2012-04-13

Elsäkerhetsverket lägger ansvaret för dödsolyckan vid en transformatorstation i Koppom i Värmland i slutet av december i huvudsak på den förolyckade.
I sin utredning om dödsolyckan i Koppom i mellandagarna, menar Elsäkerhetsverkets utredare Peter Schallengruber att den förolyckade inte följt säkerhetsanvisningarna, inte gjort någon riskbedömning och brustit i att använda rätt arbetsmetod.

Dödsolyckan skedde i en transformatorstation vid Koppom utanför Arvika den 28 december 2011. Elsäkerhetsverket började en utredning omedelbart och den 2 april var utredningen klar.
I slutsatserna av utredningen säger utredaren att den förolyckade inte gjort någon riskbedömning och att han brustit i att använda rätt arbetsmetod.
– Vår bedömning är att han inte skulle gått in. Det finns andra metoder. Med sin utbildning sin kompetens har han inte utfört en riskbedömning. Han skulle aldrig ha öppnat skärman utan begärt en frånkoppling, säger Peter Schallengruper till Elektrikern.
Schallengruber menar dessutom att mannen skulle kunnat ställas til svars för olyckan om han överlevt.
Samtidigt konstateras i utredningen att arbetsgivaren inte har redovisat några instruktioner för arbetet.
Elsäkerhetsverket har heller inte efter tre månaders utredning kunnat konstatera om det verktyg som använts verkligen varit avsett för 24 kV. ”Det är oklart om verktyget är avsett för 24 kV och tångtransformatorn sluter inte helt vilket tyder på brister i verktygets funktion.”, skriver verket i utredningen. Varningstexterna på verktyget är enligt verket svårtydda. Frågan är om det är avsett för 600V eller 24 kV.
– Vi har begärt en förklaring från Relacom och förväntar oss en förklaring, men inte fått något svar, säger Schallegruber.
Han menar dock att själva verktyget inte varit avgörande för olyckan. Efter utredningen ska dock Elsäkerhetsverket göra en ny utredning om själva verktyget.
– Vi bedömer det inte som att verktyget det påverkar olyckan.
Arbetsmiljöverket ska nu göra sin utredning om olyckan. Den ansvarige har inte kunnat nås innan pressläggningen.

Per Eklund

 

LÄS OCKSÅ:
”Han jobbade efter instruktionerna”
Utredningen om olyckan dröjer
Elektriker omkom vid arbete i elskåp 

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

LO-facken lägger eget förslag till el-utredningen

Nyheter
Behörigheten bör ligga på företaget med endast en behörig installatör och alla som jobbar med el bör ha en statlig certifiering. Det är huvudigrediensen i den förslag som LO-facken lade till Elbehörighetsutredningen vid deras sista möte den 8 april. Tina Nordling, ombudsman i Elektrikerförbundet, sitter i Elbehörighetsutredningen.

Polisanmäls för ”slavkontrakt”

I dag polisanmäldes företaget Leasab consulting & Human resource AB av Elektrikerförbundets Region mitt. – Företaget har regelmässig och med ledningens tillåtelse hindrat anställda att ta anställning på företag de är uthyrda till och det strider mot lagen, säger ombudsman Petter Johansson.

Jonas Wallin. Valutskottet föreslår omval som förbundsordförande.

Förslag från centrala valutskottet

Jonas Wallin. Valutskottet föreslår omval som förbundsordförande.   Förbundsledning: Förbundsordförande: Jonas Wallin 1:e vice ordförande: Pontus Boström. 2:e vice ordförande: Ulf Carlsson. Förhandlingschef: Ronny Wenngren/ Urban Pettersson.   Förbundsstyrelse: VK 1: Ordinarie: Kjell Drotz, 1:e suppleant: Daneil Lundin, 2:e suppleant: Elin Fagerlind Gustafsson.

Bostrom_Pontus

Pontus Boström föreslås till ny 1:e vice ordförande

Nyheter
  Elektrikerförbundets centrala valutskott föreslår Pontus Boström till ny förste vice ordförande. Förutom Pontus Boström finns ytterligare tre nominerade.   Under de första dagarna i april, hade det centrala valutskottet ettmöte för att vaska fram förslag inför förbundsmötet. Till sig hade de fått en rad nomineringar när nomineringstiden gick ut 1 april.

Förbundsmöte 25-27 maj

Nyheter
I tre dagar i maj har Elektrikerförbundet förbundsmöte. Då väljs bland annat en ny ledning och motioner behandlas.   Förbundsmötet kan väl snarast jämföras med en kongress. Det är Elektrikerförbundets högsta beslutande organ.

