• Polska elektriker anställda i Titania El-Service AB sades upp på grund av arbetsbrist. Flera av de uppsagda säger till Elektrikern att orsaken egentligen är att de gått med i facket. Personerna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. FOTO: TOMAS NYBERG

2013-10-07

 

– Vill ni jobba eller vara medlem i facket. Det berättar polska elektriker att de fått höra från sin svenske arbetsgivare
De flesta anställa i det aktuella företaget sades upp på grund av arbetsbrist. Flera av de uppsagda säger till Elektrikern att orsaken egentligen är att de gått med i facket.

 

Under senare år har man kunnat se en låglönemarknad inom flera områden. Byggnadsbranschen, transportbranschen och städbranschen är några områden.
Utländsk arbetskraft utnyttjas, de står ofta inför valet att jobba under usla villkor eller vara utan arbete.
Är nu detta också på vägen in i elinstallationsbranschen?
Runt ett bord i Solna sitter åtta personer med polsk ursprung. Några har varit Sverige en längre tid och talar svenska. Några har varit här en kort tid och talar bara polska.
Alla har de blivit uppsagda från företaget Titania El-Service AB. Företaget hävdar arbetsbrist, elektrikerna ser ett annat skäl. De har gått med i facket och då har Elektrikerförbundet gått in och ställt krav om rättvisa och skäliga löner.

DET MÄNNEN berättar liknar väldigt lite av det som är tänkt att höra hemma på svensk arbetsmarknad.
Männen har en elutbildning som är jämförbar med svensk utbildning. Men de har inga löner som är relevanta. Trots att de i några fall har många års erfarenhet som elinstallatör, så har de fått gå på löner som lärling eller förstaårselektriker.
– Vi har en lön som är 10 000 kronor lägre än svenska elektriker, säger en av männen. Männen vill inte skylta med sina namn och ansikten. De har arbetstillstånd i Sverige, men de vill inte riskera sina framtida jobb, eller få någon form av repressalier.

– FÖRETAGET går ut och säger att de anställda får alla förmåner enligt avtalet, men när jag sitter med företaget och går igenom så hänvisar de till misstag och okunskap. Inget rättas till. Vi hade ett fall med en man som hade 30 år i branschen och fick gå som tvåårsmontör, säger Isabell Johansson, ombudsman i Elektrikerförbundet som suttit i flera förhandlingar med företaget.
Trots att flera har allmän behörighet, så bedömer företaget dem som förstaeller andraårsmontörer.
Isabell Johansson pekar på att det bara är ECY som kan rekommendera skolor för validering, och dit har Titania inte hört av sig.

MÄNNEN HAR ALLA arbetat för Titania El-Service som får uppdrag av Titania bygg & VVS. Byggföretaget arbetar huvudsakligen med rotrenoveringar och stamrenoveringar i Stockholmstrakten. Under senare tid har man också haft jobb i Uppsala.
I förhandlingar med Elektrikerförbundet redovisar företaget arbetsbrist. Titania Bygg & VVS vill kunna anlita andra elföretag. Titania El-service är för dyra. I förhandlingarna har företaget låtit tre av de 28 personerna få ha kvar sin anställning.

DE UPPSAGDA har dock en annan uppfattning om varför de blivit uppsagda.
– Det är för att vi gått med i facket.De som inte är med i facket får stanna kvar, säger flera av männen. Jag frågar om de ångrar sitt beslut om att gå med i facket.
– Nej, säger de och ruskar på huvudet.

ENLIGT SENASTE personallistan var 28 personer anställda i Titania El-Service. Männen menar att det dock har varit fler personer som arbetat för företaget. Troligtvis har de arbetat svart.
– Det var en kompis som fixade jobb åt mig. I ett år jobbade jag svart. Det är vanligt med svarta pengar. Det är även svenskar som jobbar svart, säger en av männen.

FÖRETAGET HAR ett centralt avtal och är anslutna till Eio. Isabell Johansson menar dock att företaget inte betalat de anställda efter avtalet.
– Resetidsersättning kallas bonus. Företaget går ut och säger att de anställda får alla förmåner, men när jag sitter med företaget och går igenom fel, så kallas de misstag och okunskap. Det är heller inget som rättas till. Nu har vi börjat kräva rättfärdiga villkor. Då säger man upp alla, säger Isabell.

ÄVEN OM männen jag talar med är elektriker med ofta lång erfarenhet, så berättar de om personer i företaget, helt saknar elyrkesutbildning.
– Några är mekaniker, bagare och kockar. Förutom de polacker jag talar med finns det enligt männen personer med ursprung både i Litauen, Vitryssland, Rumänien, Mongoliet och Ukraina i företaget.
Flera av männen berättar om att de fått bo i lägenheter som är under ombyggnad. Utan fungerande kök och toalett. Pengar ska ha betalats direkt till företaget eller någon chef. Inte till fastighetsägaren.
– Jag vet om att det hänt i Rocksta, Huddinge, Gullmarsplan och andra platser. Företaget har haft en deal med fastighetsägare som Wallenstam att de jobbar för ett lågt pris mot att de får ta in hyra av boende under renoveringen, säger en man.

ISABELL JOHANSSON berättar om liknande förfarande i Uppsala.
– Vill du bo eller vill du ha kvitto. Om du ska ha kvitto måste du sticka, säger sig männen ha fått till svar.
Det har inte varit ovanligt att männen fått betala 7 500 kronor per månad före det att lägenheten renoverats. Och då har de inte fått tillgång till hela lägenheten. Andra arbetare har också hyrt del av lägenheten.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Titania El-Service AB

Titania El-Service AB ingår i koncernen Einar Janson Invest AB. I företagsgruppen ingår också Titania Bygg & VVS AB, Titania Fastighetsholding AB, Bjurviken Fastigheter AB, Titania Einikma AB, Adspersus AB, Blå Elipser AB, Kungsholmen Superior AB, Titania Idun AB och Wake-Rent i Stockholm.

 

 

LÄS MER:
Ägaren: ”Det stämmer inte”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.