• LED I KOMBINATION: LED-armaturer som passar apparatseriernas strömställarramar är ELKO:s nya giv. ELKO Bright kallas serien där olika varianter av LED-armaturer för tak och vägg kan kombineras ihop med ramar i olika färger och varför inte en brytare monterad parallellt i en kombiram? Syftet är att ha armaturer/ spotar i samma design som övriga apparater. Ramarna finns i en rad färger såväl som materialen stål, glas och sten för att låta kunden egendesigna hemmet. Här, på bild, visat med ELKO:s röda stordosa med plats för don. Foto:

  • PLAST RAKT IGENOM: Nu i dagarna, december 2015, släpper MP-bolagen en ny serie vägg- och matarkanaler helt i plast. Väldigt lik deras aluminiumkanal DUCTEL Twist, och dosor och tillbehör passar följaktligen också i båda varianterna. Med plast blir montaget enklare vid exempelvis sågning, menar MP-bolagen. Problemet med att plast blir sladdrigare har man löst med dubbla ytterväggar vilket gör kanalen styvare. Väggkanalerna finns i varianterna PK 1010 samt PK 1310 vilket syftar på 10 respektive 13 centimeters höjd där den senare har ett extra fack nedtill för exempelvis data- telekabel. Bland tillbehören hittar vi dubbla uttag och hela vägen upp till 8 uttag som färdig enhet med bara en inkoppling.

  • TRÅDLÖST NU TUNNARE: Eaton xComfort är ett trådlöst system som är jättestora i Norge och nu vinner marknad i Sverige. Företaget har köpt Klöckner & Möller. Deras intelligenta puckar som regleras av trådlösa brytare styr i princip vad som helst och kan underlätta vid knepig kabeldragning. Massor av funktioner i ett komplext system vi skrivit om tidigare, men grejen på årets elmässa var att pucken nu minskat i tjocklek från 25 till 18 mm för att underlätta vid montering i apparatdosor.

  • GAMMAL STIL PÅ NYTT: Tidsenligt på landsbygden eller kanske en tjusig våning på Östermalm? Byggnadsvårdstänket har ju skapat en marknad för nygamla alternativ och här är en apparatserie som efterliknar sekelskiftesstil 1880-1920 sisådär. Garby heter den och är helt i porslin,trä och stål. Finns som infällt och utanpåliggande i vitt, svart och trävarianten old wood och detaljerna kan varieras inom serien. Brytare dimmers och uttag. Nordic switch i Stockholm säljer den här och flera andra roliga varianter gjorda av spanska Fontini och flera serier är mer eller mindre kompletta för svenska hushåll. Dyrt? Tja, ett uttag i Garbyserien ligger runt 300 kronor utpris. Foto:

2016-01-05

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.