En del gillar inte att jag och andra företrädare för Elektrikerna talar klartext om politik. Det framgick av debatten om Max-burgarnas direktörer som ”informerade” sina drygt 3 000 anställda att det skulle blir ”problem” om de ”rödgröna vinner valet”.

Skattesubventionerna i form av sänkta arbetsgivareavgifter och moms skulle avskaffas. När (S) vill avskaffa bidrag angrips det av högern som ett slag mot de anställda.

Samma politiker som hånade (S) för att fostra svenskarna till bidragstagare.

Direktörer ska inte skrämma anställda. Budskapet är kristallklart. Ni riskerar jobbet om ni röstar fel. Det förstår ett barn.

Företag är inte som fullmäktige eller riksdagen. Där råder ingen parlamentarisk demokrati. De anställda får inte agitera politiskt på arbetsplatserna.

Där styr direktörerna då de äger företagen. De har makten att fritt leda och fördela arbetet. De avgör vilka de vill anställa. Det är för vanligt idag i arbetslivet att fackliga företrädare som är ”bråkiga” på olika sätt fryses ut eller fås att sluta.

Privatanställda har inte samma skydd som offentliganställda att säga sin mening.

När vi på vår hemsida redovisade hur Sverigedemokraterna stödde de borgerliga i riksdagen när den röstade om elsäkerheten och behörighet för elektriska installationer var det dags igen.

Vi skulle inte ”tala politik” sade vissa. Ska vi inte redovisa när borgerliga partier och SD går emot vad 50 000 elektriker hävdat i flera år? Här är IF Metall, Seko, Pappers, Kommunal och vi överens om att Elsäkerhetsverket hotar ”Världens bästa elsäkerhet” genom sina nyliberala idéer.

Vi har uppvaktat energiministern. Regeringen tillsatte en utredare som i slutet av detta år ska lämna fram sin utredning. Ändå kan inte Elsäkerhetsverket hålla sig.

De måste föregripa utredningen. Fr o m 1 januari i år gäller förändringar som vi anser vara felaktiga . Elsäkerhetsverket går arbetsgivarnas ärenden.

I riksdagen behandlades en (S) motion som bereddes i Försvarsutskottet där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet stod bakom motionen.

Innehållet i motionen var de tankar som landets elektriker framfört. Detta röstar Allianspartierna och SD emot. Och då ska vi inte tycka?

Allianspartierna har fattat en massa politiska beslut som inte ligger i elektrikernas intressen. Vi kan inte fackligt i avtalsrörelser kompensera riksdagsbeslut, lagar och EU-beslut som försämrad medlemmarnas trygghet och villkor i arbetslivet.

Därför engagerar vi oss i fackligt-politiskt samarbete. Det har vi gjort i 100 år – samhället hade inte haft många av de trygghetssystem och rättigheter om inte vi haft den samverkan.

Med stöd av våra stadgars målsättningsparagraf tänker jag fortsätta att slåss mot SD och Allianspartier då de lägger politiska förslag som går emot Elektrikerförbundets medlemmar.