2013-02-01

Elektrikerförbundets varsel för att få till ett fortsatt inkasseringsavtal har fått arbetsgivarorganisationen Eio att beskylla Elektrikerna för att kringgå höstens AD-dom om kontrollavgifter.

Företrädare för Eio säger att det bara är fackens egenintresse att få in pengar och att Elektrikerna försöker tvinga fram ett olagligt avtal.
Helt fel menar Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som menar att enda syftet är att försvaga facket.
– Det är lika falskt som vanligt. Det enda vi begär är att arbetsgivarna ska betala in medlemsavgifter och kontrollavgifter för företagens anställda som är medlemmar i Elektrikerförbundet. Vi försöker implementera AD-domen i avtalet.
Men nu går ni ut med ett varsel direkt innan ni satt er att förhandla.
– Vi gör det för att få bort den här frågan, så vi kan börja förhandla om löneavtalet. När man varslar tillsätts direkt medlare. Vi vill få in en medlare så fort som möjligt att gå vidare.

Men skapar ni inte en extra konflikt med varslet?
– Det var Eio som sa upp avtalet för ett år sedan inför förra årets förhandlingar och det var en stridsåtgärd. Det är så de strejkar.

Vad anser du vara skälet till att Eio vill säga upp inkasseringsavtalet?
– De sätter ideologin före produktionen. De vill göra det svåra att var medlem i facket. Det är deras enda syfte att försvaga facket. Union busting kallas det. Det är en beställning från Svensk Näringsliv. Industri- och kemigruppen gör samma sak och har sagt upp inkasseringsavtalet med IF Metall.

Per Eklund

 

Fotnot:
Inkasseringsavtalet mellan Elektrikerförbundet och Eio kom till stånd i slutet av 1960-talet. Arbetsgivarna ville övergå från kontantlön till banklön. Elektrikerna sa ja till detta om företaget samtidigt drog av fackavgiften och förde över den.
Det har sedan rullat på som ett avtal vid sidan om kollektivavtalet om löner och arbetsvillkor. Vid fjolårets löneförhandlingar sa Eio upp inkasseringsavtalet, som skulle gått ut i somras. Vid fjolårets avtalsuppgörelse kom parterna överens om att inkasseringsavtalet skulle ha samma slutdatum om installationsavtalet. Elektrikerna sa i sin tur upp installationsavtalet i december och därmed finns inte längre någon fredsplikt runt avtalet.
Medlingsinstitutet har nu utsett Olle Hammarström, Bengt Huldt och Leif Ohlson att medla i tvisten mellan Eio och Sef i tvisten om parternas inkasseringsavtal.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Petter får ansvaret för Kraftverksavtalet

Petter Johansson tar över huvudansvaret för Kraftverksavtalet från Ulf Carlsson. Ulf Carlsson kommer under året att gå i pension och har nu formellt lämnat över huvudansvaret för förbundets näst största avtal, Kraftverksavtalet, till Petter Johansson.

Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Visning av Förbifart Stockholm ställs in – efter säkerhetslarmen

De upptäckta säkerhetsbrister tvingar Trafikverket att ställa in helgens visning av Förbifart Stockholms tunnlar i Vinsta, skriver Mitti Stockholm. På lördag skulle allmänheten kunna komma och titta på jättebygget i Vinsta en del av motorvägstunnelprojektet Förbifart Stockholm.

IF Metalls avtal ger uppsagda Esab-anställda lönepåslag

De anställda vid Esab i Sandviken som sades upp i somras kan få upp till dubbel lön resten av året och flera arbetsfria uppsägningsmånader. Detta genom ett nytt avtal med IF Metall-facket, skriver Dagens Arbete.