Konflikten inom Byggnads områden VVS och plåt ser ut att bli långvarig. Byggnads har svarat på arbetsgivarnas lockout med nya varsel. Samtidigt har AD beslutat till fackförbundets fördel.

Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, varslar om spegelvända stridsåtgärder samt utökning av tidigare varsel med anledning av den lockout som arbetsgivarorganisationen Plåtslageriernas Riksförbund varslat. Byggnads stridsåtgärder omfattar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom PLR-avtalens tillämpningsområde (kollektivavtal för Byggnadsplåtslageri, kollektivavtal för Ventilationsarbeten och kollektivavtal för Plåtbearbetning) på samma företag som omfattas av PLR:s stridsåtgärder (lockout)

– Eftersom PLR inte verkar vara intresserade av att träffa kollektivavtal med skäliga villkor för Byggnads medlemmar tvingas vi nu varsla om utökade stridsåtgärder för att möta arbetsgivarnas stridsåtgärder  Det är konstigt att arbetsgivarna inte har något intresse av att komma till förhandlingsbordet. Jag hoppas att de nu ska inse allvaret i situationen och att vi ska kunna få igång konstruktiva förhandlingar, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar.

VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund har tidigare stämt Byggnads till Arbetsdomstolen för att få prövat om stridsåtgärderna i den pågående konflikten innebär kränkning av föreningsrätten och att stridsåtgärderna därmed är otillåtna. Arbetsdomstolen har kommit med sitt beslut där de konstaterar att arbetsgivarnas påståenden helt saknar grund och att Byggnads stridsåtgärder därmed är tillåtna.

PLR: s varsel rör ca 900 av Byggnads medlemmar. Byggnads spegelvarsel och utökade varsel rör ytterligare ca 100 medlemmar i 12 företag. Totalt sett, till och med detta fjärde varsel, har Byggnads varslat ca 2 500 medlemmar i 130 olika företag.