• Foto: Privat

 

Obefintlig skyltning av nödutgångar. Blockerade nödutgångar. 

Det mötte Elektrikernas regionala skyddsombud, när de kom till bygget av norra Europas största köpcentrum, Mall of Scandinavia, i Solna. Under tisdagen stoppades allt arbete för 110 elektriker. Tre av fem våningar öppnades under onsdagsförmiddagen.

I måndags eftermiddag var Elektrikernas regionala skyddsombud, RSO, på skyddsrond vid det stora bygget, som ligger i anslutning till Friends arena i Solna.

Mall of Scandinavia ska bli det största köpcentret i Norra Europa. I dag jobbar runt 900 personer på bygget, varav 110 elektriker, anställda av Goodtech. Efter nyår räknar man med en arbetsstyrka på runt 2000 personer.

Skyddsombuden var inte glada åt vad de såg.

– Det fanns utrymningsvägar. Men de var bristfälligt skyltat och en del var blockerade. Det var inte lätt att hitta ut, säger Elektrikerförbundets regionala skyddsombud Kalle Löfvenberg.

Det saknades också ledbelysning i utrymningsvägarna. Utrymningsplanerna var dåligt placerade och saknade också en hel del information. Skyddsombuden pekade också på att det var felaktiga dörrar och grindar i utrymningsvägarna, vilket hindrade utrymning.

Från tisdag morgon 6.30 stoppades arbetet för 110 elektriker. På onsdags morgonen var skyddsombuden åter på besök och hade möte med Peab och Goodtech.

– De har jobbat hela natten, och vi kunde häva stoppet på tre av fem våningar. Där hade man förbättrad belysningen och skyltningen. De övriga två våningarna hade man inte lyckats göra i ordning, berättar Kalle Löfvenberg.

På torsdag morgon gör man ett nytt besök på arbetsplatsen.

– De hann inte med allt. De ska jobba vidare. Förhoppningsvis kan vi häva stoppet i morgon. Vi vill ju häva det så fort som möjligt, säger Löfvenberg.

15 elektriker fick tillåtelse att jobba på de två våningarna, där det fortfarande är stopp.

– De jobbar med skyddsarbete, säger Löfvenberg.

Vad har hänt med övrig personal?

– Vi som regionala skyddsombud för Elektrikerna kan bara stoppa arbetet för de elektriker som jobbar där. Vi har kontaktat Byggnads och Målarna. Men jag tror inte de har hunnit besöka arbetsplatsen än, säger Löfvenberg.

Per Eklund