2012-05-02

Dags att vänja sig vid de nya kabelvarianterna för nu ska EKK och de gamla trotjänarna fasas ut.
– Så är det ju när man tittar framåt. Gamla kablar fasas ut och nya kommer in. Självklart ska det ske i samklang med vad marknaden efterfrågar.

Det säger Tomas Hagwall, chef för sälj- och marknadsadministrationen på Draka Kabel. På Draka, som hos andra tillverkare, har en lång rad nya kablar producerats de senaste åren. Miljömässigt bättre, mer enkelarbetade och med nya, bättre material. Utvecklingen har gått fort samtidigt som merparten av de ”gamla vanliga” kablarna finns kvar och fortfarande köps i stor mängd.
Tomas Hagwall är lite förvånad att ”skiftet” gått så pass långsamt som det gjort.
– Efterfrågan på de nya kommer starkt, men de äldre varianterna ligger också kvar i stor mängd. Nyheterna har inte ersatt det gamla.

– Vi trodde väl att det skulle gå snabbare. Det finns ju ett sug efter lättskalade halogenfria kablar, samtidigt tror jag att det lätt blir av gammal vana att man plockar till sig samma produkter som förra gången. Vi är ju vanedjur, säger Tomas Hagwall.

En viss tröghet på marknaden alltså, men kanske också att nya produkter inte håller måttet, eller?
– Nej, där vill jag nog säga att vi har bra koll på vad som är gångbart faktiskt.
I dag har kabelproducenterna ”översättningar” av beteckningarna så att installatörerna hittar rätt bland de nya och gamla namnen och information när det gäller allt från tillåten förläggning, värmebeständighet och klassning. Merarbete och viss förvirring bland installatörerna i det stora nyhetsflödet emellanåt får man förmoda.
– Det är vi medvetna om och vi bidrar ju till det själva också, så att säga.

Men varför ha kvar exempelvis EKK när det kommit varianter som ska vara förbättrade på alla plan?
– Som sagt så är det en utsortering på gång.

Så om tio år är utfasningen klar, eller?
– Hmm. Tio år låter som en lång tid… Nej jag kan inte svara på hur lång tid det tar, men det kommer att ske framöver.

Jan-Erik Johansson
LÄS MER:
Kabeldjungel för installatörerna
En kabel, många valmöjligheter/skillnader

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Teknikfronten

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Mobilen styr ljuset hemma

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa. Den är den första i sitt slag.

Trådlöst är stort i Norge

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.   Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Nya smarta lösningar

ÅRETS ELNYHET Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren Restarter från Malte-Winthje Automation AB.

Energikostnaderna gör mätning hetare

Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt. Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen.

En talande lampa

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här. Just här var det en jättebra och smidig lösning.   Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd.

Stor marknad för ny mätteknik

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.   I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund. Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.

Kabeldjungel för installatörerna

Det började med halogen- och blyfritt med tanke på miljön. Sedan formligen exploderade marknaden med nya kabelsorter och bokstavskombinationer. Det som hänt på kabelsidan de sista fem åren är mer än vad som skett de sista 20-30 åren i branschen. Lite djungel är det allt. Det säger Ulf Ekfeldt, montör Emil Lundgren Jönköping.

Så kan du styra hemelektronik

Byt några vägguttag, brytare och lamputtag och få en intelligent och fjärrstyrd anläggning utan ny kabeldragning. Ett svenskt-danskt samarbete har utvecklat ett system som kommunicerar via 230-nätet med inbyggd intelligens i varje apparat.

”Idag finns det lösningar på allt”

LED-tekniken anses av branschfolk vara det största som hänt på belysningssidan sedan lysröret kom på 1940-talet. I takt med att produkten blir vanligare så ställer det nya kunskapskrav på elinstallatören. Det är väl bara ugnslampan vi inte klarar i dag, brukar vi säga, annars har vi lösningar för hela huset, säger Marcus Landin, produktchef hidealite.