Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa.
– Den är den första i sitt slag.

Det säger Viktor Olsson, marknadschef Philips lighting, och syftar på elektronikjättens belysningssystem Hue som nyligen släppts och som följer trenden där allt mer intelligens flyttas ut i apparaterna.

Hue säljs hittills bara via Apple store och då får du ett paket med tre lysdiodlampor-lampor på 8,5 watt, ungefär en 50 watts glödlampa, som passar till vanlig E27-sockel. Lampornas lysdioder kan lysa i 16 miljoner olika färgnyanser och de innehåller också ett radiochip som kommunicerar med en medföljande box som kopplas ihop med hemnätverket, typ en router. Hämta en app till mobilen och styr sedan lamporna en och en eller som grupp hur du vill.
Appen innehåller fyra färdiga grundtema: Koncentration, energi, läsa eller slappna av och du kan också skapa egna scenarion och spara dem. En annan funktion är att skapa färgsättning som imiterar ett foto i mobilen; Ett klick på den vackra solnedgången och lampan intar samma färg, ett annat klick på havet och nästa lampa imiterar den färgen.
Trådlös styrning av belysning är inget nytt och en riktigt het trend hos tillverkarna i branschen, men Philips är först ut med den här varianten där all styrning alltså kan ske från hängmattan och appen är ”öppen” för tekniknördar att skapa sin egen produkt.
– Makten att styra ljuset ligger helt och hållet hos konsumenten då vem som helst kan göra om den så som den vill. Jag hörde ett exempel där någon gjort en ljudapp och kopplat musik som styr scenarion, säger Viktor Olsson.
En annan variant sammanlänkade mobilens GPS-funktion för att tända lamporna när man närmade sig lägenheten.

Philips trycker på enkelheten i systemet att bara skruva i en lampa, ansluta boxen och börja styra sin belysning. Lika enkelt är det dock inte för plånboken för paketet med tre lampor kostar 199 euro, cirka 1700-1800 kronor. En annan brist som nämns i recensioner är att lampan bara ger 600 Lumen vilket kan vara klent i vissa sammanhang.
Det finns redan långt gångna planer på en spotvariant passande till G10-socklar och Viktor Olsson tror att priserna kommer gå nedåt som med all elektronik.
– Generellt så sker det en prisförändring efter kanske ett halvår till ett år, men samtidigt har efterfrågan varit större än tillgången så… Men normalt sett så kryper ju priserna ned efter ett tag.

Jan-Erik Johansson

 

Trådlös ljusstyrning

• En standard för trådlösa anläggningar, Zigbee Light Link, blev klar i april 2012, vilket ökat på takten i utvecklingen.
Fler företag har varianter av trådlös ljusstyrning, några exempel:

• Företaget Grenwave säljer en lösning liknande Philips LED-lampor, men här handlar det enbart om ljusstyrka med dimring och tidsfunktion och inte färgsättning. ”Reality Connected Lighting Solution” heter systemet vars startpaket är cirka en femhundring billigare än Philips och innehåller dessutom fyra lampor. Greenwaves system kan via app styra 500 lampor.
• LIFX är ett projekt liknande Philips där en lampa styrs via mobilen i både styrka och färg. Även här finns alla möjliga tids- och dimringsfunktioner. Projektet finansieras via amerikanska hemsidan Kickstarter där medlemmar själva sponsrar med pengar för att ideér ska bli verklighet, och i mars beräknas de första lamporna börja säljas på marknaden.
• Även Osram Sylvania och General Electrics är långt framme med egna varianter inom samma systemtänk, enligt Elektroniktidningen.
• Svenska Fagerhult har skapat Fagerhult wireless e-Sense Connect, ett system där en fjärrkontroll styr sensorutrustad armaturer. Armaturerna pratar med varandra via radiovågor från och till sensorerna som har både närvaro- och intelligent dagsljusstyrning. Programmering och gruppering sker med fjärrkontrollen som riktas mot varje armatur som ”bara” behöver anslutas till elnätet. Inom e-Sense serien finns flera andra alternativ för exempelvis trapphus där rörelse tänder upp förprogrammerade armaturer.