• FXQ Easy heter den här markkabeln från Nexan som numer ingår i familjen ”lättskalat”. Det vita innerhöljet är styvt och knäcks av, rillorna/räfflorna minskar sedan friktionen så att långa längder ska kunna skalas utan problem. Denna omantlade 1kV:s kabel finns från 1,5 till 16 kvadrats ledare och förläggs i mark utan rör. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Serviceelektrikern Michael Pettersson från Malmö försöker alltid komma i väg på någon elmässa varje år. – Bra sätt att hålla koll och jag har hittat ett par grejor jag har nytta av direkt, konstaterar han. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

2014-03-25

 

NY TEKNIK
Elmässan i Malmö var större än någonsin och visade upp en hel del nyheter från elmarknaden.
– Jag har sagt till chefen att en gång om året måste det här få stjäla lite tid för det är jättenyttigt.
Det säger Michael Pettersson, serviceelektriker Malmö Stad, som inte gärna missar en elmässa på hemmaplan.

– För mig personligen är det här jättebra. Man håller koll på nyheter och kan efterfråga lite specialgrejor, säger han. En av hans huvudarbetsplatser är konferensanläggningen Sankt Gertrud i Malmö som med sina medeltida kulturminnesbyggnader kräver särskild omtanke vid installationer.

 

MICHAEL HAR stannat vid kabeltillverkaren Nexans monter och diskuterar möjligheten att beställa brunfärgad kabel. Han skulle behöva kabel som ”gömmer sig”, eller i alla fall inte sticker ut färgmässigt på gamla träbjälkar. Det verkar inte alls omöjligt att lösa, det handlar bara om kvantitet och då förstås pengar. Mer då?
– Jag hittade hålsågar från ProFit som är klockrena för mitt jobb just nu. Och så hittade jag ljuskällor jag letat efter jättelänge till ett jobb, säger Michael Pettersson.
Även Nexans markkabel FXQ Easy var en ny nyhet för Michael; En 1kV ”svartkabel” med ett hårt innerskal som knäcks av gör den lika lättskalad som det moderna sortimentet av ”vitkabel”. Rillor/räfflor minskar friktionen när du drar av skalet längre sträckor.
– Det var förstamarkkabeln jag sett som är lättskalad variant. Min erfarenhet är att det ofta var problem med att skala ledarna i de här kablarna. Men här är inga konstigheter, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Zensehome blev ”Bästa elnyhet”

 

ELMÄSSAN, som är sammanslagenmed Skydd & Säkerhet samt Fastighetsmässan, hölls 5-6 februari och innehöll drygt 350 utställare. Led-armaturer i alla varianter är fortfarande en stor grej, men efter att ha varit dominerande i ett par år har de minskat lite i montrarna till fördel för nya lösningar på både verktygs- och installationssidan. Något som var på tiden.
Styr- och övervakning såväl somännumer av integreringmed dator/telefon i systemen är också stora områden påmässgolven.

 

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.