2013-02-08

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa.
– Den är den första i sitt slag.

Det säger Viktor Olsson, marknadschef Philips lighting, och syftar på elektronikjättens belysningssystem Hue som nyligen släppts och som följer trenden där allt mer intelligens flyttas ut i apparaterna.

Hue säljs hittills bara via Apple store och då får du ett paket med tre lysdiodlampor-lampor på 8,5 watt, ungefär en 50 watts glödlampa, som passar till vanlig E27-sockel. Lampornas lysdioder kan lysa i 16 miljoner olika färgnyanser och de innehåller också ett radiochip som kommunicerar med en medföljande box som kopplas ihop med hemnätverket, typ en router. Hämta en app till mobilen och styr sedan lamporna en och en eller som grupp hur du vill.
Appen innehåller fyra färdiga grundtema: Koncentration, energi, läsa eller slappna av och du kan också skapa egna scenarion och spara dem. En annan funktion är att skapa färgsättning som imiterar ett foto i mobilen; Ett klick på den vackra solnedgången och lampan intar samma färg, ett annat klick på havet och nästa lampa imiterar den färgen.
Trådlös styrning av belysning är inget nytt och en riktigt het trend hos tillverkarna i branschen, men Philips är först ut med den här varianten där all styrning alltså kan ske från hängmattan och appen är ”öppen” för tekniknördar att skapa sin egen produkt.
– Makten att styra ljuset ligger helt och hållet hos konsumenten då vem som helst kan göra om den så som den vill. Jag hörde ett exempel där någon gjort en ljudapp och kopplat musik som styr scenarion, säger Viktor Olsson.
En annan variant sammanlänkade mobilens GPS-funktion för att tända lamporna när man närmade sig lägenheten.

Philips trycker på enkelheten i systemet att bara skruva i en lampa, ansluta boxen och börja styra sin belysning. Lika enkelt är det dock inte för plånboken för paketet med tre lampor kostar 199 euro, cirka 1700-1800 kronor. En annan brist som nämns i recensioner är att lampan bara ger 600 Lumen vilket kan vara klent i vissa sammanhang.
Det finns redan långt gångna planer på en spotvariant passande till G10-socklar och Viktor Olsson tror att priserna kommer gå nedåt som med all elektronik.
– Generellt så sker det en prisförändring efter kanske ett halvår till ett år, men samtidigt har efterfrågan varit större än tillgången så… Men normalt sett så kryper ju priserna ned efter ett tag.

Jan-Erik Johansson

 

Trådlös ljusstyrning

• En standard för trådlösa anläggningar, Zigbee Light Link, blev klar i april 2012, vilket ökat på takten i utvecklingen.
Fler företag har varianter av trådlös ljusstyrning, några exempel:

• Företaget Grenwave säljer en lösning liknande Philips LED-lampor, men här handlar det enbart om ljusstyrka med dimring och tidsfunktion och inte färgsättning. ”Reality Connected Lighting Solution” heter systemet vars startpaket är cirka en femhundring billigare än Philips och innehåller dessutom fyra lampor. Greenwaves system kan via app styra 500 lampor.
• LIFX är ett projekt liknande Philips där en lampa styrs via mobilen i både styrka och färg. Även här finns alla möjliga tids- och dimringsfunktioner. Projektet finansieras via amerikanska hemsidan Kickstarter där medlemmar själva sponsrar med pengar för att ideér ska bli verklighet, och i mars beräknas de första lamporna börja säljas på marknaden.
• Även Osram Sylvania och General Electrics är långt framme med egna varianter inom samma systemtänk, enligt Elektroniktidningen.
• Svenska Fagerhult har skapat Fagerhult wireless e-Sense Connect, ett system där en fjärrkontroll styr sensorutrustad armaturer. Armaturerna pratar med varandra via radiovågor från och till sensorerna som har både närvaro- och intelligent dagsljusstyrning. Programmering och gruppering sker med fjärrkontrollen som riktas mot varje armatur som ”bara” behöver anslutas till elnätet. Inom e-Sense serien finns flera andra alternativ för exempelvis trapphus där rörelse tänder upp förprogrammerade armaturer.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Teknikfronten

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Trådlöst är stort i Norge

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.   Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Nya smarta lösningar

ÅRETS ELNYHET Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren Restarter från Malte-Winthje Automation AB.

Energikostnaderna gör mätning hetare

Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt. Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen.

En talande lampa

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här. Just här var det en jättebra och smidig lösning.   Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd.

Stor marknad för ny mätteknik

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.   I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund. Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.

”Nyheterna har inte ersatt det gamla”

Dags att vänja sig vid de nya kabelvarianterna för nu ska EKK och de gamla trotjänarna fasas ut. Så är det ju när man tittar framåt. Gamla kablar fasas ut och nya kommer in. Självklart ska det ske i samklang med vad marknaden efterfrågar. Det säger Tomas Hagwall, chef för sälj- och marknadsadministrationen på Draka Kabel.