• Kjell-Åke Romfors, brandmästare och befäl räddningstjänsten i Jönköping är nöjd med systemet där OR-ritningar och platsinformation kan förmedlas redan i bilen på väg ut till brandplatsen. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

2015-04-14

– Vi tjänar mycket i tid med det här. På ett större objekt kan det röra sig om flera minuter vilket kan vara avgörande för händelseförloppet.

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

 

 

Det säger Kjell-Åke Romfors, brandmästare räddningstjänsten Jönköping. Han åker som befäl ut på olycks- och brandplatser, men sitter också ofta på plats som inre befäl vilket innebär att han håller reda på och har överblick över vad som händer inom räddningstjänstens område.

 

På den platsen, i samma rum som SOS-larmcentral, följer han larmförloppen och på dataskärmskartor ser han de GPS-försedda brandbilarna på väg ut. Lite av spindeln i nätet och en viktig position, speciellt vid större insatser eller när det blir många larm samtidigt. Numera har han ytterligare en skärm med MLS uppkopplad till 10-15 byggnader med automatlarm i Jönköpingstrakten.
– Skärmen tänds upp när vi får ett larm, jag får upp en orienteringsritning och en klartext om var det är och jag ser vilken detektor som larmar. Då kan jag direkt härleda den operativa styrkan till rätt plats utan att den behöver gå via brandlarmscentral och OR-ritningar.

– I en stor komplex byggnad som Kinnarps exempelvis har vi flera angreppsvägar in i huset och nu kan jag styra dem till närmasta ingång, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Han kan också följa rökutveckling och händelseförlopp i takt med att fler detektorer börjar larma. Det ger en möjlighet att dirigera in rökdykare snabbare och säkrare väg och tidigare få ett hum om omfattningen av en brand.
– Sprider sig röken i byggnaden ser jag ju tidigt om det är fara på färde och kan eventuellt larma mer styrkor.
Även i insatsbilarna får man via surfplatta få upp samma ritningar och information. Efter två år är utvärderingen positiv även om det, tack och lov, inte varit några större bränder.

 

– Inte så mycket skarpa objektlarm, nej. Men däremot har ju larm gått och vi har varit med från början och lett in den operativa styrkan till plats. Det har funkat mycket bra, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Jan-Erik Johansson

 

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.