• Nordiska Elfederationen som består av elektrikerfacken i Sverige, Norge, Danmark, Finland och på Island hade nyligen kongress och temadag utanför Helsingfors i Finland.

    Temadagen handlade om social dumpning och elsäkerhet.

    På kongressen valdes Jonas Wallin till ordförande för 2013-2014.

    Delegater från Sverige på kongressen var Jonas Wallin, Ronny Wenngren och Mikael Pettersson. På temadagen deltog även Arne Dufåker.

    – Elektrikerfacken i Norden har ett bra samarbete sedan länge. Jämfört med övriga Europa finns en hög organisationsgrad, medvetenhet och stark vilja att samverka på det praktiska planet. Vi lägger ner stor möda för att underlätta för elektriker att kunna arbeta på likvärdiga villkor i våra länder. Vi är ideologiskt starka och är en pådrivande kraft inom arbetarrörelsen i våra länder. Det är viktigt för att motverka lönedumpning och ha en hög elsäkerhetsstandard, säger Jonas Wallin.

    Norge

    El & It förbundet, har ett stabilt medlemsantal på 38 000 medlemmar och rapporterar att LO ökar medlemsantalet. Regeringen de senaste sju åren skapat ungefär 300 000 fler jobb varav 200 0000 i privat sektor. Intäkterna förra året till statens pensionsfond blev 4 500 miljarder NKR från oljesektorn.

    2012 var det förhandlingar om alla löneavtal i Norge. De flesta fick en reallöneutveckling på tre procent. Den 9 september i år blir det val till riksdagen – Stortinget. Arbeiderpartiet, Sosialistiskt Venstreparti och Senterpartiet har suttit i regeringsställning i två mandatperioder.

    Danmark

    Dansk El-forbund. Diskussioner pågår sedan 2010 om bildande av ett nytt förbund genom samgående med Metall. Det finns ett stort tvivel kring detta inom Dansk El-forbund. Ett nytt ackordssystem prövas med ambitionen att vara igång fr o m mars 2013. Medlemsantalet sjunker och är under 30 000. Antal lärlingar har halverats. Arbetslösheten ligger på 3,5 procent av medlemmarna.

    Har en regeringen bestående av socialdemokraterna, Socialistiskt Folke-

    parti och Radikale. Avtalsförhandlingar sker på den offentliga sektorn men det berör inte många av det danska förbundets medlemmar. Förberedelser sker inför förhandlingarna på den privata sektorn som sker 2014.

    2013 genomför LO en kampanj som heter ”Är du okey?” som handlar om att upplysa om betydelsen av riktiga fackföreningar och kollektivavtal. En av anledningarna är att 70 procent av danskarna tror att det är riksdagen – Folketinget – som fastsätter minimilöner.

    Island

    Förbundet, RSI, har 5 500 medlemmar. Arbetslösheten ligger på två procent jmf med fem procent för hela arbetsmarknaden.

    En översyn sker nu av kollektivavtalen som skrevs under maj 2011 (3-årigt avtal med två omförhandlingar). Köpkraften har stegvis ökat efter de stora tappen under den värsta ekonomiska krisen. Inflationen har ökat på senare tid och det påverkar negativt inte minst huslånen. En bekymmersam situation för löntagarna med risk att kollektivavtalen rivs upp. Inflationen 2013 beräknas till 4,5-5 procent medan löneökningen ligger på 3,25 procent fr o m mars 2013.

    På det politiska planet är det val till riksdagen i vår. Regeringen består av Socialdemokraterna och de Vänster-gröna. Dessa partier har haft majoritet sedan 2009. I valet kan det komma att finnas nio partier att rösta på.

    Finland

    Elektrikerförbundet, Elbranschens fackförbund, har valt nytt representantskap. Röstprocenten blev dock väldigt låg. 36,4 procent även om man kunde rösta via nätet. Ny förbundsledning valdes på mötet i november 2012. För första gången i historien valdes en kvinna in i förbundsstyrelsen. Den valde ordföranden hade en motkandidat. En omfattande omorganisation har skett av förbundet.

    Finland brottas med en skuldsättning på cirka 80 miljarder kronor som regeringspartierna träter om när det gäller vad som måste göras. Nerskärning av utgifter är nödvändigt. Det är spänt mellan facket och de socialdemokratiska ministrarna i regeringen då regeringen bl a i ett par stora projekt nekat varvsstöd vilket slagit hårt på sjöindustrin.

    På arbetsmarknaden gäller ett ramavtal till oktober i år. På arbetsgivarsidan fick styrelseordföranden sparken och nya ordföranden sparkade VD:n och alla viktiga förhandlare. På löntagarsidan är man oense med arbetsgivarna som ensidigt sagt upp tre utbildningsdagar man har varit överens om. Arbetsgivarnas nye VD har föreslagit en allmän lönesänkning på hela arbetsmarknaden. Mot detta stred löntagarna hårt och nu talar man istället om en ”moderat lönehöjning”.