2012-05-25

– Mätning och övervakning är det som företagen visar störst intresse för i dag. Folk vill installera bra lösningar helt enkelt.
Det säger Magnus Engström, produktansvarig för bland annat mätinstrument på Schneider electric. Han håller i seminariet med just namnet Mätning och övervakning som turnerar runt om i Sverige just nu och som hålls för alla intresserade inom branschen. Engström är också produktansvarig för effektbrytare och kanalskenor, men…

 

– För några år sedan jobbade jag kanske 10 procent med mätningsbiten, i dag lägger jag långt över halva min arbetstid på den.
– Hela debatten om effektivisering och mätning är het och inte mindre het då energikostnaden ökat. I dag har energikostnaden blivit nummer två efter personalkostnader när det gäller företagens utgifter.

Samtidigt diskuteras på EU-nivå nya regelverk kring klassning av fastigheter och installationer både gällande energieffektivitet och inte minst elkvalité då behovet på säker el blivit allt högre. Svenska Boverket lär hänga på, menar Engström.
– En ganska stor del av det här kapitlet som skrivs i EU kommer att handla om mätning och om det finns mätsystem, och vi kan nog vara helt säkra på att det kommer fler regler.
Regelverk eller ej så finns det bara fördelar med kontroll över sin förbrukning, menar Engström.
– Om kunden har ett mätsystem över sin verksamhet så kan han ju också se om utlovade förbättringar och förändringar faktiskt håller vad de lovar, säger Magnus Engström.

En av Schneiders nyare lösningar puffar han för på seminariet. Power Logic EGX300 Ethernet gateway är en liten modul som fungerar som gränssnitt mellan bussystem och Ethernet och därmed läsbara data. Befintliga Ethernet inom exempelvis ett företag kan alltså användas direkt.

EGX300 kan visa och logga data från upp till 64 enheter i nätverket (busen) som exempelvis modernare effektbrytare med inbyggd kommunikation. Likt andra gränssnitt handlar det alltså om att ta in och identifiera information från en anläggning och skicka vidare. Men grejen med EGX300 är att det behöver inget överordnat system eller programvara för att informationen ska bli läsbar; Med en inbyggd webbserverfunktion och 256 mB internminne skapas webbsidor direkt och med programmet väl inkopplat är möjligheterna att hantera mätvärdena nästan obegränsade. En e-postfunktion kan skicka värden från respektive enhet under vilken intervall du vill, värden kan visas i kurvor, staplar eller varför inte som antalet färre bilars utsläpp som en viss besparing motsvarar. Med teknikens hjälp kan du hålla koll på hur många gånger en kontaktor slår till och veta i förväg när det börjar bli dags att byta ut den och därmed slippa oönskade driftstopp.

Programmet kan också lägga upp olika elbolags tariffer där du kan se vad du tjänar eller förlorar på det bolag du har. Globala företag kan övervaka sin förbrukning i samtliga företag världen över från en plats.
– Du kan se om du har en besparingspotential i att byta elbolag och en del företag får ju betala straffavgifter om de använder mer än beräknat, sådant går att hålla koll på, säger Magnus Engström.

Alla möjligheter i själva mätningen kräver i princip studieskulder för att känna till, men att möjligheterna till mätning i alla dess former finns där är viktigt för installatören att veta, menar Magnus Engström.
– Kunskap kring det här ämnet är absolut en affärsidé för företagen och bra för installatören att ha kunskap om.

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Teknikfronten

Fortsatt ökning av metallstölder

Metallstölder fortsätter att bli allt vanligare och ställer till stora och dyra problem. Kopparledningar är vid sidan av organiserad stöld av stora volymer direkt från företag de två huvudområden som drabbas mest, menar Rikspolisstyrelsen i en ny rapport.

Mobilen styr ljuset hemma

Ändra färg och ljussättning, dimra eller få ett tidsstyrt gryningsljus i rummet, allt trådlöst via mobilen. Philips sticker ut hakan och lanserar vad man kallar världens smartaste lysdiodlampa. Den är den första i sitt slag.

Trådlöst är stort i Norge

Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.   Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen.

Torra kablar – ett problemsom blir större

  Problemet med upptorkade och smulande ledare i armaturer växer och nu kommer hårdare krav på installatören. Det är nya förtydliganden på väg och de ska vara med i nästa utgåva av elinstallationsreglerna. Det säger Svante Skeppstedt på SEK, Svensk Elstandard, som tog upp problemet på årets elmässa.

”Största förändringen sedan glödlampan”

Ny teknik och nya installationsmetoder förändrar nu spelreglerna inom elbranschen. Jag tror att vi står inför elteknikbranschens största förändring sedan glödlampan uppfanns. Just nu saknar vi vägledning, det finns ingen blå bok, men jag tror det kan bli en kul resa. Det säger Max Reiman, elteknikexpert på EIO.

Nya smarta lösningar

ÅRETS ELNYHET Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren Restarter från Malte-Winthje Automation AB.

En talande lampa

En lampa som via radio kommunicerar med sina kompisar och tänder och släcker dem efter programmering. Den talande lampan är här. Just här var det en jättebra och smidig lösning.   Det säger Fredrik Sjöberg, installatör på CM EL AB i Bankeryd.

Stor marknad för ny mätteknik

Även för mindre fastighetsägare och vlllaägare blir mätning en allt viktigare bit för elektrikern att kunna informera om och föreslå bra installationslösningar.   I princip alla som har en värmepump som inte är energimätt är i dag en potentiell kund. Det säger Mats Karlberg, produktchef ABB, i samband med att företaget lanserar en ny enfas elmätare på marknaden.

En kabel, många valmöjligheter/skillnader

  Den halogenfria ersättaren till EKLK visar på problemet med många nya kabelvarianter och skillnader mellan märken gällande samma kabel. Det här kan en montör ha att välja mellan när det gäller kabel typ EKLK: EQLQ Easy. Tidigt ute av de större aktörerna i Sverige var NEXAN med sin variant kallad EQLQ Easy. Smalare och utan fyllnadsmassa mellan ledare och ytterhölje.

”Nyheterna har inte ersatt det gamla”

Dags att vänja sig vid de nya kabelvarianterna för nu ska EKK och de gamla trotjänarna fasas ut. Så är det ju när man tittar framåt. Gamla kablar fasas ut och nya kommer in. Självklart ska det ske i samklang med vad marknaden efterfrågar. Det säger Tomas Hagwall, chef för sälj- och marknadsadministrationen på Draka Kabel.

Kabeldjungel för installatörerna

Det började med halogen- och blyfritt med tanke på miljön. Sedan formligen exploderade marknaden med nya kabelsorter och bokstavskombinationer. Det som hänt på kabelsidan de sista fem åren är mer än vad som skett de sista 20-30 åren i branschen. Lite djungel är det allt. Det säger Ulf Ekfeldt, montör Emil Lundgren Jönköping.

Så kan du styra hemelektronik

Byt några vägguttag, brytare och lamputtag och få en intelligent och fjärrstyrd anläggning utan ny kabeldragning. Ett svenskt-danskt samarbete har utvecklat ett system som kommunicerar via 230-nätet med inbyggd intelligens i varje apparat.

”Idag finns det lösningar på allt”

LED-tekniken anses av branschfolk vara det största som hänt på belysningssidan sedan lysröret kom på 1940-talet. I takt med att produkten blir vanligare så ställer det nya kunskapskrav på elinstallatören. Det är väl bara ugnslampan vi inte klarar i dag, brukar vi säga, annars har vi lösningar för hela huset, säger Marcus Landin, produktchef hidealite.