• Kjell-Åke Romfors, brandmästare och befäl räddningstjänsten i Jönköping är nöjd med systemet där OR-ritningar och platsinformation kan förmedlas redan i bilen på väg ut till brandplatsen. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

2015-04-14

Vi tjänar mycket i tid med det här. På ett större objekt kan det röra sig om flera minuter vilket kan vara avgörande för händelseförloppet.

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

 

 

Det säger Kjell-Åke Romfors, brandmästare räddningstjänsten Jönköping. Han åker som befäl ut på olycks- och brandplatser, men sitter också ofta på plats som inre befäl vilket innebär att han håller reda på och har överblick över vad som händer inom räddningstjänstens område.

 

På den platsen, i samma rum som SOS-larmcentral, följer han larmförloppen och på dataskärmskartor ser han de GPS-försedda brandbilarna på väg ut. Lite av spindeln i nätet och en viktig position, speciellt vid större insatser eller när det blir många larm samtidigt. Numera har han ytterligare en skärm med MLS uppkopplad till 10-15 byggnader med automatlarm i Jönköpingstrakten.
Skärmen tänds upp när vi får ett larm, jag får upp en orienteringsritning och en klartext om var det är och jag ser vilken detektor som larmar. Då kan jag direkt härleda den operativa styrkan till rätt plats utan att den behöver gå via brandlarmscentral och OR-ritningar.

I en stor komplex byggnad som Kinnarps exempelvis har vi flera angreppsvägar in i huset och nu kan jag styra dem till närmasta ingång, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Han kan också följa rökutveckling och händelseförlopp i takt med att fler detektorer börjar larma. Det ger en möjlighet att dirigera in rökdykare snabbare och säkrare väg och tidigare få ett hum om omfattningen av en brand.
Sprider sig röken i byggnaden ser jag ju tidigt om det är fara på färde och kan eventuellt larma mer styrkor.
Även i insatsbilarna får man via surfplatta få upp samma ritningar och information. Efter två år är utvärderingen positiv även om det, tack och lov, inte varit några större bränder.

 

Inte så mycket skarpa objektlarm, nej. Men däremot har ju larm gått och vi har varit med från början och lett in den operativa styrkan till plats. Det har funkat mycket bra, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Jan-Erik Johansson

 

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.