• FXQ Easy heter den här markkabeln från Nexan som numer ingår i familjen ”lättskalat”. Det vita innerhöljet är styvt och knäcks av, rillorna/räfflorna minskar sedan friktionen så att långa längder ska kunna skalas utan problem. Denna omantlade 1kV:s kabel finns från 1,5 till 16 kvadrats ledare och förläggs i mark utan rör. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Serviceelektrikern Michael Pettersson från Malmö försöker alltid komma i väg på någon elmässa varje år. – Bra sätt att hålla koll och jag har hittat ett par grejor jag har nytta av direkt, konstaterar han. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

2014-03-25

 

NY TEKNIK
Elmässan i Malmö var större än någonsin och visade upp en hel del nyheter från elmarknaden.
– Jag har sagt till chefen att en gång om året måste det här få stjäla lite tid för det är jättenyttigt.
Det säger Michael Pettersson, serviceelektriker Malmö Stad, som inte gärna missar en elmässa på hemmaplan.

– För mig personligen är det här jättebra. Man håller koll på nyheter och kan efterfråga lite specialgrejor, säger han. En av hans huvudarbetsplatser är konferensanläggningen Sankt Gertrud i Malmö som med sina medeltida kulturminnesbyggnader kräver särskild omtanke vid installationer.

 

MICHAEL HAR stannat vid kabeltillverkaren Nexans monter och diskuterar möjligheten att beställa brunfärgad kabel. Han skulle behöva kabel som ”gömmer sig”, eller i alla fall inte sticker ut färgmässigt på gamla träbjälkar. Det verkar inte alls omöjligt att lösa, det handlar bara om kvantitet och då förstås pengar. Mer då?
– Jag hittade hålsågar från ProFit som är klockrena för mitt jobb just nu. Och så hittade jag ljuskällor jag letat efter jättelänge till ett jobb, säger Michael Pettersson.
Även Nexans markkabel FXQ Easy var en ny nyhet för Michael; En 1kV ”svartkabel” med ett hårt innerskal som knäcks av gör den lika lättskalad som det moderna sortimentet av ”vitkabel”. Rillor/räfflor minskar friktionen när du drar av skalet längre sträckor.
– Det var förstamarkkabeln jag sett som är lättskalad variant. Min erfarenhet är att det ofta var problem med att skala ledarna i de här kablarna. Men här är inga konstigheter, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Zensehome blev ”Bästa elnyhet”

 

ELMÄSSAN, som är sammanslagenmed Skydd & Säkerhet samt Fastighetsmässan, hölls 5-6 februari och innehöll drygt 350 utställare. Led-armaturer i alla varianter är fortfarande en stor grej, men efter att ha varit dominerande i ett par år har de minskat lite i montrarna till fördel för nya lösningar på både verktygs- och installationssidan. Något som var på tiden.
Styr- och övervakning såväl somännumer av integreringmed dator/telefon i systemen är också stora områden påmässgolven.

 

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.