• Mikael Sundelius, Schneider electric, och Bengt Halvardsson, arenachef på Kinnarps bläddrar i pärmen med orienteringsritningar. När arenans båda centralen nu är uppkopplade med MLS-systemet slipper man den här hanteringen och det gör också räddningstjänsten. – Fast pärmen måste ju vara uppdaterad ändå, förstås, menar de. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON Foto: Jan-Erik Johansson

  • Genom att högerklicka på en detektor kommer statusen upp i ett extra fönster. Stapeln med grönt i visar hur detektorn mår. Räddningstjänsten får samma or-ritning vid larm. Foto:

  • Foto:

  • Foto:

2015-04-14

Nu kan räddningstjänsten få OR-ritningar och mer larminformation direkt. Med ny teknik och uppkoppling i realtid kortas tiden mellan larm och insats.
Och nu slipper vi det här bläddrandet i pärmarna.

 

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

 

Det konstaterar Bengt Halvardsson, gammal hjälte i HV 71 och numera arenachef i Kinnarps Arena, hemmaplan för jönköpingslaget.
Sedan ett drygt år är anläggningens båda brandlarmscentraler uppkopplade i Schneiders system MLS, Multi Larm System, och via dataskärmar har Bengt Halvardsson överblick över den stora arenans brandlarm. Närmare 500 detektorer krävs för att täcka arenan med sina fyra ishallar, omklädningsrum, restauranger, pressrum och allt en modern hockeyarena innehåller.

 

Via dataskärmen stänger han av och på detektorer och med ett högerklick ser han hur detektorn mår.
Jag vet ju var i anläggningen en detektor riskerar att snabbare bli smutsig. Ett högerklick så ser jag värdena på den, säger Bengt Halvardsson som tror att ett och annat falsklarm undviks numera.
MLS och varianter av liknande system har funnits ett tag, men nytt är ett samarbete med räddningstjänsten i Jönköping som här tar emot samma information i realtid på brandstationen. Att inre befäl vid räddningstjänsten får larmen såväl som orienteringsritningar och översikt ger förstås många fördelar.
I princip så kan inre befälet styra ut brandbilen direkt till brandplatsens närmaste ingång, de slipper gå via brandlarmscentralen och bläddra i ritningar, säger Mikael Sundelius, Schneider electric i Jönköping.

 

Via surfplattor eller telefoner kan ritningarna också gå direkt ut till brandbilarna. Funktionen kan fås till både Android och Apple och larm kan överföras till i princip alla system som SMS, P-sök och så vidare.
Själva överföringen från brandlarmscentralen går via ett IP-nätverk och kan appliceras på ett flertal centraler, inte bara som här på en ESMI-central (numera Schneider). MLS-systemet kan också integreras med bland annat passersystem, inbrott och inte minst kameror.
Det finns ju oändliga möjligheter att utveckla det här, säger Mikael Sundelius.
Samarbetet med räddningstjänsten började i Nyköping, och Jönköping har som andra stad redan kopplat upp ett flertal anläggningar.

 

Jan-Erik Johansson

 

Fotnot: År 2013 gick det 34 879 automatbrandlarm till räddnings¬tjänster i hela Sverige. Cirka 5,5 procent av dessa krävde någon form av brandinsats.

KÄLLA: SCB

 

 

LÄS ÄVEN:

Kan se direkt var det brinner

Även hos Stanley security

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.