• Polska elektriker anställda i Titania El-Service AB sades upp på grund av arbetsbrist. Flera av de uppsagda säger till Elektrikern att orsaken egentligen är att de gått med i facket. Personerna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. FOTO: TOMAS NYBERG

2013-10-07

 

– Vill ni jobba eller vara medlem i facket. Det berättar polska elektriker att de fått höra från sin svenske arbetsgivare
De flesta anställa i det aktuella företaget sades upp på grund av arbetsbrist. Flera av de uppsagda säger till Elektrikern att orsaken egentligen är att de gått med i facket.

 

Under senare år har man kunnat se en låglönemarknad inom flera områden. Byggnadsbranschen, transportbranschen och städbranschen är några områden.
Utländsk arbetskraft utnyttjas, de står ofta inför valet att jobba under usla villkor eller vara utan arbete.
Är nu detta också på vägen in i elinstallationsbranschen?
Runt ett bord i Solna sitter åtta personer med polsk ursprung. Några har varit Sverige en längre tid och talar svenska. Några har varit här en kort tid och talar bara polska.
Alla har de blivit uppsagda från företaget Titania El-Service AB. Företaget hävdar arbetsbrist, elektrikerna ser ett annat skäl. De har gått med i facket och då har Elektrikerförbundet gått in och ställt krav om rättvisa och skäliga löner.

DET MÄNNEN berättar liknar väldigt lite av det som är tänkt att höra hemma på svensk arbetsmarknad.
Männen har en elutbildning som är jämförbar med svensk utbildning. Men de har inga löner som är relevanta. Trots att de i några fall har många års erfarenhet som elinstallatör, så har de fått gå på löner som lärling eller förstaårselektriker.
– Vi har en lön som är 10 000 kronor lägre än svenska elektriker, säger en av männen. Männen vill inte skylta med sina namn och ansikten. De har arbetstillstånd i Sverige, men de vill inte riskera sina framtida jobb, eller få någon form av repressalier.

– FÖRETAGET går ut och säger att de anställda får alla förmåner enligt avtalet, men när jag sitter med företaget och går igenom så hänvisar de till misstag och okunskap. Inget rättas till. Vi hade ett fall med en man som hade 30 år i branschen och fick gå som tvåårsmontör, säger Isabell Johansson, ombudsman i Elektrikerförbundet som suttit i flera förhandlingar med företaget.
Trots att flera har allmän behörighet, så bedömer företaget dem som förstaeller andraårsmontörer.
Isabell Johansson pekar på att det bara är ECY som kan rekommendera skolor för validering, och dit har Titania inte hört av sig.

MÄNNEN HAR ALLA arbetat för Titania El-Service som får uppdrag av Titania bygg & VVS. Byggföretaget arbetar huvudsakligen med rotrenoveringar och stamrenoveringar i Stockholmstrakten. Under senare tid har man också haft jobb i Uppsala.
I förhandlingar med Elektrikerförbundet redovisar företaget arbetsbrist. Titania Bygg & VVS vill kunna anlita andra elföretag. Titania El-service är för dyra. I förhandlingarna har företaget låtit tre av de 28 personerna få ha kvar sin anställning.

DE UPPSAGDA har dock en annan uppfattning om varför de blivit uppsagda.
– Det är för att vi gått med i facket.De som inte är med i facket får stanna kvar, säger flera av männen. Jag frågar om de ångrar sitt beslut om att gå med i facket.
– Nej, säger de och ruskar på huvudet.

ENLIGT SENASTE personallistan var 28 personer anställda i Titania El-Service. Männen menar att det dock har varit fler personer som arbetat för företaget. Troligtvis har de arbetat svart.
– Det var en kompis som fixade jobb åt mig. I ett år jobbade jag svart. Det är vanligt med svarta pengar. Det är även svenskar som jobbar svart, säger en av männen.

FÖRETAGET HAR ett centralt avtal och är anslutna till Eio. Isabell Johansson menar dock att företaget inte betalat de anställda efter avtalet.
– Resetidsersättning kallas bonus. Företaget går ut och säger att de anställda får alla förmåner, men när jag sitter med företaget och går igenom fel, så kallas de misstag och okunskap. Det är heller inget som rättas till. Nu har vi börjat kräva rättfärdiga villkor. Då säger man upp alla, säger Isabell.

ÄVEN OM männen jag talar med är elektriker med ofta lång erfarenhet, så berättar de om personer i företaget, helt saknar elyrkesutbildning.
– Några är mekaniker, bagare och kockar. Förutom de polacker jag talar med finns det enligt männen personer med ursprung både i Litauen, Vitryssland, Rumänien, Mongoliet och Ukraina i företaget.
Flera av männen berättar om att de fått bo i lägenheter som är under ombyggnad. Utan fungerande kök och toalett. Pengar ska ha betalats direkt till företaget eller någon chef. Inte till fastighetsägaren.
– Jag vet om att det hänt i Rocksta, Huddinge, Gullmarsplan och andra platser. Företaget har haft en deal med fastighetsägare som Wallenstam att de jobbar för ett lågt pris mot att de får ta in hyra av boende under renoveringen, säger en man.

ISABELL JOHANSSON berättar om liknande förfarande i Uppsala.
– Vill du bo eller vill du ha kvitto. Om du ska ha kvitto måste du sticka, säger sig männen ha fått till svar.
Det har inte varit ovanligt att männen fått betala 7 500 kronor per månad före det att lägenheten renoverats. Och då har de inte fått tillgång till hela lägenheten. Andra arbetare har också hyrt del av lägenheten.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Titania El-Service AB

Titania El-Service AB ingår i koncernen Einar Janson Invest AB. I företagsgruppen ingår också Titania Bygg & VVS AB, Titania Fastighetsholding AB, Bjurviken Fastigheter AB, Titania Einikma AB, Adspersus AB, Blå Elipser AB, Kungsholmen Superior AB, Titania Idun AB och Wake-Rent i Stockholm.

 

 

LÄS MER:
Ägaren: ”Det stämmer inte”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.

En alldeles ovanlig kvinna i Borås

När Madeleine Eklund beslutade sig för att berätta för sina kollegor på jobbet om det där hon velat berätta så länge valde hon att först tala med personalchefen. Det första hon säger innan vi satt oss ned är ”är du gay?” Jag svarade ”nej, men det är en annan bokstav i hbtq”. Madeleine Eklund har arbetat på Elcenter JK i Borås sedan 2015.

Midroc Electro förvärvar MTM Hiss

Från och med 1 november 2018 ingår MTM Hiss i Midroc Electro AB. Enligt ett pressmeddelande från Midroc Electro är förvärvet strategiskt viktigt rent geografiskt, då MTM Hiss huvudsakligen är verksamt i Dalarna. Midroc Electro har i dagsläget ca 40 medarbetare inom hissverksamhet på orterna Umeå, Sundsvall, Söderhamn, Gävle och Karlstad.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Jenny bytte väg mitt i livet: ”Mycket mer värt än hög lön”

Med sin ingenjörsexamen blev hon projektledare inom IT. Men efter 20 år i branschen var det inte roligt längre. Hon skolade om sig. Till elektriker. Jag är glad om dagarna, och det är mycket mer värt än hög lön, säger Jenny Moberg, i dag andraårsmontör på Mälarel i Stockholm. Jenny Moberg stod mitt i livet. Arbetade som projektledare och vantrivdes.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.

Bra grejer något bättre på Elmässan

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre. Den här finns det plats för i verktygslådan. Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm.