2013-02-04

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.

 

Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen. Svenska MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har nyligen låtit göra en kartläggning av vilka spisvakter och skydd som finns på den svenska marknaden och en kvalificerad gissning är väl att en lagändring kommer även i Sverige inom kort.

Större efterfrågan på en produkt sätter fart på utvecklingen och norska Enöque har tagit fram en trådlös lösning kallad Mkomfy. Den svenska lanseringen började på elmässan i Kista i höstas.
– Det måste vara enkelt och det här är enkelt, säger Peter Svensson, säljare Enöque Svenska AB och drar i gång säljsnacket.
Men om man skippar det så kan man ändå konstatera att Mkomfy med sin trådlösa lösning blivit en storsäljare i Norge med över 30 000 uttag sålda bara förra året. Att slippa borra och klamra i kaklet såväl som ”krångla” fram en kabel mellan spis och vägg är spontant stora plus i den här installationen;
Mkomfy har en trådlös värmedetektor som med färdiga klisterlappar limmas på kaklet/ väggen cirka 40 centimeter ovanför spisen. Själva spisuttaget har en påbyggd box för reläfunktionen och monteras över befintlig dosa eller utanpåliggande. Anläggningen kräver ingen nolla och detektorn drivs av två AAA-batterier. När installationen är klar startas detektorn med ett knapptryck och relä och detektor börjar ”prata” med varandra.

Detektorn har vanlig timerfunktion men mäter samtidigt en genomsnittstemperatur över spisen. En plötslig temperaturökning bryter strömmen såväl som för hög temperatur. Detektorn varnar med pip och blink före avslag. Efter två eller fyra timmarsintervall kan du köpa dig 30 minuter i taget eller starta om proceduren
Mkomfy tillverkas för både perilex, flatstift och Schukouttag och det finns också en variant med sladd, så kallad plug and play, för att bara trycka i befintligt uttag. Samma lösningar som ovan finns för 230 v uttag 16 och 25 A och prismässigt ligger den i samma härad som andra varianter.
På MSB:s hemsida kan du läsa kartläggningen av spisvakter och lösningar i Sverige och där syns ett urval av produkter från svenska marknaden, dock ej alla.

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Teknikfronten

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Mobilen styr ljuset hemma

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa. Den är den första i sitt slag.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Nya smarta lösningar

ÅRETS ELNYHET Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren Restarter från Malte-Winthje Automation AB.

Energikostnaderna gör mätning hetare

Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt. Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen.

En talande lampa

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här. Just här var det en jättebra och smidig lösning.   Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd.

Stor marknad för ny mätteknik

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.   I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund. Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.

”Nyheterna har inte ersatt det gamla”

Dags att vänja sig vid de nya kabelvarianterna för nu ska EKK och de gamla trotjänarna fasas ut. Så är det ju när man tittar framåt. Gamla kablar fasas ut och nya kommer in. Självklart ska det ske i samklang med vad marknaden efterfrågar. Det säger Tomas Hagwall, chef för sälj- och marknadsadministrationen på Draka Kabel.

Kabeldjungel för installatörerna

Det började med halogen- och blyfritt med tanke på miljön. Sedan formligen exploderade marknaden med nya kabelsorter och bokstavskombinationer. Det som hänt på kabelsidan de sista fem åren är mer än vad som skett de sista 20-30 åren i branschen. Lite djungel är det allt. Det säger Ulf Ekfeldt, montör Emil Lundgren Jönköping.

Så kan du styra hemelektronik

Byt några vägguttag, brytare och lamputtag och få en intelligent och fjärrstyrd anläggning utan ny kabeldragning. Ett svenskt-danskt samarbete har utvecklat ett system som kommunicerar via 230-nätet med inbyggd intelligens i varje apparat.

”Idag finns det lösningar på allt”

LED-tekniken anses av branschfolk vara det största som hänt på belysningssidan sedan lysröret kom på 1940-talet. I takt med att produkten blir vanligare så ställer det nya kunskapskrav på elinstallatören. Det är väl bara ugnslampan vi inte klarar i dag, brukar vi säga, annars har vi lösningar för hela huset, säger Marcus Landin, produktchef hidealite.