2014-01-26

Debatt


Tittar du över glasögonkanten eller räcker armarna inte till? Det ska inte behöva vara så.

– Vem som helst kan i dag få anpassade arbetsglasögon, säger Anders Giörloff, optiker.

Han menar att många med olika grad av synproblem skaffar sig ovanor i stället för att se till att ha rätt glasögon. Kisar, tittar över kanten på glasögonen eller helt enkelt vänjer sig vid att se dåligt. I bland av ren lathet, men erfarenhetsmässigt vet Andes Giörloff att det mest av allt handlar om okunskap.

– Medvetenheten om vilka synhjälpmedel som finns är väldigt liten, skulle jag säga. Och även medvetenheten om den egna synen. Det är ju klassiskt när man hos optikern helt plötsligt upptäcker att ”oj, går det verkligen se så här bra”, säger han.

Specialoptik kan i dag anpassas efter både person och arbete. Progressiva områden kan placeras var som helst i glaset och ett exempel är bilden på elektrikern som arbetar i taket. Till höger har en progressiv ruta placerats även i överkanten och vinkeln på nacken är bra mycket skonsammare än på den vänstra bilden. För den som arbetar mycket i taket handlar det om många timmar i olämplig arbetsställning.

– Och där har du kopplingen mellan att se dåligt och ha problem med axlar och rygg, säger Anders Giörloff.

Tala med optikern är grundtipset och sitter du vid en dator emellanåt så se till att upplösningen står på optimalaste läget. Ett annat tips är bildskärmsglasögon där ögat hjälps att få bäst skärpa på 30-50 centimeters avstånd.

– En del kallar det terminalglasögon men jag föredrar bildskärmsglasögon. Terminal betyder ju faktiskt död på läkarspråk…

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.