2012-05-11

 

Mig veterligen har inte frågan prövats. Det finns ingen praxis, säger Robert Sjunnebo, LO-jurist, som gjort polisanmälan som ombud för Elektrikerförbundet.

Enligt de kommentarer som skrivits i samband med Bemanningsdirektivet i SOU 2011:5, så kan det vara möjligt för bemanningsföretaget att ta ut specifika kostnader som de haft för rekrytering.
Men det här inte frågan om specifika kostnader utan schablonerat. Det är ju som en form av vitesbestämmelser, som inte har någon koppling till bemanningsföretagets kostnader, säger Sjunnebo
Han och Elektrikerförbundet har efter att sett på fallet gjort en analys av att Uniflex bryter mot sect;4 i Bemanningslagen, även om det finns ett avtal mellan Uniflex och El-Finess.
Här är det fråga om en tvingande lagstiftning, där det finns en gräns för vad parterna får avtala om, säger Sjunnebo.
Just nu ligger polisanmälan hos Stockholmspolisen. Samtidigt ligger en tvisteförhandling mellan Elektrikerförbundet och Uniflex.
Jag vet inte hur fort det går, men polisanmälan behandlas väl inte i expresstakt. Det är möjligt att tvisteförhandlingen är avklarad innan polisutredningen är klar, säger Sjunnebo, som anser man har gott på fötterna i ärendet.

Per Eklund

Läs mer:
En modern form av slavkontrakt

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Niklas Enström Foto: Tomas Nyberg

Elektrikernas Niklas Enström: ”Det var ett uppvaknande för mig”

Det fick mig att första vad det gäller. Ett enskilt fall som berörde mig jättemycket. Det skulle aldrig kunna hända i Sverige. Sydkorea följer inte de mänskliga rättigheterna. Det säger Niklas Enström, som jobbar med internationella frågor för Elektrikerförbundet och som nyligen mötte en facklig företrädare i ett sydkoreanskt fängelse.
Feature_LG_Visby_1_Kenth_och_Jakob_Bravida_Visby_civil.JPG

Gott om jobb på Gotland – Elektriker tar tempen på Gotland

Gotlands befolkning idag på 57 000 är nästan lika många som för 100 år sedan. Det har aldrig riktigt lyft med fler bofasta. Men under turistsäsong exploderar befolkningen. Ön besöks av två miljoner årligen kopplat till landskapet, historien och att man brukar vara i topp i solligan. Utöver gotlänningarnas bostäder finns över 8 000 som ägs av fritidsboende.

Norska elektriker i strejk

På 16 kraftverk i Norge strejkar elektriker sen i fredags. Totalt är det 216 personer ute i strejk. Nu varslar facket om en utökning av strejken. Bakgrunden till konflikten är beslut från den norska regeringen. Det rör sig om ändringar i arbetsmiljölagen.
Foto: Tomas Nyberg

Vindkraftverk poppar upp

  Under 2015 ökade antalet vindkraftverk i Sverige med 214 stycken. Mest vindkraft finns i Sollefteå som toppar årets Vindkraftslista, där Svensk Vindenergi rankar samtliga Sveriges kommuner. Ockelbo tar silverplatsen och Örnsköldsvik kniper tredjeplatsen. Totalt fanns det 3 174 vindkraftverk i Sverige, motsvarande 6 gigawatt, vid utgången av 2015.
Foto

Ronny Wenngren fixade LO:s bästa avtal – nu väntar en ny roll

Ronny Wenngren har fyllt 60 år och tidigare avgått som förhandlingschef på Elektrikerförbundet. Torsdagen den 22 september var liksom sista arbetsdagen med avtackning från vänner, kamrater, arbetsgivare och många han mött i sin fackliga karriär. Närmare 30 år blev det på förbundet i Stockholm.
Feature_Speedway_Dragalt_2.jpg

Sebbe och Wille åker runt på speedwaybanor

Nästan två år förstörda av skador. Men nu är Sebbe Carlson på gång igen med sin speedwayhoj. Det är klart jag vill bli bättre. Men det kräver mer tid och mer pengar. Nu kör Sebbe för Vargarna i Allsvenskan och har kontrakt med Masarna, men det har inte blivit någon Elitseriematch i år. Sen han var nio år har han kört speedway.

Parterna ska minska sjuktalen

LO, PTK och Svenskt näringsliv har gjort en avsiktsförklaring för en bättre arbetsmiljö. Det här är ett första steg i rätt riktning och det är bättre än det förslag som regeringen presenterat, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Bättre a-kassa för deltidsarbetslösa

Regeringen föreslår en förändring av regelverket i arbetslöshetsförsäkringen när det gäller deltidarbetslösa. I budgetproposition en för 2017 föreslår regeringen att regelverket i arbetslöshetsförsäkringen ändras så att det ska vara möjligt att vara arbetslös på deltid och få ersättning från försäkringen under maximalt 60 veckor.
Foto: Tomas Nyberg

Fysiskt tufft arbete – risk att du får artros

Det är vanligare med artrosbesvär i knä för personer som arbetar i knästående och stående arbetsställning. Artrosbesvär i höft är vanligare hos personer som arbetar i böjd eller vriden position. Att lyfta och bära i arbete visar också samband med högre förekomst av artrosbesvär i såväl knä som höft.
Foto: Tomas Nyberg

Urban Pettersson: ”Att förhandla är att vara kreativ”

Årets avtalsrörelse avslutades lagom till midsommar för Elektrikernas del, om man räknar med alla mindre avtalsområden. Redan är nästa års avtalsfrågor uppe på bordet. Den 19 oktober ska LO förhoppningsvis ta ett beslut om det blir en samordning eller inte nästa år, och debattens vågor går höga.
Feature_Tina_Nordling_6.jpg

Byte på stolar i Stockholm, Solna och Sundsvall

Jimmy Åsberg blir lokalombudsman i Sundsvall och Tina Nordling blir förbundsombudsman. Vi hade en plan att flytta ner till Stockholm. Men min fru har inte fått något jobb och dessutom har vi fått barnbarn, som vi vill vara nära. Att veckopendla är för jobbigt, säger Jimmy Åsberg som nu återgår till jobbet i Sundsvall, där han nu bli lokalombudsman.

Caverion – Stora förluster, uppsägningar och cheferna får sparken

Det har gått dåligt ekonomiskt för Caverion Sverige sista tiden. Både koncernens vd och vd i det svenska bolaget har fått gå. Caverion har aviserat att upp emot 1000 personer kan mista jobbet i Sverige, Danmark och Norge. Resultatet har rasat och det har talats om stora förluster under 2016. För andra kvartalet aviserades en förlust på 4,1 miljoner euru, omkring 39 miljoner kronor.

Arbetsmiljöverket kan anställa 25 inspektörer

Regeringen föreslår att anslaget till Arbetsmiljöverket höjs med 25 miljoner kronor. Med det ska verket kunna anställa fler inspektörer. Förslaget ligger i budgetpropositionen för nästa år och har stöd av regeringspartierna och Vänsterpartiet. De 25 miljonerna räknar man med ska räcka till 25 nya inspektörstjänster. Per Eklund per.eklund@daladem.

SD säger nej till lagförslag om offentlig upphandling

Regeringen vill införa en lag för att offentliga upphandlingar ska kräva kollektivavtalsenliga villkor. Detta skulle gynna företag som sköter sig och stoppa/minska lönedumpningen. SD har talat om att de kommer rösta ner förslaget i riksdagen. Fackförbunden, däribland Elektrikerna, har flera år stridit för att kommuner och landsting ska tillämpa schyssta villkor vid upphandlingar.

Färre arbetslösa

I slutet på augusti var 355 000 personer inskrivna hos arbetsförmedlingen som arbetslösa. Det är en minskning med 12 000 på ett år. Men det är framför allt välutbildade och ungdomar som gynnas av den starka arbetsmarknaden. – Vi har en stark arbetsmarknad med en tydligt ökande sysselsättning. Samtidigt ser vi en växande grupp som har det allt svårare på arbetsmarknaden.