2015-06-27

Ledare

Det är naturligt att vi har intressemotsättningar mellan fack och arbetsgivare. Motsättningen mellan arbete och kapital, mellan löneandel och vinstandel ska vi fajtas om. Det är inget konstigt.

Märkligare är att vi allt oftare under senaste decennier tvingas ta strider om spelreglerna på svensk arbetsmarknad och hur denna motsättning ska hanteras.

Spelregler behövs om det ska bli en schysst kraftmätning mellan deltagarna. Det gäller i fotboll, sällskapsspel och det gäller i våra relationer på arbetsmarknaden.

Alla måste spela enligt samma regler annars fungerar det helt enkelt inte. Det är därför helt obegripligt att Svenskt Näringsliv lagt ned så mycket tid och resurser för att underlätta för företag som står utanför de avtal som deras medlemsföretag är bundna av.

Det finns många exempel. Laval-processen är kanske det mest utmärkande. Denna rättsprocess finansierades av Svenskt Näringsliv. Förutom att många enskilda människor utnyttjats som en följd av utslaget har det också förgiftat och skadat klimatet mellan parterna. Hur många jobb som Svenskt Näringslivs egna medlemsföretag förlorat på grund av detta går det bara att spekulera i. Men många är det.

Dessa ständiga attacker på konflikträtten kännetecknas mer än något annat av kortsiktighet. Varje gång vi tar en konflikt kring kollektivavtalen är det för att inte enskilda människor ska diskrimineras, men också att andra företag med kollektivavtal inte ska straffas. Ska det vara så svårt att se? Om vi inte gjorde detta skulle Svenskt Näringslivs egna medlemsföretag drabbas av en helt orimlig konkurrenssituation.

Så varför sker det? Jag tror att det finns krafter som är villiga att ta kortsiktiga förluster för sina medlemsföretag om de långsiktigt kan pressa ned lönenivåerna. Det är nog så spelplanen ser ut.

Men det kommer aldrig att lyckas. Inte ens när vi varit tillbakapressade av de nyliberala decennierna och åtta år med en borgerlig regering. Och nu är jag övertygad om att tidsandan håller på att svänga. Den nyliberala vägen är död. Stendöd. Den har misslyckats. Alltfler, även sådana aktörer som OECD, IMF Storbritanniens konservativa premiärminister David Cameron och USA:s president Barack Obama talar nu om behovet av minskade klyftor och högre lägstalöner.

Jag tror inte att de gör det av särskild omtanke om de mest utsatta utan om risken för att hela världsekonomin kollapsar. Jag är helt övertygad om att vi ser början på ett paradigmskifte.

Den nyliberala tanken om en kapptävling mot botten är död. Avregleringar och ökad konkurrens har inte löst vare sig arbetslöshet eller långsiktig stabil utveckling. Den gamla sanningen om att ökad jämlikhet leder till ökad tillväxt håller på att få en renässans. Vi har mer på att vinna på ökat samarbete och värnandet av en modell där vi kan samarbeta trots motsättningar. Det borde hökarna på Svenskt Näringsliv också kunna se.

Jobba för era medlemmar, Svenskt Näringsliv.

Ulf Carlsson

Jag tror att det finns krafter som är villiga att ta kortsiktiga förluster för sina medlemsföretag om de långsiktigt kan pressa ned lönenivåerna.
Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

KULTUR ”Vardagar” av Ulf Lundell Utgiven av Wahlström & Widstrand ”När många andra bytte ideal och politisk hemvist stod han kvar i samma mylla byggd på peace, love and understanding”, skriver Ulf Lundén. Ulf Lundell skapar svarta rubriker på nytt.

Jonas Wallin: ”Vi har antagit en ny strategi”

LEDARE ”Den svenska modellen är inte en samling värderingar som att äta sill vid högtider. Det handlar om konkreta frågor, inte minst ordning och reda på arbetsmarknaden. I dag hotas den ordningen”, skriver Jonas Wallin. För några veckor sedan avslutade vi vårt förbundsmöte.

”Lönesänkning – en valvinnare?”

DEBATT ”Moderaternas förslag leder till lägre löner, eftersom dessa öppnar upp för underbudskonkurrens inom sektorer där genomsnittslönerna ligger på samma nivå som kollektivavtalens lägstalöner”, skriver Hans Andersson. En statlig sänkning av kollektivavtalens lägstanivåer leder till lägre löner för redan lågavlönande löntagare.

