• LED I KOMBINATION: LED-armaturer som passar apparatseriernas strömställarramar är ELKO:s nya giv. ELKO Bright kallas serien där olika varianter av LED-armaturer för tak och vägg kan kombineras ihop med ramar i olika färger och varför inte en brytare monterad parallellt i en kombiram? Syftet är att ha armaturer/ spotar i samma design som övriga apparater. Ramarna finns i en rad färger såväl som materialen stål, glas och sten för att låta kunden egendesigna hemmet. Här, på bild, visat med ELKO:s röda stordosa med plats för don. Foto:

  • PLAST RAKT IGENOM: Nu i dagarna, december 2015, släpper MP-bolagen en ny serie vägg- och matarkanaler helt i plast. Väldigt lik deras aluminiumkanal DUCTEL Twist, och dosor och tillbehör passar följaktligen också i båda varianterna. Med plast blir montaget enklare vid exempelvis sågning, menar MP-bolagen. Problemet med att plast blir sladdrigare har man löst med dubbla ytterväggar vilket gör kanalen styvare. Väggkanalerna finns i varianterna PK 1010 samt PK 1310 vilket syftar på 10 respektive 13 centimeters höjd där den senare har ett extra fack nedtill för exempelvis data- telekabel. Bland tillbehören hittar vi dubbla uttag och hela vägen upp till 8 uttag som färdig enhet med bara en inkoppling.

  • TRÅDLÖST NU TUNNARE: Eaton xComfort är ett trådlöst system som är jättestora i Norge och nu vinner marknad i Sverige. Företaget har köpt Klöckner & Möller. Deras intelligenta puckar som regleras av trådlösa brytare styr i princip vad som helst och kan underlätta vid knepig kabeldragning. Massor av funktioner i ett komplext system vi skrivit om tidigare, men grejen på årets elmässa var att pucken nu minskat i tjocklek från 25 till 18 mm för att underlätta vid montering i apparatdosor.

  • GAMMAL STIL PÅ NYTT: Tidsenligt på landsbygden eller kanske en tjusig våning på Östermalm? Byggnadsvårdstänket har ju skapat en marknad för nygamla alternativ och här är en apparatserie som efterliknar sekelskiftesstil 1880-1920 sisådär. Garby heter den och är helt i porslin,trä och stål. Finns som infällt och utanpåliggande i vitt, svart och trävarianten old wood och detaljerna kan varieras inom serien. Brytare dimmers och uttag. Nordic switch i Stockholm säljer den här och flera andra roliga varianter gjorda av spanska Fontini och flera serier är mer eller mindre kompletta för svenska hushåll. Dyrt? Tja, ett uttag i Garbyserien ligger runt 300 kronor utpris. Foto:

2016-01-05

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.