2013-01-21

 

Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören.
Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna.
Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

Det handlar om fenomenet med ledare från in- och utgående kablar i armaturer vars isolering vittrar sönder. Skälet är både värme och UV-strålning som sliter hårt på alla plastmaterial. Men då den gamla PVC:n från EK-kablar blev stenhård men ändå höll ihop så har på senare år ett nytt fenomen uppstått; Ledare där höljet spricker, smulas sönder och trillar av.

Vid revisionsbesiktningar hittas en hel del riktigt fula exempel. Bara efter 4-5 års kontinuerlig drift kan det se förskräckligt ut med parter som ligger oisolerade och skramlar direkt mot lysrören, säger Skeppstedt.

Men vad är det då som förändrats och gjort problemet värre?
En förklaring kan vara de halogenfria alternativen som vi inte vet så mycket om än så länge, svarar han diplomatiskt.
Andra forum är mer på det klara att det är just i halogenfria kablar som fenomenet uppstår. Men problemet är mer komplext än så:

Standard för installationskablar som exempelvis EKLK eller EQLQ är att de är konstruerade att klara en drifttemperatur på 70 grader Celsius i en normal miljö. I en armatur blir temperaturen ofta varmare än så och ljuskällans UV-strålning påverkar ledaren starkt. Har du dessutom en reflektor som koncentrerar ljuset ökat slitaget. Armaturtillverkarna vet förstås det här och använder tåligare ledare i själva armaturen, kabel som är för dyr att använda som installationskabel. Med plåtavskiljning eller liknande för kabel och inkopplingsplint är problemet löst, men så är det långt ifrån alltid. Medskickade silikonslangar är en annan lösning som ger ett visst skydd, men då blir det en samvetsfråga för installatören att krångla dem på plats.

Skeppstedt ser flera aktörer som måste vara med att lösa problemet; Dels bör projekteraren köpa in bra armaturer, armaturtillverkarna ta sitt ansvar och installatören följa anvisningarna noggrannare. Därför kommer nu ett förtydligande i elinstallationsreglerna där det i dag står att du ska anpassa material efter miljö.
Det gäller ju hela kabeln och miljön förändras ju när den kommer in i armaturen. Det ska stå tydligare att man ska ta hänsyn till värme och UV-strålningen, så tydligt att du ska kunna se att här är inte det gjort, gör om, säger Svante Skeppstedt.
Han menar att det är svårt att ändra gamla rutiner och att informationen kring ämnet måste ut ordentligt till alla inblandade parter.
Då försvinner det här problemet.
Allt oftare upptäcks smulande kablar som faller isär i armaturer. Ett problem där flera aktörer har ansvar, menar Svante Skeppstedt, på Svensk Standard.

Foto: Jan-Erik Johansson

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.