2013-02-14

Nu har parterna satt sig för de första förhandlingarna om installationsavtalet. I tisdags möttes parterna för den första sittningen efter att kravlistorna bytts två veckor tidigare.

Samtidigt har parterna också träffat medlarna en första gång efter att Elektrikerförbundet lagt ett varsel om strejk för att bibehålla nuvarande inkasseringsavtal.
Vi och Eio har kommit överens om att fortsätta förhandlingarna in istallationsavtalet samtidigt som medlingen om inkasseringsavtalet fortsätter, säger Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren efter det första förhandlingstillfället i tisdags.

Det har nu gått ett par veckor sen parterna mötes för att byta krav. I kravlistorna kan man konstatera parternas olika syn på vilka frågor som är viktiga att lösa.
Arbetsgivarna i Eio vill ha förändringar i turordningen, förändringar i ackordssystemet och förändringar för lärlingar och i utbildningen. Facket, Elektrikerna, vill ha bättre anställningsskydd, förbättrad företagshälsovård och bättre möjlighet för fackligt arbete.
Men framför allt vill Elektrikerna ta strid för att bibehålla avtalet om inkassering av medlemsavgifter och kontrollavgifter. Elektrikerförbundet inledde med ett kraftigt varsel om strejk med början den 1 april.
Vi vill bara komma tillbaka till normalt inkasseringsavtal. Nu ser vi att IF Metall står inför samma problem. Det ser ut att vara samordnat, säger Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren.

I tisdags den 12 februari möttes parterna för en första omgång. Enligt Ronny Wenngren har man där mest diskuterar förhandlingsordningen och kommit överens om att mötas tisdag-onsdag igen. På tisdag har Sef:s förhandlingsdelegation också kallats in.
Vi vill diskutera vissa specifika frågor, säger Wengren.
Även på kraftavtalssidan där Efa är motpart är förhandlingarna i gång. Parterna har mötts för de första diskussionerna.
Det skulle vara konstigt om man inte kunde komma överens runt det här. Det är inga orimliga krav. Det är dåliga förhandlare om man inte kan lösa det här. Det är småsaker, säger Bertil Ryss, montör på Dala Energi som arbetar under kraftavtalet.

Per Eklund

Mer om förhandlingsläget kan du läsa i Elektrikern nr 2-2013, som ligger i brevlådan om några dagar.

Här nedan kan du se och höra Ronny Wenngren berätta om förhandlingsläget.

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Upp till 2 000 jobb försvinner från Vattenfall

För två veckor sedan gick Vattenfalls ledning ut med sina planer där man beskrev att företaget ska spara två miljarder kronor. Nu rapporterar SVT Nyheter att upp till 2 000 jobb kommer att försvinna från bolaget.

Fem stöd blir ett i budgeten

På onsdagen var det så dags för budgetpromenaden. Den årliga promenaden då finansministern bär med sig regeringens förslag till höstbudget, den nådiga luntan, och promenerar de 400 meterna från Finansdepartementet till Sveriges riksdag. Detta år är det tydligt att vi står inför en valrörelse.

Kraftverkare utbildade sig om avtalet

Nyligen möttes representanter från de olika klubbarna på kraftverkssidan för att bland annat utbilda sig i det nya avtalet. En gång om året brukar Elektrikerna samla representanter för de 1200 medlemmar som jobbar under Kraftverksavtalet. – Framför allt diskuterade vi det nya avtalet, berättar Ulf Carlsson ansvarig för kraftverksfrågorna i förbundsledningen.

Region Mitt utmanar resten av riket

Sedan början av 2000-talet minskar antalet medlemmar i Elektrikerförbundet. Det här vill Region Mitt göra något åt. Därför utmanar regionen resten av landet i en värvningsutmaning. – Det här är ett sätt att ta en ny ansats, säger Pontus Boström, ombudsman för Region Mitt.

Stor vindkraftspark invigd i södra Lappland

I början av september invigdes vindkraftparken Blaiken i södra Lappland. Parken är en av Europas största med 99 kraftverk. Det är Skellefteå kraft och Fortum, som står bakom projektet, och har skapat bolaget BlaikenVind. Fortum står för 15 procent och Skellefteå kraft för 85 procent.

De ska granska VM-byggen i Ryssland

Liksom vid arenabyggen vid andra mästerskap kommer rapporter om hemska arbetsförhållanden vid byggena inför fotbolls-VM 2018. Nu ska regionala skyddsombud från Svenska Elektrikerförbundet och Svenska Målareförbundet åka till Ryssland för skyddsronder på arbetsplatserna.

Regeringen satsar på fler yrkeslärare

Regeringen avsätter 83 miljoner kronor nästa år för att stärka gymnasieskolans yrkesprogram. Drygt hälften går till rekrytering och utbildning av yrkeslärare. Resterande 30 miljoner avsätts för att stärka handledningen i det arbetsplatsförlagda lärandet, alltså praktiken. Förstärkningen finansieras genom en minskning av statsbidraget till den gymnasiala lärlingsutbildningen.

Konflikt i kyrkan

Avtalsförhandlingarna mellan kyrkans akademikerförbund KyrkA och dess arbetsgivarorganisation, Skao, har pågått sedan januari 2017. Nu menar KyrkA att motparten uppmanar sina medlemmar till otillåten stridsåtgärd. Bakgrunden är att Skao i ett brev till alla arbetsgivare i Svenska kyrkan meddelat att det är mycket olämpligt att höja de anställdas löner.

Elbolagets slarv dödade älgtjuren

Efter ett arbete som Härryda Energi utfört lämnades vajrar kvar i skogen. En älg fastnade i vajrarna, skadades och fick under söndagen slutligen avlivas. – Entreprenören har inte lämnat arbetsplatsen helt korrekt, säger Härryda Energis VD Susanne Ernfridsson till Expressen.

VARNINGEN: Felaktigt installerade solceller kan vara livsfarliga

Solceller blir allt billigare och allt vanligare. Allt fler installerar solceller på taket för att minska elkostnaderna. Men fel installerade kan solcellerna vara förenade med livsfara. Såväl försäkringsbolaget Länsförsäkringar som Elektrikerförbundet slår larm om felaktigt installerade solceller.

Tävling: Ge oss bästa matlådan!

Vad har du i matlådan i dag? Dela med dig till oss på tidningen Elektrikern och vinn en biobiljett! Varje arbetsdag kräver näringsintag. Gärna ska det smaka någorlunda gott, gärna ska det vara enkelt att laga. Många svenskar tar med sig lunchen i en matlåda. Så även vi. Här ser ni redaktionens matlådor en vanlig vardag i september. Nu vill vi se era.

Tusentals elektriker kallas ut efter Irma

Miljoner människor är utan ström på USA:s östkust efter orkanen Irmas framfart. Enbart i Florida handlar det om 4,4 miljoner hem som är strömlösa. Tusentals elektriker har skickats ut för att försöka åtgärda problemen.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

De är nya på Elektrikern: ”Viktigt att vara ute i landet”

Den ena var en gång i tiden bingovärdinna, den andra har tidigare jobbat som lärare. Nu är Anna Norling och Christina Smedbakken arbetskamrater som ska ge dig som läser Tidningen Elektrikern såväl nyheter som reportage både på papper och på webben. De två är nya medarbetare på den redaktion som även producerar Målarnas Facktidning.

LO startar utredning om Nordea

Under måndagen fattade LO-styrelsen beslut om att starta en utredning om att lämna Nordea som huvudbank. – Vi är övertygade om att medlemmarna vill att vi ska ha våra pengar i en svensk bank. Därför startar vi en utredning för att byta huvudbank, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.