2013-02-01

Elektrikerförbundets varsel för att få till ett fortsatt inkasseringsavtal har fått arbetsgivarorganisationen Eio att beskylla Elektrikerna för att kringgå höstens AD-dom om kontrollavgifter.

Företrädare för Eio säger att det bara är fackens egenintresse att få in pengar och att Elektrikerna försöker tvinga fram ett olagligt avtal.
Helt fel menar Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som menar att enda syftet är att försvaga facket.
– Det är lika falskt som vanligt. Det enda vi begär är att arbetsgivarna ska betala in medlemsavgifter och kontrollavgifter för företagens anställda som är medlemmar i Elektrikerförbundet. Vi försöker implementera AD-domen i avtalet.
Men nu går ni ut med ett varsel direkt innan ni satt er att förhandla.
– Vi gör det för att få bort den här frågan, så vi kan börja förhandla om löneavtalet. När man varslar tillsätts direkt medlare. Vi vill få in en medlare så fort som möjligt att gå vidare.

Men skapar ni inte en extra konflikt med varslet?
– Det var Eio som sa upp avtalet för ett år sedan inför förra årets förhandlingar och det var en stridsåtgärd. Det är så de strejkar.

Vad anser du vara skälet till att Eio vill säga upp inkasseringsavtalet?
– De sätter ideologin före produktionen. De vill göra det svåra att var medlem i facket. Det är deras enda syfte att försvaga facket. Union busting kallas det. Det är en beställning från Svensk Näringsliv. Industri- och kemigruppen gör samma sak och har sagt upp inkasseringsavtalet med IF Metall.

Per Eklund

 

Fotnot:
Inkasseringsavtalet mellan Elektrikerförbundet och Eio kom till stånd i slutet av 1960-talet. Arbetsgivarna ville övergå från kontantlön till banklön. Elektrikerna sa ja till detta om företaget samtidigt drog av fackavgiften och förde över den.
Det har sedan rullat på som ett avtal vid sidan om kollektivavtalet om löner och arbetsvillkor. Vid fjolårets löneförhandlingar sa Eio upp inkasseringsavtalet, som skulle gått ut i somras. Vid fjolårets avtalsuppgörelse kom parterna överens om att inkasseringsavtalet skulle ha samma slutdatum om installationsavtalet. Elektrikerna sa i sin tur upp installationsavtalet i december och därmed finns inte längre någon fredsplikt runt avtalet.
Medlingsinstitutet har nu utsett Olle Hammarström, Bengt Huldt och Leif Ohlson att medla i tvisten mellan Eio och Sef i tvisten om parternas inkasseringsavtal.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Elmässa med mersmak

Nytt, nygammalt, förändrat och förbättrat. Årets elmässa i Kista bjöd på en hel del roliga nyheter på både material- och verktygssidan. Nu gäller det bara att övertyga inköpsavdelningen också. Det säger Paul Draghici, teamleader och distributionselektriker på Relacom, som var en av runt 6500 besökare på den årliga mässan.

När julmusik blir ett arbetsmiljöproblem

För många shoppare är julmusiken i affärerna en stämningshöjande detalj. För personalen som tvingas stå mitt i Jingle Bells hela arbetsdagar i streck kan den bli ett arbetsmiljöproblem. Handelsnytts reporter Anton Andersson har testat en heldag med Rudolf.

Så ska pensionsåldern höjas

På torsdagen presenterade den blocköverskridande pensionsgruppen sina förslag om ett nytt pensionssystem. Förslagen innebär bland annat att den tidigaste åldern för att ta ut den allmänna pensionen höjs från dagens 61 år till 64 år och att anställningstryggheten i Las förlängs från 67 år till 69 år.

Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manliga kunder bara för att de är tjejer. Det händer inte varje dag men ändå så ofta att det börjar bli normalt, säger Christine Hall.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Avslutade gravids provanställning – stäms på 100 000 kronor

Arbetsgivaren avslutade kvinnans provanställning när det framkom att hon var gravid. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen företaget på 100 000 kronor.

Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Att arbeta i ett hantverksyrke och samtidigt vara gravid, det är en kombination många kvinnliga elektriker ställs inför. Om kroppen inte orkar med det vanliga arbetet ska arbetsgivaren om det är möjligt erbjuda andra lättare arbetsuppgifter. Något som fler arbetsgivare bör uppmärksammas på.

Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Elektrikerförbundets Claes Thim deltar i årets insamling till Musikhjälpen, genom att auktionera ut sin skyddsombudshjälm. Den årliga insamlingen Musikhjälpen pågår mellan 11-17 december, i regi av SVT och Sveriges Radio. Årets tema är ”Barn är inte till salu”, och syftar till att hjälpa barn ut ur sexhandel.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Biltjuvarna haffades – och bands med buntband

När firmabilen stals tog Anders Grubb upp jakten med hjälp av den elektroniska körjournalen. Tjuvarna förstod snart att de gett sig på helt fel fiberblåsare. Under lördagsnatten stals fiberblåsaren Anders Grubbs nya firmabil från sin parkering i Älvdalen, vilket Expressen var först med att berätta om.

Samhalls personal fick plocka isär militära granater

Samhalls personal fick i uppgift att plocka isär färgpatroner men det visade sig vara militära granater. Ett pulver spreds i lokalen och flera av de anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär, skriver Dagens Arbete.

Lågkonjunktur på kassan: ”Vi har väldigt snälla medlemmar”

I Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i Stockholm jobbar fem personer. Här berättar de om regler, rutiner och snälla medlemmar. Vi har väldigt snälla medlemmar. Det var något som slog mig när jag började här, säger Karin Holmström. Vi står i Karin Holmströms kontor i Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i centrala Stockholm.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Ida och Moa från Ulricehamns kommun är 16 år och har just börjat första året på elprogrammet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Jag är inte rädd för att bli ensam tjej på jobbet, säger Ida och får medhåll av kompisen Moa: Man måste ha lite attityd, säger hon. De vill ha mer info på högstadiet för att locka fler tjejer till utbildningen.