• Mikael Sundelius, Schneider electric, och Bengt Halvardsson, arenachef på Kinnarps bläddrar i pärmen med orienteringsritningar. När arenans båda centralen nu är uppkopplade med MLS-systemet slipper man den här hanteringen och det gör också räddningstjänsten. – Fast pärmen måste ju vara uppdaterad ändå, förstås, menar de. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON Foto: Jan-Erik Johansson

  • Genom att högerklicka på en detektor kommer statusen upp i ett extra fönster. Stapeln med grönt i visar hur detektorn mår. Räddningstjänsten får samma or-ritning vid larm. Foto:

  • Foto:

  • Foto:

2015-04-14

Nu kan räddningstjänsten få OR-ritningar och mer larminformation direkt. Med ny teknik och uppkoppling i realtid kortas tiden mellan larm och insats.
– Och nu slipper vi det här bläddrandet i pärmarna.

 

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

 

Det konstaterar Bengt Halvardsson, gammal hjälte i HV 71 och numera arenachef i Kinnarps Arena, hemmaplan för jönköpingslaget.
Sedan ett drygt år är anläggningens båda brandlarmscentraler uppkopplade i Schneiders system MLS, Multi Larm System, och via dataskärmar har Bengt Halvardsson överblick över den stora arenans brandlarm. Närmare 500 detektorer krävs för att täcka arenan med sina fyra ishallar, omklädningsrum, restauranger, pressrum och allt en modern hockeyarena innehåller.

 

Via dataskärmen stänger han av och på detektorer och med ett högerklick ser han hur detektorn mår.
– Jag vet ju var i anläggningen en detektor riskerar att snabbare bli smutsig. Ett högerklick så ser jag värdena på den, säger Bengt Halvardsson som tror att ett och annat falsklarm undviks numera.
MLS och varianter av liknande system har funnits ett tag, men nytt är ett samarbete med räddningstjänsten i Jönköping som här tar emot samma information i realtid på brandstationen. Att inre befäl vid räddningstjänsten får larmen såväl som orienteringsritningar och översikt ger förstås många fördelar.
– I princip så kan inre befälet styra ut brandbilen direkt till brandplatsens närmaste ingång, de slipper gå via brandlarmscentralen och bläddra i ritningar, säger Mikael Sundelius, Schneider electric i Jönköping.

 

Via surfplattor eller telefoner kan ritningarna också gå direkt ut till brandbilarna. Funktionen kan fås till både Android och Apple och larm kan överföras till i princip alla system som SMS, P-sök och så vidare.
Själva överföringen från brandlarmscentralen går via ett IP-nätverk och kan appliceras på ett flertal centraler, inte bara som här på en ESMI-central (numera Schneider). MLS-systemet kan också integreras med bland annat passersystem, inbrott och inte minst kameror.
– Det finns ju oändliga möjligheter att utveckla det här, säger Mikael Sundelius.
Samarbetet med räddningstjänsten började i Nyköping, och Jönköping har som andra stad redan kopplat upp ett flertal anläggningar.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fotnot: År 2013 gick det 34 879 automatbrandlarm till räddnings¬tjänster i hela Sverige. Cirka 5,5 procent av dessa krävde någon form av brandinsats.

KÄLLA: SCB

 

 

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.