Tina Norling

Elektriker utsattes för farliga blygifter

Skanska installation bröt mot lagen när de lät anställda att arbeta med blyskivor utan vare sig en läkarundersökning innan arbetet, eller några speciella arbetsinstruktioner. Det menar man från Elektrikerförbundet.

Läraren Peter Mårtensson, sittande, och kontrollanten Patrik Söderqvist, stående, guidar en av eleverna när provet ska starta. Foto: Per Eklund

Tre av fem klarade Elsäkerhetsprovet

NYHETER
På ETG-skolorna är Elsäkerhetsprovet än viktigare, menar Patrik Söderqvist, kontrollant från Henningssons el. Läraren Peter Mårtensson menar att det viktigaste är att eleverna kan hantera kunskapen i praktiken. Och i skolan ska man ha kul… Läraren Peter Mårtensson, sittande, och kontrollanten Patrik Söderqvist, stående, guidar en av eleverna när provet ska starta.

Ny avgift när du söker behörighet

Elsäkerhetsverket förändrar avgifterna när man söker behörighet som installatör. Alla som söker måste nu betala, men kostnaden blir lägre. Tidigare har Elsäkerhetsverket tagit ut en avgift på 2000 kronor för de som fått behörighetsansökan godkänd. De som inte fått ansäkan beviljad har inte behövt betala något alls.

6 av 10 företag följde inte asbestkrav

Många arbetsgivare följer inte de krav som gäller vid asbestrivning. Vid Arbetsmiljöverkets årliga inspektion visar det sig att sex av tio företag inte följer kraven. Arbetsmiljöverket inspekterade under fjolåret 134 arbetsgivare hur de sköter sig med asbestreglerna. Hela 78 av dem fick ett eller flera krav. På sju platser lades också ett omedelbart förbud mot att fortsätta arbetet.

En fond löste konflikten

Det blev ingen byggstrejk. Lösningen som båda parter kunde acceptera var en fond dit byggarbetsgivarna betalar in en summa. Därmed fick Byggnads sitt huvudentreprenörsansvar och arbetsgivarna fick igenom sin syn att huvudentreprenören inte ska betala löner hos underentreprenörer. Parterna stod långt ifrån varandra när Byggnads varslade om strejken.

Fick 20 000 volt genom kroppen

En elektriker som arbetade i en skylift i Stortorp utanför Örebro fick 20  000 volt genom kroppen. Mannen blev hängande i skyliften, men andades vid transporten till Universitetssjukhuset i Örebro, enligt Örebropolisen. Det var vid halv åtta på torsdagsmorgonen, som den 20-årige elektrikern arbetade i en skylift. Mannen arbetade med ett återställningsarbete efter ett linbyte.

Zensehome korades till Bästa Elnyhet på mässan i Malmö. Systemet med intelligenta apparater som ”pratar” via 230- nätet tar nu steget över sundet berättar Poul M. Nielsen, försäljningschef på det danska företaget. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

Zensehome blev ”Bästa elnyhet”

NY TEKNIK
Zensehome korades till Bästa Elnyhet på mässan i Malmö. Systemet med intelligenta apparater som ”pratar” via 230- nätet tar nu steget över sundet berättar Poul M. Nielsen, försäljningschef på det danska företaget. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON   Zensehome med sina intelligenta apparater blev ”Bästa elnyhet” på mässan. – Skitkul, helt enkelt, konstaterar Poul M.

SONY DSC

Michael hittade rätt på mässan

NY TEKNIK
FXQ Easy heter den här markkabeln från Nexan som numer ingår i familjen ”lättskalat”. Det vita innerhöljet är styvt och knäcks av, rillorna/räfflorna minskar sedan friktionen så att långa längder ska kunna skalas utan problem. Denna omantlade 1kV:s kabel finns från 1,5 till 16 kvadrats ledare och förläggs i mark utan rör.

Medlare utsedda i byggkonflikten

Under onsdagen varslade Byggnads om strejk på ett 40-tal arbetsplatser.Den första stridsåtgärden träder i kraft den 1 april om parterna inte kommit överens. Under torsdagen utsågs medlare. – Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi trott på en gemensam lösning. Det enda vi fått är ett nej, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Bo Diczfalusy som är regeringens utredare om elbehörighet i framtiden, satt i onsdags i skolbänken hos Elketrikerna när de startade diskussionen om hur förbundet ska se på elbehörighet och certifiering i framtiden. Foto: Per Eklund

Elutredaren i skolbänken hos Elektrikerna

  – Jag är i ett lärstadium och försöker förstå vad alla tycker. Elektrikerna är den största och viktigaste gruppen.