2012-05-11

 

– Mig veterligen har inte frågan prövats. Det finns ingen praxis, säger Robert Sjunnebo, LO-jurist, som gjort polisanmälan som ombud för Elektrikerförbundet.

Enligt de kommentarer som skrivits i samband med Bemanningsdirektivet i SOU 2011:5, så kan det vara möjligt för bemanningsföretaget att ta ut specifika kostnader som de haft för rekrytering.
– Men det här inte frågan om specifika kostnader utan schablonerat. Det är ju som en form av vitesbestämmelser, som inte har någon koppling till bemanningsföretagets kostnader, säger Sjunnebo
Han och Elektrikerförbundet har efter att sett på fallet gjort en analys av att Uniflex bryter mot sect;4 i Bemanningslagen, även om det finns ett avtal mellan Uniflex och El-Finess.
– Här är det fråga om en tvingande lagstiftning, där det finns en gräns för vad parterna får avtala om, säger Sjunnebo.
Just nu ligger polisanmälan hos Stockholmspolisen. Samtidigt ligger en tvisteförhandling mellan Elektrikerförbundet och Uniflex.
– Jag vet inte hur fort det går, men polisanmälan behandlas väl inte i expresstakt. Det är möjligt att tvisteförhandlingen är avklarad innan polisutredningen är klar, säger Sjunnebo, som anser man har gott på fötterna i ärendet.

Per Eklund

Läs mer:
”En modern form av slavkontrakt”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

”Vi vill ha schysta villkor”

Fortum Värme, där flera uppmärksammade arbetsmiljöproblem uppdagats, är ett bolag som är samägt av Fortum och Stockholms stad. Ansvaret för arbetsmiljöproblemen ligger alltså på båda ägarna. För en tid sedan avled två byggnadsarbetare på arbetsplatsen. Sen valet är socialdemokraten Karin Wanngård finansborgarråd i Stockholm och kommunstyrelsens ordförande.
Feature_552255.jpg

Tunt och stilrent bästa belysning

Bästa elnyhet belysning var en ny tävling där besökarna fick rösta på Elmässan. Vann gjorde pendelarmaturen After 8 från företaget Cardi, en 5mm tunn LED-pendel som redan belönats med flera designpriser i Europa. Har både direkt och indirekt ljusfördelning och finns för ljusreglering med både DALI 0ch 1-10V.
Feature_552251.jpg

Bästa elnyhet på mässan

Trådlös LED-dimring via Bluetooth och med obegränsad räckvidd. Det lockade flest röster när tävlingen Bästa Elnyhet 2014 avgjordes av besökarna på Elmässan. – Kombinationen dimring och Bluetooth är en egen svensk uppfinning och vi är unika med den, säger Mikael Pettersson, projektledare på Vadsbo. Det handlar om LED-styrdonet LCC60 som försetts med Bluetoothfunktion.

Det räcker nu!

DebattNu får slakten på landets byggen ta slut. Byggindustrin har blivit till en köttindustri med en köttkvarn som maler runt armeringsjärn, stålbalkar, betong och människokroppar. Över allt detta går kranarnas tunga lyft som när som helst kan falla ned och släcka livet för en pappa eller mamma. Hög eller lågkonjuktur spelar ingen roll alls.

”En allvarlig sak” – om miljonvitet mot Fortum

Fortum värme förbjuds nu att helt utföra arbete i tunnlar och underjordsarbete vid Värtaverken i Hjorthagen i Stockholm. Annars tvingas Fortum betala ett vite på en miljon kronor. Vid inspektionen i fredags visade utrymningsskyltar åt fel håll och till och med in i återvändsgränder. – Det här är en allvarlig sak, säger en enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Vill satsa extra på skyddsarbete

Hur ska Elektrikerförbundet arbeta med skyddsfrågor och regionala skyddsombud? Den frågan kommer upp vid Elektrikerförbundets CR-möte nästa vecka. I en motion till mötet har en delegat väckt frågan. Den 25 november är det CR-möte för Elektrikerförbundet.

Arbetsmiljöverket stoppade allt arbete i tunnlarna

Allt arbete i tunnlarna under Fortums värmeverk vid Hjorthagen är nu stoppat från i fredags tills vidare. Arbetsmiljöverket utökade därmed det stopp som Elektrikernas skyddsombud tog beslut om i torsdags. Elektrikerförbundet överväger nu att stämma Fortum, när de vägrade släppa in Elektrikernas skyddsombud vid deras första besök i onsdags.

Kvinnorna stormar in

Andelen kvinnor i Elektrikerförbundet ökar starkt just nu. På knappt fem år har antalet ökat från 196 till 307.   LÄS MER: En bra elektriker har inget med kön att göra   Enprocentsgränsen är passerad med råge. Svårigheten att få in kvinnor i elbranschen har ventilerats under lång tid.
Feature_496848.jpg

”En bra elektriker har inget med kön att göra”

– Det är väldigt positivt för gruppen att ha flera tjejer. Det blir en annan bättre stämning. Det säger Kent Asterlund, enhetschef på Goodtech i Kiruna. Just nu är sex tjejer av totalt 22 elektriker på arbetsplatsen.   LÄS MER: Kvinnorna stormar in   Det är ett ungt arbetsgäng på Goodtech i Kiruna. Medelåldern ligger under 30 år.

Fortsatt stopp för el-arbete i Värtahamnen

Efter torsdagens skyddsrond vid Fortums bygge i Värtahamnen, stoppade Elektrikerförbundets regionala skyddsombud allt el-arbete. Orsaken är bristfälliga utrymningsvägar. Det saknas nödbelysning och skyltning i underjordstunnlarna. Arbetsplatsen är invid den olycksplats, där två människor avled efter en olycka under förra veckan.

Fifa: Qatar får behålla VM

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har sagt sitt. Qatar får behålla värdskapet för fotbolls-VM år 2022.
Feature_536198.jpg

Suli Rauti om fängelsedomen i Malaysia

  Suli Rauti är 26 år gammal och har en fru, men inga barn. Suli har redan upplevt den mörka sidan av migrantarbete. Under vårt möte berättar han om hur hans förväntningar snabbt förändrades när verkligheten visade något annat.
Feature_536200.jpg

Boendet och lönen var sämre än utlovat

För sju år sedan åkte Adrian till Qatar för att söka arbete och bättre förutsättningar för en ljus framtid för honom och hans familj. Men livet och jobbet i Qatar blev inte som han tänkt sig. Avtalet utlovade bra lön och schyssta villkor men verkligheten såg inte riktigt lika positiv ut. Han fick inte den lön som utgavs i avtalet och boendesituationen var katastrofal.
Feature_536192.jpg

Arbetade i Qatar 46 timmar i streck i 40 graders hetta

Samuel är tillbaka i Nepal med erfarenheter av det vi kallar 3D jobb. Vissa sektorer och yrken är farligare än andra och ”3D” är ett samlingsnamn för smutsiga, svåra och farliga jobb. Inte minst finner vi dessa typer av jobb inom byggbranschen och framförallt i Qatar. Här berättar Samuel om sin tid i Qatar och beskriver svårigheter som uppstod under tiden.

Fortum stoppade skyddsombud vid skyddsrond

När de regionala skyddsombuden skulle besöka den arbetsplats vid Värtahamnen där ett 30-tal elektriker jobbar, blev det stopp. De upprörda skyddsombuden säger att Fortums ansvarige stoppade dem, med motiveringen att de måste boka tid. Då tog skyddsombuden beslut om att stänga arbetsplatsen, med omedelbar verkan.