2012-04-19

Samtidigt som antalet öppet arbetslösa sjönk rejält mellan februari och mars, så ökade antalet elektriker som var öppet arbetslösa.

I mars var det 580 elektriker som var anslutna till till Elektrikernas a-kassa arbetslösa, 14 kvinnor och 566 män. Det är en ökning totalt med 24 personer sen i februari.
När det gäller deltidsarbetslösa elektriker, så är det samma antal i mars som i februari. Antalet elektriker i program med aktivitetsstöd har ökat något från 436 till 442 under perioden.

Av 30 a-kassor så är det bara i Elektrikernas, Bensinhandlarnas och Svensk handels och arbetsgivarnas a-kassor, som man kan notera en ökning av arbetslösheten.
Hos till exempel Byggnads har arbetslösheten under samma tid minska med tio procent, från 7 189 till 6 495. Liknande minskning kan man se hos till exempel Seko, Kommunal och Akademikerna.
Totalt minskade antalet arbetslösa med 6 400 mellan februari och mars.

Per Eklund

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Mångmiljonförskingring från fackförbund

nyheterKlubbstyrelsen i Seko, Service- och kommunikationfackets förbundsstyrelse Gävle/Dala-regionen ska under många år ha förskingrat 14 miljoner från klubben till en fritidsförening. Nu har hela klubbstyrelsen stängts av och två företrädare har polisanmälts.

Färre dog på jobbet

NyheterFärre personer omkom i arbetsplatsolyckor i Sverige under årets första sex månader jämfört med motsvarande tid 2014. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket.     Enligt siffrorna minskade antalet dödsfall under första halvåret i fjol jämfört med i år med sex stycken och stannar för 2015 därför på 18 omkomna.

Nu har vi semester

Uppdateringen ligger nere. Vi återkommer i början av augusti.

Fler mår dåligt på jobbet

Arbetssjukdomarna fortsätter att öka, i första hand orsakade av psykosociala problem. Dödsolyckorna har också ökat något. Samtidigt minskar antalet arbetsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets genomgång av anmälda arbetsskador under 2014. För första gången är sociala och organisatoriska faktorer den vanligaste orsaken till kvinnors arbetssjukdomar.
Feature_ELE-Viktor.jpg

Känner att de valde rätt

För snart två år sedan träffade vi fyra killar som precis börjat på Elprogrammet vid Lugnetskolan i Falun. Det var då fyra killar som väl hade en idé om vad de ville bli, men ganska liten kunskap om vad som väntade på gymnasiet. För ett år sedan hade de varit på sina första arbetsplatsbesök och kunnat känna på yrket.
Feature_R_JEJ_Snabbcentral.JPG

Dominanterna från Småland

Brinellgymnasiet i Nässjö har blivit outstanding när det gäller resultat i ECY-cup de sista tre åren. Bästa klass i tre inriktningar och hela 13 elever bland de 40 bästa resultaten i landet blev årets skörd. Man undrar ju vad hemligheten är? Målet är att aldrig lära ut något i teorin som vi inte kan visa praktiskt, säger Daniel Carnegård, lärare el- och energiprogrammet.

Urban tar över efter Ronny

När avtalsrörelsen tar fart i höst, så är det en ny förhandlingschef för Elektrikerna. Urban Pettersson tar över efter Ronny Wenngren. Förhoppningsvis betyder det inget alls, säger Urban Pettersson. Ronny Wenngren har varit Elektrikerförbundets förhandlingschef sen 2002. Han tog då över efter Staffan Holmertz. Nästa år går Wenngren i pension.
Feature_Jonas_Frolander.JPG

Får tuffa motståndare

Tufft motstånd från några duktiga deltagare från Korea, Japan, Singapore och Brasilien. Det väntar Jonas Frölander, som är Sveriges deltagare i klassen teleteknik vid Yrkes-VM. Det skulle riktigt kul om man kan slå någon av dom. Jonas Frölander är 20 år och kommer från Nyköping. Till vardags jobbar han på Caverion i Nyköping.
Feature_DSC07775.JPG

Bara OS och fotbolls-VM är större

Det är 29 tävlande från Sverige vid årets Yrkes-VM i Sao Paulo i Brasilien. Totalt är det omkring 1000 deltagare från hela världen. Man brukar beskriva Yrkes-VM som det tredje största tävlingsarrangemanget i världen, efter OS och Fotbolls-VM. Från en del länder satsar man också oerhört mycket. Det finns tävlande som har kunnat träna på heltid inför tävlingarna.
Feature_DSC07847.JPG

Johan Ledin: ”Jag ville bli snickare”

När Johan Ledin skulle söka till gymnasiet var det snickaryrket som var första alternativet. Men nu ska han tävla i VM i elinstallation i Brasilien. Vid förra årets Yrkes-SM i Umeå vann Johan Ledin tävlingen i elinstallation. Han hade kvalificerat sig dit genom att bli femma i ECY cup 2012. Nu väntar en tuff utmaning vid VM.
Feature_Mikael_Pettersson_2.JPG

Flera åtgärder diskuteras

Det här är allvarligt. Nånstans brister det med elsäkerheten. Det säger Mikael Pettersson, som jobbar med utbildningsfrågor på Elektrikernas förbundskontor. Han berättar att man diskuterat uppgifterna från Göteborgs både i ECY-yrkesnämnden och i ETG Sveriges styrelse. Alla tycker det är mycket allvarligt. Vi har inte fått några rapporter om något liknande tidigare.
Feature_Mikael_Sjostrom.jpg

Oroande fakta – många elever jobbar med spänning på praktiken

Nästan en tredjedel av eleverna får jobba med spänning på. Flera drabbas av strömgenomgång, men få uppsöker läkare. Det konstateras i en första enkät bland 175 elever på skolor i Göteborgsområdet. Det började med att en lärare berättade att en elev fått ström genom kroppen på sin praktik, berättar Mikael Sjöström.
Feature_DSC07986.JPG

Livaktiga diskussioner på CR-möte

Ett livaktigt möte, menade flera ledamöter, när centrala representantskapet, CR hade sitt vårmöte på Runö i början av juni. Det blev debatter i flera frågor som hade att röra med förtroendevaldas ersättningar och avgifter. Centrala representantskapets vårmöte är en form av årsmöte, där man tar beslut om förra årets ekonomi och liknande.
Feature_N_Mall_o_S_1.jpg

Peab tar nya skyddsbeslut efter krav från AMV

Efter att Arbetsmiljöverket övervägt ett föreläggande mor Peabs verksamhet på bygget Mall of Svandinavia i Solna har Peab beslutat om nya riktlinjer. – Särskilda ronder på utrymningsvägarna två gånger per dag. Eventuellt material som hindrar utrymning ska omedelbart tas bort av underentreprenör. OM det inte sker ska vit utfärdas.
Feature_Patrik_Jansson_1.jpg

Uppmärksammat misstag blev en tankeställare

Han klättrade 20 meter upp på scenbygget i Kiruna utan säkerhetssele och det uppmärksammades av TV4. Det har påverkat min syn på skyddsfrågor. Det blir en tankeställare efter en sån där incident, säger skyddsombudet Patrik Jansson.     Musikbranschen var Patriks värld under ett tiotal år.