2012-05-11

 

Mig veterligen har inte frågan prövats. Det finns ingen praxis, säger Robert Sjunnebo, LO-jurist, som gjort polisanmälan som ombud för Elektrikerförbundet.

Enligt de kommentarer som skrivits i samband med Bemanningsdirektivet i SOU 2011:5, så kan det vara möjligt för bemanningsföretaget att ta ut specifika kostnader som de haft för rekrytering.
Men det här inte frågan om specifika kostnader utan schablonerat. Det är ju som en form av vitesbestämmelser, som inte har någon koppling till bemanningsföretagets kostnader, säger Sjunnebo
Han och Elektrikerförbundet har efter att sett på fallet gjort en analys av att Uniflex bryter mot sect;4 i Bemanningslagen, även om det finns ett avtal mellan Uniflex och El-Finess.
Här är det fråga om en tvingande lagstiftning, där det finns en gräns för vad parterna får avtala om, säger Sjunnebo.
Just nu ligger polisanmälan hos Stockholmspolisen. Samtidigt ligger en tvisteförhandling mellan Elektrikerförbundet och Uniflex.
Jag vet inte hur fort det går, men polisanmälan behandlas väl inte i expresstakt. Det är möjligt att tvisteförhandlingen är avklarad innan polisutredningen är klar, säger Sjunnebo, som anser man har gott på fötterna i ärendet.

Per Eklund

Läs mer:
En modern form av slavkontrakt

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Feature_N_MoS_2293.JPG

Fann stora brister i elsäkerheten

Elektrikerförbundets skyddsombud anmälde ett företag till Elsäkerhetsverket. Under skyddsronderna vid Mall of Scandinavia såg man konstiga installationer gjorda av ett franskt elföretag. I anmälan till Elsäkerhetsverket konstateras en rad brister. Vi vet inte om det är elektriker som gjort installationerna. Vi har inte kunnat tala med dem.

Ombyte och lunchrum bland kablar och damm

Inga omklädningsrum, inga lunchrum och ett företag utan behörig installatör. Det var de största problemen, när El-ettans regionala skyddsombud tog initiativ till skyddsronder vid färdigställandet av butiker i det stora köpcentret Mall of Scandinavia. De regionala skyddsombuden inom El-ettan la upp en delvis ny strategi för sitt arbete under hösten.
R CI Forsmark SFR oversiktsill2_webb

Den svenska kärnkraftens kyrkogård

För ett halvt sekel sedan startade Sveriges första kärnkraftsreaktor för kommersiell produktion av el. Ännu har inte det avgörande beslutet klubbats om slutligt förvar av det högaktiva radioaktiva avfallet. Enligt planerna ska avfallet förseglas djupt nere i urberget i norra Uppland vid Forsmark.
joe_hill_1914.jpg

Sörj ej – organisera er! 100 år sen Joe Hill avrättades

Den 19 november har det gått 100 år sedan Joe Hill avrättades. Nu uppmärksammas det bland annat av att Bo Widerbergs film om fackföreningsledaren visas på Folkets hus runt om i landet. En ny bok om Joe Hill har också kommit. Det var en 23-årig ung man som 1902 landsteg i New York. Han hette Joel Emmanuel Hägglund och kom från Gävle, tillsammans med sin bror Paul.
Doha

Facken byggs underifrån i Qatar

REPORTAGENu börjar ett försiktigt bygge av fackliga organisationer i Qatar, trots att det är förbjudet. För de flesta migrantarbetarna så är vardagen oerhört tuff. Kontroll, enormt låga löner, många som avlider. Förändringsprocessen går oerhört sakta.     För fem år sedan togs beslutet att den lilla gulfstaten Qatar skulle få arrangera fotbolls-VM 2022.
Feature_Urban_Pettersson1-TN.jpg

”Det finns en lönsamhet hos elföretagen”

Det är deras bedömning om deras bransch och deras villkor. Så kommenterar Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson det avtalskrav som industriförbunden presenterade i början av november. Före jul hoppas han att Elektrikerförbundet och de andra 6F förbundet kan vara klara med en analys och kunna presentera gemensamma avtalskrav. Det är arbetshypotesen, säger Pettersson.

