Avtalsrörelsen har knappt kallnat innan det är dags för en ny avtalsrörelse.
Inom Elektrikerförbundet har just motionstiden om avtalsfrågorna avslutats. Ronny Wenngren är förhandlingschef.

Hur många avtalsmotioner har ni fått in?
– Vi har fått in 344 motioner som behandlar installationsavtalet och 44 som berör kraftavtalet. Bakom vissa motioner står det över hundra personer. Så det är flera tusen som varit med och skrivit motioner.

Är det mer eller mindre än tidigare?
– Det är betydligt fler än vad man kan se i andra förbund. Det är färre motioner än tidigare år, men det beror på avtalslängden. Har vi treårsavtal så blir det nästan tre gånger så många motioner.

Vad beror det på att ni har så många motioner?
– Det finns en tradition i Elektrikerförbundet. Vi har också satsat på motioner genom uppsökeri och möjligheten att utnyttja elektroniken. Den som sitter hemma och är förbannade ska lätt kunna skriva en motion.

Varför satsar ni på motionsarbetet om avtalet?
– Ska vi gå i konflikt är det viktigt att frågorna är väl förankrade bland medlemmarna.

Finns det något utmärkande bland motionerna?
– Många ogillar potter och vill ha generella påslag. 90 av motionerna handlar om löner?

Vad handlar andra om?
– Det är om arbetstidsförkortning där det finns stor spännvidd. Många vill ha mer arbetstidsförkortning, men det är en dyr åtgärd. Vi får resonera om det. Sjuttio motioner handlar om ackorden. Vi har också motioner om arbetsmiljön, pressade byggtider, höjd brytpunkt ledande montörstillägg och hälsofrågor.

Är det några motioner som förvånar?
– Det är några annorlunda. Det finns de som vill ha möjligheten att lämna blod på arbetstid. Tydligen finns det arbetsgivare som säger nej till det.

Vad händer nu?
– Nu sammanställer vi alla motioner och skickar dem till förhandlingsdelegationerna. Först möter vi de andra facken i 6F. Sen sätter vi oss i mitten av oktober och tittar igenom svårighetsgraden. Styrelsen får se över samordningsfrågorna och hur vi tycker och vilka krav vi har själva.

Vad kan komma till då?
– Jag tänker på arbetsdomstolens dom i praktikmålet och domen den 24 oktober om kontrollavgifterna. Praktikantdomen visar på problem i branschen. Frågan är också vad som händer med elsäkerhetslagstiftningen.

Vad tror du om LO:s samordning?
– Jag tror att det blir samordning i år mellan alla fack. Så kommer det att bli. Vi förlorar annars. Men det blir en resa. Det finns olika problem och möjligheter.

Vad tror du om möjligheterna i avtalsrörelsen?
– I förra avtalsrörelserna skulle vi hålla tillbaka för att vi fått skattelättnader. Nu sänker de bolagsskatten. Det borde betyda att de har råd med större löneökningar.

Per Eklund

FAKTA:

Den förra avtalsrörelsen har knappt kallnat innan det är dags för en ny avtalsrörelse.
Inom Elektrikerförbundet har just motionstiden om avtalsfrågorna avslutats. Ronny Wenngren är förhandlingschef.”Ska vi gå i konflikt är det viktigt att frågorna är väl förankra-de bland medlemmarna.”

Avtal 2013

  • 2-4 oktober samlas Elektrikerförbundets förhandlingsdelegationer för att diskutera motioner och vilka krav som ska ställas. 2-3 oktober förs diskussioner inom 6F och 4 oktober har delegationerna en egen utbildning.
  • Den 16 oktober samlas delegationerna igen, där bland annat LO:s samordning diskuteras.
  • Den 24 har LO:s representantskap möte och där grundpelarna inför avtalsrörelsen beslutas.
  • I början av november presenterar LO sina lönekrav i siffror.
  • I december träffas Elektrikerförbundets förbundsstyrelse för att diskutera ett första förslag.
  • Under januari beslutat förbundsstyrelsen vilka krav Sef ska ställa i förhandlingarna. I slutet av januari överlämnas kraven till motparten.