länge på arbetsplatsen.

Han är positiv till att det kommit en tjej till arbetsplatsen.
– Tjejerna är minst lika bra som killarna. De sätter krav på sig att bli bättre än killarna
Även om Sandra gör praktik på arbetsplatsen så är hon redan ganska garvad.
Hon går på en lärlingsplats på Stiernhöökgymnasiets elprogram. Det betyder att hon har Dala Energi som sin arbetsplats tre dagar i veckan. Har där hunnit med både Fortums kraftverk i Trängslet och jobb i mast.
– På skolan är jag en dag i veckan. Där är det lite mer planerat. Här hänger jag med på det som är. Det är mycket kabel och slang för fiber. Det kul att det är så varierat.

Följ Tidningen Elektrikern på Facebook.

På skolan är det 20 i klassen, hälften går datainrikting, och hälften installation och så Sandra som går på en lärlingsplats i distribution.
– Först hoppade jag runt på olika program ett år. Sen började jag på installation. Sökte sen lärlingsplatsen och fick den.
Efter studenten i juni, så är det arbete inom eldistribution som gäller för Sandra.
– Jag siktar på jobb i Borlänge/Falun-regionen längre fram, säger Sandra.

Hon är dock inte främmande för att ge sig iväg på andra håll. Hon hoppas att få komma på kurs om det svenska stamnätet på Åsbro kursgård.
– Att få lära sig om Sveriges ryggrad. I framtiden är jag sugen på högre spänning i storkraftsnätet.
– Det finns jobb om man är beredd flytta. Hela branschen lever i femårscykler med upphandlingar, säger Åke Persson.
Janne Hellström som varit en av handledarna är nöjd med att ha Sandra med sig.
– Det är bra att ha nån att slänga käft med. När hon är utlärd kan jag få ta pension, säger Janne Hellström.

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Det är kul att ha Sandra med sig. Bra att ha nån att slänga käft med. När hon är utlärd kan jag få ta pension, säger Janne Hellström, som varit en av Sandras två handledare under praktiken. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • I Puttbo utanför Falun krymper Sandra på en tätning till en kabel. Hon gilla jobbet för att det är så varierat. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg