2012-05-02

Det började med halogen- och blyfritt med tanke på miljön. Sedan formligen exploderade marknaden med nya kabelsorter och bokstavskombinationer.
– Det som hänt på kabelsidan de sista fem åren är mer än vad som skett de sista 20-30 åren i branschen. Lite djungel är det allt.

Det säger Ulf Ekfeldt, montör Emil Lundgren Jönköping. Tillsammans med kollegan Sven-Erik Jordestig och ”konkurrenterna” Mats Carlsson och Karl-Ingvard Grandt från YIT diskuterar vi det som kallas ”andra generationens kablar”. EKK har fått konkurrens av EQQ och EXX i olika lightversioner och senast EXQ. EKLK:n har fått både Q och X i olika varianter och många nya jordkablar och kraftkablar har tagits fram för att ersätta exempelvis FKKJ och EKKJ.

Smalare, styvare och därmed klamringsvänligare, eller lättare rent tyngdmässigt är några av försäljningsargumenten vid sidan av miljöaspekterna. Men åsikterna går förstås isär kring olika märken.
– Det skiljer ju mellan fabrikaten, åtminstone på de jag prövat, menar Mats Carlsson.
– Fast nästan alla har ju blivit bättre jämfört med hur de var i början. Då fanns det ju kablar som inte gick att skala, säger Ulf Ekfeldt.
– Det är ju också en aspekt; De borde inte skicka ut kablar som inte är färdiga på marknaden. Produkten ska vara klar när den börjar säljas, det självsaneras ju bort ändå om det inte är bra, och så slipper vi gå på nitar, säger Sven-Erik Jordestig.

Ett nytt märke får bara en chans, menar de.
– Är du på en grossistmässa och hittar något som är intressant så köper man gärna hem en ring. Är den inte bra så går du tillbaka till det du vet fungerar. Kanske att den får en chans till på nästa mässa efter ett år om någon kan övertala en om att den har förbättrats då, säger Ulf Ekfeldt.

Alla har exempel på olika kablar och märken som inte gått att skala, varit för mjuka, ovala, sladdriga eller ja… alla möjliga märkligheter. Men alla är överens om att de flesta kablar har förbättrats efterhand. Inte minst när det gäller något grövre kablar och jordkablar.
– När det gäller små och mellanstora kablar, säg tio till 16 kvadrat, så har det ju hänt massor. Det har ju hänt att man trott att man fått fel eftersom de varit så smala ha-ha, säger Ekfeldt.

Och det är inte lätt att lära sig de nya namnen när en vanlig RK numera heter H05V – K.
– Men här står det RK inom parentes så vi gamla ska fatta, flinar Ekfeldt igen.
Sammantaget är det givetvis bra med nya förbättrade kablar, men mer information om vad som finns från tillverkare och grossister är nödvändigt, menar de.
– Kom ut och visa och berätta. Ge oss några meter kabel så vi kan pröva själva, är det bra så köper man ju.

Jan-Erik Johansson

LÄS MER:
En kabel, många valmöjligheter/skillnader
”Nyheterna har inte ersatt det gamla”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Teknikfronten

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Mobilen styr ljuset hemma

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa. Den är den första i sitt slag.

Trådlöst är stort i Norge

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.   Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Nya smarta lösningar

ÅRETS ELNYHET Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren Restarter från Malte-Winthje Automation AB.

Energikostnaderna gör mätning hetare

Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt. Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen.

En talande lampa

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här. Just här var det en jättebra och smidig lösning.   Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd.

Stor marknad för ny mätteknik

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.   I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund. Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.

”Nyheterna har inte ersatt det gamla”

Dags att vänja sig vid de nya kabelvarianterna för nu ska EKK och de gamla trotjänarna fasas ut. Så är det ju när man tittar framåt. Gamla kablar fasas ut och nya kommer in. Självklart ska det ske i samklang med vad marknaden efterfrågar. Det säger Tomas Hagwall, chef för sälj- och marknadsadministrationen på Draka Kabel.