– Jag är Hammarbyare. Därför får jag extra energi för jobbet. Rafet Koljenovic är en stor Hammarbyfan och för honom har det varit tioppen att kunna vara med vid bygget.

Söderstadion ska väck och alldeles intill ligger nu Tele2-arena. Här ska det bli fotboll, konserter, hästsport, mässor, motorsport och större banketter.

Vi besökte arenan mest för att tala med dem som är med och bygger arenan, konstruktörerna i vardagen. Vi träffade en rad engagerade människor, de flesta var förstås elektriker.

När vi är på besök första veckan i maj, har de börjat spänningsätta vissa delar på västra sidan av arenan.

Rafet Koljenovic, som är en centralfigur bland elektrikerna på bygget, förklarar att man är mycket noga med säkerheten vid spänningsättningen.

Det är ju ingen större skillnad mellan Stockholm och Kaunisvaara. I Kaunisvaara fanns det en korvkiosk. Men man hinner inte med att se så mycket mer än en korvkiosk här heller.

Uno Hedström

– Vi har en endast en elarbetsansvarig för spänningssättningen. Det finns bara en man som slår på. Vi kollar in i minsta detalj. Flera gånger har det varit så att man fått backa.

Han säger att Peab ibland trycker på om spänningssättningen.

– Men vi har vår plan. Ska det vara säkert ska vi jobba fritt. Vi vet vad som måste göras, säger Rafet, som i vardagslag endast lystrar till Raka.

– Allt går genom mej. Det fungerar bättre på stora projekt än på mindre projekt. Man är mer försiktig, säger Raka.

Goodtech har den största delen av elinstallationen, men här finns också Imtech och ytterligare ett tiotal elfirmor.

Det hela började inte så bra. Planeringen och konstruktionen fungerade inte till fullo i början. Öppnandet har också skjutits fram. Tanken var att arenan skulle stå klar under våren 2013. Det blev inte så.

Leif Jansson är elarbetsansvarig och han tycker att arbetet fungerat bra.

Men efter krånglet i början tycker man från elektrikerna som varit inblandade att det funkat bra.

En allvarlig fallolycka som kunde ha slutat betydligt värre är plumpen i protokollet, menar man från elektrikernas sida.

Rafet Koljenovic kom till Sverige för tjugo år sen från Montenegro, ett litet land som kom till vid upplösningen av Jugoslavien. Med drygt 600 000 invånare ligger Montenegro vid Adriatiska havet mellan Albanien. Bosnien och Serbien.

Han var elektriker redan i sin hembygd och fick ny utbildning i Sverige. Nu är han mycket nöjd med hur arbetet fungerat.

– Det fungerar mycket bättre än i början. Samarbetet är väldigt bra. Jag gillar stora byggen där flera elföretag samarbetar, säger Raka.

Han föll från T2, studsade mot en vajer, en stege och ett räcke. Det blev 15 meter. Han reste sig och sa att ’Du blir utan mig en dag.’

Rafet Koljenovic

Innan projektet startade satta sig bland annat Raka och Elettans ombudsman Petter Johansson ner för att diskutera fackliga mål.

– Det var hundra procent facklig anslutning, minst 200 kronor i timmen och inga olyckor, som vi hade som mål, berättar Petter Johansson. Som ombudsman har han följt bygget under det drygt två år det varit igång.

Den fackliga anslutningen nådde man, alla är medlemmar i facket. Lönemässigt har man nu 193 kronor i förskott per timme, men hoppas nå över 200 när man räknat samman totalackordet.

Olycksmässigt har man klarat sig bra nästan hela vägen. Under våren ramlade en elektriker ner från den hösta avsatsen. Som tur landade han på nästa avsats 15 meter ner. Annars hade det blivit ett falla på ytterligare 50 meter. Olyckan utreds nu av polis.

– Det ska inte hända, säger Raka, som var en av de första att möta upp den skadade.

– Jag var inlånad först. Så blev jag varslad och då fick jag jobb på Goodtech, säger Fredrik Gullberg, t h, efter tre dagar med ny arbetsgivare. Tillsammans med Klas Andersson drar han ledning.

