2013-02-01

Elektrikerförbundets varsel för att få till ett fortsatt inkasseringsavtal har fått arbetsgivarorganisationen Eio att beskylla Elektrikerna för att kringgå höstens AD-dom om kontrollavgifter.

Företrädare för Eio säger att det bara är fackens egenintresse att få in pengar och att Elektrikerna försöker tvinga fram ett olagligt avtal.
Helt fel menar Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som menar att enda syftet är att försvaga facket.
– Det är lika falskt som vanligt. Det enda vi begär är att arbetsgivarna ska betala in medlemsavgifter och kontrollavgifter för företagens anställda som är medlemmar i Elektrikerförbundet. Vi försöker implementera AD-domen i avtalet.
Men nu går ni ut med ett varsel direkt innan ni satt er att förhandla.
– Vi gör det för att få bort den här frågan, så vi kan börja förhandla om löneavtalet. När man varslar tillsätts direkt medlare. Vi vill få in en medlare så fort som möjligt att gå vidare.

Men skapar ni inte en extra konflikt med varslet?
– Det var Eio som sa upp avtalet för ett år sedan inför förra årets förhandlingar och det var en stridsåtgärd. Det är så de strejkar.

Vad anser du vara skälet till att Eio vill säga upp inkasseringsavtalet?
– De sätter ideologin före produktionen. De vill göra det svåra att var medlem i facket. Det är deras enda syfte att försvaga facket. Union busting kallas det. Det är en beställning från Svensk Näringsliv. Industri- och kemigruppen gör samma sak och har sagt upp inkasseringsavtalet med IF Metall.

Per Eklund

 

Fotnot:
Inkasseringsavtalet mellan Elektrikerförbundet och Eio kom till stånd i slutet av 1960-talet. Arbetsgivarna ville övergå från kontantlön till banklön. Elektrikerna sa ja till detta om företaget samtidigt drog av fackavgiften och förde över den.
Det har sedan rullat på som ett avtal vid sidan om kollektivavtalet om löner och arbetsvillkor. Vid fjolårets löneförhandlingar sa Eio upp inkasseringsavtalet, som skulle gått ut i somras. Vid fjolårets avtalsuppgörelse kom parterna överens om att inkasseringsavtalet skulle ha samma slutdatum om installationsavtalet. Elektrikerna sa i sin tur upp installationsavtalet i december och därmed finns inte längre någon fredsplikt runt avtalet.
Medlingsinstitutet har nu utsett Olle Hammarström, Bengt Huldt och Leif Ohlson att medla i tvisten mellan Eio och Sef i tvisten om parternas inkasseringsavtal.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.

Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

KRÖNIKA ”Jag önskar att alla ni som kommer i efterhand och stöttar och säger att ni tycker att jag blev illa behandlad, när situationen redan är förbi, vågade stå upp och ta ställning där och då”, skriver Josefine Larsson. Jag var bara tolv år när jag bestämde mig för att jag ville bli elektriker.