• LED I KOMBINATION: LED-armaturer som passar apparatseriernas strömställarramar är ELKO:s nya giv. ELKO Bright kallas serien där olika varianter av LED-armaturer för tak och vägg kan kombineras ihop med ramar i olika färger och varför inte en brytare monterad parallellt i en kombiram? Syftet är att ha armaturer/ spotar i samma design som övriga apparater. Ramarna finns i en rad färger såväl som materialen stål, glas och sten för att låta kunden egendesigna hemmet. Här, på bild, visat med ELKO:s röda stordosa med plats för don. Foto:

  • PLAST RAKT IGENOM: Nu i dagarna, december 2015, släpper MP-bolagen en ny serie vägg- och matarkanaler helt i plast. Väldigt lik deras aluminiumkanal DUCTEL Twist, och dosor och tillbehör passar följaktligen också i båda varianterna. Med plast blir montaget enklare vid exempelvis sågning, menar MP-bolagen. Problemet med att plast blir sladdrigare har man löst med dubbla ytterväggar vilket gör kanalen styvare. Väggkanalerna finns i varianterna PK 1010 samt PK 1310 vilket syftar på 10 respektive 13 centimeters höjd där den senare har ett extra fack nedtill för exempelvis data- telekabel. Bland tillbehören hittar vi dubbla uttag och hela vägen upp till 8 uttag som färdig enhet med bara en inkoppling.

  • TRÅDLÖST NU TUNNARE: Eaton xComfort är ett trådlöst system som är jättestora i Norge och nu vinner marknad i Sverige. Företaget har köpt Klöckner & Möller. Deras intelligenta puckar som regleras av trådlösa brytare styr i princip vad som helst och kan underlätta vid knepig kabeldragning. Massor av funktioner i ett komplext system vi skrivit om tidigare, men grejen på årets elmässa var att pucken nu minskat i tjocklek från 25 till 18 mm för att underlätta vid montering i apparatdosor.

  • GAMMAL STIL PÅ NYTT: Tidsenligt på landsbygden eller kanske en tjusig våning på Östermalm? Byggnadsvårdstänket har ju skapat en marknad för nygamla alternativ och här är en apparatserie som efterliknar sekelskiftesstil 1880-1920 sisådär. Garby heter den och är helt i porslin,trä och stål. Finns som infällt och utanpåliggande i vitt, svart och trävarianten old wood och detaljerna kan varieras inom serien. Brytare dimmers och uttag. Nordic switch i Stockholm säljer den här och flera andra roliga varianter gjorda av spanska Fontini och flera serier är mer eller mindre kompletta för svenska hushåll. Dyrt? Tja, ett uttag i Garbyserien ligger runt 300 kronor utpris. Foto:

2016-01-05

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.