2015-06-27

Ledare

Det är naturligt att vi har intressemotsättningar mellan fack och arbetsgivare. Motsättningen mellan arbete och kapital, mellan löneandel och vinstandel ska vi fajtas om. Det är inget konstigt.

Märkligare är att vi allt oftare under senaste decennier tvingas ta strider om spelreglerna på svensk arbetsmarknad och hur denna motsättning ska hanteras.

Spelregler behövs om det ska bli en schysst kraftmätning mellan deltagarna. Det gäller i fotboll, sällskapsspel och det gäller i våra relationer på arbetsmarknaden.

Alla måste spela enligt samma regler annars fungerar det helt enkelt inte. Det är därför helt obegripligt att Svenskt Näringsliv lagt ned så mycket tid och resurser för att underlätta för företag som står utanför de avtal som deras medlemsföretag är bundna av.

Det finns många exempel. Laval-processen är kanske det mest utmärkande. Denna rättsprocess finansierades av Svenskt Näringsliv. Förutom att många enskilda människor utnyttjats som en följd av utslaget har det också förgiftat och skadat klimatet mellan parterna. Hur många jobb som Svenskt Näringslivs egna medlemsföretag förlorat på grund av detta går det bara att spekulera i. Men många är det.

Dessa ständiga attacker på konflikträtten kännetecknas mer än något annat av kortsiktighet. Varje gång vi tar en konflikt kring kollektivavtalen är det för att inte enskilda människor ska diskrimineras, men också att andra företag med kollektivavtal inte ska straffas. Ska det vara så svårt att se? Om vi inte gjorde detta skulle Svenskt Näringslivs egna medlemsföretag drabbas av en helt orimlig konkurrenssituation.

Så varför sker det? Jag tror att det finns krafter som är villiga att ta kortsiktiga förluster för sina medlemsföretag om de långsiktigt kan pressa ned lönenivåerna. Det är nog så spelplanen ser ut.

Men det kommer aldrig att lyckas. Inte ens när vi varit tillbakapressade av de nyliberala decennierna och åtta år med en borgerlig regering. Och nu är jag övertygad om att tidsandan håller på att svänga. Den nyliberala vägen är död. Stendöd. Den har misslyckats. Alltfler, även sådana aktörer som OECD, IMF Storbritanniens konservativa premiärminister David Cameron och USA:s president Barack Obama talar nu om behovet av minskade klyftor och högre lägstalöner.

Jag tror inte att de gör det av särskild omtanke om de mest utsatta utan om risken för att hela världsekonomin kollapsar. Jag är helt övertygad om att vi ser början på ett paradigmskifte.

Den nyliberala tanken om en kapptävling mot botten är död. Avregleringar och ökad konkurrens har inte löst vare sig arbetslöshet eller långsiktig stabil utveckling. Den gamla sanningen om att ökad jämlikhet leder till ökad tillväxt håller på att få en renässans. Vi har mer på att vinna på ökat samarbete och värnandet av en modell där vi kan samarbeta trots motsättningar. Det borde hökarna på Svenskt Näringsliv också kunna se.

Jobba för era medlemmar, Svenskt Näringsliv.

Ulf Carlsson

Jag tror att det finns krafter som är villiga att ta kortsiktiga förluster för sina medlemsföretag om de långsiktigt kan pressa ned lönenivåerna.
Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Bisarr jourmodell för personliga assistenter”

KRÖNIKA Felix Finnveden: ”I vilken annan bransch vore det rimligt att sova på jobbet flera dagar i veckan för någon enstaka tusenlapp extra?” Det är kväll och jag sitter hemma och förbereder mig för att åka och jobba natt.

Ulf Lundén: ”En respektfull hyllning till arbetaren”

KULTUR Dokumentärfilm Recension: Himlens mörkrum av Nils Petter Löfstedt (SVT Play). Nils Petter Löfstedts dokumentärfilm ”Himlens mörkrum” är en modern respektfull arbetarskildring. Det är också en hyllning till dokumentärfotografen och filmaren Jean Hermanson samt till det fotografiska hantverket.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

Åsa Söderström: ”Jag ska flytta fram gränsen”

KRÖNIKA ”Killar läser inte, särskilt inte ungdomar och särskilt inte yrkeskillar. Det där med att läsa och skriva har de ju valt bort. Alltså är det mitt ansvar att låta dem läsa. Vem skulle annars göra det?”, skriver svenskläraren Åsa Söderström om sitt projekt att ge sin etta-klass på Byggprogrammet ett ”bokbad”.

