2012-04-19

Samtidigt som antalet öppet arbetslösa sjönk rejält mellan februari och mars, så ökade antalet elektriker som var öppet arbetslösa.

I mars var det 580 elektriker som var anslutna till till Elektrikernas a-kassa arbetslösa, 14 kvinnor och 566 män. Det är en ökning totalt med 24 personer sen i februari.
När det gäller deltidsarbetslösa elektriker, så är det samma antal i mars som i februari. Antalet elektriker i program med aktivitetsstöd har ökat något från 436 till 442 under perioden.

Av 30 a-kassor så är det bara i Elektrikernas, Bensinhandlarnas och Svensk handels och arbetsgivarnas a-kassor, som man kan notera en ökning av arbetslösheten.
Hos till exempel Byggnads har arbetslösheten under samma tid minska med tio procent, från 7 189 till 6 495. Liknande minskning kan man se hos till exempel Seko, Kommunal och Akademikerna.
Totalt minskade antalet arbetslösa med 6 400 mellan februari och mars.

Per Eklund

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter
LO ska verka för högre reseersättning. FOTO: FOTOAKUTEN.SE

LO ska verka för höjd reseersättning

  LO har efter en motion från Målareförbundet beslutat att påverka politiken i riktning att riksdagen höjer nivån på den skattefria resekostnadsersättningen.     Målareförbundets förslag i motionen var att LO ska verka politiskt för att riksdagen höjer nivån på de skattefria rese- och traktamentsbeloppen.

Skylift kollapsade – man föll tio meter

En arbetsplatsolycka inträffade vid Ericssons kontor på Lindholmspiren i Göteborg. Enligt polisen ramlade en person ner från en skylift från en höjd på mellan fem till tio meter. Mannen fördes medvetslös till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Senare meddelade sjukhusets pressjour: Mannens tillstånd är stabilt. En kran eller skylift kollapsade och rasade ihop.
Feature_NT_nya_massor.JPG

Elmässan till Jönköping och Umeå

Elmässan växer och nu står också Jönköping och Umeå i tur för arrangemanget. Sedan 2004 har Easyfair arrangerat elmässan både i Malmö och Stockholm varje år, vår respektive höst. Men i takt med att både utställare och besökare hela tiden slår nya rekord har önskemål från branschen kommit om att det hela ska expandera.
Feature_NT_elmassan_Anders_Hook.jpg

Många nyheter på rekordmässa

Trångt, trevligt och en hel del matnyttigt på produktsidan presenterades på Elmässan i Kista som slog nya rekord i antal utställare och besökare. Vi försöket jobba oss framåt, men det kan bli en lång dag. Det säger Håkan Bogren, elektriker på Eldoktorn i Tyresö AB.
Feature_NT_basta_elnyhet.JPG

Mässbesökarna röstade fram det bästa

En smart kapsling som löser kondensproblem och ett nyutvecklat styrsystem för storskalig utebelysning. Där har ni Bästa elnyhet respektive Bästa nyhet på belysningssidan på Kistamässan. Det är mässbesökarna som röstar fram årets nyheter i de båda kategorierna vilket ju ger det här priset en viss tyngd.

Köper tillbaka Goodtech

Huvudägaren Rolf Tannergård köper tillbaka den svenska delen av Goodtech . Grunden i den nya verksamheten, som kommer att verka under varumärkena Eitech och Inac, blir därmed tidigare El & Industrimontage-koncernen. Tannergård startade El&industrimontagekoncernen 1994. Den fusionerades 2010 med norska Goodtech ASA.

Uppgång på byggmarknaden

Bostadsinvesteringarna stiger under 2015 och 2016 tack vare den höga nyproduktionstakten. Uppgången på byggmarknaden är bred och såväl lokal- som anläggningsinvesteringar ökar. Det visar en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier. Utvecklingen i världsekonomin går gradvis framåt och Sverige får en fortsatt god tillväxttakt 2016.
Feature_N_MoS_2293.JPG

Fann stora brister i elsäkerheten

Elektrikerförbundets skyddsombud anmälde ett företag till Elsäkerhetsverket. Under skyddsronderna vid Mall of Scandinavia såg man konstiga installationer gjorda av ett franskt elföretag. I anmälan till Elsäkerhetsverket konstateras en rad brister. Vi vet inte om det är elektriker som gjort installationerna. Vi har inte kunnat tala med dem.

Ombyte och lunchrum bland kablar och damm

Inga omklädningsrum, inga lunchrum och ett företag utan behörig installatör. Det var de största problemen, när El-ettans regionala skyddsombud tog initiativ till skyddsronder vid färdigställandet av butiker i det stora köpcentret Mall of Scandinavia. De regionala skyddsombuden inom El-ettan la upp en delvis ny strategi för sitt arbete under hösten.
R CI Forsmark SFR oversiktsill2_webb

Den svenska kärnkraftens kyrkogård

För ett halvt sekel sedan startade Sveriges första kärnkraftsreaktor för kommersiell produktion av el. Ännu har inte det avgörande beslutet klubbats om slutligt förvar av det högaktiva radioaktiva avfallet. Enligt planerna ska avfallet förseglas djupt nere i urberget i norra Uppland vid Forsmark.
joe_hill_1914.jpg

Sörj ej – organisera er! 100 år sen Joe Hill avrättades

Den 19 november har det gått 100 år sedan Joe Hill avrättades. Nu uppmärksammas det bland annat av att Bo Widerbergs film om fackföreningsledaren visas på Folkets hus runt om i landet. En ny bok om Joe Hill har också kommit. Det var en 23-årig ung man som 1902 landsteg i New York. Han hette Joel Emmanuel Hägglund och kom från Gävle, tillsammans med sin bror Paul.
Doha

Facken byggs underifrån i Qatar

REPORTAGENu börjar ett försiktigt bygge av fackliga organisationer i Qatar, trots att det är förbjudet. För de flesta migrantarbetarna så är vardagen oerhört tuff. Kontroll, enormt låga löner, många som avlider. Förändringsprocessen går oerhört sakta.     För fem år sedan togs beslutet att den lilla gulfstaten Qatar skulle få arrangera fotbolls-VM 2022.
Feature_Urban_Pettersson1-TN.jpg

”Det finns en lönsamhet hos elföretagen”

Det är deras bedömning om deras bransch och deras villkor. Så kommenterar Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson det avtalskrav som industriförbunden presenterade i början av november. Före jul hoppas han att Elektrikerförbundet och de andra 6F förbundet kan vara klara med en analys och kunna presentera gemensamma avtalskrav. Det är arbetshypotesen, säger Pettersson.

Byggnadsarbetare omkom vid fall från byggställning

En 54-årig byggnadsarbetare omkom vid en byggarbetsplats i Bergshamra i norra delen av Stockholm på onsdagen.     Polisen kallades till platsen vid 10.30 på onsdagsförmiddagen. Mannen ska ha ramlat från en byggställning ner i en container och skadat sig så allvarlig att han avlidit. Exakt hur olyckan skett är oklart.

Inriktningen för 2016 avgörs på CR-möte

Den 25 november samlas Elektrikerförbundets centrala representantskap, CR, i Stockholm. Bland frågorna märks val till LO-kongressen, beslut om hur stora medlemsavgifterna ska vara samt budget och handlingsplan för kommande år. Mötet med representantskapet, CR, är ett av årets två möten. På dagordningen står beslut inför arbetet 2016 på olika nivåer.