• Foto: Tomas Nyberg

2013-11-05


Det är för mycket grabbighet och machokultur inom byggbranschen. En grabbighet som gör att många kvinnor lämnar branschen.

Det menar organisationen Byggcheferna som organiserar chefer på byggen.
– Nu bjuder vi in till rundabordssamtal om vad vi ska göra åt det, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna.

Under hösten har Byggcheferna frågat 800 kvinnliga tjänstemän i byggbranscher om hur de ser på arbetssituationen. Det är bland annat arbetsledare, entreprenörer och konsulter. De har dock inte ställt frågorna till LO-fackens kvinnor.
I enkäten konstateras att en tredjedel känner till både kvinnor och män som lämnat branschen på grund av ”machokulturen” och att det blir ett betydande kompetensbortfall, när kvinnor söker sig bort från branschen.
– Runt 70 procent av de tillfrågade är våra medlemmar. Sen har vi sökt adresser på annat håll, berättar Lars Bergqvist.

ORGANISATIONEN PEKAR PÅ att mångafald och jämstäldhet är ett par av deras viktigaste frågor. De menar att alla ska mottas på och ha samma förutsättningar att trivas och utvecklas i branschen.
– Siffrorna visar att många upplever en kultur som motverkar mångfald och jämställdhet. En förlegad kultur, som i vissa fall leder till ett kompetensbortfall, då människor väljer att lämna branschen på grund av dessa anledningar, säger Byggcheferna.

BYGGCHEFERNAS ORDFÖRANDE Lars Bergqvist säger att man snart ska bjuda in till ”rundabordssamtal” utifrån vad man ska göra åt situationen.
– Vi har ett gott syfte som kommer att gynna alla. Det behövs gemensamma krafter att få till nåt bra, säger Bergqvist.
Han hoppas också att även LO-facken kan delta i en diskussion om vad man kan gör åt det man kallar ”machokultur”.
– Vi vet att enkönade kulturer inte är bra. Problemet är att vi tappar talangfulla människor. Vi har inte råd med att folk slutar. Vi vill ha mångfald och då gäller det inte bara kvinnor.

Per Eklund

 

Enkäten

Enkäten visar bland annat:
• Sex av tio anser att det sker ett betydande kompetensbortfall på grund av upplevd grabbighet och machokultur inom byggbranschen (64%)
• En tredjedel känner till en eller flera som lämnat branschen på grund av upplevd grabbighet och machokultur (33%)
• En majoritet av respondenterna anger att det inte är bara kvinnor som lämnar branschen på grund av detta.
• En av fem av de kvinnor som fortfarande arbetar i byggbranschen har övervägt att lämna den på grund av detta (18%)

Antal kvinnor i byggbranschen:
Tjänstemän 12 procent
I ledningsgrupper 8 procent
Elektrikerförbundet 1 procent
Målarförbundet 8 procent
Byggnads 1 procent

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Nordiskt AI-samarbete vann pris på mässan

NY TEKNIK Ett nordiskt samarbete kammade hem priset Bästa nyhet inom belysning på Elmässan i Kista. Svenska Aura Light har stoppat in finska Helvars AI-teknik i ett system som tänker själv. Systemet är självlärande och börjar lära sig direkt från dag ett, säger Rasmus Andersson, produktchef Aura Light.

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lämnade de i slutet av november en gemensam motion till riksdagen, där de uppmanar till politiska insatser. ”Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna” heter motionen som 27 november lämnades in till riksdagen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.