• FXQ Easy heter den här markkabeln från Nexan som numer ingår i familjen ”lättskalat”. Det vita innerhöljet är styvt och knäcks av, rillorna/räfflorna minskar sedan friktionen så att långa längder ska kunna skalas utan problem. Denna omantlade 1kV:s kabel finns från 1,5 till 16 kvadrats ledare och förläggs i mark utan rör. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Serviceelektrikern Michael Pettersson från Malmö försöker alltid komma i väg på någon elmässa varje år. – Bra sätt att hålla koll och jag har hittat ett par grejor jag har nytta av direkt, konstaterar han. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

2014-03-25

 

NY TEKNIK
Elmässan i Malmö var större än någonsin och visade upp en hel del nyheter från elmarknaden.
Jag har sagt till chefen att en gång om året måste det här få stjäla lite tid för det är jättenyttigt.
Det säger Michael Pettersson, serviceelektriker Malmö Stad, som inte gärna missar en elmässa på hemmaplan.

För mig personligen är det här jättebra. Man håller koll på nyheter och kan efterfråga lite specialgrejor, säger han. En av hans huvudarbetsplatser är konferensanläggningen Sankt Gertrud i Malmö som med sina medeltida kulturminnesbyggnader kräver särskild omtanke vid installationer.

 

MICHAEL HAR stannat vid kabeltillverkaren Nexans monter och diskuterar möjligheten att beställa brunfärgad kabel. Han skulle behöva kabel som gömmer sig, eller i alla fall inte sticker ut färgmässigt på gamla träbjälkar. Det verkar inte alls omöjligt att lösa, det handlar bara om kvantitet och då förstås pengar. Mer då?
Jag hittade hålsågar från ProFit som är klockrena för mitt jobb just nu. Och så hittade jag ljuskällor jag letat efter jättelänge till ett jobb, säger Michael Pettersson.
Även Nexans markkabel FXQ Easy var en ny nyhet för Michael; En 1kV svartkabel med ett hårt innerskal som knäcks av gör den lika lättskalad som det moderna sortimentet av vitkabel. Rillor/räfflor minskar friktionen när du drar av skalet längre sträckor.
Det var förstamarkkabeln jag sett som är lättskalad variant. Min erfarenhet är att det ofta var problem med att skala ledarna i de här kablarna. Men här är inga konstigheter, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Zensehome blev Bästa elnyhet

 

ELMÄSSAN, som är sammanslagenmed Skydd & Säkerhet samt Fastighetsmässan, hölls 5-6 februari och innehöll drygt 350 utställare. Led-armaturer i alla varianter är fortfarande en stor grej, men efter att ha varit dominerande i ett par år har de minskat lite i montrarna till fördel för nya lösningar på både verktygs- och installationssidan. Något som var på tiden.
Styr- och övervakning såväl somännumer av integreringmed dator/telefon i systemen är också stora områden påmässgolven.

 

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.