• Kjell-Åke Romfors, brandmästare och befäl räddningstjänsten i Jönköping är nöjd med systemet där OR-ritningar och platsinformation kan förmedlas redan i bilen på väg ut till brandplatsen. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

2015-04-14

– Vi tjänar mycket i tid med det här. På ett större objekt kan det röra sig om flera minuter vilket kan vara avgörande för händelseförloppet.

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

 

 

Det säger Kjell-Åke Romfors, brandmästare räddningstjänsten Jönköping. Han åker som befäl ut på olycks- och brandplatser, men sitter också ofta på plats som inre befäl vilket innebär att han håller reda på och har överblick över vad som händer inom räddningstjänstens område.

 

På den platsen, i samma rum som SOS-larmcentral, följer han larmförloppen och på dataskärmskartor ser han de GPS-försedda brandbilarna på väg ut. Lite av spindeln i nätet och en viktig position, speciellt vid större insatser eller när det blir många larm samtidigt. Numera har han ytterligare en skärm med MLS uppkopplad till 10-15 byggnader med automatlarm i Jönköpingstrakten.
– Skärmen tänds upp när vi får ett larm, jag får upp en orienteringsritning och en klartext om var det är och jag ser vilken detektor som larmar. Då kan jag direkt härleda den operativa styrkan till rätt plats utan att den behöver gå via brandlarmscentral och OR-ritningar.

– I en stor komplex byggnad som Kinnarps exempelvis har vi flera angreppsvägar in i huset och nu kan jag styra dem till närmasta ingång, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Han kan också följa rökutveckling och händelseförlopp i takt med att fler detektorer börjar larma. Det ger en möjlighet att dirigera in rökdykare snabbare och säkrare väg och tidigare få ett hum om omfattningen av en brand.
– Sprider sig röken i byggnaden ser jag ju tidigt om det är fara på färde och kan eventuellt larma mer styrkor.
Även i insatsbilarna får man via surfplatta få upp samma ritningar och information. Efter två år är utvärderingen positiv även om det, tack och lov, inte varit några större bränder.

 

– Inte så mycket skarpa objektlarm, nej. Men däremot har ju larm gått och vi har varit med från början och lett in den operativa styrkan till plats. Det har funkat mycket bra, säger Kjell-Åke Romfors.

 

Jan-Erik Johansson

 

 

LÄS ÄVEN:

Bengt har totalkoll på brandvarnarna

Även hos Stanley security

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.