Byggnadsarbetare omkom vid fall från byggställning

En 54-årig byggnadsarbetare omkom vid en byggarbetsplats i Bergshamra i norra delen av Stockholm på onsdagen.     Polisen kallades till platsen vid 10.30 på onsdagsförmiddagen. Mannen ska ha ramlat från en byggställning ner i en container och skadat sig så allvarlig att han avlidit. Exakt hur olyckan skett är oklart.

Inriktningen för 2016 avgörs på CR-möte

Den 25 november samlas Elektrikerförbundets centrala representantskap, CR, i Stockholm. Bland frågorna märks val till LO-kongressen, beslut om hur stora medlemsavgifterna ska vara samt budget och handlingsplan för kommande år. Mötet med representantskapet, CR, är ett av årets två möten. På dagordningen står beslut inför arbetet 2016 på olika nivåer.
Feature_Amerikansk_fotboll_1.jpg

Niklas är tung nyckelspelare i landslaget

REPORTAGE Det är som snabb schack med fysisk kontakt. Så vill Niklas Johansson beskriva Amerikansk fotboll. Bara 24 år gammal är han fyrfaldigt svensk mästare, flerårig landslagsman och i år även med i laget som vann Champions league i somras. Vi fick ha poliseskort när vi vann Champions league mot hemmalaget i Belgrad.
gamla kraftstationen Deje jörgen lind

Jörgen Lindh om bruksortens storhetstid: ”Det var mycket folk här förr”

reportageEtt modernt vattenkraftverk, 100 år av kraftverkshistoria och ett modernt kulturcentrum. Så kan man beskriva en viktig del av den lilla värmländska bruksorten Deje. Samtidigt som industrin har minimerats och Fortum outsorcat verksamheten, så expanderar kulturinslagen bland gamla generatorer.
Foto: Tomas Nyberg

Industrifacken kräver 2,8 procent

nyheter    Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneökning för sina medlemmar i ett-åriga avtal. Vad övriga fack kommer att kräva återstår att se när det nu inte finns någon LO-samordning att ta hänsyn till.

Rönnebergas vd avskedad

Idag har Rönneberga Konferens HB avskedat sin vd med anledning av vad som framkommit vid den internutredning som genomförts och nu är klar. Rönneberga kursgård på Lidingö ägs av flera fackförbund, bland annat Elektrikerförbundet. För en tid sedan rapporterade TT om att en idrottsklubb ska ha bott och ätit på kursgården utan att betala.

Det blir en spännande höst och vår i avtalsrörelsens tecken

Ledare Min första ledare som förhandlingschef vill jag inleda med att säga vilken ära jag känner att det är att ha fått detta uppdrag. För mig är att vara förhandlingschef ett tudelat uppdrag. Dels att förvalta, men också att utveckla avtalen i takt med vår omvärld.
ny R LG Aberg webb RSO

Misstänkt asbest: ”Vi tar inga risker”

I egenskap av regionalt skyddsombud (RSO) gjorde ombudsmannen Thomas Åberg, Region Väst, ett skyddsombudsstopp den 17 september på ett bygge i centrala stan i Göteborg. Anledningen var risk för exponering av asbest.     Vi fick via Byggnads tips om en ombyggnation av en affärslokal till lägenheter.
Feature_Pelle_W.JPG

”Vi måste bli fler aktiva”

  Hur ska Elektrikerförbundet se ut om fem år, om tio år? Hur ska man aktivera medlemmar och få till stånd fler klubbar? Hur ska man hänga med i den snabba digitala förändringen med en ung generation som tänker annorlunda? Har framtidens elektriker någon kunskap om facket och bryr de sig? Inom Elektrikerfacket har en diskussion om framtiden precis startats.