2013-01-21

ÅRETS ELNYHET

Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren ”Restarter” från Malte-Winthje Automation AB. Minnesgoda Teknikfrontenläsare vet att vi gjorde ett större reportage redan i våras om nästa generations jordfelsbrytare där Malthe-Winthje är först ut i Sverige (se Elektrikern nr 3/12).

Brytaren motionerar sig själv en gång i veckan utan att strömmen bryts och om ett tillfälligt fel löser ut den så ”meggar” den anläggningen själv och slår på strömmen igen om allt är ok. Den har också en larmkontakt som dras om man vill skicka larmet vidare.

Finns i både två- och fyrpolig variant för 25, 40 och 63 A. En dansk undersökning visar att runt sju procent av jordfelsbrytare som inte motioneras regelbundet efter en tid inte fungerar som de ska. Prismässigt ligger Restart fem till tio gånger dyrare än en standardbrytare beroende på variant.

KABELVAGN

Trumma, avrullare och vagn i ett. Så lanseras QADDY som ska göra slut på hävandet och rullandet av kabeltrummor i de hinderbanor som byggarbetsplatser kan vara. Med ett enkelt handgrepp förvandlas trumman till en kärra med handtag där trumman är själva hjulet och kan dras/ skjutas fram. Vänd på steken, skjut in handtaget och trumman är färdig för kabeldragning menar NKT cables som tagit fram produkten som väckte en hel del nyfikna blickar på årets elmässa.

QADDY finns i de flesta vitkabelvarianterna och snart också med tvinnad FQ. NKT har lanserat ett pantsystem där du som kund ligger ute med 700 kronor i pant för vagnen och trumman och du får alltså med dig en ny trumma/ vagn varje gång och lämnar då in din tomma QADDY.

QADDY kom till den svenska marknaden i oktober i år, men har lanserats hårt till de stora elgrossisterna.

AVGRENINGSKLÄMMA 1

En av nyheterna på Elmässan i Stockholm var den här kabelavgreningsklämman från Melbye. Passar i trånga utrymmen där klämman träs på kabelns kardeler, dras åt och kontakttänderna av förtennad mässing äter sig genom isoleringen och skapar kontakt till fyra skruvinföringar. Passar matarkabel i storlekarna 4×95 – 4×150 kvadrat och därifrån kan du koppla på ledare från 16-50 kvadrat. 57 mm lång och höjd och bredd mellan 80-90 mm.

Avgreningsklämma HE 1/70/150 är hela namnet och e-numret 0893280.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Teknikfronten

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Mobilen styr ljuset hemma

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa. Den är den första i sitt slag.

Trådlöst är stort i Norge

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.   Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Energikostnaderna gör mätning hetare

Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt. Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen.

En talande lampa

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här. Just här var det en jättebra och smidig lösning.   Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd.

Stor marknad för ny mätteknik

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.   I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund. Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.

”Nyheterna har inte ersatt det gamla”

Dags att vänja sig vid de nya kabelvarianterna för nu ska EKK och de gamla trotjänarna fasas ut. Så är det ju när man tittar framåt. Gamla kablar fasas ut och nya kommer in. Självklart ska det ske i samklang med vad marknaden efterfrågar. Det säger Tomas Hagwall, chef för sälj- och marknadsadministrationen på Draka Kabel.

Kabeldjungel för installatörerna

Det började med halogen- och blyfritt med tanke på miljön. Sedan formligen exploderade marknaden med nya kabelsorter och bokstavskombinationer. Det som hänt på kabelsidan de sista fem åren är mer än vad som skett de sista 20-30 åren i branschen. Lite djungel är det allt. Det säger Ulf Ekfeldt, montör Emil Lundgren Jönköping.

Så kan du styra hemelektronik

Byt några vägguttag, brytare och lamputtag och få en intelligent och fjärrstyrd anläggning utan ny kabeldragning. Ett svenskt-danskt samarbete har utvecklat ett system som kommunicerar via 230-nätet med inbyggd intelligens i varje apparat.

”Idag finns det lösningar på allt”

LED-tekniken anses av branschfolk vara det största som hänt på belysningssidan sedan lysröret kom på 1940-talet. I takt med att produkten blir vanligare så ställer det nya kunskapskrav på elinstallatören. Det är väl bara ugnslampan vi inte klarar i dag, brukar vi säga, annars har vi lösningar för hela huset, säger Marcus Landin, produktchef hidealite.