• Jonas Arvidsson och Bertil Ryss på Dala Energi framträdde i Elektrikern före avtalsförhandlingarna och menade då att det var ganska självklara krav från facken. Så här efteråt tycker de att kraven om tre procent per år föll ganska platt. Förväntningarna och stridsviljan för mer pengar fanns ute arbetsplatsen, säger de. Foto: Tomas Nyberg

 

Tummen upp för arbetsmiljöreglerna, dåligt att det inte blev mer i pengar och dåligt att man inte löst frågan om övertid vid beredskap.

Det var en ganska enig syn när kraftelektriker från Mellansverige träffades för att gå igenom nya kraftavtalet.
– Jag är missnöjd med lönenivån, inte alls nöjd med 6,8 procent. Branschen borde vara rädda om jobben och göra yrket attraktivt, säger Per Sundelin, klubbordförande på One Nordic Örebro.

Han fick medhåll från de flesta när kraftelektriker möttes i Kvarnsvedens folkets hus. Det var Elektrikermedlemmar från Uppland och Närke upp emot Mellannorrland, som fick information från Torbjörn Martinussen, representant i Elektrikernas förhandlingsdelegation.
– Alla hade räknat med tre procent per år. Nästan alla var beredda att gå i konflikt. Men arbetsgivarna var skickliga och fick många att acceptera 6,8 procent efter att IF Metall gjort upp. Så var det med mig också, säger Bertil Ryss vid Dala Energi.
Irritationen riktade sig både mot arbetsgivarna och IF Metall och den styrning av avtalsnivån som blev verklighet. Industrins avtal har kommit att bli helt vägledande för avtalsnivån på den svenska arbetsmarknaden.
– IF Metall viker ner sig för lätt utan att ta till stridsåtgärder, säger Tommy Bandert klubbordförande på Fortum norr.

Om det fanns kritik mot lönenivån, så var deltagarna desto mer nöjda med uppgörelsen om att reglera arbetsmiljöfrågorna i avtalet. Det var ett enigt nickande till stöd för en uppgörelse som ska förbättra möjligheterna att minska olyckor och få bort dödsolyckor.
Enligt avtalet är det i fortsättning frågan om ett kollektivavtalsbrott om arbetsgivaren inte tar upp frågan till överläggning om en facklig företrädare eller skyddsobud anmält ett arbetsmiljöproblem.
– Förhoppningsvis kommer det här att betyda något, säger Per Sundelin.
Jonas Arvidsson på Dala Energi tycker också att det är positivt med bättre regler om nyintroduktion för nyanställda.
– Det borde vara för entreprenörer också, menar flera, och pekar på att riskmomenten ligger på underentreprenörer.
– Vi har haft fyra allvarliga olyckor, och alla har berört entreprenörer, säger Tommy Nilsson, huvudskyddsombud på Fortum Norr.

Beredskapsfrågorna har diskuterats flitigt. Bland klubbföreträdarna var man nu starkt kritiska till att man inte lyckats hitta en lösning där.
– Jag skulle vilja ha en reglering av övertid vid beredskap. Det är lite för mycket i dag, säger Tommy Bandert.
– Varför ska vi jobba så mycket övertid, säger Tommy Nilsson.
Från flera håll bland klubbföreträdarna ville man också se en bättre reglering av beredskapsersättning och övertidsersättning vid storhelger.
Nu väntar tre år till nästa avtalsrörelse.
– I år lät det som omöjligt med ett treårigt avtal och sen smällde det bara till, konstaterar Jhonny Condé på One Nordic i Krylbo.

Per Eklund

 

Reaktioner från klubbföreträdarna:

Tummen upp
• Bra med reglering av arbetsmiljöproblemen.
• Bra med ytterligare arbetstidsförkortning.
• Bra med introduktion för nyanställda.

 

Tummen ner
• Hade förväntat sig högre lönepåslag. Kritiska till IF Metalls Teknikavtal som satte nivån.
• Hade velat se en reglering av övertid vid beredskap.
• Hade velat se mer reglering av introduktion för entreprenörer.