• Polska elektriker anställda i Titania El-Service AB sades upp på grund av arbetsbrist. Flera av de uppsagda säger till Elektrikern att orsaken egentligen är att de gått med i facket. Personerna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. FOTO: TOMAS NYBERG

2013-10-07

 

– Vill ni jobba eller vara medlem i facket. Det berättar polska elektriker att de fått höra från sin svenske arbetsgivare
De flesta anställa i det aktuella företaget sades upp på grund av arbetsbrist. Flera av de uppsagda säger till Elektrikern att orsaken egentligen är att de gått med i facket.

 

Under senare år har man kunnat se en låglönemarknad inom flera områden. Byggnadsbranschen, transportbranschen och städbranschen är några områden.
Utländsk arbetskraft utnyttjas, de står ofta inför valet att jobba under usla villkor eller vara utan arbete.
Är nu detta också på vägen in i elinstallationsbranschen?
Runt ett bord i Solna sitter åtta personer med polsk ursprung. Några har varit Sverige en längre tid och talar svenska. Några har varit här en kort tid och talar bara polska.
Alla har de blivit uppsagda från företaget Titania El-Service AB. Företaget hävdar arbetsbrist, elektrikerna ser ett annat skäl. De har gått med i facket och då har Elektrikerförbundet gått in och ställt krav om rättvisa och skäliga löner.

DET MÄNNEN berättar liknar väldigt lite av det som är tänkt att höra hemma på svensk arbetsmarknad.
Männen har en elutbildning som är jämförbar med svensk utbildning. Men de har inga löner som är relevanta. Trots att de i några fall har många års erfarenhet som elinstallatör, så har de fått gå på löner som lärling eller förstaårselektriker.
– Vi har en lön som är 10 000 kronor lägre än svenska elektriker, säger en av männen. Männen vill inte skylta med sina namn och ansikten. De har arbetstillstånd i Sverige, men de vill inte riskera sina framtida jobb, eller få någon form av repressalier.

– FÖRETAGET går ut och säger att de anställda får alla förmåner enligt avtalet, men när jag sitter med företaget och går igenom så hänvisar de till misstag och okunskap. Inget rättas till. Vi hade ett fall med en man som hade 30 år i branschen och fick gå som tvåårsmontör, säger Isabell Johansson, ombudsman i Elektrikerförbundet som suttit i flera förhandlingar med företaget.
Trots att flera har allmän behörighet, så bedömer företaget dem som förstaeller andraårsmontörer.
Isabell Johansson pekar på att det bara är ECY som kan rekommendera skolor för validering, och dit har Titania inte hört av sig.

MÄNNEN HAR ALLA arbetat för Titania El-Service som får uppdrag av Titania bygg & VVS. Byggföretaget arbetar huvudsakligen med rotrenoveringar och stamrenoveringar i Stockholmstrakten. Under senare tid har man också haft jobb i Uppsala.
I förhandlingar med Elektrikerförbundet redovisar företaget arbetsbrist. Titania Bygg & VVS vill kunna anlita andra elföretag. Titania El-service är för dyra. I förhandlingarna har företaget låtit tre av de 28 personerna få ha kvar sin anställning.

DE UPPSAGDA har dock en annan uppfattning om varför de blivit uppsagda.
– Det är för att vi gått med i facket.De som inte är med i facket får stanna kvar, säger flera av männen. Jag frågar om de ångrar sitt beslut om att gå med i facket.
– Nej, säger de och ruskar på huvudet.

ENLIGT SENASTE personallistan var 28 personer anställda i Titania El-Service. Männen menar att det dock har varit fler personer som arbetat för företaget. Troligtvis har de arbetat svart.
– Det var en kompis som fixade jobb åt mig. I ett år jobbade jag svart. Det är vanligt med svarta pengar. Det är även svenskar som jobbar svart, säger en av männen.

FÖRETAGET HAR ett centralt avtal och är anslutna till Eio. Isabell Johansson menar dock att företaget inte betalat de anställda efter avtalet.
– Resetidsersättning kallas bonus. Företaget går ut och säger att de anställda får alla förmåner, men när jag sitter med företaget och går igenom fel, så kallas de misstag och okunskap. Det är heller inget som rättas till. Nu har vi börjat kräva rättfärdiga villkor. Då säger man upp alla, säger Isabell.

