2012-07-17

Unga Elektriker kräver att regeringen och arbetsmarknadsministern Hillevi Engström sätter in åtgärder för att stoppa kränkning av fackliga rättigheter.

De gör det utifrån att en aktiv fackföreningsrepresentant för Syndikalisterna blev misshandlad efter att ha ställt fackliga krav på ett bemanningsföretag.

Unga Elektriker är ett nätverk av unga inom Svenska elektrikerförbundet. I uttalandet reagerar de starkt mot misshandeln av en fackföreningsaktiv och ställer krav på regeringen för åtgärder. De menar också att arbetsgivarorganisationerna måste ta ett ansvar för vilka företag de organiserar.

Misshandeln av den fackföreningsaktive skedde den 2 juli i hemmet, där attentatsmännen krävde att den fackligt aktive skulle ta tillbaka de krav på semesterersättning och att upphäva två olagliga uppsägningar.

Uttalandet i sin helhet kan läsas nedan.

Per Eklund
Uttalande från Unga Elektriker:

Unga Elektriker kräver att regeringen stoppar kränkningen av fackliga rättigheter [2012-07-12]

Den 2 juli misshandlades och hotades en fackföreningsrepresentant i sitt hem på grund av de krav fackföreningen ställt på företaget. Vi i Unga Elektriker ser detta som ett resultat av en arbetsmarknad som regeringen slagit sönder och blundar för. Unga Elektriker kräver att regeringen tar detta angrepp på fackföreningsrörelsen på stort allvar. Vi vill därför sända ett stöduttalande till fackföreningsrepresentanten och hans familj.

Solidaritet med arbetskamraten i SAC

Den 2 juli misshandlades och hotades en fackföreningsrepresentant från SAC syndikalisterna i sitt hem. Ett kriminellt gäng trängde in i  fackföreningsrepresentantens hem. Gänget stängde in den övriga familjen och misshandlade fackföreningsrepresentanten. Med kniven mot strupen tvingades fackföreningsrepresentanten att dra tillbaka de krav som fackföreningen ställt på företaget. Kraven var utbetalning av utebliven semesterersättning samt två stycken ogiltiga uppsägningar. Gärningsmännen påtalade för fackföreningsrepresentanten att denne var skyldig en halv miljon kronor till en av gärningsmännen. Denna gärningsman är för övrigt bror till ägaren av det bemanningsföretag där fackföreningen Syndikalisterna är verksam.

Arbetsköparföreningen Almega som organiserar arbetsköparna inom bemanningsbranschen verkar inte ha någon koll vilka medlemsföretag som de organiserar. Arbetsköparnas paraplyorganisation Svenskt näringsliv har ett stort ansvar att se till att vi inte får något ”vilda västern” på svensk arbetsmarknad. Där oseriösa arbetsköpare gör som de vill för att skapa ännu större profiter på de anställdas bekostnad.

76 personer har hittills i år blivit mördade på grund av att de engagerar sig fackligt runt om i världen. Otaligt många fler blir trakasserade, hotade och misshandlade på grund av deras kamp för bättre arbetsvillkor för sig själva och sina arbetskamrater. Dessa maffiametoder som arbetsköparna använder för att hålla nere löner och försämra villkor är fullständigt oacceptabla.

Det är känt, att inom bemanningsbranschen systematiskt bryta mot gällande kollektivavtal. Människor, oftast unga, tvingas jobba under dåliga förhållanden och dålig arbetsmiljö. Anställningarna är oftast visstidsanställd, timanställd eller någon annan påhittad anställningsform som enbart är skapad för att slippa betala ut minimilön till den anställde.

Unga Elektriker kräver att regeringen tar detta angrepp på fackföreningsrörelsen på stort allvar. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har nu chansen att efter alla dessa försämringar mot fackföreningarna och arbetarrörelsen inrätta ett åtgärdsprogram för att få bemanningsföretagen att följa gällande kollektivavtal på arbetsmarknaden.

Som fackliga aktivister kommer Unga Elektriker alltid solidariskt stå tillsammans med alla som kämpar för bättre arbetsvillkor. Därför står vi tillsammans med den drabbade arbetskamraten i SAC och dennes familj.

För mer information:

Oskar Larsson, kontaktperson för Unga Elektriker 070-0902900

ungaelektriker@gmail.com

facebook.com/UngaElektriker , youtube.com/UngaElektriker

Unga Elektriker är ett nätverk som drivs ideellt av unga elektriker runt om i Sverige. Ett levande nätverk där vi diskuterar problemen vi har på jobbet men även i samhället. Som ung ute på arbetsmarknaden har man sällan koll på vad som gäller och blir oftast överkörd av sin chef. Detta nätverk är till för att stärka vår kunskap, dela med oss av våra erfarenheter och lyfta de problem vi ser på jobbet och i samhället.

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.