Efter gymnasiets handelsprogram jobbade David en tid som i affär och på lager. Men han blev arbetslös och efter ett halv-år fick han genom arbetsförmedlingen tips om en eftergymnasial elektrikerutbildning.

Det var 1,5 år på Academica, där han bara läste elämnena.
– Elektrikerjobbet är ett rörligt och ett fysiskt jobb.

I maj 2011 var han klar med utbildningen. Sen dess har han försökt få en lärlingsplats. Han har sökt i Göteborg och kranskommunerna. Men det har varit tji.

Endera får man ta bort lärlingstiden helt och hållet, eller få med lärlingstiden i utbildningen.

Jag träffar honom vid McDonalds i Askim i Göteborg. Just nu jobar han på Bäcks installation. Han drar fiber, företaget jobbar som underentreprenör åt Telia.

– Jag fick en provanställning på sex månader. De har en sån liten elavdelning att de inte har en chans att ge mig en lärlingsplats.
Han trivs med jobbet, men han vill jobba som elektriker och för att få göra det måste han ha gjort sina 1600 timmar som lärling.

– Jag vet flera andra som står inför samma problem. Det känns jävligt surt, när man tagit lån till utbildning och sen inte får nån chans att jobba som elektriker.

Lärlingssystemet sätter käppar i hjulen. Hade jag haft behörighet hade jag kunnat jobba.

– Jag vet inte vad man ska göra. Lärlingssystemet sätter käppar i hjulen. Hade jag haft behörighet hade jag kunnat jobba. Man behöver känna nån att gå med.

Vad får du för svar när du kontaktar elfirmorna?

– Det är lite olika. De har inga jobb för tillfället.

Vad ser du för lösning för branschen?

– Endera får man ta bort lärlingstiden helt och hållet, eller få med lärlingstiden i utbildningen. Eller så att man gick på a-kassa elller så så firman slipper betala.

LÄS MER: