• LED I KOMBINATION: LED-armaturer som passar apparatseriernas strömställarramar är ELKO:s nya giv. ELKO Bright kallas serien där olika varianter av LED-armaturer för tak och vägg kan kombineras ihop med ramar i olika färger och varför inte en brytare monterad parallellt i en kombiram? Syftet är att ha armaturer/ spotar i samma design som övriga apparater. Ramarna finns i en rad färger såväl som materialen stål, glas och sten för att låta kunden egendesigna hemmet. Här, på bild, visat med ELKO:s röda stordosa med plats för don. Foto:

  • PLAST RAKT IGENOM: Nu i dagarna, december 2015, släpper MP-bolagen en ny serie vägg- och matarkanaler helt i plast. Väldigt lik deras aluminiumkanal DUCTEL Twist, och dosor och tillbehör passar följaktligen också i båda varianterna. Med plast blir montaget enklare vid exempelvis sågning, menar MP-bolagen. Problemet med att plast blir sladdrigare har man löst med dubbla ytterväggar vilket gör kanalen styvare. Väggkanalerna finns i varianterna PK 1010 samt PK 1310 vilket syftar på 10 respektive 13 centimeters höjd där den senare har ett extra fack nedtill för exempelvis data- telekabel. Bland tillbehören hittar vi dubbla uttag och hela vägen upp till 8 uttag som färdig enhet med bara en inkoppling.

  • TRÅDLÖST NU TUNNARE: Eaton xComfort är ett trådlöst system som är jättestora i Norge och nu vinner marknad i Sverige. Företaget har köpt Klöckner & Möller. Deras intelligenta puckar som regleras av trådlösa brytare styr i princip vad som helst och kan underlätta vid knepig kabeldragning. Massor av funktioner i ett komplext system vi skrivit om tidigare, men grejen på årets elmässa var att pucken nu minskat i tjocklek från 25 till 18 mm för att underlätta vid montering i apparatdosor.

  • GAMMAL STIL PÅ NYTT: Tidsenligt på landsbygden eller kanske en tjusig våning på Östermalm? Byggnadsvårdstänket har ju skapat en marknad för nygamla alternativ och här är en apparatserie som efterliknar sekelskiftesstil 1880-1920 sisådär. Garby heter den och är helt i porslin,trä och stål. Finns som infällt och utanpåliggande i vitt, svart och trävarianten old wood och detaljerna kan varieras inom serien. Brytare dimmers och uttag. Nordic switch i Stockholm säljer den här och flera andra roliga varianter gjorda av spanska Fontini och flera serier är mer eller mindre kompletta för svenska hushåll. Dyrt? Tja, ett uttag i Garbyserien ligger runt 300 kronor utpris. Foto:

2016-01-05

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.