Det säger Mattias Edling, installatör på entreprenadsidan på Bravida i Trollhättan. I två huskroppar vid kvarteret Fotografen i Trollhättan jobbar han med den nya takdosan Ergo vid gjutningen och valvarbetet.

Dosan är tämligen ny men rönte en del uppmärksamhet på elmässan i Malmö i februari och därför ville Elektrikern se hur tekniken fungerar i praktiken. En övervägande del plus, men också några minus konstaterar vi.

Bygget startade i januari och trots att båda husen redan är uppe på åttonde våningen är Mattias Edling fortfarande ensam elektriker på plats, det flyter på bra.

– Det är lite som ett pussel man lägger ihop, ler han:

Dosan har åtta stycken utgångar 16 mm och två st 20 mm för flexslang eller VP-rör och finns i fyra modeller med olika djup: Från 28 mm till 113 mm beroende på om du utrymme för ”puckar” och dimmers.

Med det här systemet kan dosan kopplas ”ovanifrån” redan på valvet före gjutningen. Ett bra alternativ för axlar och nacke mot att stå och koppla i taket. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

Med det här systemet kan dosan kopplas ”ovanifrån” redan på valvet före gjutningen. Ett bra alternativ för axlar och nacke mot att stå och koppla i taket.

Fem centimeter tjocka filigranbjälklag kommer från fabrik och lyfts på plats. Dessa är redan bestyckade med takdosor såväl som gipsklossar för nedföring i mellan- och ytterväggar. Ovanpå detta gjuts 22 centimeter betong till färdigt valv, men dessemellan får Mattias Edling ett par bråda dagar.

– Jag syr ju ihop det hela och använder bara färdigdragen slang. Det gör jag även för data här, säger han när vi kliver ut på valvet där han är klar och armerarna nu gör det sista före gjutning.

Dosans botten är ett vridbart lock och med det öppnat så går det lättare få in trådarna och även se så det blir bra längd, menar han.

– Jag har använt både ”gamla” och ”nya” dosor parallellt och jag tycker det här går snabbt och bra, säger han.

Han slår ut ”fronten” ned mot lägenheten och trådarna kan hängas ned vilket spararmomentet att springa ned och öppna alla dosor nedifrån.

– Och finns tiden så kopplar jag dosorna också uppe på valvet. Det underlättar och du slipper slitage på axlar. Du ser ju lättare också om du missat en tändtråd och kan ordna det redan här, säger han.

På minussidan då? Locken som skruvas på, håller de tätt, funderar undertecknad.

– Jo, de gör de. Däremot har det varit några som spruckit då det hamnat armering ovanpå och någon trampat på det. Men jag brukar gå en runda det allra sista innan gjutning och har då bytt ut om något lock spruckit.

Mattias Edling slipper momentet att gå ned en våning och öppna dosorna.Med knockoutlock nedåt och öppningsbart skruvlock i botten går det göra helt klart direkt. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

Mattias Edling slipper momentet att gå ned en våning och öppna dosorna.Med knockoutlock nedåt och öppningsbart skruvlock i botten går det göra helt klart direkt.

Klossar av gips ligger ingjutna i filigranvalvet för nedföringar till mellanväggar. Mattias Edling borrar så många hål han behöver och skickar ned färdigdragen slang. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

Klossar av gips ligger ingjutna i filigranvalvet för nedföringar till mellanväggar. Mattias Edling borrar så många hål han behöver och skickar ned färdigdragen slang.

Dosan kommer färdig med fyra införingar för 16 mm-slang och två för 20 mm-slang. Inte en helt ultimat lösning, menar Mattias Edling.

– Du använder i princip aldrig 20 mm slang på valvet, men däremot behöver du ibland fem 16 mm införingar.

Det finns skarv från 20 – 16 mm och du kan också slå ut och bestycka dosan med fler införingar/stutsar som trycks på plats, men ännu bättre om det vore fem gånger 16 mm från början.

Mattias Edling har gjort några valv genom åren.

– Momentet med att dra i tråd med fjäder är ju i princip helt borta. -99 använde jag färdigdragen slang första gången på valv och trots att det möttes med skepsis i början så… Ja, i dag använder jag inget annat, det spar tid.

– Och dosan… Ja, bra grej som underlättar, tycker jag.

Fotnot: Takdosan Ergo tillverkas och säljs av Ed-Wa.