Men allt kan förstås inte kontrolleras, Elsäkerhetsverket har åtta personer som jobbar med produktkontroller, och när material väller in ökar risken att en del av det kan komma närmare dig som installatör.

– EN BEHÖRIG installatör har ju ansvar att anläggningen han bygger utförs på ett elsäkert sätt. Det är ju en bedömning han gör; Är det här bra elmaterial jag har i min hand, säger Karl- Hugo Hult.

UTGÅNGSPUNKTEN är förstås att en seriös elinstallatör använder sig av seriösa grossister och så ser det ut på de allra flesta håll i Sverige i dag, menar Karl- Hugo Hult.

Men riskerna går inte att bortse från; Förra året kom larmrapporter från England om mängder med falskmärkta och felaktiga installationskablar och när Elsäkerhetsverket under ett par år lagt extra krut på att kontrollera LED och lågenergilampor har det blivit säljstopp för ungefär var tredje lampa/ armatur.

– Vi har hittat väldigt mycket brister inom det här området, massor med nya aktörer matar in enorma volymer och alla har inte rätt kunskaper, säger Katarina Olofsson, inspektör marknadskontroll.

BRISTERNA handlar om isolationsavstånd gentemot godset, mekanisk hållfasthet (”ibland går den sönder bara man håller i den”) elektromagnetiska störningar (EMC) och brist på produktinformation med mera.
– Men vi ska väl tillägga där att vi vet var vi ska leta så det är ingen representativ siffra för marknaden i stort, säger Karl-Hugo Hult.

En källa när Elsäkerhetsverket väljer produkter att kontrollera är privatpersoner som ifrågasatt en produkt, en annan är grossister som ser en konkurrent sälja något allt för billigt.

Dessutom har Elsäkerhetsverket tillgång till kollegornas erfarenheter och upptäckter i hela Europa. Det går att tipsa om produkter på Elsäkerhetsverkets hemsida.

– Och i det sammanhanget är elinstallatörens professionella kunskap absolut intressant för oss.

Kontroller Elsäkerhetsverket

√ Cirka 400 produkter kollas årligen.
√ Runt 100 av dessa får försäljningsförbud.
√ Verket har rätt att förelägga om återkallning av redan sålda produkter, även förelägga om varningsannonsering.
√ Den som sätter en produkt på marknaden ansvarar för den. Köper du en kabel i Polen och installerar i Sverige är det du som ansvarar för att kabeln uppfyller säkerhetskriterierna.
√ Den svenska marknaden för elektrisk material omfattar mellan 80 000 – 90 000 olika produkttyper.

  • En jordad stickkontakt med två tråd är en ekvation som inte går ihop. Dessutom CE-märkt enligt konstens alla regler… FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Det här är en adapter, från svenska till danska stickkontakter, som saknar uttags- brunn. Utan den kan man göra så här och få ett strömförande stift om det vill sig illa. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Det formligen väller in elmaterial över Sveriges gränser och det finns allt för många aktörer som inte är så nogräknade när det gäller regler och säkerhet. Var tredje LED- eller energilampa/ armatur som avdelningschef Karl-Hugo Hult och hans kollegor på Elsäkerhetsverket tittat på belades med säljförbud. Lampan på bilden hade ingen som helst märkning av något slag, och sladdvindan, ja, titta noga. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Katarina Olofson, inspektör marknadskontroll Elsäkerhetsverket. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON