2013-02-01

Elektrikerförbundets varsel för att få till ett fortsatt inkasseringsavtal har fått arbetsgivarorganisationen Eio att beskylla Elektrikerna för att kringgå höstens AD-dom om kontrollavgifter.

Företrädare för Eio säger att det bara är fackens egenintresse att få in pengar och att Elektrikerna försöker tvinga fram ett olagligt avtal.
Helt fel menar Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som menar att enda syftet är att försvaga facket.
– Det är lika falskt som vanligt. Det enda vi begär är att arbetsgivarna ska betala in medlemsavgifter och kontrollavgifter för företagens anställda som är medlemmar i Elektrikerförbundet. Vi försöker implementera AD-domen i avtalet.
Men nu går ni ut med ett varsel direkt innan ni satt er att förhandla.
– Vi gör det för att få bort den här frågan, så vi kan börja förhandla om löneavtalet. När man varslar tillsätts direkt medlare. Vi vill få in en medlare så fort som möjligt att gå vidare.

Men skapar ni inte en extra konflikt med varslet?
– Det var Eio som sa upp avtalet för ett år sedan inför förra årets förhandlingar och det var en stridsåtgärd. Det är så de strejkar.

Vad anser du vara skälet till att Eio vill säga upp inkasseringsavtalet?
– De sätter ideologin före produktionen. De vill göra det svåra att var medlem i facket. Det är deras enda syfte att försvaga facket. Union busting kallas det. Det är en beställning från Svensk Näringsliv. Industri- och kemigruppen gör samma sak och har sagt upp inkasseringsavtalet med IF Metall.

Per Eklund

 

Fotnot:
Inkasseringsavtalet mellan Elektrikerförbundet och Eio kom till stånd i slutet av 1960-talet. Arbetsgivarna ville övergå från kontantlön till banklön. Elektrikerna sa ja till detta om företaget samtidigt drog av fackavgiften och förde över den.
Det har sedan rullat på som ett avtal vid sidan om kollektivavtalet om löner och arbetsvillkor. Vid fjolårets löneförhandlingar sa Eio upp inkasseringsavtalet, som skulle gått ut i somras. Vid fjolårets avtalsuppgörelse kom parterna överens om att inkasseringsavtalet skulle ha samma slutdatum om installationsavtalet. Elektrikerna sa i sin tur upp installationsavtalet i december och därmed finns inte längre någon fredsplikt runt avtalet.
Medlingsinstitutet har nu utsett Olle Hammarström, Bengt Huldt och Leif Ohlson att medla i tvisten mellan Eio och Sef i tvisten om parternas inkasseringsavtal.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus.

SEF:s historia: Striden om den kollektiva försäkringen

Elektrikerförbundet var det första fackförbundet i Sverige med kollektiv hemförsäkring i medlemskapet. Det var ett mycket omstritt beslut. Elektrikerförbundet tog beslutet om att alla medlemmar skulle omfattas av en hemförsäkring under kongressen 1981. Två år senare, 1983, infördes hemförsäkringen hos Folksam.

På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet. Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen. Precis.

Inget åtal efter dödsolyckan i Tyfors

Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen om arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Det här rapporterar Seko-tidningen.

Batteriladdare orsakade hotellbrand

Vid tretiden på natten mot tisdagen fick First Hotel i Falun utrymmas efter rökutveckling i ett rum. En person fick föras till sjukhus med rökskador. Det var en batteriladdare som började brinna på ett rum, säger Niklas Sjöblom, hotelldirektör.

”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Tommy Persson har haft fem olika arbetsgivare. Ändå har han aldrig lämnat sitt jobb i Töreboda. Det är lite svårt att förklara alla namnbyten för kunderna, men sedan kvittar det väl vad det står på ryggen, konstaterar Tommy Persson. Det var den 26 augusti 1985 som Tommy Persson för första gången klev in genom dörren till elfirman i Töreboda.

Brickor i ett gigantiskt spel

Att bara vara en liten bricka i ett gigantiskt spel. Det är en fullt befogad känsla när företaget du arbetar på får nya ägare. Att vara med om det gång på gång gör spelet allt större, arbetaren allt mindre. Gunnar Johansson har varit med om att få nya ägare sju gånger, Tommy Persson fem gånger.

”Jag har bara följt med”

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått. Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson. När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el.

Stjärnkrogar utan avtal

Sverige har fått sin första trestjärniga restaurang. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Totalt har Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Tidningen Hotellrevyn har granskat alla stjärnkrogar. Flera av dem saknar kollektivavtal.

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

”Det blev bättre den här gången”

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

Kvinnor i arbetaryrken tjänar hälften jämfört med manliga tjänstemän

Det är lätt att glömma klassperspektivet när jämställdheten diskuteras. Lätt att förminska jämställdhetsfrågan till en fråga om individuella val, som val av yrke eller valet av hur lång föräldraledighet var och en tar i en relation. Detta trots att jämställdhet främst är frågan om strukturer.

Avregleringen kom med ett högt pris

Den avreglerade elmarknaden ledde inte bara till miljardvinster för de stora elbolagen på bekostnad av högre elpriser för hushållen och en sämre samhällssäkerhet utan även till sämre villkor för de anställda. Det här konstaterar journalisten och författaren Mats Wingborg, som på uppdrag av Elektrikerförbundet har granskat avregleringen.

Många fallolyckor på bygge i Luleå

Sedan november i fjol har tre fallolyckor inträffat på byggföretaget Nåidens jättebygge Kuststad i Södra hamn i centrala Luleå. Den första olyckan inträffade i slutet av november 2017. En byggarbetare föll uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen.

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.