2013-01-21

 

Problemet med upptorkade och ”smulande” ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören.
– Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna.
Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

Det handlar om fenomenet med ledare från in- och utgående kablar i armaturer vars isolering vittrar sönder. Skälet är både värme och UV-strålning som sliter hårt på alla plastmaterial. Men då den gamla PVC:n från EK-kablar blev stenhård men ändå höll ihop så har på senare år ett nytt fenomen uppstått; Ledare där höljet spricker, smulas sönder och trillar av.

– Vid revisionsbesiktningar hittas en hel del riktigt fula exempel. Bara efter 4-5 års kontinuerlig drift kan det se förskräckligt ut med parter som ligger oisolerade och ”skramlar” direkt mot lysrören, säger Skeppstedt.

Men vad är det då som förändrats och gjort problemet värre?
– En förklaring kan vara de halogenfria alternativen som vi inte vet så mycket om än så länge, svarar han diplomatiskt.
Andra forum är mer på det klara att det är just i halogenfria kablar som fenomenet uppstår. Men problemet är mer komplext än så:

Standard för installationskablar som exempelvis EKLK eller EQLQ är att de är konstruerade att klara en drifttemperatur på 70 grader Celsius i en ”normal miljö”. I en armatur blir temperaturen ofta varmare än så och ljuskällans UV-strålning påverkar ledaren starkt. Har du dessutom en reflektor som koncentrerar ljuset ökat slitaget. Armaturtillverkarna vet förstås det här och använder tåligare ledare i själva armaturen, kabel som är för dyr att använda som installationskabel. Med plåtavskiljning eller liknande för kabel och inkopplingsplint är problemet löst, men så är det långt ifrån alltid. Medskickade silikonslangar är en annan lösning som ger ett visst skydd, men då blir det en samvetsfråga för installatören att krångla dem på plats.

Skeppstedt ser flera aktörer som måste vara med att lösa problemet; Dels bör projekteraren köpa in bra armaturer, armaturtillverkarna ta sitt ansvar och installatören följa anvisningarna noggrannare. Därför kommer nu ett förtydligande i elinstallationsreglerna där det i dag står att du ska anpassa material efter miljö.
– Det gäller ju hela kabeln och miljön förändras ju när den kommer in i armaturen. Det ska stå tydligare att man ska ta hänsyn till värme och UV-strålningen, så tydligt att du ska kunna se att ”här är inte det gjort, gör om”, säger Svante Skeppstedt.
Han menar att det är svårt att ändra gamla rutiner och att informationen kring ämnet måste ut ordentligt till alla inblandade parter.
– Då försvinner det här problemet.
Allt oftare upptäcks smulande kablar som faller isär i armaturer. Ett problem där flera aktörer har ansvar, menar Svante Skeppstedt, på Svensk Standard.

Foto: Jan-Erik Johansson

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.