• Kjell-Åke Romfors, brandmästare och befäl räddningstjänsten i Jönköping är nöjd med systemet där OR-ritningar och platsinformation kan förmedlas redan i bilen på väg ut till brandplatsen. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

2015-04-14

– Vi tjänar mycket i tid med det här. På ett större objekt kan det röra sig om flera minuter vilket kan vara avgörande för händelseförloppet.

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

 

 

Det säger Kjell-Åke Romfors, brandmästare räddningstjänsten Jönköping. Han åker som befäl ut på olycks- och brandplatser, men sitter också ofta på plats som inre befäl vilket innebär att han håller reda på och har överblick över vad som händer inom räddningstjänstens område.

 

På den platsen, i samma rum som SOS-larmcentral, följer han larmförloppen och på dataskärmskartor ser han de GPS-försedda brandbilarna på väg ut. Lite av spindeln i nätet och en viktig position, speciellt vid större insatser eller när det blir många larm samtidigt. Numera har han ytterligare en skärm med MLS uppkopplad till 10-15 byggnader med automatlarm i Jönköpingstrakten.
– Skärmen tänds upp när vi får ett larm, jag får upp en orienteringsritning och en klartext om var det är och jag ser vilken detektor som larmar. Då kan jag direkt härleda den operativa styrkan till rätt plats utan att den behöver gå via brandlarmscentral och OR-ritningar.

– I en stor komplex byggnad som Kinnarps exempelvis har vi flera angreppsvägar in i huset och nu kan jag styra dem till närmasta ingång, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Han kan också följa rökutveckling och händelseförlopp i takt med att fler detektorer börjar larma. Det ger en möjlighet att dirigera in rökdykare snabbare och säkrare väg och tidigare få ett hum om omfattningen av en brand.
– Sprider sig röken i byggnaden ser jag ju tidigt om det är fara på färde och kan eventuellt larma mer styrkor.
Även i insatsbilarna får man via surfplatta få upp samma ritningar och information. Efter två år är utvärderingen positiv även om det, tack och lov, inte varit några större bränder.

 

– Inte så mycket skarpa objektlarm, nej. Men däremot har ju larm gått och vi har varit med från början och lett in den operativa styrkan till plats. Det har funkat mycket bra, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Jan-Erik Johansson

 

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.