Uno Hedström med 35 år som Elektrikermedlem, är bas föär gänget från Goodtech i Örnsköldsvik. Med sig har han också Erik Holmström och Fredrik Bylund som varit i yrket 2-3 år.

– Det var vid elva på förmiddagen. Han föll från T2, studsade mot en vajer, en stege och ett räcke. Det blev 15 meter. Han reste sig och sa att ”Du blir utan mig en dag.”

Det blev längre frånvaro med skadade revben och en skadad axel. Raka talar om riskanalyser och tidsplanering, och han verkar rätt nöjd med hur arbetet har fortskridit.

Vi vandrar runt i arenan. Så möter vi norrländska röster. Nio elektriker från Goodtech i Örnsköldsvik har jobbat här sen nyår.

John Östman trivs med jobbet på bortaplan. Han är van. Sista tio åren har han jobbat med Södra länken i Stockholm, gruvbygge i Kaunisvaara, Aitik och Pajala.

Det är ett garvat gäng Ö-viksbor som flyger ner måndag morgon och flyger hem på torsdag kväll.

John Östman trivs med jobbet på bortaplan. Han är van. Sista tio åren har han jobbat med Södra länken i Stockholm och gruvbyggen i Kaunisvaara, Aitik och Pajala.

– Jag har mer tid med familjen än när jag jobbar hemma. I gruvan jobbade vi en vecka och var hemma en vecka, säger Uno Hedström, också från Ö-vik.

Han berättar att de skulle vara i Stockholm i 14 dag men det ser närmare ut som ett halvår.

Uno med 35 år som Elektrikermedlem, är bas för gänget. Med sig har han också Erik Holmström och Fredrik Bylund, som varit i yrket 2-3 år.

De jobbar från sju på morgonen till åtta på kvällen, så de kan åka hem på torsdan.

– Vi bor på hotell i Årsta. Det är bra, säger John Östman.

Det fungerar mycket bättre än i början. Samarbetet är väldigt bra. Jag gillar stora byggen där flera elföretag samarbetar.

Rafet Koljenovic

– Det är ju ingen större skillnad mellan Stockholm och Kaunisvaara. I Kaunisvaara fanns det en korvkiosk. Men man hinner inte med att se så mycket mer än en korvkiosk här heller, säger Uno Hedström.

Att man lyckats ha en hundraprocentig facklig anslutning, tycker Petter Johansson är bra.

– Det bygger mycket på de fackliga fotfolket, säger Petter.

Ove Nordenmyr, på Bravida är en sådan. Han är en evig entusiast för att värva medlemmar, och börjar genast med entusiasm, förklara varför det är ekonomiskt lönsamt att vara med i facket.

Tele 2 arena ligger i direkt anslutning till Globen och ska ersätta Söderstadion. Arenan har tak som kan öppnas. Förutom fotboll planeras för konserter, hästsport, mässor, motorsport och större banketter.
Som mest har det varit 190 elektriker i arbete. När vi är på besök är det 140 igång.

Taket är öppnat. Här kan man vara både inomhus och utomhus.

Den 20 juli ska allt vara klart, när Hammarby möter Örgryte. Den 20 augusti blir det invigning.

Vid arenan finns det 500 kameror som ska bevaka allt som händer. Det är dubbelt så många som vid Arlanda. Varje kvadratmeter är bevakat. Kan kanske vara av vikt med tanke på ”läktarvåldet”.

Här finns också reservkraft om något händer. Dieselmotorer går igång om det blir strömavbrott.

På flera ställen finns också rader av batterier, som ska hjälpa till vid det viktigaste vid krislägen om även diselmotorerna ger upp.

– Det är mycket grejer på ett spett för att sparka på en fotboll, säger Raka.

Tele2 arena

  • Publikkapacitet: 30 000 sittplatser, 40 000 sittplatser vid konserter.
    Hemmaarena för Djurgården och Hammarby.
  • Ägare: Stockholms stad via dotterbolaget SGA Fastigheter AB. Stadsfullmäktige tog beslut om bygget i december 2009.
  • Byggare: Peab är huvudentreprenör
  • Arkitekter: White Arkitekter ansvarar för utformning av Tele2 Arena tillsammans med Arup Sports,
  • Byggkostnad: 2,7 miljarder kronor.