• Mikael Sundelius, Schneider electric, och Bengt Halvardsson, arenachef på Kinnarps bläddrar i pärmen med orienteringsritningar. När arenans båda centralen nu är uppkopplade med MLS-systemet slipper man den här hanteringen och det gör också räddningstjänsten. – Fast pärmen måste ju vara uppdaterad ändå, förstås, menar de. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON Foto: Jan-Erik Johansson

  • Genom att högerklicka på en detektor kommer statusen upp i ett extra fönster. Stapeln med grönt i visar hur detektorn mår. Räddningstjänsten får samma or-ritning vid larm. Foto:

  • Foto:

  • Foto:

2015-04-14

Nu kan räddningstjänsten få OR-ritningar och mer larminformation direkt. Med ny teknik och uppkoppling i realtid kortas tiden mellan larm och insats.
– Och nu slipper vi det här bläddrandet i pärmarna.

 

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

 

Det konstaterar Bengt Halvardsson, gammal hjälte i HV 71 och numera arenachef i Kinnarps Arena, hemmaplan för jönköpingslaget.
Sedan ett drygt år är anläggningens båda brandlarmscentraler uppkopplade i Schneiders system MLS, Multi Larm System, och via dataskärmar har Bengt Halvardsson överblick över den stora arenans brandlarm. Närmare 500 detektorer krävs för att täcka arenan med sina fyra ishallar, omklädningsrum, restauranger, pressrum och allt en modern hockeyarena innehåller.

 

Via dataskärmen stänger han av och på detektorer och med ett högerklick ser han hur detektorn mår.
– Jag vet ju var i anläggningen en detektor riskerar att snabbare bli smutsig. Ett högerklick så ser jag värdena på den, säger Bengt Halvardsson som tror att ett och annat falsklarm undviks numera.
MLS och varianter av liknande system har funnits ett tag, men nytt är ett samarbete med räddningstjänsten i Jönköping som här tar emot samma information i realtid på brandstationen. Att inre befäl vid räddningstjänsten får larmen såväl som orienteringsritningar och översikt ger förstås många fördelar.
– I princip så kan inre befälet styra ut brandbilen direkt till brandplatsens närmaste ingång, de slipper gå via brandlarmscentralen och bläddra i ritningar, säger Mikael Sundelius, Schneider electric i Jönköping.

 

Via surfplattor eller telefoner kan ritningarna också gå direkt ut till brandbilarna. Funktionen kan fås till både Android och Apple och larm kan överföras till i princip alla system som SMS, P-sök och så vidare.
Själva överföringen från brandlarmscentralen går via ett IP-nätverk och kan appliceras på ett flertal centraler, inte bara som här på en ESMI-central (numera Schneider). MLS-systemet kan också integreras med bland annat passersystem, inbrott och inte minst kameror.
– Det finns ju oändliga möjligheter att utveckla det här, säger Mikael Sundelius.
Samarbetet med räddningstjänsten började i Nyköping, och Jönköping har som andra stad redan kopplat upp ett flertal anläggningar.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fotnot: År 2013 gick det 34 879 automatbrandlarm till räddnings¬tjänster i hela Sverige. Cirka 5,5 procent av dessa krävde någon form av brandinsats.

KÄLLA: SCB

 

 

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.