Uppropstexten #sistaspikenikistan

Med 4 627 underskrifter och ca 200 vittnesmål har vi samlats från byggbranschens alla hörn under #sistaspikenikistan. Detta är ett upprop ur ilska, frustration och sorg med vittnesmål om sexuella trakasserier, övergrepp och andra mer subtila former av sexism som pågått i branschen under alldeles för många år.

Namnunderskrifterna i uppropet #sistaspikenikistan

DEBATT: ”Ylva Johanssons utredning tillgodoser Svenskt Näringslivs agenda”

DEBATT Vi anser att Svenska Elektrikerförbundet ska sätta ner foten kräva ett stopp på attackerna på fackliga rättigheter, skriver debattörerna. Rätten att organisera sig fackligt är skyddat i MBL. Arbetsgivarna får inte angripa oss för att vi organiserar oss fackligt. Denna rätt är grundläggande för vår gemensamma trygghet.

Är demokratiska principerna under terrorattack?

KRÖNIKA När föreningarna gör avsteg från demokratiska principer och tillåter engagemang av ickemedlemmar tar vi ett långt steg bort, skriver David Fernhed. Det är bara att erkänna. Jag har varit på kurs i medlemsvärvning. Och det är viktigt. Vi behöver träna på medlemsvärvning för att kunna visa vad ett medlemskap innebär.

Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

DEBATT Unga fackligt engagerade målare, elektriker och byggare har samlats för att diskutera framtiden. Stora diskussioner har förts om arbetsgivarens brist på ansvarstagande kring arbetsskador och dödsfall som sker på arbetet. Byggbranschen i Sverige står inför utmaningen att bygga både bostäder och göra stora infrastruktursatsningar. Den största utmaningen någonsin.

”Tack du som är skyddsombud!”

KRÖNIKA I dag är det inte vilken dag som helst. Idag är det superhjältarnas egna dag, även kallad skyddsombudets dag. Tillsammans med våra företag samverkar vi och ser till att arbetsmiljön på våra arbetsplatser blir bättre. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra. Hur många liv vi räddat i vårt förebyggande arbete går bara att spekulera i.

Anna Norling: Josefine Larsson är inte ensam, det visar #metoo tydligt

KRÖNIKA De tusen och åter tusentals vittnesmål från kvinnor om sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo är en viktig ögonöppnare, gissningsvis gäller det inte minst för många män. Vittnesmålen visar nämligen hur utbredd förekomsten av sexuella trakasserier är. Det är viktiga vittnesmål, för de synliggör strukturer.

Josefine Larsson: ”Ingen annan än jag har rätten till mitt space”

KRÖNIKA Man ska inte vara rädd för att berätta för någon om det finns något eller någon som får en att må dåligt, skriver elektrikern Josefine Larsson. Jag var på väg ner till containern efter frukosten, som vilken annan dag som helst. När jag kom fram till trappan var han på väg uppför.

Nils Thorsell: ”Vem tjänar på din rädsla?”

DEBATT Jag tänker inte försöka avgöra om samhället har blivit råare eller om brottsligheten skenar. Men jag ber er stanna upp och tänka till, skriver Nils Thorsell. När vi vaknar upp en morgon vilken som helst. Så möts vi av krigsrubriker i alla tidningar. Varenda blogg skriker ut sin rädsla. Varje Facebook-uppdatering tar upp det. Tv-kanalerna pumpar ut sitt budskap.

KRÖNIKA: Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp

Claes Thim: En del företag ser arbetsmiljö som ett område att spara in pengar på, men då ser de inte vad kostnaderna för ökade sjukskrivningar och uteblivna faktureringstimmar kostar företaget. Arbetsmiljöarbetet har under flertalet år varit eftersatt. Främst genom minskade resurser till Arbetsmiljöverket, men även försämringar i lagen.