• Polska elektriker anställda i Titania El-Service AB sades upp på grund av arbetsbrist. Flera av de uppsagda säger till Elektrikern att orsaken egentligen är att de gått med i facket. Personerna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. FOTO: TOMAS NYBERG

2013-10-07

 

– Vill ni jobba eller vara medlem i facket. Det berättar polska elektriker att de fått höra från sin svenske arbetsgivare
De flesta anställa i det aktuella företaget sades upp på grund av arbetsbrist. Flera av de uppsagda säger till Elektrikern att orsaken egentligen är att de gått med i facket.

 

Under senare år har man kunnat se en låglönemarknad inom flera områden. Byggnadsbranschen, transportbranschen och städbranschen är några områden.
Utländsk arbetskraft utnyttjas, de står ofta inför valet att jobba under usla villkor eller vara utan arbete.
Är nu detta också på vägen in i elinstallationsbranschen?
Runt ett bord i Solna sitter åtta personer med polsk ursprung. Några har varit Sverige en längre tid och talar svenska. Några har varit här en kort tid och talar bara polska.
Alla har de blivit uppsagda från företaget Titania El-Service AB. Företaget hävdar arbetsbrist, elektrikerna ser ett annat skäl. De har gått med i facket och då har Elektrikerförbundet gått in och ställt krav om rättvisa och skäliga löner.

DET MÄNNEN berättar liknar väldigt lite av det som är tänkt att höra hemma på svensk arbetsmarknad.
Männen har en elutbildning som är jämförbar med svensk utbildning. Men de har inga löner som är relevanta. Trots att de i några fall har många års erfarenhet som elinstallatör, så har de fått gå på löner som lärling eller förstaårselektriker.
– Vi har en lön som är 10 000 kronor lägre än svenska elektriker, säger en av männen. Männen vill inte skylta med sina namn och ansikten. De har arbetstillstånd i Sverige, men de vill inte riskera sina framtida jobb, eller få någon form av repressalier.

– FÖRETAGET går ut och säger att de anställda får alla förmåner enligt avtalet, men när jag sitter med företaget och går igenom så hänvisar de till misstag och okunskap. Inget rättas till. Vi hade ett fall med en man som hade 30 år i branschen och fick gå som tvåårsmontör, säger Isabell Johansson, ombudsman i Elektrikerförbundet som suttit i flera förhandlingar med företaget.
Trots att flera har allmän behörighet, så bedömer företaget dem som förstaeller andraårsmontörer.
Isabell Johansson pekar på att det bara är ECY som kan rekommendera skolor för validering, och dit har Titania inte hört av sig.

MÄNNEN HAR ALLA arbetat för Titania El-Service som får uppdrag av Titania bygg & VVS. Byggföretaget arbetar huvudsakligen med rotrenoveringar och stamrenoveringar i Stockholmstrakten. Under senare tid har man också haft jobb i Uppsala.
I förhandlingar med Elektrikerförbundet redovisar företaget arbetsbrist. Titania Bygg & VVS vill kunna anlita andra elföretag. Titania El-service är för dyra. I förhandlingarna har företaget låtit tre av de 28 personerna få ha kvar sin anställning.

DE UPPSAGDA har dock en annan uppfattning om varför de blivit uppsagda.
– Det är för att vi gått med i facket.De som inte är med i facket får stanna kvar, säger flera av männen. Jag frågar om de ångrar sitt beslut om att gå med i facket.
– Nej, säger de och ruskar på huvudet.

ENLIGT SENASTE personallistan var 28 personer anställda i Titania El-Service. Männen menar att det dock har varit fler personer som arbetat för företaget. Troligtvis har de arbetat svart.
– Det var en kompis som fixade jobb åt mig. I ett år jobbade jag svart. Det är vanligt med svarta pengar. Det är även svenskar som jobbar svart, säger en av männen.

FÖRETAGET HAR ett centralt avtal och är anslutna till Eio. Isabell Johansson menar dock att företaget inte betalat de anställda efter avtalet.
– Resetidsersättning kallas bonus. Företaget går ut och säger att de anställda får alla förmåner, men när jag sitter med företaget och går igenom fel, så kallas de misstag och okunskap. Det är heller inget som rättas till. Nu har vi börjat kräva rättfärdiga villkor. Då säger man upp alla, säger Isabell.

ÄVEN OM männen jag talar med är elektriker med ofta lång erfarenhet, så berättar de om personer i företaget, helt saknar elyrkesutbildning.
– Några är mekaniker, bagare och kockar. Förutom de polacker jag talar med finns det enligt männen personer med ursprung både i Litauen, Vitryssland, Rumänien, Mongoliet och Ukraina i företaget.
Flera av männen berättar om att de fått bo i lägenheter som är under ombyggnad. Utan fungerande kök och toalett. Pengar ska ha betalats direkt till företaget eller någon chef. Inte till fastighetsägaren.
– Jag vet om att det hänt i Rocksta, Huddinge, Gullmarsplan och andra platser. Företaget har haft en deal med fastighetsägare som Wallenstam att de jobbar för ett lågt pris mot att de får ta in hyra av boende under renoveringen, säger en man.

ISABELL JOHANSSON berättar om liknande förfarande i Uppsala.
– Vill du bo eller vill du ha kvitto. Om du ska ha kvitto måste du sticka, säger sig männen ha fått till svar.
Det har inte varit ovanligt att männen fått betala 7 500 kronor per månad före det att lägenheten renoverats. Och då har de inte fått tillgång till hela lägenheten. Andra arbetare har också hyrt del av lägenheten.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Titania El-Service AB

Titania El-Service AB ingår i koncernen Einar Janson Invest AB. I företagsgruppen ingår också Titania Bygg & VVS AB, Titania Fastighetsholding AB, Bjurviken Fastigheter AB, Titania Einikma AB, Adspersus AB, Blå Elipser AB, Kungsholmen Superior AB, Titania Idun AB och Wake-Rent i Stockholm.

 

 

LÄS MER:
Ägaren: ”Det stämmer inte”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Riksdagens beslut: Entreprenörsansvar blir verklighet

Om du inte får lön av ditt byggföretag kan entreprenören som anlitat er bli betalningsansvarig. Det är innebörden i en ny lag som röstats igenom i riksdagen, och som börjar gälla vid årsskiftet. Idén om ett huvudentreprenörsansvar har debatterats länge. Under tisdagen röstade riksdagen igenom det omdiskuterade lagförslaget, som kommer att sättas i bruk vid årsskiftet.

De värsta länderna att arbeta i

I två av tre länder i världen är arbetare förhindrade att organisera sig i facket. I sex av sju länder har du ingen rätt att strejka och antalet länder där arbetare fängslas, arresteras, straffas och till och med mördas för fackligt arbete, har ökat det senaste året. Algeriet, Bangladesh, Colombia, Egypten, Filippinerna, Guatemala, Kambodja, Kazakstan, Saudiarabien och Turkiet.

Caverion får tyska böter på 400 miljoner kronor

Caverion döms till en tysk konkurrensbot som kommer att bli upp till 40,8 miljoner euro, motsvarande cirka 415 miljoner kronor. Det här rapporterar Dagens industri. Tyska kartellmyndigheten Bundeskartellamt inledde en utredning av bolag inom tekniska byggtjänster år 2014. Myndigheten fann att Caverions tyska bolag deltog i kartellaktiviteter under åren 2005-2013.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

I storstäderna sätts reglerna för turordning ur spel – helt lagligt

Bravida har beslutat att lägga ned sitt kontor i Danderyd med 64 anställda montörer. Samtidigt ska man öppna ett nytt kontor i Sollentuna, åtta kilometer därifrån. Men företaget omplacerar inte enligt turordningsreglerna. Rent krasst har de följt lagen, men moraliskt är det helt förkastligt, det är vår uppfattning, säger Patrik Ericsson, ombudsman vid Region Mitt.

Stridsåtgärdsutredningens förslag överlämnat

Den så omdiskuterade stridsåtgärdsutredningen har överlämnat sitt betänkande till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Ett överlämnande som hamnade i skuggan av parternas eget förslag. Det är parternas förslag till lagändringar som jag kommer gå vidare med, sade arbetsmarknadsministern i samband med överlämnandet.

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition. Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till 7 juni.

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Alliansen vill lägga ned arbetsmiljö-myndighet

Den nyöppnade myndigheten för Arbetsmiljökunskap kan läggas ned om det blir ett regeringsskifte i höstens val. Om Alliansen kommer till makten igen lovar de en repris på 2007 års nedläggning. Det här rapporterar tidningen Arbetarskydd.

Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

I Alingsås arbetar tio elektriker från Bravida med att leda om och dra ny el i ortens lasarett. Det är inte ett helt okomplicerat arbete. Att arbeta med el på ett sjukhus skiljer sig en del från att arbeta på ett vanligt bygge. Absolut. Vi snackar ju system som är livsuppehållande, säger Jonas Cedgard, ledande montör för Bravidas elektriker på Alingsås lasarett.

Ioannis, Oliver och Jonas – tre av tusentals nya medlemmar i förbundet

Den senaste tiden har rubrikerna i tidningen främst handlat om att Elektrikerförbundet tappar medlemmar. Då är det lätt att glömma att förbundet samtidigt varje år rekryterar nära tre tusen nya medlemmar. Elektrikern följer med under en introduktionsutbildning för nya medlemmar i VK1 i Solna. Arbetslöshetsförsäkringen är precis som det låter en försäkring.

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.03) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.