2015-11-05

ledare

Det dör årligen fyra gånger fler arbetare av asbestrelaterade sjukdomar än det dör av arbetsolyckor. De som dör fick i sig asbestfibrerna för 30-40 år sedan. Och de hade ingen aning om det. Det är det jävliga med asbest – den syns inte, luktar inte och märks inte. Men en enda mikroskopisk fiber som hamnar fel räcker. Du kan ha varit exponerad för byggdamm kort stund för 40 år sedan och haft otur.

 

 

 

Vi har över en miljon bostäder, kontor och verksamhetslokaler byggda 1950 fram till 70-talet. Där finns 400 000 ton asbest – harmlös när den bara finns, men direkt livsfarlig så snart man börjar riva, bryta, slipa, demolera och påverka. Asbesten finns på många ställen i dessa byggen i rörisoleringar och böjar, lim, kakelfix, bruk, plast, cement, väv, isoleringsmassa, papp, kitt, spackel, garn, pluggar, puts och färg.

 

 

LÄS ÄVEN: Misstänkt asbest: ”Vi tar inga risker”

 

 

På 1970-talet var det en intensiv debatt om asbesten som arbetsmiljöproblem. Produkten hade funnits som undermedel sedan 20-talet. Men det är många år sedan – vad vet dagens generationer om det?
1976 förbjöds asbest inom byggbranschen och 1982 förbjöds asbestanvändningen totalt i Sverige. Men asbest används fortfarande i många länder och i produkter de producerar. Kring hantering av asbest finns stränga lagar och bestämmelser – i Sverige. Bara av Arbetsmiljöverket godkända firmor får hantera/sanera detta. Det är inget som någon firma kan ålägga sina anställda.
Ända så fungerar byggena som de gör. Det fuskas, slarvas, nonchaleras och tas genvägar – för att pressa byggtider och spara kostnader. Eller så använder man arbetare från andra länder vars ägare är mindre nogräknade. Kring renoveringar och rivning finns en flora av grå och helsvarta företag. Det alla inblandade spelar med är – DÖDEN – en plågsam död.

 

 

Lungcancersjukdomen mesoteliom är vidrig. Den är väldigt snabb när den väl bryter ut. Den föranleder svår smärta. Det börjar med att patienten får svårt att andas eftersom vätska oftast samlas i lungorna. Det är ovanligt att en person lever mer än ett år efter att ha diagnostiserats med mesoteliom.
Våra skyddsombud gör ett bra arbete. Många medlemmar är alerta. De slår larm och jag har intrycket att de inte tvekar att säga ifrån och ta ett skyddsombudsstopp om de har misstankar om asbest. Jag har också intrycket att de seriösa elföretagen har respekt för asbestriskerna och att de inte kan nonchaleras. Men på för många svenska byggarbetsplatser nonchaleras det. Från stora byggen med etablerade byggherrar och byggföretag till småskuttar av alla de slag. Det är inte okey. Det är inte respekt mot de anställda.
Regeringen får också vakna och se till att Arbetsmiljöverket får resurser och visa med hela handen att de ska agera snabbt och hårt där man slarvar med efterlevnad av regler och lag. Efter många år av Alliansnedrustning av statens resurser för praktiskt arbetsmiljöansvar – är det dags att flagga upp nu Löfven. Inga halvmesyrer duger där lokala myndighetsföreträdare kan slira på resursbrist och att de inte har tid. Det kan inte vältras över på facket att hålla rent från denna dödsfara på 1 000-tals svenska byggen.

 

 

Ingen normal svensk godtar otjänligt vatten. Är vattnet otjänligt i en kommun drar man igång världens apparat med tankbilar och vattendunkar. Men otjänlig luft tycks vi ha en annan syn på. Inte ska väl man behöva gå till sitt jobb och godta byggdamm som kan innehålla asbest, kvarts och andra skadliga ämnen. Skulle det vara tufft? Det är ju helt idiotiskt. Det finns inga direktörer, arbetsledare eller byggherrar som skulle acceptera det på sina kontor. Men elektriker, snickare, rörläggare, målare, fastighetsskötare och många andra förväntas tåla lite.

Asbest är för allvarligt för att nonchaleras. Jag är stolt över att mina elektriker bråkar och stökar om de känner risker för våra medlemmar. Så ska alla fack tänka och agera. Sen är det upp till byggherrar, arbetsgivare, myndigheter och regering att vakna upp och göra mycket mer. Ska vi miljö- och energieffektivisera över en miljon bostäder ska det ske under anständiga arbetsmiljövillkor.

 

 

Vi ska ha en säker hantering av den livsfarliga asbesten. Inte bara i Sverige. Det är lika viktigt i alla länder. Vi får kanske gå före i Norden, påverka EU och i olika internationella fora driva asbestfrågan. För i slutändan är en indisk, egyptisk eller turkisk byggjobbares liv precis lika mycket värt som en svensk. Det är respekt för alla människors lika värde – i en äkta FN anda.