”Försvara strejkrätten – tolerera inga inskränkningar”

DEBATT ”Strejkrätten påverkar så mycket mer än vad vi tror. Kan vi inte strejka finns risken att kollektivavtalet faller som påverkar vår lön, våra arbetsvillkor och i grund och botten vår levnadsstandard som vi alla har varit delaktiga att bygga upp i vårt samhälle”, skriver debattörerna.

Jonas Wallin: Det här är min oro

LEDARE ”Det här är saker jag är orolig för, och det är bara några. Listan på nödvändiga reformer vi behöver göra i det här landet är lång. Vi känner igen den allihop. Men ändå har vi slutat prata om de frågorna”, skriver Jonas Wallin.

David Fernhed: ”Vad är rättvisa?”

KRÖNIKA ”Arbetsgivarna har sedan länge kunnat göra avdrag för medlemsavgiften till deras organisationer, medans vi i arbetarklassen själva har betalat för våra omkostnader. Ganska orättvist tycker jag”, skriver David Fernhed. Samhället börjar sakta vakna till liv i den politiska debatten. Vi är på väg mot ett val och det märks i dagsläget mer och mer.

David Fernhed: ”Macken gör mig inte besviken”

KULTUR Vad: ”Macken Tv-serien på scen” Var: Lorensbergsteatern i Göteborg Det är med stor förväntan jag hänger av mig jackan i Lorensbergsteaterns entré. Mina barndomsidoler ska återigen roa mig med sång och sketch. Föreställningen Macken gör mig inte besviken. På andra raden från scenen får jag beskåda Galenskaparna och After Shaves mästerverk.

Ulf Lundén: Martin Luther King älskade ett Sverige som SD föraktar

KULTUR Det har nu gått 40 år sedan baptistpastorn och medborgarrättskämpen Martin Luther King (1929-1968) sköts ihjäl utanför sitt hotellrum på Lorraine Motel i Memphis. Han var bara 39 år gammal när han mördades. Martin Luther King hade några dagar innan lett en demonstration till stöd för strejkande renhållningsarbetare i Memphis, Tennesse.

Många elektriker riskerar att utföra felaktiga inkopplingar av olagliga elinstallationer

DEBATT Tyvärr så är många elektriker fortfarande inte på det klara med vad som ligger i deras uppdrag, samt att de många gånger inte tänker efter utan gör allt för att det ska fungera för kunden.

Vem har makten över orden?

KRÖNIKA För några veckor sedan var jag på Runö folkhögskola som inbjuden att delta i Boken på arbetsplatsen. Det var bokombud och författare från hela landet som möttes under några dagar för att diskutera läsande och skrivande. Vi lyssnade på flera intressanta föreläsare. Men framförallt samtalade vi om läsandet och vi författare berättade om vårt skrivande.

Jonas Wallin: ”Vi stödjer de politiker som är bäst för våra medlemmar”

”Nu radar de borgerliga politikerna upp sig, hårt trängda av fyraprocentsspärren till riksdagen, och vill haverera vår svenska modell. En modell som Medlingsinstitutet bara för några veckor hyllade som unikt fredlig”, skriver Jonas Wallin. Snön vräker ned när jag funderar på denna ledare. Är på väg till Göteborg för att träffa medlemmar.

Hans Schoug: ”Sista raden!”

DEBATT Jodå jag läser givetvis sista raden också i årsredovisningen och blir inte ett dugg gladare. De sista 5 åren som är tillgängliga för medlemmarna visar röda siffror med undantag för år 2015 då förbundets inflytande i EUU såldes till EIO för, enligt uppgift, mer än 10 miljoner kronor. Den transaktionen vände det året röda siffror till svarta.

Claes Thim: ”Facket ska inte hålla på med politik!”

DEBATT ”Jag är en stor förespråkare av facklig-politisk samverkan, men gillar inte när vi bara ska pracka på att det är Socialdemokratin som gäller”, skriver Claes Thim. Nu är det dags för valår och det är nu vi ser dem som mest. Facket ska ut och propagera för de där Sossarna igen.

Per Lawén: ”Eländes elände”

K

Bokrecension: Dålig karma av David Safier

KULTUR Bokrecension: Dålig karma (2013) Författare: David Safier Det är julafton och julklappsspelet är precis avslutat och helt lottlös blev jag inte. Boken ”Dålig karma” är i min ägo och jag börjar läsa nästan direkt.