2015-11-05

ledare

Det dör årligen fyra gånger fler arbetare av asbestrelaterade sjukdomar än det dör av arbetsolyckor. De som dör fick i sig asbestfibrerna för 30-40 år sedan. Och de hade ingen aning om det. Det är det jävliga med asbest – den syns inte, luktar inte och märks inte. Men en enda mikroskopisk fiber som hamnar fel räcker. Du kan ha varit exponerad för byggdamm kort stund för 40 år sedan och haft otur.

 

 

 

Vi har över en miljon bostäder, kontor och verksamhetslokaler byggda 1950 fram till 70-talet. Där finns 400 000 ton asbest – harmlös när den bara finns, men direkt livsfarlig så snart man börjar riva, bryta, slipa, demolera och påverka. Asbesten finns på många ställen i dessa byggen i rörisoleringar och böjar, lim, kakelfix, bruk, plast, cement, väv, isoleringsmassa, papp, kitt, spackel, garn, pluggar, puts och färg.

 

 

LÄS ÄVEN: Misstänkt asbest: ”Vi tar inga risker”

 

 

På 1970-talet var det en intensiv debatt om asbesten som arbetsmiljöproblem. Produkten hade funnits som undermedel sedan 20-talet. Men det är många år sedan – vad vet dagens generationer om det?
1976 förbjöds asbest inom byggbranschen och 1982 förbjöds asbestanvändningen totalt i Sverige. Men asbest används fortfarande i många länder och i produkter de producerar. Kring hantering av asbest finns stränga lagar och bestämmelser – i Sverige. Bara av Arbetsmiljöverket godkända firmor får hantera/sanera detta. Det är inget som någon firma kan ålägga sina anställda.
Ända så fungerar byggena som de gör. Det fuskas, slarvas, nonchaleras och tas genvägar – för att pressa byggtider och spara kostnader. Eller så använder man arbetare från andra länder vars ägare är mindre nogräknade. Kring renoveringar och rivning finns en flora av grå och helsvarta företag. Det alla inblandade spelar med är – DÖDEN – en plågsam död.

 

 

Lungcancersjukdomen mesoteliom är vidrig. Den är väldigt snabb när den väl bryter ut. Den föranleder svår smärta. Det börjar med att patienten får svårt att andas eftersom vätska oftast samlas i lungorna. Det är ovanligt att en person lever mer än ett år efter att ha diagnostiserats med mesoteliom.
Våra skyddsombud gör ett bra arbete. Många medlemmar är alerta. De slår larm och jag har intrycket att de inte tvekar att säga ifrån och ta ett skyddsombudsstopp om de har misstankar om asbest. Jag har också intrycket att de seriösa elföretagen har respekt för asbestriskerna och att de inte kan nonchaleras. Men på för många svenska byggarbetsplatser nonchaleras det. Från stora byggen med etablerade byggherrar och byggföretag till småskuttar av alla de slag. Det är inte okey. Det är inte respekt mot de anställda.
Regeringen får också vakna och se till att Arbetsmiljöverket får resurser och visa med hela handen att de ska agera snabbt och hårt där man slarvar med efterlevnad av regler och lag. Efter många år av Alliansnedrustning av statens resurser för praktiskt arbetsmiljöansvar – är det dags att flagga upp nu Löfven. Inga halvmesyrer duger där lokala myndighetsföreträdare kan slira på resursbrist och att de inte har tid. Det kan inte vältras över på facket att hålla rent från denna dödsfara på 1 000-tals svenska byggen.

 

 

Ingen normal svensk godtar otjänligt vatten. Är vattnet otjänligt i en kommun drar man igång världens apparat med tankbilar och vattendunkar. Men otjänlig luft tycks vi ha en annan syn på. Inte ska väl man behöva gå till sitt jobb och godta byggdamm som kan innehålla asbest, kvarts och andra skadliga ämnen. Skulle det vara tufft? Det är ju helt idiotiskt. Det finns inga direktörer, arbetsledare eller byggherrar som skulle acceptera det på sina kontor. Men elektriker, snickare, rörläggare, målare, fastighetsskötare och många andra förväntas tåla lite.

Asbest är för allvarligt för att nonchaleras. Jag är stolt över att mina elektriker bråkar och stökar om de känner risker för våra medlemmar. Så ska alla fack tänka och agera. Sen är det upp till byggherrar, arbetsgivare, myndigheter och regering att vakna upp och göra mycket mer. Ska vi miljö- och energieffektivisera över en miljon bostäder ska det ske under anständiga arbetsmiljövillkor.

 

 

Vi ska ha en säker hantering av den livsfarliga asbesten. Inte bara i Sverige. Det är lika viktigt i alla länder. Vi får kanske gå före i Norden, påverka EU och i olika internationella fora driva asbestfrågan. För i slutändan är en indisk, egyptisk eller turkisk byggjobbares liv precis lika mycket värt som en svensk. Det är respekt för alla människors lika värde – i en äkta FN anda.

 

 

Jonas Wallin
Förbundsordförande Sef

 

 

LÄS ÄVEN: Misstänkt asbest: ”Vi tar inga risker”

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ledare

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Jonas Wallin: Fotboll och val – mycket står på spel

LEDARE ”Jag tror att en av orsakerna till att vi sitter i den här soppan nu, att vi alla riskerar att förlora så mycket, är att frågorna som handlar om invandring har skapat så starka och upprörda känslor att vi knappt kan se hur politiken påverkar vår vardag längre”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

”Vi måste vända debatten, få den att handla om det som verkligen betyder något om våra liv. Om sådant som arbetsvillkor och säkerheten på våra arbetsplatser”, skriver Tidningen Elektrikern redaktör Anna Norling.

Jonas Wallin: ”Vi har antagit en ny strategi”

LEDARE ”Den svenska modellen är inte en samling värderingar som att äta sill vid högtider. Det handlar om konkreta frågor, inte minst ordning och reda på arbetsmarknaden. I dag hotas den ordningen”, skriver Jonas Wallin. För några veckor sedan avslutade vi vårt förbundsmöte.

Jonas Wallin: Det här är min oro

LEDARE ”Det här är saker jag är orolig för, och det är bara några. Listan på nödvändiga reformer vi behöver göra i det här landet är lång. Vi känner igen den allihop. Men ändå har vi slutat prata om de frågorna”, skriver Jonas Wallin.

Jonas Wallin: ”Vi stödjer de politiker som är bäst för våra medlemmar”

”Nu radar de borgerliga politikerna upp sig, hårt trängda av fyraprocentsspärren till riksdagen, och vill haverera vår svenska modell. En modell som Medlingsinstitutet bara för några veckor hyllade som unikt fredlig”, skriver Jonas Wallin. Snön vräker ned när jag funderar på denna ledare. Är på väg till Göteborg för att träffa medlemmar.

Jonas Wallin: ”Rör inte strejkrätten!”

Konflikten ska lösas på det sätt som svensk arbetsmarknad är menad att fungera: genom förhandlingar med tydliga spelregler inte genom att ändra spelreglerna, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Begränsa konflikträtten! Ja det är ett förslag vi är vana vid att höra.

Jonas Wallin: ”Metoo ger oss hopp om framtiden”

”Efter det öronbedövande skalv av kvinnors berättelser ur arbetslivet som vi nu fått ta del av, så vet vi att arbetsgivarna i stort har svikit det ansvaret. Och vi vet att vi har fått nog”, skriver Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Det har varit några känslosamma veckor.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Solidaritet och medmänsklig värme är ett av våra främsta vapen!

LEDARE Det är som om Karl-Bertil Jonssons pappa i filmen som visas varje julafton fått oväntat många följare i dagens Sverige, skriver Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Att vilja andra väl är i dagens samhälle inte självklart något positivt.

Kan en diskrimineras – kan alla diskrimineras

LedareFörra veckan avbröt jag semesterlunken hemma i Nyköping för Prideparaden i Stockholm. Det var en fantastisk upplevelse av gemenskap och ljus i en värld där mörkerkrafterna är på frammarsch. För oss som förbund är det självklart att manifestera och markera för alla människors lika värde. Vi publicerade också en film som vi kallar Utfryst.
Foto: Tomas Nyberg

Välförtjänt näring till viktiga fighters

LedareNu är det snart som ljusast på året. Ingen som bor på de här breddgraderna kan undgå att känna magin i juninätterna, när varje kväll blir längre och längre, grillen kanske åker fram, och sommaren till sist är här. Den här årstiden ger välbehövlig näring till oss som kämpar hela året med de fackliga och politiska frågorna.

Sträck på er, medlemmar i Elektrikerförbundet!

LedareDet fackliga arbetet i vardagen kan vara slitsamt, och det kan vara otacksamt. Då är det viktigt att ta vara på segrarna, och känna stolthet över det arbetet vi genomfört tillsammans. Förra veckan kunde vi räkna till inte mindre än tre stora segrar. Den första är så klart installationsavtalet, som blev klart.

Brexit är ett krav på förändring

LedareJust nu, när detta skrivs, lämnar Storbritannien in sin ansökan om utträde ur EU Brexit. Samtidigt sitter en rad skribenter och tyckare på ledarsidor krönikor, och skriver om hur dåligt det är för demokratin, ekonomin och öppenheten.