 

 

Jonas Wallin
Förbundsordförande Sef

 

 

LÄS ÄVEN: Misstänkt asbest: ”Vi tar inga risker”

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ledare

Jonas Wallin: ”Metoo ger oss hopp om framtiden”

”Efter det öronbedövande skalv av kvinnors berättelser ur arbetslivet som vi nu fått ta del av, så vet vi att arbetsgivarna i stort har svikit det ansvaret. Och vi vet att vi har fått nog”, skriver Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Det har varit några känslosamma veckor.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Solidaritet och medmänsklig värme är ett av våra främsta vapen!

LEDARE Det är som om Karl-Bertil Jonssons pappa i filmen som visas varje julafton fått oväntat många följare i dagens Sverige, skriver Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Att vilja andra väl är i dagens samhälle inte självklart något positivt.

Kan en diskrimineras – kan alla diskrimineras

LedareFörra veckan avbröt jag semesterlunken hemma i Nyköping för Prideparaden i Stockholm. Det var en fantastisk upplevelse av gemenskap och ljus i en värld där mörkerkrafterna är på frammarsch. För oss som förbund är det självklart att manifestera och markera för alla människors lika värde. Vi publicerade också en film som vi kallar Utfryst.
Foto: Tomas Nyberg

Välförtjänt näring till viktiga fighters

LedareNu är det snart som ljusast på året. Ingen som bor på de här breddgraderna kan undgå att känna magin i juninätterna, när varje kväll blir längre och längre, grillen kanske åker fram, och sommaren till sist är här. Den här årstiden ger välbehövlig näring till oss som kämpar hela året med de fackliga och politiska frågorna.

Sträck på er, medlemmar i Elektrikerförbundet!

LedareDet fackliga arbetet i vardagen kan vara slitsamt, och det kan vara otacksamt. Då är det viktigt att ta vara på segrarna, och känna stolthet över det arbetet vi genomfört tillsammans. Förra veckan kunde vi räkna till inte mindre än tre stora segrar. Den första är så klart installationsavtalet, som blev klart.

Brexit är ett krav på förändring

LedareJust nu, när detta skrivs, lämnar Storbritannien in sin ansökan om utträde ur EU Brexit. Samtidigt sitter en rad skribenter och tyckare på ledarsidor krönikor, och skriver om hur dåligt det är för demokratin, ekonomin och öppenheten.

Jonas Wallin: Svara Svartmålarna!

LEDAREI alla tider har vi lyssnat till kverulanter från högersidan. Direktörer och borgerliga politiker har trots att Sverige utvecklats på ett fantastiskt sätt alltid hittat något att gnälla över. Gnällhögern förnekar sig heller inte idag. Nu när vi står i en avtalsrörelse tecknar våra motparter en bild av Sveriges ekonomi och sin lönsamhet som rent katastrofal.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Det fackliga löftet om att alla ska behandlas lika fortsätter

LedareI skrivande stund är jubileumsåret snart till ända. Under året har vi som säkert de flesta känner till firat 110 år som fackförbund. Tanken svindlar. Jag ska erkänna att jag mer än en gång under året hisnat över under vilka omständigheter vårt förbund verkat. Två världskrig, den ekonomiska depressionen, och Nazismen under 1930-talet.

Den svenska modellen handlar inte om ständiga konflikter och konfrontationer

LedareDen svenska modellen är en samverkansmodell. Den bygger på att parterna och regeringar oavsett färg accepterar våra olika intressen och utgångspunkter. Vi från det fackliga hållet säljer arbetsfred. Arbetsgivarna betalar för denna. Vi möts, som vi nu snart ska göra, i en ny avtalsrörelse. Ibland i ett högt tonläge.
Foto: Tomas Nyberg

Almega och rasisterna förenas i kampen mot löntagarna

LedareDet går nu knappt en dag utan att avslöjanden om hemska rasistiska avslöjanden hos Sverigedemokraterna. Deras ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt avslöjades på film skrattandes åt att man sparkade på får som liknades vid judar. Det är så fruktansvärt att jag saknar ord.

Feminism är bra för facket – och arbetsgivarna!

LedareJag är demokratisk socialist och där av feminist. Det har jag nog alltid varit, även innan jag själv satte den etiketten på mig. Det grundar sig framförallt i en ilska över orättvisor. Inget gör mig så arg som orättvisor. Och det finns gott om sådana mellan kvinnor och män. Kvinnor tjänar mindre och har otryggare anställningar och som en följd av detta lägre pensioner.

Efter Brexit – Ett europeiskt Saltsjöbadsavtal

ledare  Chockvågorna efter den brittiska folkomröstningen börjar så smått att lägga sig. För visst var det ett historiskt beslut på många sätt som det brittiska folket fattade. Att lämna EU är en stor händelse som kommer att påverka EU-samarbetet och faktiskt hela världen för lång tid framöver.

Organisering 2.0!

LEDAREB

Viktiga vägval vid LO-kongressen

LEDAREI skrivande stund är det en vecka kvar till LO-kongress. Det är en viktig händelse för hela Sverige och vår framtida samhällsutveckling. Jag skulle kunna gå så långt som att säga att en LO-kongress är viktigare än de flesta riksdagspartiers kongresser. Här mejslas nämligen fram förslag som kommer att bli verklighet. Så har det varit historiskt och så kommer det att förbli.