2012-05-11

 

Mig veterligen har inte frågan prövats. Det finns ingen praxis, säger Robert Sjunnebo, LO-jurist, som gjort polisanmälan som ombud för Elektrikerförbundet.

Enligt de kommentarer som skrivits i samband med Bemanningsdirektivet i SOU 2011:5, så kan det vara möjligt för bemanningsföretaget att ta ut specifika kostnader som de haft för rekrytering.
Men det här inte frågan om specifika kostnader utan schablonerat. Det är ju som en form av vitesbestämmelser, som inte har någon koppling till bemanningsföretagets kostnader, säger Sjunnebo
Han och Elektrikerförbundet har efter att sett på fallet gjort en analys av att Uniflex bryter mot sect;4 i Bemanningslagen, även om det finns ett avtal mellan Uniflex och El-Finess.
Här är det fråga om en tvingande lagstiftning, där det finns en gräns för vad parterna får avtala om, säger Sjunnebo.
Just nu ligger polisanmälan hos Stockholmspolisen. Samtidigt ligger en tvisteförhandling mellan Elektrikerförbundet och Uniflex.
Jag vet inte hur fort det går, men polisanmälan behandlas väl inte i expresstakt. Det är möjligt att tvisteförhandlingen är avklarad innan polisutredningen är klar, säger Sjunnebo, som anser man har gott på fötterna i ärendet.

Per Eklund

Läs mer:
En modern form av slavkontrakt

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
Tjeckiska rulltrappemontörer från Otis och t h Per ”Rekan” Abrahamsson, klubbordförande Otis Stockholm. Foto: Leif Göbel

Det hade blivit väldigt tunga steg utan ”Rekan” och hans Otiskompisar

Ett av Sveriges största infrastrukturprojekt pågår i underjorden i Stockholm. Citybanan. Såklart finns det en massa elektriker med och fixar så det blir kraft och ljus. Men det finns också ett annat gäng som jobbat hårt för att vi bekvämt ska kunna glida upp och ner när allt öppnar 2017.

Korta utdrag ur Svens Facebook-uppdateringar

L
Feature_Sven_1.jpg

Han vann kampen mot cancern

reportageDet sista Sven gjorde innan han åkte in till sjukhuset var att åka ner till Elfack-mässan i Göteborg under första veckan i maj. Jag förstår inte hur jag tog mig dit ner Göteborg. Jag svettades som en gris. Helgen innan pratade jag med 1177. De trodde jag åkt på en akut njursvikt.     Några dagar innan Elfack hade han deltagit i slutarbetet med Bam-projektet.

Hon är ny vd på Rönneberga

NYHETERGunilla Runsten har anställts som ny vd för Rönneberga kursgård. Hon tillträder sitt uppdrag den 1 februari 2016. Gunilla Runsten har tidigare lett arbetet på Runö Möten & Events. Hon har tidigare haft ett flertal uppdrag i ledande befattning inom turism- och konferensbranschen, bland annat i Åre och på Lidingö.

Seko och Fastighets utreder samgående

Seko och Fastighets ska utreda om det är möjligt att gå samman. De båda fackförbundens styrelser har tagit beslut om att inleda en förstudie. Det finns en bred samsyn mellan förbunden i kärnfackliga frågor som avtalsfrågor, arbetsmiljöfrågor, studier och näringspolitiska frågor.

Så gick det 2013

Avtal 2016 Det nuvarande kraftavtalet undertecknades den 10 april 2013 för att gälla i tre år. Det gav då total 6,8 procents löneökningar under de tre åren. En annan viktig fråga som då löstes var att parterna kom överens ett regelverk för att hantera arbetsmiljöfrågor.
Feature_Ulrika_Egerlid-Schotte.jpg

”Industrin måste sätta märket”

avtal 2016 Det största problemet blir nivån. Vi menar att man måste hålla fast vid att industrin får sätta märket. Det säger Ulrika Egerlid Schotte, vd på Enegriföretagens arbetsgivareförening, Efa.     Hon menar att industrinormeringen måste upprätthållas. Under 70-, 80- och 90-talet så försvagades konkurrenskraften med den inflation som följde.

”Långa dagar för många”

avtal 2016 Många har väldigt långa dagar och många slår i övertidstaket. Det säger Urban Pettersson, Elektrikernas förhandlingschef varför man på kraftverkssidan driver frågor om övertid, beredskap och restid.       Utvecklingen har pågått under ett antal år, säger Urban Pettersson.
åsele

”Reglera beredskap, övertid och restid”

avtal 2016Beredskapen, övertiden och restiden måste regleras för kraftverkselektrikerna. Det menar Elektrikerförbundet, som menar att företagen utnyttjar de anställda. Elektrikerförbundet kräver också en löneökning på 3,2 procent och en trygghet vid verksamhetsövergång.
Feature_Mikael_Romero-TN.jpg

Mikael Romero ny kommunikationschef

nyheterFrån nyåret är Mikael Romero ny kommunikationschef hos Elektrikerna och Målarna. Man söker dessutom en ”juniorkommunikatör” som ska arbeta med kommunikationsfrågor hos de båda förbunden.     Under det senaste året har Elektrikerna arbetat med att förändra förbundets informations- och kommunikationsarbete.

”Vi har inte hängt med”

NYHETERElektrikernas vice ordförande Per-Håkan Waern är ansvarig för dessa frågor i förbundsledningen.   Varför har ni tillsatt en kommunikationschef? Vi behöver stärka vår närvaro och vårt genomslag på sociala medier. De som finns i dag och de som finns i morgon.Vi har inte hängt med i utveckling.   Ni söker en juniorkommunikatör.

Fackets medlemmar förlorade 145 miljoner kronor

nyheterDe av fackets medlemmar som skadat sig i jobbet förlorade förra året minst 145 miljoner kronor på att de inte anmälde sina arbetssjukdomar och arbetsskador och därmed inte heller fick dem prövade av Försäkringskassan.
FOTO: TOMAS NYBERG

5,6 miljoner till elektriker

nyheter  Under 2015 har medlemmar i Elektrikerna fått ut 5,6 miljoner kronor i ersättningar och skadestånd genom att fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd, lyckades vinna olika mål i domstol för medlemmarnas räkning. Rättsskyddets jurister drev 32 ärenden för Elektrikerna under 2015 och varje rättsprocess kan röra ett flertal fackliga medlemmar.

Inget fel att facket kontrollerar offentliga vita jobb

Det är inget fel i att Malmö stad anlitat en fackförening för att följa upp avtal mellan kommunen och leverantören när det gäller ”vita jobb”. Det säger Konkurrensverket i ett beslut. För en tid sedan fick Konkurrensverket in klagomål från Svenskt Näringsliv att Malmö stad anlitat en fackförening för att följa upp avtal mellan kommunen och leverantörer.
Feature_Ulf_Carlsson2-TN.jpg

”Vi har en strikt alkoholpolicy”

nyheterElektrikerna har i dag en strikt policy när det gäller alkohol, resor och boende. Det säger Ulf Carlsson, andre vice ordförande i Elektrikerna och ekonomiskt ansvarig.       Vad har Elektrikerna för regelverk vad gäller alkohol? Vi har en alkoholpolicy och det är ganska strikt. Det ska vara med måtta. Vid flera dagars sammankomst kan man ha måltidsdryck sista dagen.