• Mikael Sundelius, Schneider electric, och Bengt Halvardsson, arenachef på Kinnarps bläddrar i pärmen med orienteringsritningar. När arenans båda centralen nu är uppkopplade med MLS-systemet slipper man den här hanteringen och det gör också räddningstjänsten. – Fast pärmen måste ju vara uppdaterad ändå, förstås, menar de. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON Foto: Jan-Erik Johansson

  • Genom att högerklicka på en detektor kommer statusen upp i ett extra fönster. Stapeln med grönt i visar hur detektorn mår. Räddningstjänsten får samma or-ritning vid larm. Foto:

  • Foto:

  • Foto:

2015-04-14

Nu kan räddningstjänsten få OR-ritningar och mer larminformation direkt. Med ny teknik och uppkoppling i realtid kortas tiden mellan larm och insats.
– Och nu slipper vi det här bläddrandet i pärmarna.

 

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

 

Det konstaterar Bengt Halvardsson, gammal hjälte i HV 71 och numera arenachef i Kinnarps Arena, hemmaplan för jönköpingslaget.
Sedan ett drygt år är anläggningens båda brandlarmscentraler uppkopplade i Schneiders system MLS, Multi Larm System, och via dataskärmar har Bengt Halvardsson överblick över den stora arenans brandlarm. Närmare 500 detektorer krävs för att täcka arenan med sina fyra ishallar, omklädningsrum, restauranger, pressrum och allt en modern hockeyarena innehåller.

 

Via dataskärmen stänger han av och på detektorer och med ett högerklick ser han hur detektorn mår.
– Jag vet ju var i anläggningen en detektor riskerar att snabbare bli smutsig. Ett högerklick så ser jag värdena på den, säger Bengt Halvardsson som tror att ett och annat falsklarm undviks numera.
MLS och varianter av liknande system har funnits ett tag, men nytt är ett samarbete med räddningstjänsten i Jönköping som här tar emot samma information i realtid på brandstationen. Att inre befäl vid räddningstjänsten får larmen såväl som orienteringsritningar och översikt ger förstås många fördelar.
– I princip så kan inre befälet styra ut brandbilen direkt till brandplatsens närmaste ingång, de slipper gå via brandlarmscentralen och bläddra i ritningar, säger Mikael Sundelius, Schneider electric i Jönköping.

 

Via surfplattor eller telefoner kan ritningarna också gå direkt ut till brandbilarna. Funktionen kan fås till både Android och Apple och larm kan överföras till i princip alla system som SMS, P-sök och så vidare.
Själva överföringen från brandlarmscentralen går via ett IP-nätverk och kan appliceras på ett flertal centraler, inte bara som här på en ESMI-central (numera Schneider). MLS-systemet kan också integreras med bland annat passersystem, inbrott och inte minst kameror.
– Det finns ju oändliga möjligheter att utveckla det här, säger Mikael Sundelius.
Samarbetet med räddningstjänsten började i Nyköping, och Jönköping har som andra stad redan kopplat upp ett flertal anläggningar.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fotnot: År 2013 gick det 34 879 automatbrandlarm till räddnings¬tjänster i hela Sverige. Cirka 5,5 procent av dessa krävde någon form av brandinsats.

KÄLLA: SCB

 

 

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.