• Foto: Tomas Nyberg

2013-11-05


Det är för mycket grabbighet och machokultur inom byggbranschen. En grabbighet som gör att många kvinnor lämnar branschen.

Det menar organisationen Byggcheferna som organiserar chefer på byggen.
– Nu bjuder vi in till rundabordssamtal om vad vi ska göra åt det, säger Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna.

Under hösten har Byggcheferna frågat 800 kvinnliga tjänstemän i byggbranscher om hur de ser på arbetssituationen. Det är bland annat arbetsledare, entreprenörer och konsulter. De har dock inte ställt frågorna till LO-fackens kvinnor.
I enkäten konstateras att en tredjedel känner till både kvinnor och män som lämnat branschen på grund av ”machokulturen” och att det blir ett betydande kompetensbortfall, när kvinnor söker sig bort från branschen.
– Runt 70 procent av de tillfrågade är våra medlemmar. Sen har vi sökt adresser på annat håll, berättar Lars Bergqvist.

ORGANISATIONEN PEKAR PÅ att mångafald och jämstäldhet är ett par av deras viktigaste frågor. De menar att alla ska mottas på och ha samma förutsättningar att trivas och utvecklas i branschen.
– Siffrorna visar att många upplever en kultur som motverkar mångfald och jämställdhet. En förlegad kultur, som i vissa fall leder till ett kompetensbortfall, då människor väljer att lämna branschen på grund av dessa anledningar, säger Byggcheferna.

BYGGCHEFERNAS ORDFÖRANDE Lars Bergqvist säger att man snart ska bjuda in till ”rundabordssamtal” utifrån vad man ska göra åt situationen.
– Vi har ett gott syfte som kommer att gynna alla. Det behövs gemensamma krafter att få till nåt bra, säger Bergqvist.
Han hoppas också att även LO-facken kan delta i en diskussion om vad man kan gör åt det man kallar ”machokultur”.
– Vi vet att enkönade kulturer inte är bra. Problemet är att vi tappar talangfulla människor. Vi har inte råd med att folk slutar. Vi vill ha mångfald och då gäller det inte bara kvinnor.

Per Eklund

 

Enkäten

Enkäten visar bland annat:
• Sex av tio anser att det sker ett betydande kompetensbortfall på grund av upplevd grabbighet och machokultur inom byggbranschen (64%)
• En tredjedel känner till en eller flera som lämnat branschen på grund av upplevd grabbighet och machokultur (33%)
• En majoritet av respondenterna anger att det inte är bara kvinnor som lämnar branschen på grund av detta.
• En av fem av de kvinnor som fortfarande arbetar i byggbranschen har övervägt att lämna den på grund av detta (18%)

Antal kvinnor i byggbranschen:
Tjänstemän 12 procent
I ledningsgrupper 8 procent
Elektrikerförbundet 1 procent
Målarförbundet 8 procent
Byggnads 1 procent

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Osmo Kantoluoto har väntat i snart tre år på Afa-pengarna

Snart har det gått tre år sedan Osmo Kantoluoto beviljades livränta av Försäkringskassan. Men några pengar från Afa-försäkring har inte synts till. De sa att det skulle ta ett år, i bästa fall ett halvår, jag trodde på dem. Det jag upplever som värst är att jag inte får någon feedback alls, säger Osmo Kantoluoto.

Ny handbok ska hjälpa montörer som utsätts för våld

Hot och våld mot montörer ute på uppdrag blir allt vanligare. Nu framställs för första gången en handbok för hur energiföretag ska agera i utsatta situationer. Som tidningen Elektrikern tidigare skrivit om, drabbas dagligen sex arbetstagare i Sverige så allvarligt av hot eller våld på arbetet att de tvingas bli sjukskrivna.

Pontus Boström kandiderar till andre vice ordförande

INTERVJU Pontus Boström, ombudsman för region Mitt , är en av de två Linköpingsbor som kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet. Hur kommer det sig att du kandiderar? Jag har under den senaste tiden fått frågan av ett antal människor om jag skulle kunna tänka mig att ställa upp som kandidat.

Niklas Enström kandiderar till andre vice ordförande

INTERVJU Niklas Enström, förbundets internationellt ansvarige, är en av de två Linköpingsbor som kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Niklas och Pontus strider om platsen i toppen

Två Linköpingsbor kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet: Pontus Boström, ombudsman för region Mitt och Niklas Enström, förbundets internationellt ansvarige. Förbundets nuvarande andre vice ordförande, Ulf Carlsson, går i pension, och under förbundsmötet i maj ska hans efterträdare utses.

En arbetare skadad i gruvan – två arbetare döda efter lastbilsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg. Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes till sjukhus.

Brister i arbetsmiljöarbetet i samband med dödsolycka

I mitten av februari i år avled en 43-årig man efter att fått stora mängder rasmassor över sig i samband med anläggningsarbete åt Hedemora Energi. Nu pekar Arbetsmiljöverket på arbetsmiljöbrister hos energibolaget. Det var den 19 februari som olyckan inträffade. Trots massiva räddningsinsatser gick mannens liv inte att rädda.

Arbetsgivarna bedriver lobbykampanj mot lagförslag om entreprenörsansvar

Att införa ett entreprenösransvar vore en dålig idé. Det anser Installatörsföretagen, som nu har dragit igång en lobbykampanj för att motarbeta lagförslaget i riksdagen. Den 29 mars beslutade regeringen att överlämna en proposition om entreprenörsansvar till riksdagen.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.

Norskt strejkhot undanröjt

Vid 14-tiden på söndagen enades så till slut norska LO och NHO, Svenskt Näringslivs norska motsvarighet, om en uppgörelse. Då hade tidsfristen för LO:s utlysta strejk redan löpt ut med 14 timmar. LO varslade om strejk för runt 30 000-talet medlemmar.

Svenska elektriker i Norge uppmanas kontakta SEF efter strejkvarsel

På söndag, den 8 april, kan det bryta ut storstrejk i Norge. Det är norska LO och NHO, Svenskt näringslivs norska motsvarighet som strandat förhandlingarna. Det norska elfacket, El- og It Forbundet, varslar i samband med detta 3848 medlemmar om strejk i företag inom hiss- energi- och elinstallation.