• FXQ Easy heter den här markkabeln från Nexan som numer ingår i familjen ”lättskalat”. Det vita innerhöljet är styvt och knäcks av, rillorna/räfflorna minskar sedan friktionen så att långa längder ska kunna skalas utan problem. Denna omantlade 1kV:s kabel finns från 1,5 till 16 kvadrats ledare och förläggs i mark utan rör. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Serviceelektrikern Michael Pettersson från Malmö försöker alltid komma i väg på någon elmässa varje år. – Bra sätt att hålla koll och jag har hittat ett par grejor jag har nytta av direkt, konstaterar han. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

2014-03-25

 

NY TEKNIK
Elmässan i Malmö var större än någonsin och visade upp en hel del nyheter från elmarknaden.
– Jag har sagt till chefen att en gång om året måste det här få stjäla lite tid för det är jättenyttigt.
Det säger Michael Pettersson, serviceelektriker Malmö Stad, som inte gärna missar en elmässa på hemmaplan.

– För mig personligen är det här jättebra. Man håller koll på nyheter och kan efterfråga lite specialgrejor, säger han. En av hans huvudarbetsplatser är konferensanläggningen Sankt Gertrud i Malmö som med sina medeltida kulturminnesbyggnader kräver särskild omtanke vid installationer.

 

MICHAEL HAR stannat vid kabeltillverkaren Nexans monter och diskuterar möjligheten att beställa brunfärgad kabel. Han skulle behöva kabel som ”gömmer sig”, eller i alla fall inte sticker ut färgmässigt på gamla träbjälkar. Det verkar inte alls omöjligt att lösa, det handlar bara om kvantitet och då förstås pengar. Mer då?
– Jag hittade hålsågar från ProFit som är klockrena för mitt jobb just nu. Och så hittade jag ljuskällor jag letat efter jättelänge till ett jobb, säger Michael Pettersson.
Även Nexans markkabel FXQ Easy var en ny nyhet för Michael; En 1kV ”svartkabel” med ett hårt innerskal som knäcks av gör den lika lättskalad som det moderna sortimentet av ”vitkabel”. Rillor/räfflor minskar friktionen när du drar av skalet längre sträckor.
– Det var förstamarkkabeln jag sett som är lättskalad variant. Min erfarenhet är att det ofta var problem med att skala ledarna i de här kablarna. Men här är inga konstigheter, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Zensehome blev ”Bästa elnyhet”

 

ELMÄSSAN, som är sammanslagenmed Skydd & Säkerhet samt Fastighetsmässan, hölls 5-6 februari och innehöll drygt 350 utställare. Led-armaturer i alla varianter är fortfarande en stor grej, men efter att ha varit dominerande i ett par år har de minskat lite i montrarna till fördel för nya lösningar på både verktygs- och installationssidan. Något som var på tiden.
Styr- och övervakning såväl somännumer av integreringmed dator/telefon i systemen är också stora områden påmässgolven.

 

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Ny teknik

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.