2012-04-19

Samtidigt som antalet öppet arbetslösa sjönk rejält mellan februari och mars, så ökade antalet elektriker som var öppet arbetslösa.

I mars var det 580 elektriker som var anslutna till till Elektrikernas a-kassa arbetslösa, 14 kvinnor och 566 män. Det är en ökning totalt med 24 personer sen i februari.
När det gäller deltidsarbetslösa elektriker, så är det samma antal i mars som i februari. Antalet elektriker i program med aktivitetsstöd har ökat något från 436 till 442 under perioden.

Av 30 a-kassor så är det bara i Elektrikernas, Bensinhandlarnas och Svensk handels och arbetsgivarnas a-kassor, som man kan notera en ökning av arbetslösheten.
Hos till exempel Byggnads har arbetslösheten under samma tid minska med tio procent, från 7 189 till 6 495. Liknande minskning kan man se hos till exempel Seko, Kommunal och Akademikerna.
Totalt minskade antalet arbetslösa med 6 400 mellan februari och mars.

Per Eklund

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Nu tar vi semester – tillbaka i slutet av juli

Nu tar redaktionen för Elektrikern semester. Den närmaste månaden blir därför uppdatering av webbsidan ytterst sporadisk. Vi återkommer de sista dagarna i juli. Ha en trevlig sommar.

Strejken avblåst

Tågstrejken är avblåst. Både Seko och Almega sa under onsdagskvällen ja till medlarnas bud. Under eftermiddagen vid 16.00 kom medlarna med ett bud, som parterna hade tre timmar på sig att fundera över. Seko sa ja till budet, men för arbetsgivarna var det ett svårare beslut. Först vid 21-tiden kom ett ja från Almega. – Detta är en historisk seger för svensk fackföreningsrörelse.

Nytt sympativarsel från Elektrikerna

Elektrikerförbundet utökar nu sympativarslet för Seko-strejken. Den 1 juli tas alla anställda hos Stanley Security Sverige AB och SA Bevakning AB ut i strejk. Under onsdagen kommer också ett nytt bud från medlarna. Redan den 23 juni träder det första varslet från Elektrikerförbundet i kraft.

Seko har fått brett stöd

Seko som strejkar för en större andel fasta jobb, har fått ett mycket stort stöd både inom fackföreningsrörelsen och bland allmänhet. Konflikten om anställningsformerna för tågförare hos företaget Veolia är fortfarande inte löst. I dag utökas strejken till Kustpilen i Östergötland och allt fler förbund varslar nu om sympatiåtgärder.

Hårda debatter på Byggnads kongress

Krav på sextimmars dag, jämställdhetsansvariga i varje region och en tuff debatt om bemanningsbolag. Några av besluten och debatterna på Byggnads kongress, där också förbundsledninge omvaldes. Till Byggnads kongress hade det kommit fem motioner som föreslog förbud mot bemanningsföretag. Förbundsstyrelsen sa nej och fick kongressen med sig.

Ny elutbildning planeras till Övertorneå

– Det finns ett kroniskt behov av elektriker till gas- och oljeutvinningen, till gruvorna och till fiskeriindustrin på Nordkalotten, säger Sture Troli, direktör vid Utbildning Nord. Nu planeras vidareutbildning i Övertorneå för elektriker i Norge, Sverige och Finland för att de ska klara kraven. Gruvorna, oljan, gasen och fiskeriindustrin på Nordkalotten går bra.

Stort stöd till tågstrejken – sex fack varslar

Stödet för den strejkande tågpersonalen ökar nu hela tiden. Sex LO-fack har nu inte bara uttalat sitt stöd, utan även varslat om sympatiåtgärder. Medlarna i konflikten mellan Seko och Veolia/Almega lyckades inte i sitt försök. Arbetsgivarna sa ja till medlarnas förslag medan Seko sa nej.

Seko trappar upp och Elektrikerna sympativarslar

Tågkonflikten trappas nu upp. Efter att förhandlingarna i helgen rasade, så går nu Seko in med nya varsel. Och nu förflyttas konflikten till andra delar av landet. Stockholms pendeltåg och Krösatågen dras in. I Stockholm omfattar strejken 700 Seko-medlemmar. Elektrikerna lägger samtidigt ett sympativarsel om strejk från den 23 juni. – Bollen ligger nu hos Almega.

Botten upp för ny takdosa

NY TEKNIKDosan har åtta stycken utgångar 16 mm och två st 20 mm för flexslang eller VP-rör och finns i fyra modeller med olika djup: Från 28 mm till 113 mm beroende på om du utrymme för ”puckar” och dimmers. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON På kvarteret Fotografen i Trollhättan använder Bravidainstallatören Mattias Edling en ny takdosa där botten kan öppnas.

Läs tidigare nummer av Elektrikern här

&

Tågstrejken utvidgas

Tågstrejken fortsätter. Parterna i den pågående tågkonflikten har inte närmat sig varandra. Seko har under onsdagen beslutat utvidga genom ett nytt varsel vid Kustpilen som träder i kraft den 17 juni. Den utvidgade konflikten beror enligt Seko på att Veolia vill att allt vikariebehov ska lösas med timanställda vid Kustpilen.

Elektriker dödades – företag åtalas efter fyra år

För snart fyra år sedan omkom en elektrikern vid en arbetsplatsolycka på Scania i Södertälje. Nu åtalas Scania och dotterbolaget Dynamate Industrial där elektrikern var anställd. Dessutom åtalas fyra chefer för arbetsmiljöbrott. Elektrikern jobbade med installation av en datakabel i taket. Han stod i en skylift när olyckan inträffade.

Två skadade av ljusbåge

På tisdagseftermiddagen den 27 maj fick två personer brännskador när en ljusbåge uppstod vid en kortslutning på Örtoftaverket utanför Eslöv i Skåne. I samband med förberedelser inför sommaröversynen av Kraftringens biokraftvärmeverk i Örtofta, inträffade den 27 maj klockan 16.37 en arbetsplatsolycka.

Joel Larsson vald till ungdomsansvarig

Det blir Joel Larsson, 28 år, från Västerås som blir ansvarig för ungdomsfrågor inom Elektrikerförbundet. Under ett par år har ungdomar i Elektrikerförbundet slagits för ett större inflytande. Vid Förbundsmötet beslutades om att det ska finnas en ungdomsansvarig. Vid valet stod det mellan Claes Melkersson, 24 år, från El-ettan, och Joel Larsson från VK 9.
Foto: Tomas Nyberg

Han vill kryssa sig in i EU-parlamentet

  Johan Danielsson, uppväxt i Borlänge, för en intensiv personalvalskampanj och lanseras som en facklig kandidat till Europaparlamentet. Målet är tillräckligt många kryss för att ta en plats bland socialdemokraterna i Bryssel.   Under skoltiden I Borlänge var han medlem i SSU, men inte aktiv.