ÄVEN OM männen jag talar med är elektriker med ofta lång erfarenhet, så berättar de om personer i företaget, helt saknar elyrkesutbildning.
– Några är mekaniker, bagare och kockar. Förutom de polacker jag talar med finns det enligt männen personer med ursprung både i Litauen, Vitryssland, Rumänien, Mongoliet och Ukraina i företaget.
Flera av männen berättar om att de fått bo i lägenheter som är under ombyggnad. Utan fungerande kök och toalett. Pengar ska ha betalats direkt till företaget eller någon chef. Inte till fastighetsägaren.
– Jag vet om att det hänt i Rocksta, Huddinge, Gullmarsplan och andra platser. Företaget har haft en deal med fastighetsägare som Wallenstam att de jobbar för ett lågt pris mot att de får ta in hyra av boende under renoveringen, säger en man.

ISABELL JOHANSSON berättar om liknande förfarande i Uppsala.
– Vill du bo eller vill du ha kvitto. Om du ska ha kvitto måste du sticka, säger sig männen ha fått till svar.
Det har inte varit ovanligt att männen fått betala 7 500 kronor per månad före det att lägenheten renoverats. Och då har de inte fått tillgång till hela lägenheten. Andra arbetare har också hyrt del av lägenheten.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Titania El-Service AB

Titania El-Service AB ingår i koncernen Einar Janson Invest AB. I företagsgruppen ingår också Titania Bygg & VVS AB, Titania Fastighetsholding AB, Bjurviken Fastigheter AB, Titania Einikma AB, Adspersus AB, Blå Elipser AB, Kungsholmen Superior AB, Titania Idun AB och Wake-Rent i Stockholm.

 

 

LÄS MER:
Ägaren: ”Det stämmer inte”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn. LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

Stand Down: Då stannar arbetet upp i säkerhetens namn

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser. För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”.

Elpriserna kan öka mer – efter förvaltningsrättens dom

Elpriserna kan komma att bli mycket dyrare även efter 2020 trots regeringens löfte. Detta på grund av en omdiskuterad dom som nyligen förkunnades i förvaltningsrätten, skriver SvD Näringsliv. Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste åren på runt tio år har de höjts med mer än 60 procent, enligt SvD:s uppgifter.

Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetet har stoppats på ännu en arbetsplats i anknytning till bygget av Förbifart Stockholm denna gång tunnlarna Johannelund och Lunda, skriver Byggnadsarbetaren. Bygget av Förbifart Stockholm har kantats av problem med säkerheten.

Enorm rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio. Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Ny lag ger migrantarbetare rörelsefrihet

Qatar De styrande i Qatar har antagit en ny lag som innebär att migrantarbetare inte längre behöver tillstånd från sin arbetsgivare för att resa ur landet. Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, välkomnade antagandet av den nya lagen.

Olycka med kapsåg – praktikantens fingrar sågades av

Praktikanten arbetade med en kapsåg när något gick fel och hen fick flera fingrar avkapade, skriver TTELA. En gymnasieelev i Trollhättan drabbades under sin praktik av en allvarlig arbetsplatsolycka. Eleven befann sig på sin praktikplats och arbetade med en kapsåg när olyckan inträffade.
Foto: Tomas Nyberg

Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat. Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Saknade fallskydd – företag får böta 68 000 kronor

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet. När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

De senaste månaderna har Gotland drabbats av upprepade strömavbrott, vilket påverkat både företag och privatpersoner. Svensk Linjebesiktnings besiktningsman dömer ut stora delar av ledningsnätet, och Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av det gotländska elbolaget Geab.

Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

När Arbetslivsinstitutet lades ned 2007 flyttade en stor grupp av forskarna till Högskolan i Gävle. Där inlemmades de så småningom i Akademin för hälsa och arbetsliv. Akademins chef hette Nader Ahmadi, numer nytillträdd generaldirektör för Sveriges allra yngsta myndighet: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Norsk miljardär bankrutt – Vattenfall kan tvingas betala

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp däribland svenska Vattenfall, skriver GP. Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan.

Tidningen Elektrikern går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO. Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.

”Det här är vårt statement – det här är bara början”

En musikfestival för endast kvinnor och transpersoner både vad gäller publik och artister. Detta är beskrivningen på Statement Festival som nyligen arrangerades i Göteborg. Elektrikerförbundet sponsrade med 100 000 kronor och ELQvinnorna var på plats för att locka fler tjejer och transpersoner till elektrikeryrket.