• – Jag har ärvt både både yrket och engagemanget från min pappa, säger Anton Levein i Karlstad. Men trots att han i dag är heltidsengagerad med fackligt och politiskt arbete, så var det först för två år sen han började engagera sig. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

– Jag skulle vilja komma till LO-kongressen. Ska skriva en motion om att förbjuda bemanningsföretagen.
Anton Levein från Karlstad vet vad han vill. Redan som 22-åring är han aktiv fackligt och politiskt på en rad nivåer.

Efter ett par år som elektriker tar det fackliga och politiska arbetet nu all tid. Vi träffar honom när han strax ska till Västerås tillsammans med Viktor Nordin från Skåne för att prata om Unga Elektriker inför LO Mellansverige.

Han är aktiv i Unga Elektriker och sitter i verksamhetskretsens VU inom Elektrikerförbundet. Han är aktiv inom SSU, är ordförande i Karlstad samt kassör och facklig ledare inom SSU Värmland. Nyligen deltog han också på SSU-kongressen. Han sitter dessutom i socialnämnden för socialdemokraterna i Karlstad samt i arbetarkommunens styrelse.
– Det behövs fler fackliga företrädare i politiken. Jag trivs bra med att prata med folk och hålla på med utbildningar. Jag blir stimulerad av det.

Blir det inte splittrat att jobba med så många olika saker?
– Nej. Uppdragen går ganska hand i hand. Det mesta av det politiska gör jag på min fritid. Jag har ändå lärt mig att tacka nej.

Jag frågar om vad han gör om tio år. Han är försiktig och diplomatisk men konstaterar till slut:
– Jag siktar på en politisk framtid.

Arbetet med Unga elektriker trivs han bra med.
– Det är skönt med lite lösligt uppbyggt och vi kan göra lite större utspel.
För verksamhetskretsen jobbar han bland annat med skolinformation, lärlingsdagar och en studiecirkel
– Jag får ju kontakt med många ungdomar, när jag är ute på skolinformation. Nu finns det tecken på att hela norra Värmland riskerar bli utan elprogrammet.
Han är inte blyg om att han vill till LO-kongressen. Han vill få erfarenhet. Han säger att han vill driva ett förbud mot bemanningsföretag.

– Regeln borde vara att det ska vara förbjudet med bemanningsföretag om inte de fackliga organisationerna gjort en överenskommelse. Bemanningsföretagen leder till social utslagning.

Elektrikerförbundet har ett bemanningsavtal med Eio. Hur ser du på det då?
– Det är ett bra avtal men jag ser inget syfte att ha ett. Vi kan redan nu syssla med in och utlåning. Konstig att det ska behövas.
Han har också synpunkter på regeringen. Han tycker inte regeringen är tillräckligt offensiv.
– De vågar inte ta stora beslut öka investeringar, bostäder och infrastruktur. Det behövs förnyelse av elnät, vattennätet och järnväg. De når inte hela vägen.
Det politiska och fackliga engagemanget säger han att han fått med sig i sin familj, men det var först för två år sen han engagerade sig.

Anton Levein

Ålder 22 år
Bor i tvårumslägenhet i Karlstad tillsammans med treåriga hunden Nova. En flatcoated retriever.
Kör Renault Megane sports Tourer 2014
Läser Per-Anders Fogelströms Mina drömmars stad, LO-utredningar, engelska tidningen The Hill, ETC Elektrikern och en del andra tidningar.
Lyssnar på mycket olika musik, mest Hip hop
Ser mycket på serier på främst Netflex.
Fackligt och politiskt aktiv sen två år.
Snusar Göteborgs rapé.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se