2013-02-14

Nu har parterna satt sig för de första förhandlingarna om installationsavtalet. I tisdags möttes parterna för den första sittningen efter att kravlistorna bytts två veckor tidigare.

Samtidigt har parterna också träffat medlarna en första gång efter att Elektrikerförbundet lagt ett varsel om strejk för att bibehålla nuvarande inkasseringsavtal.
– Vi och Eio har kommit överens om att fortsätta förhandlingarna in istallationsavtalet samtidigt som medlingen om inkasseringsavtalet fortsätter, säger Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren efter det första förhandlingstillfället i tisdags.

Det har nu gått ett par veckor sen parterna mötes för att byta krav. I kravlistorna kan man konstatera parternas olika syn på vilka frågor som är viktiga att lösa.
Arbetsgivarna i Eio vill ha förändringar i turordningen, förändringar i ackordssystemet och förändringar för lärlingar och i utbildningen. Facket, Elektrikerna, vill ha bättre anställningsskydd, förbättrad företagshälsovård och bättre möjlighet för fackligt arbete.
Men framför allt vill Elektrikerna ta strid för att bibehålla avtalet om inkassering av medlemsavgifter och kontrollavgifter. Elektrikerförbundet inledde med ett kraftigt varsel om strejk med början den 1 april.
– Vi vill bara komma tillbaka till normalt inkasseringsavtal. Nu ser vi att IF Metall står inför samma problem. Det ser ut att vara samordnat, säger Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren.

I tisdags den 12 februari möttes parterna för en första omgång. Enligt Ronny Wenngren har man där mest diskuterar förhandlingsordningen och kommit överens om att mötas tisdag-onsdag igen. På tisdag har Sef:s förhandlingsdelegation också kallats in.
– Vi vill diskutera vissa specifika frågor, säger Wengren.
Även på kraftavtalssidan där Efa är motpart är förhandlingarna i gång. Parterna har mötts för de första diskussionerna.
– Det skulle vara konstigt om man inte kunde komma överens runt det här. Det är inga orimliga krav. Det är dåliga förhandlare om man inte kan lösa det här. Det är småsaker, säger Bertil Ryss, montör på Dala Energi som arbetar under kraftavtalet.

Per Eklund

Mer om förhandlingsläget kan du läsa i Elektrikern nr 2-2013, som ligger i brevlådan om några dagar.

Här nedan kan du se och höra Ronny Wenngren berätta om förhandlingsläget.

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Per Eklund avtackades

Under Elektrikerförbundets centrala representantskap som ägde rum i Stockholm i slutet av november avtackade förbundet Tidningen Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

I kamp mot klockan under banvallen

Det är en kamp mot klockan. Exakt 22.30 på torsdagskvällen stängs tågtrafiken av. Då har arbetarna 78 timmar på sig att få klart hålet under järnvägsspåret och därefter trycka in det stora röret som ska leda Bällstaån under banvallen. 04.30 på måndag morgon ska tågen börja rulla igen. Det är knappt om tid.

Utredning tillsatt för att granska förbundets jämställdhetsarbete

Elektrikerförbundet har tillsatt en utredning för att ta reda på hur förbundets jämställdhetsarbete hittills har fungerat. Utredningen tillsattes innan metoo-kampanjen startade, men kan konstateras ligga väl i tiden.

Nya lagar och regler att ha koll på 2018

Sänkta skatter, höjda bidrag, obligatorisk förskoleklass och mobilförbud för förare. I år blir flera nya lagar och regler gällande. Här är några av dem. 1. Sänkta skatter Pensionärer med en pension på mellan 10 000 och 35 000 kronor i månaden får sin skatt sänkt med upp till 200 kronor.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året

164 miljarder kronor eller fyra procent av Sveriges bruttonationalprodukt. Det är vad dålig arbetsmiljö kostar oss årligen, skriver Arbetarskydd. Att dålig arbetsmiljö är ett stort problem kommer inte som en nyhet. Nu har vi dock för första gången även fått en prislapp på fenomenet.

Anställd fick ström i sig i köket

En elolycka inträffade under torsdagen på en restaurang i skidområdet Lindvallen i Sälen. En man född 1996 fick ström i sig när han skulle ansluta en köksmaskin till ett vägguttag. Polispatrullen som kom till platsen fick ta skoter upp till restaurangen.

Massiv strejk för 28-timmarsvecka

Högre lön och 28-timmars arbetsvecka. Nu går uppemot 700 000 tyska metallarbetare ut i strejk för bättre arbetsvillkor, skriver Arbetet. Nu har det tyska metallförbundet IG Metall gått ut i massiv strejk. Strejken började i tisdags, 8 januari, och ett av kraven är en löneökning på sex procent.

Mätaren exploderade i elektrikerns hand

Spänningsprovaren exploderade i elektrikerns händer elfacket han trodde låg på 400 volt visade sig vara på 6000 volt, skriver SVT. I mitten av december inträffade en arbetsplatsolycka på aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. En elektriker med kunskap om högspänning skulle reparera ett elfel i fabrikskajens suganläggning.

Byggnads kräver sanktioner mot skadliga vibrationer

Nio av tio undersökta arbetsplatser hade brister i skyddet mot vibrationsskador. Nu Kräver fackförbundet Byggnads att sanktioner införs mot de arbetsgivare som inte följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter om vibrationer. I samband med Arbetsmiljöveckan i oktober genomförde Byggnads drygt 1 200 extra skyddsronder på både stora och små byggföretag.

Vibrationsskador: Bilade i nio månader i sträck

Han var lärling och ny på jobbet. Då sattes han att bila oavbrutet i nio månader. I dag, 22 år senare, har Johan Lagbrant opererat en av de skadade händerna och väntar på nästa operation. Men funktionen i händerna blir ändå aldrig som innan. Det var på 1990-talet och Johan Lagbrant var nykommen lärling på en firma i Uppsala.

Vibrationsskador: Händerna somnade under bilkörning

Han vaknade på nätterna av att händerna sov. Det gjorde rejält ont. Händerna somnade även när han körde bil. Till slut gick det inte längre. Peter Hjortskog har opererat båda handlederna, men händerna domnar fortfarande av vibrationer. I dag är Peter Hjortskog ombudsman i region Väst. Men han började arbeta som elektriker i Stenungsund i slutet av 1980-talet.

Vibrationsskador allt vanligare – lita inte blint på tillverkarnas uppgifter

Vibrationsskador är vår vanligaste arbetssjukdom. Arbetsgivaren ska se till att arbetet är säkert men maskinernas angivna vibrationsvärden är inte alltid tillförlitliga. Den vanligaste arbetssjukdomen i dag är vibrationsskador. Det är skador som drabbar människor för livet. De som mår sämst kan inte använda sina händer. Dessutom har de fruktansvärt ont.

Arbetsgivarna har dålig koll på DO-regler

Svenska arbetsgivare ska enligt lag förebygga diskriminering på jobbet. 60 procent av dem vet dock inte vad reglerna innebär och bara en fjärdedel har ändrat sitt arbetssätt. Det var den 1 januari 2017 som de nya reglerna i diskrimineringslagen infördes.